Martin Mystere KM 018a - Kaptan Nemo'nun Gerçek Öyküsü [Sansürsüz]

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
333
3,883
Sevgili @direnc11 in yardımıyla ulaştığım İtalyanca yayınları kullanarak, Türkçe yayında sansürlenen kareleri düzenledim. Sansürlü Türkçe sayfaları albümün sonuna taşıdım.
Kareleri düzenlenen sayfalar: 9, 33, 34, 35



Not: Sansürsüz serisinde yükleyeceğim hiçbir tarama bana ait değildir. Ben sadece sansürlenen kareleri İtalyanca kopyalarını kullanarak düzenledim, resimleri çözünürlüklerine dokunmadan optimize edip %5 kurtarma kaydı ekleyerek RAR formatında arşivleyip CBR formatına dönüştürdüm.
 
Son düzenleme:

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
41
697
Istanbul
Kaptan Nemo” ve “sansür” sözcüklerini yan yana görünce, bu bana ilginç bir ayrıntıyı hatırlattı:

Jules Verne’in yayıncısının Kaptan Nemo’nun milliyetine ve kimliğine sansür uygulaması.

Bildiğiniz gibi, 1870 yılında yayınlanan “Denizler Altında 20.000 Fersah” romanında Kaptan Nemo’nun hangi milletten olduğu açıklanmaz.
Ancak beş yıl sonra yayınlanan “Esrarengiz Ada” romanında Nemo, adının Prens Dakkar olduğunu ve bir Hintli racanın oğlu olduğunu açıklar.
Nemo, ülkesinin İngilizler tarafından sömürgeleştirilmiş olmasına duyduğu öfke yüzünden hayatını emperyalizmle mücadeleye adamıştır ve Nautilus denizaltısıyla İngiliz gemilerine saldırıp batırır.

Fakat ilginç olan ayrıntı şu ki, Jules Verne romanın ilk taslağını yazıp yayıncısına teslim ettiğinde Nemo’yu Hintli değil, Polonyalı bir aristokrat olarak kurgulamıştı.
Orijinal kurgudaki Kaptan Nemo, ülkesi Polonya’yı işgal etmiş olan Ruslara duyduğu öfke yüzünden Rus gemilerini batırır.

Fakat bu karakter kurgusu, yayıncı Pierre-Jules Hetzel’in hiç hoşuna gitmez. Rus pazarını kaybetmekten ve kitaplarının Rusya’da yasaklanmasından korktuğu için, Jules Verne’i Nemo’nun milliyetini değiştirmeye zorlar.

Jules Verne başta biraz direnir ama sonunda teslim olur: “20.000 Fersah”ta Nemo’nun milliyetini ve kökenini belirsiz bırakmayı ve kahramanın düşmanlık duyduğu somut bir ülkenin adından bahsetmemeyi kabul eder.



Bu küçük anekdot hakkında detaylı bilgi ve mevcut.
 
Üst