Mister No Tay Yayınları Fasikül Sayı 002 - Caniyane Plan - Tek Sayfa

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,126
Mister No Tay Yayınları Fasikül Sayı 002 - Caniyane Plan - Tek Sayfa

001ptp.jpg


Sevgili BayX'in yüksek çözünürlükte çift sayfa olarak taradığı bu sayıyı düzenlemem çok kolay oldu. Eskitilmiş ve gri düzenleme olarak boyutlarını düşürerek paylaşıyorum. Yüksek nezaketine ve anlayışına güvenerek bu işe giriştim. Bu seriyi tamamlamaktaki ve her konuda çok büyük katkıları için sevgili dostum BayX'e çok teşekkür ediyorum.

Ortaya Çıkışı: Sergio Bonelli'nin Mister No karakterini ortaya çıkarış hikayesi
Bir gezi ve serüven tutkunu olan Nolitta, Amazonları ilk kez 1968 yılında görme olanağı bulmuştu. Mister No’nun yaşadığı mekan olarak Manaus’u seçmesini şöyle açıklıyordu “O dönemde bile Amazon ormanları, gezegenimizde sıkı bir serüven yaşanacak en son yerler olarak kabul ediliyordu. Büyük bölümüne insan ayağı basmamış vahşi topraklar, beyazların uygarlığıyla ya hiç tanışmamış ya da kıyısından köşesinden ancak tanık olmuş yerli kabilelerin yaşadığı heyecan verici düşler ülkesi gibiydi burası… Kabile savaşları hala sürüyordu, bölgeye giden araştırma ekipleri hala kaybolabiliyordu, eski uygarlıklara ait hazineler ya da yapılar bulmak hala olasıydı. Hala ok ve yay ile yaşayan yerli kabileleri yaşıyordu, ilaç olmadığı için tedavi edilemeyen insanlar sinekler gibi ölüyordu, yolculuk etmek çok güçtü, 50 beygirlik motorla günler süren yolculuklar yapılıyordu… Peki neden Amazon’un daha da vahşi olduğu otuzlu değil de ellili yıllar? Daha uzak geçmişe gidilseydi öyküler daha ilginç olacağı yerde monotonlaşabilirdi. Bir geçiş dönemi seçmek bana daha yerinde bir kararmış gibi göründü. Yerlilerden beyaz yerleşimcilere, ormandan uygarlığa, geçmişten şimdiye bir geçişin yaşandığı bir dönem daha uygun olacaktı. Bana göre ellili yılların Amazon bölgesi, on dokuzuncu yüzyılın vahşi batısına denk düşüyor.
Ayrıca ellili yılları seçerek, dönemin müziğini, filmlerini ve dillere destan zarafetleriyle efsanevi güzellikteki kadınlarını da serüvenlere ekleme olanağı buldum.”

İşte Manaus ! 1950’li yıllar… Ayların, günlerin ve saatlerin tam bir sıradanlık ve durağanlık içinde geçtiği, zamanı yitirmiş eski bir kent…
Dizinin ikinci albümünde Manaus kısa ve öz olarak böyle tanımlanır. Bu berbat kentten hoşlanabilmek için sağlam bir gerekçeye sahip olmak gerekir kuşkusuz. Mister No’nun gerekçesi ise aylaklığa saygı duruşudur sanki…”Manaus’a gitmeli ve kendimi Amazon’un sakin ve uyuşuk havasına bırakmalıyım”…

Amazon’un ortasında yer alan Manaus, endüstriden tamamen yoksun ilkel düzeyde bir ticaretle hayatta kalabilen, ölü bir kenttir. Halkın çoğu aşırı sıcak ve nem yüzünden uyuşuk uyuşuk vakit geçirirken buranın gerçek sahipleri İndioların bir kısmı doğal yaşamlarını ormanın içlerinde sürdürmekte bir bölümü de bu sefilliği ortak yaşamaktaydı...

Halkın çoğunluğu nehrin kenarındaki yüzer evlerden oluşmuş ucube ve pislik içindeki bir mekanda yaşıyordu. 20.yüzyılın başlarında yerli halkın bir köle gibi kullanıldığı kauçuk ticareti sayesinde zengin ve gelişmiş bir kent olan Manaus, bu ticaretin bitmesiyle trajik bir biçimde sönmüştü. Kentin merkezindeki tek tük göze çarpan görkemli yapılar eski şatafatlı günlerin silik izlerini taşıyordu. Güney Avrupa’ya özenerek yapılmış bu binalar, şaşalı bir geçmişin sessiz tanıkları olmuştu. Bir zamanlar çağın tanınmış sanatçılarına ve müzisyenlerine ev sahipliği yapmış ünlü tiyatro binası ya da dökülmüş sıvalarıyla bile eski saygınlığını yitirmeyen Amazonas oteli bunlardan bazılarıydı.

Sokakların az ötesinde vahşi Amazon ormanı başlıyordu. Büyük nehrin iki yakasına bağlanan kollar Amozonya adı verilen tüm havzayı örümcek ağları gibi sarıyordu. Cangılın içlerine gitmek ciddi bir cesaret sınavıydı. Çünkü bu yeşil cehennemin içinde keşfedilmemiş bir dünya yaşıyordu. Bu dünyanın sakinleri vahşi hayvanlarla kimsenin içlerine giremediği farklı indio kabileleriydi. Bu yerliler bölgelerini ilkel ama çok etkili silahlarla korumaktaydılar. Bunların başında gelen silah ise halen tıpta da kullanılan kürar adlı maddeden yapılan, çok etkili bir zehir olan curaro idi.

Nolitta (Sergio Boneli), aradığı kahramanı biraz daha kuzeyde, Meksika’da buldu. Kendisine rehberlik eden genç adamın ismi Kaptan Vega idi. Her zaman dolu bir tabanca ile dolaşan, Piper’i ile Yucatan bölgesindeki çiftliklere yiyecek, araç gereç taşıyan, zaman zaman turistlere rehberlik eden,deri ceket giyen bu genç ve sempatik adamın adı bile bir çizgi roman kahramanına esin kaynağı olmasına yeterliydi. Nolitta, Vega’dan esinlenmesi şöyle anlatır. “Meksika’da tanıştığım o genç pilottan esinlenerek yarattığım kahramanı alıp buraya, Amazon’un ortasına getirdim. Ancak onu biraz daha neşeli bir karaktere dönüştürdüm. Bana benzemesini istiyordum. O zamanlar ben de neşeli,deli dolu bir insandım”

Katkıları nedeniyle Zeynep Akkuş ve Fatih Okta’ya teşekkür ederim.
Batuhan Cantürk





Mister No Tay Yayınları Fasikül Sayı 002 - Caniyane Plan Özel Düzenleme 32Mb CBR:

Mister No Tay Yayınları Fasikül Sayı 002 - Caniyane Plan Normal Düzenleme 23Mb CBR:

003jjj.jpg


025aha.jpg


028odo.jpg


alaska698crc1agmg.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ccahitkar

Onursal Üye
30 Eki 2010
4,805
2,618
metu
Şu anda Mister No nun lal yayınları 85 sayısını okuyorum, bu paylaşım süpriz oldu.Teşekkür ederim dostum.
 

birmehmet

Süper Üye
4 Eki 2009
554
423
daha önce okumuş olsam da bu kadar emekten sonra indirip üzerinden geçmek bize vacip oldu.

yayın yapımda emeği geçenlere ;)

paylaşan düzenleyen herkese teşekkürler :)
 

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,082

Nolitta (Sergio Boneli), aradığı kahramanı biraz daha kuzeyde, Meksika’da buldu. Kendisine rehberlik eden genç adamın ismi Kaptan Vega idi. Her zaman dolu bir tabanca ile dolaşan, Piper’i ile Yucatan bölgesindeki çiftliklere yiyecek, araç gereç taşıyan, zaman zaman turistlere rehberlik eden,deri ceket giyen bu genç ve sempatik adamın adı bile bir çizgi roman kahramanına esin kaynağı olmasına yeterliydi.

Mister No'nun kaynağını öğrenmiş olduk.Çok teşekkürler...
 
Üst