Literature (Edebiyat uyarlamaları, yazarlar vb.)

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,380
16,536
Ankara
Elimdeki "Literature" olarak gruplanmış albümleri paylaşağım. Biraz .cbr çoğunluk .pdf VK linkleri olacak. Kendi diskimden paylaşacaklarım hesaplarım dolu olduğundan google drive linkleri olacak.

Abby fine reader veya Nitro Pro ile .pdf dosyalarını resme çevirip .cbr yapabilirsiniz. Ben Nitro kullanıyorum.

Önce biraz bilgi (Dk, İngilizce) ...

qorxd7i96i4py319g.jpg


ag5goppgdjgi1fo5g.jpg


y4z795opxg13heg5g.jpg

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
Sn. @Osidi , inanır mısınız bilmem , ama aklımda uzun süredir bu konuyu size açmak vardı. Ama, zaten emeklerinizle bir çok koldan paylaşım yaptığınız için , açıkçası dile getirememiştim. Neticede siz açtınız konuyu !! Nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum.

Sanırım , dostlar da aynı düşünceyi paylaşıyorlardır.

Ama, fon müziğimiz, sinema seyir zevkimiz ya da '' Noir '' dolu gecelerimizin eksilmesini de hiç mi hiç istemem !!

Sağ olun, var olun, bizimle olun .
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,158
6,840
Sinema, "noir", müzik derken edebiyat konusuna da ayrı bir başlık açıp bu konuda da paylaşımlar yapmaya başlamanız her türlü övgüyü hak ediyor değerli @Osidi üstadım. Size peşinen teşekkürlerimi sunuyorum. "Writers" kitabını Remzi'de görmüş, alıp almamak konusunda tereddüt etmiştim. Sayenizde onun da dijital bir kopyasına sahip olmuş oldum. Keza "The Poetry Book" ve "Great Novels" kitapları da her ihtiyaç duyulduğunda açıp bakılacak harika başvuru kitapları.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,158
6,840

vavurrpr1r4blrd5g.jpg

Kafka'nın diğer eserlerinin gölgesinde kalmış olmakla birlikte, yazmaya başladığı ilk romanıdır Amerika. Ancak, aralıklarla yazdığı bu kitabı bitiremeden ölünce, yakın dostu Max Brod tarafından yayınlanmıştır. Roman, evin hizmetçisiyle ilişkiye girdiği için Amerika'ya gönderilen Karl Rossmann'ın başından geçen maceraları konu edinse de, özünde Amerika'ya, kapitalizmin acımasızlığına ve insanlararası ilişkilere yansımasına keskin eleştiriler getirir ve bol bol otoriteye itaat, otorite karşısında bireyin tutumu, adalet, akrabalık ilişkileri, suçluluk duygusu vs. gibi tipik "Kafkaesque" unsurlar barındırır. Casanave ve Cara'nın uyarlamasını beğendim. Casanave'nin karikatürize çizimlerinin ve taramalarının eserin "ruhunu" başarılı bir biçimde yansıtmış olduğunu düşünüyorum.
Değerli @Osidi'ye bu güzel Kafka uyarlamasını paylaştığı için teşekkürlerimi sunuyorum.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
Bir '' ilk '' roman olan Kafka'nın Amerika'sı ile , bende bir çok çağrışımlar canlanmasına neden oldunuz Sn. @Osidi . Oğullarının işlediği yüz kızartıcı olay sonrasında, Amerika'ya çocuklarını yollayan aile ve de sonrasında devasa tezatlar ülkesi Amerika izlenimleri. Sanki bir yerlerden hatırlıyor gibiyim konuyu !! Değerli dostum @Calligrapher 'in konu ve de çizimler hakkındaki görüşlerini de ekleyecek olursak , oldukça ilgi çekici bir @Osidi paylaşımı ortaya çıkmış oluyor yine.

Çok teşekkürler Sn. @Osidi . '' Edebiyat '' konusuna Kafka ile başlamak , çok yerinde bir seçim . Sağ olun.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,839
28,011
Writers: Their Lives and Works

Shakespeare ve Jane Austen'den Gabriel García Márquez ve Toni Morrison'a kadar dünyanın en büyük yazarlarının 100'den fazla biyografisini inceleyin.

Öne çıkan her romancı, oyun yazarı veya şairin çarpıcı bir portresiyle sunulan biyografik girişler, her bireye ilham veren ve eserlerini etkileyen dostlukların, aşkların ve rekabetlerin izini sürerek, hayattan daha büyük karakterlere, olay örgülerine ve çağrıştırıcı ortamlara dair içgörüleri açıklıyor.

Yazarların evlerine, çalışmalarına ve kişisel eşyalarına ait fotoğraf ve tablolarla, orijinal el yazmalarından, ilk baskılardan ve yazışmalardan sayfalarla cömertçe resimlenen bu kitap, her yazarın temel fikirlerini, temalarını ve edebi tekniklerini tanıtarak hayal gücünü açığa çıkarıyor.

Ve dünyanın en büyük romanlarından, kısa öykülerinden, şiirlerinden ve oyunlarından bazılarının arkasındaki kişilikler örnekler veriyor.

James Naughtie'nin önsözlü girişiyle ve Orta Çağ'dan günümüze kadar eklektik bir yazar yelpazesini kapsayan Yazarlar, her büyük yazarın yaşamına ve aşklarına ilgi çekici bir bakış sunuyor.


The Poetry Book: Big Ideas Simply Explained (DK Big Ideas)

Şiirin mükemmel tanıtımı.

Şiir kitabı, dünyanın en büyük şiirsel çalışmalarının 90'ından fazlasının büyüleyici bir keşfi sunar.

Antik dünyanın destanlarından Rönesans güneşleri aracılığıyla The Waste Land gibi modernist usta parçalara ve Maya Angelou ve Derek Walcott's Omeros dahil olmak üzere en son eserlerini keşfedin.

Açık planlama, esprili bilgiler ve ilham verici sözlerin Big Ideas serisinin ticari marka kombinasyonunu kullanarak şiir kitabı anahtar fikirleri, temaları, imajları ve yapısal teknikleri açar, şiirlerin en kompleksinin arkasında, net ve basit termlerde her işi tarihsel ve sosyal olarak ayarlar. al, kültürel, and edebi içerik.

Keşfetmek için tutku dolu şiir dünyasına dalın:


Great Novels: The World's Most Remarkable Fiction Explored and Explained

Büyük Romanlar, orta çağ aşk romanlarından şövalyelik hikayelerine, 19. yüzyılın realist romanlarından, deneysel modernist eserlere ve günümüzün benlik araştırmalarına kadar, dünyanın dört bir yanından ve zaman içindeki en iyi romanları araştırıyor.

Don Kişot'la yel değirmenlerine saldırın, Tolstoy'la kalp kırıklığını deneyimleyin, Jane Austen'in yaşadığı toplumu keşfedin ve modern romanlardaki karakterlerin yaşadığı karmaşık geçiş törenlerine dalın.

Başyapıtlarını yaratmak için hangi yazarlardan ilham aldıklarını, amaçlarının neler olduğunu ve bunları yazmaya nasıl başladıklarını öğrenin.

Kronolojik olarak düzenlenen ve tüm edebi tarzları kapsayan Büyük Romanlar, sizi Cervantes'in başıboş şövalyesinin eğlenceli maceralarından Büyük Umutlar ve Madame Bovary gibi klasiklere ve Deniz Feneri, Yabancı, Sevgili ve Kurt Salonu gibi modern romanlara kadar dünyanın çığır açan romanlarının sayfalarına götürüyor.

Orijinal el yazmalarının, ilk baskıların ve yazarların çarpıcı görüntüleri, alıntılar ve alıntılarla tamamlanırken; resimli özellikler, romanları edebi ve tarihi bağlamlarına yerleştirir.

Kitapları seven herkes için vazgeçilmez olan Büyük Romanlar, türün çağlar boyunca nasıl geliştiğine dair büyüleyici bir genel bakış sunuyor ve okumanın daimi, yaşamı onaylayan zevkini kutluyor.


Üstat @Osidi'den bir başka trend topic. Eline sağlık Üstat. Çok teşekkürler.
 
Son düzenleme:

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,380
16,536
Ankara
Hugh C. Howey'den "Wool" üçlemesinin ilk kitabı "Silo" nun çizgi romanı. İlk kitabın dizisi de var internette. Seri üç kitap, "Wool, Silo", "Shift, Vardiya", "Dust, Toz". İthaki ve Monokl edebiyat serisinden Türkçe olarak yayınlanmış.

Küresel savaş sonrası insanların yeraltı silolarında yaşadığı, post apokaliptik/kıyamet sonrası bir seri ...

3ia97tmno9n32we5g.jpg








İlk iki kitap Türkçe epub






5l56pau5m1snh1q5g.jpg


 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
'' Post Apokaliptik '' romanlar, çizgi romanlar ve de filmler oldum olası ilgimi çekmiştir. Bu konuda Brendon 'lar ya da '' Metro ''ları başta saymalıyım. Meraklıları bir çok dizi film, film sayacaklardır ama, Tanrı'nın Kitabı , The Road, Maymunlar Gezegeni serisi ilk aklıma gelenler.

Nedense '' Silo '' gözümden kaçmış. Dizisiyle, romanıyla gözden geçirmeli sanırım. Önerinizi dikkat alacağım Sn. @Osidi .
Paylaşımınız için teşekkürler.
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
235
1,499
Elimdeki "Literature" olarak gruplanmış albümleri paylaşağım. Biraz .cbr çoğunluk .pdf VK linkleri olacak. Kendi diskimden paylaşacaklarım hesaplarım dolu olduğundan google drive linkleri olacak.

Abby fine reader veya Nitro Pro ile .pdf dosyalarını resme çevirip .cbr yapabilirsiniz. Ben Nitro kullanıyorum.

Önce biraz bilgi (Dk, İngilizce) ...

qorxd7i96i4py319g.jpg


ag5goppgdjgi1fo5g.jpg


y4z795opxg13heg5g.jpg


Great Novels ve Writers eserlerine baştan sona baktım. Kar ve Orhan Pamuk başlıklarında midem bulandı. Kar'da yalancı tarihçiliğe soyunup Türklere "soykırımcı" diyor yayınevi, Orhan Pamuk başlığı zaten zat-ı muhteremin yalan ve iftiraları ile dolu. İki albümdeki yazarlarla kıyaslanınca edebiyatçı olarak Nobel alırlığı da tartışılır kişinin bu "ödülü" nasıl hak ettiğinin resmi, iki başlık. Yoksa aynı iftiraları atan Sevan Nişanyan'ın yalancılığını yıllar önce TV'de belgelerle Yusuf Halaçoğlu ispatlamıştı. Batının her fırsatta tarihi belgeleri yok sayarak, iftiralarını gerçekmiş gibi sunması, ne kadar "ileri" "demokrat" ve "bilimsel" olduklarının kanıtı.

Great Novels'da harika bir yazar keşfettim. The Tale of Genji'nin yazarı Murasaki Shikibu .
"Dünyanın bilinen ilk romanını (Genji Monogatari) yazan bu değerli kadının gerçek adı Murasaki Shikibu değildir. Murasaki, kıyafetinin mor rengini, Shikibu ise saraydaki konumunu (imparatoriçe yardımcısı kadın) ifade eder. Heian döneminde saray görevlisi kadınlar, kendi adları yerine ailelerinin soyadını veya saraydaki rütbelerini kullanırlardı. Sarayda çok sayıda üyesi bulunan Fujiwara ailesine mensup olduğundan, yazarın Fujiwara soyadını karışıklığa mahal vermemesi için tercih etmediği söylenebilir. Zamanında evlenip çocuğu olsa da, çocuğu uzun süre yaşamamış, rahibe olmaktansa sarayda görev almıştır. Tabii bu bilgilerin çoğu ikincil kaynaklardan elde edildiğinden, %100 doğru olup olmadığından emin değiliz.
Edebiyata damgasını vurup geçmiştir, günümüzde eserleri Japon lise müfredatında yer alır."
Öyle heyecanlandım ki hemen eserlerini araştırdım. Genji Monogatari malesef dilimize çevrilmemiş,İngilizcesi mevcut ama Murasaki Shikibu'nun Günlüğü Japonca aslından Prof. Dr. Esin Esen tarafından çevrilmiş.

Great Novels'ta keşfettiğim diğer harikalık ise Wu Cheng'en eseri Journey to West.

"Çincesi "Xi You Ji" Batıya Yolculuk ya da Batıya Seyahat olarak çevirilen "Wu Cheng'en"in, Çin'in 4 büyük klasik eserinden biri sayılan, 1590'lı yıllarda ilk kez basılan romanıdır. Maymun Kral olarak da adlandırılan hikaye, Maymun Kralı Sun Wukong'un mistik maceralarını anlatır."
Türkçe çevirisi varmış ama tam metin değil, özetin özeti gibi bir şeymiş,fikir sahibi olmak için okunabilir.
İngilizcesini buldum. Hatta bu kitap temel alınarak yapılmış animeler de oldukça fazlaymış.


2013'te çekilen filmi de varmış.

Harbiden çok heyecanlı ve mistik maceralar serisi. Bayıldım.

Sayın @Osidi 'ye, sayesinde keşfettiğim bu iki Japon ve Çin harikalığı için ne kadar teşekkür etsem az.

Poetry eserini de ruh uçuşuyla incelemeye başladım. Haiku'dan Sone'ye şiir formülasyonları , anlamsal çözümlemeler filan enfes derken Visionary Romanticism bölümünde büyülenmiş şekilde kala kaldım :)
Anahtar şairler zaten en sevdiklerim; Blake,Wordswoth, Shelley ,Yeats ama Coleridge'ın Kubilay Han şiiri, ilham olarak gelişi ve kendisiyle nirvana .

Bu şiir, 1816 yılında, kitap okurken hatta afyon etkisi ile daldığı uykuda, gördüğü rüyaymış : Şiir okuyan bir ses, garip bir müzik akabinde bir Çin sarayının inşaatı. Sarayı inşa eden müzikmiş. Saray da Kubilay Han'ın sarayıymış. Uyanır uyanmaz yazmaya başlamış fakat araya giren bir ziyaretçi yüzünden eksiksiz olarak kağıda geçirememiş, ilk 50 dizesini yazmış.
Douglas Adams'in Kutsal Dedektiflik Bürosu kitabında da geçen, bu şiirin Türkçe tamamı ise şöyle:
"Kubla Han, buyurdu yapıla,
Görkemli bir zevk kubbesi, Xanadu’da,
Alph’in, o kutsal ırmağın,
Uçsuz bucaksız mağaralardan geçerek
Gün görmeyen bir denize aktığı yerde.

İki kere beş millik verimli toprak
Duvarlar ve kubbeler sarıldı;
Bahçeler vardı, dereleri parlak,
Çiçeklenmiş bir çok günlük ağacı;
Güneşli çayırları kucaklayan,
Dağlar kadar yaşlı ormanlar vardı,

Fakat o derin ve hülyalı uçurum
Yeşil dağdan sedir ormanına inen
Vahşi bir yer! Her zaman kutsal ve büyülü.
Bir kadın hayaletin dolaşıp durduğu
Soluk ay ışığında sevgilisi şeytanı çağıran.

Ve bu uçurumdan, sonu gelmez bir kaynaşmayla,
Sanki toprağın hızlı ve derin nefes alışlarıyla,
Bir an içinde güçlü bir kaynak fışkırdı::
Onun hızlı ve kesintili patlamalarıyla
Devasa parçalar fırladı, sıçrayan dolu gibi,
Samanlı tahıl gibi harman dövenin altında.

Ve bu dans eden kayaların arasında
Bir an içinde savruldu kutsal ırmak.
Şaşkınca beş mil boyunca medreseler yaparak
Orman ve vadiden akıp geçti kutsal ırmak,
Sonra uçsuz bucaksız mağaralara ulaştı
Ve bir gümbürtüyle cansız okyanusa karıştı:

Kubla, bu gümbürtünün ortasında, duydu uzaktan
Ataların seslerini, savaş kehaneti yapan !
Zevk kubbesinin gölgesi
Dalgaların ortasında yüzüyordu;
Orada kaynak ve mağaraların
Karışmış nağmeleri duyuluyordu.
Buzdan mağaralı, güneşli bir zevk kubbesi,
Nadir görülecek bir mucizeydi.

Santurlu bir genç kız
Düşlemiştim bir zaman:
Habeşli bir genç kız,
Santurunu çalan,
Söyleyerek Abora Dağı'nın şarkısını.
İçimde yeniden canlandırabilsem
Onun müziğini ve şarkısını
Bana öyle derin bir haz verebilirdi ki,

O gür sesli ve uzun soluklu müzikle
O kubbeyi havada kurabilirdim,
O güneşli kubbeyi, o buz mağaralarını!
Duyanların hepsi onları orada görmelidir,
Hepsi haykırmalıdır, amann! Dikkat!
Şimşek çakan gözleri, uçuşan saçları!
Onun çevresinde üç kere dolaş
Ve gözlerini kapa kutsal bir korkuyla,
Çünkü o çiçek özüyle beslenmiş,
Ve cennet sütü içmiştir... "

Hikayesi 2000 yapımı, Pandaemonium filmine de konu olmuş.


Velhasıl kelam; yaptığı harika paylaşımlarla heyecanlı keşiflerle, gecemizi büyülü bir şiire çeviren Sayın @Osidi'ye düş gibi Santurlu , sonsuz teşekkürler.

 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
235
1,499

k0k8pliaiuvw7mi5g.jpg



Harikasınız Sayın @Osidi. Amerika çizgi romanı yanında Kafka filminin de müjdesini verdiniz.
Kafka severlere okurken romanlarına taslak olduğunu da göreceğiniz, birbirinden güzel öykülerini de öneririm.
Cem Yayınevinin Kamuran Şipal çevirisiyle, Franz Kafka - Bütün Öyküler (ciltli) kitabı aynı Rilke - Bütün Öyküler gibi şahanedir.
Kafka'ya dair sinema dünyasından iki beğendiğim eseri de izlemeyenlere öneririm:
Antony Perkins'in baş rolde olduğu, Orson Welles yönetmenliğinde (rolü de var),
1962 yapımı The Trial -Dava :


Jeremy Irons'ın baş rolde olduğu, Steven Soderbergh yönetmenliğinde,
1991 yapımı Kafka :



Kafka'nın babasının baskısı altında yaşayamadıklarının sesiyle:
"Hani benimkisi sallanıp duran bir mutsuzluktur, dokunulmaya görsün, dokunanın üzerine yıkılır hemen."

'Her insan kendine özgüdür ve kendine özgülüğünden ötürü yaşamda bir rol oynamak gücüyle donatılmıştır; yeter ki, kendine özgülüğünden tat alsın.'
Franz Kafka
 
Son düzenleme:

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
235
1,499
'' Post Apokaliptik '' romanlar, çizgi romanlar ve de filmler oldum olası ilgimi çekmiştir. Bu konuda Brendon 'lar ya da '' Metro ''ları başta saymalıyım. Meraklıları bir çok dizi film, film sayacaklardır ama, Tanrı'nın Kitabı , The Road, Maymunlar Gezegeni serisi ilk aklıma gelenler.

Nedense '' Silo '' gözümden kaçmış. Dizisiyle, romanıyla gözden geçirmeli sanırım. Önerinizi dikkat alacağım Sn. @Osidi .
Paylaşımınız için teşekkürler.
Ben de çizgi romanı olduğunu bilmiyordum.
Howey, Amazon'un Kindle Direct Publishing sistemi ile bağımsız olarak yayınlamaya başlıyor Wool'u. Sistem dışı(küresel gönüllüsü olmayan) gibi başlangıçta sonra parayı buldukça imaj değişmiş :) Kitapları okumayı sonraya bırakmıştım ama çizgi romanı ile başlamak iyi olacak.
Stephen King'in önerdiği bir yapım :
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
King'in '' Silo '' konusunda öneri yaptığını bilmiyordum Sn. @İnanna Salome . Ancak , daha önce de yazdığım gibi bu konuları merakla izleyen , Sn. @Osidi dostumuz sayesinde, bu romandan ve diziden haberim oldu. ( Diziyi izlemeye başladım bile ! ) Uzun yıllar polisiye diziler izleyen biri olarak, belki de artık işlenen senaryo konularında adım adım '' tükeniş'' e gidildiğini hissettiğimden, roman, film ve dizi film konusunda rotayı bilim kurgu olarak değiştirmiş durumdayım! Polisiye konusunda rotayı, yalnız çizgi roman konusunda halen değiştirmedim. Bu durumun en önemli nedeni, tabii Sn. @Osidi 'nin '' devasa '' nitelikteki '' Noir '' çizgi romanları!! Doğrusu, çok sevdiğim Mike Hammer'li Noir ortamlarını yansıtan, Sn. @Osidi 'nin paylaştığı çizgi romanlar, bu alana ilgim açısından ümit kesmemi engellemiş durumda! Sn. @Osidi 'nin paylaşımlarını zevkle izliyorum.

Bazen; '' keşke '' gerek polisiye , gerek bilim kurgu alanında, geçmişin tozlu raflarındaki '' Doğu '' dünyasının henüz bilmediğimiz eserlerini, ya da eser uyarlamalarını okuma imkanını bulabilsek diye düşünüyorum. Kimbilir, ne keşifler bekliyor bizleri '' Fenni Edebiyat '' alanında.

Bilim kurgu meraklısı dostlara, romanlarıyla büyük ilgi toplayan Çinli yazar Cixin Liu'nun ünlü eseri ''Üç Cisim Problemi ''nin, NetFlix dizisinin artık nette erişilebilir halde olduğunu belirtmiş olayım. '' Silo '' sonrası için o diziyi izlemeyi planladım. Dizi uyarlaması romanı kadar başarılı mı görmüş olacağım.

Değerli yorumlarınızı ve paylaşımlarınızı ilgiyle okuyorum Sn. @İnanna Salome .

Saygılarımla
 

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,380
16,536
Ankara
Hem polisiye hem edebiyat uyarlaması ...
Volker Kutscher'den Babylon Berlin
İletişim, roman olarak sekiz tane yayınladı, ilk kitabı (Islak Balık) çizgi roman olarak da yayınlamıştı.
Üstad @Otacı 'nın kitap paylaşımları forumda mevcut.
Son derece beğenerek takip ettiğim hard boiled bir seridir.

npi5hjyeaqh35635g.jpg



 

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,380
16,536
Ankara
Haruki Murakami'den kısa öyküler, Fransızca ve İngilizce versiyonları öykü sayıları açısından farklı.
iglckt6x8jo88so5g.jpg


tk673xe8ts0f3ou5g.jpg



İsteyene bir adet roman hediye ....

 
Son düzenleme:

pam

Aktif Üye
27 Kas 2009
190
710
Hem polisiye hem edebiyat uyarlaması ...
Volker Kutscher'den Babylon Berlin
İletişim, roman olarak sekiz tane yayınladı, ilk kitabı (Islak Balık) çizgi roman olarak da yayınlamıştı.
Üstad @Otacı 'nın kitap paylaşımları forumda mevcut.
Son derece beğenerek takip ettiğim hard boiled bir seridir.

npi5hjyeaqh35635g.jpg



Serinin cok guzel dizisini takip etnek icin....
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
521
2,674
Filmine bir zamanlar konsantre olamamıştım
ama çizgi romanını mutlaka okuyacağım.
Çok teşekkür ediyorum sn @Osidi
Hem polisiye hem edebiyat uyarlaması ...
Volker Kutscher'den Babylon Berlin
İletişim, roman olarak sekiz tane yayınladı, ilk kitabı (Islak Balık) çizgi roman olarak da yayınlamıştı.
Üstad @Otacı 'nın kitap paylaşımları forumda mevcut.
Son derece beğenerek takip ettiğim hard boiled bir seridir.

npi5hjyeaqh35635g.jpg



 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
Babylon Berlin'in hem romanları hem de dizisi çok iyiydi Sn. @Osidi , çok haklısınız.
Dizinin müziği de kolay kolay unutulmayacak türdendi. Severija Janusauskaite'nin söylediği parça , müzikseverlerden bir hayli ilgi görmüştü.


Diziden sahnelerin bulunduğu klibe dikkat edilecek olursa, bol figüranlı sahneler nedeniyle , dizi '' en fazla bütçeli '' çevrilen dizi olmuştu , o zamanlar. Nazi Almanya'sındaki polisiye ortamın bir hayli '' Noir '' olduğunu söylemeliyim.

Bu akşam , Murakami'li paylaşımlar ise , ayrı birer sürpriz oldu benim için.,

Teşekkürler @Osidi . Doğrusu, flash bellekte yerin azalması konusunda , Sn. @serdary67 dostun fikirlerine aynen katılıyorum !!
 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
235
1,499
Babylon Berlin'in hem romanları hem de dizisi çok iyiydi Sn. @Osidi , çok haklısınız.
Dizinin müziği de kolay kolay unutulmayacak türdendi. Severija Janusauskaite'nin söylediği parça , müzikseverlerden bir hayli ilgi görmüştü.


Diziden sahnelerin bulunduğu klibe dikkat edilecek olursa, bol figüranlı sahneler nedeniyle , dizi '' en fazla bütçeli '' çevrilen dizi olmuştu , o zamanlar. Nazi Almanya'sındaki polisiye ortamın bir hayli '' Noir '' olduğunu söylemeliyim.

Bu akşam , Murakami'li paylaşımlar ise , ayrı birer sürpriz oldu benim için.,

Teşekkürler @Osidi . Doğrusu, flash bellekte yerin azalması konusunda , Sn. @serdary67 dostun fikirlerine aynen katılıyorum !!
Polisiyede Inspector Morse Hallmark Channel'da yayınlandığı zaman tüm sosyal hayatımı ona göre düzenlediğim bir güzellikti. Kimselere Müfettiş Morse'un yayın saatinde randevu vermezdim :) Senaryo,Morse karakterinin sofistikeliği ve John Tahw'un muhteşem oyunculuğu beni öyle etkilemişti ki o zamanlarda TRT 1'de geç saatlerde yayınlanan Kavanagh'ı John Tahw için kaçırmazdım. Yıllar yıllar sonra Morse'un gençliği Endeavour'u izleme nedenim de tabii ki Morse'a olan tutkuydu. Sayın @eankara 'ya katılıyorum iyi bir polisiye izleyicisi için bazen zirvede bırakmak, efsane bir şey gelene kadar oldukça mantıklı. Arada Miss Fisher's Murder Mysteries gibi görsel güzellikler izlemek de güzel.

Bilim kurguya yoğunlaştığım dönemde de 12 Monkeys , Fringe (Amerikalıların dünyayı kurtarma masalına kadar), Altered Carbon (ilk sezon) gibi yapımlardan sonra görselliği ve felsefi derinliğiyle beni en çok etkileyenlerden biri Legion .
Legion'un her bölümü, her şeyiyle sanat eseriydi. Diğeri ise izlerken "nasıl böyle yüksek algı gerektiren dizi yapılmış" hayreti ve coşkun mutluluğunu yaşadığım Dark. Sonra o da ilk sezonun muhteşemliğine ulaşamadı ama kaliteli yapım arzumuza Babylon Berlin yetişti.
Sayın @Osidi'nin Babylon Berlin çizgi roman paylaşımına bayıldım. Sayın @eankara'nın paylaştığı gibi müzikleri de enfesti. Hatta Severija ile Till Lindemann'ın beraber düet yapmasını manifestlemiştim :) Till, Severija yerine Zaz ve Kovacs ile düet yaptı :) İkisini de pek sevdik hele Zaz ile olanın klip renkleri, sözleri filan da çok şiirsel.
Ama hala Moka Efti Orkestra ve Severija ile bir Till Lindemann güzelliği isteğimiz baki .

Sayın @Osidi , tüm muhteşem paylaşımlarınıza sonsuz teşekkürlerimi sunarken, Rashomon çizgi romanını Ryunosuke Akutagava kitabı ile taçlandırdığınız için müteşekirliğimi ifade edecek kelime bulamıyorum. Sağ olun, var olun.
 
Son düzenleme:

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
235
1,499
King'in '' Silo '' konusunda öneri yaptığını bilmiyordum Sn. @İnanna Salome . Ancak , daha önce de yazdığım gibi bu konuları merakla izleyen , Sn. @Osidi dostumuz sayesinde, bu romandan ve diziden haberim oldu. ( Diziyi izlemeye başladım bile ! ) Uzun yıllar polisiye diziler izleyen biri olarak, belki de artık işlenen senaryo konularında adım adım '' tükeniş'' e gidildiğini hissettiğimden, roman, film ve dizi film konusunda rotayı bilim kurgu olarak değiştirmiş durumdayım! Polisiye konusunda rotayı, yalnız çizgi roman konusunda halen değiştirmedim. Bu durumun en önemli nedeni, tabii Sn. @Osidi 'nin '' devasa '' nitelikteki '' Noir '' çizgi romanları!! Doğrusu, çok sevdiğim Mike Hammer'li Noir ortamlarını yansıtan, Sn. @Osidi 'nin paylaştığı çizgi romanlar, bu alana ilgim açısından ümit kesmemi engellemiş durumda! Sn. @Osidi 'nin paylaşımlarını zevkle izliyorum.

Bazen; '' keşke '' gerek polisiye , gerek bilim kurgu alanında, geçmişin tozlu raflarındaki '' Doğu '' dünyasının henüz bilmediğimiz eserlerini, ya da eser uyarlamalarını okuma imkanını bulabilsek diye düşünüyorum. Kimbilir, ne keşifler bekliyor bizleri '' Fenni Edebiyat '' alanında.

Bilim kurgu meraklısı dostlara, romanlarıyla büyük ilgi toplayan Çinli yazar Cixin Liu'nun ünlü eseri ''Üç Cisim Problemi ''nin, NetFlix dizisinin artık nette erişilebilir halde olduğunu belirtmiş olayım. '' Silo '' sonrası için o diziyi izlemeyi planladım. Dizi uyarlaması romanı kadar başarılı mı görmüş olacağım.

Değerli yorumlarınızı ve paylaşımlarınızı ilgiyle okuyorum Sn. @İnanna Salome .

Saygılarımla
Sayın @eankara ben de değerli yorumlarınızı ve paylaşımlarınız ilgiyle okuyorum hatta öğrenme olasılığım olmayan bir çok şeyi sizin detaylı yazılarınızdan öğreniyorum.
Bilim kurgu konusundaki ilginiz, beni Legion'lu günlere götürdü. Legion, not alarak izlediğim bir diziydi gerçekten. Psiko-felsefi tespit ile başlayıp Syd Barret'a kanatlandıran bir güzellikti :
"A delusion starts like anyother idea, as an egg. Identical on the outside, perfectly formed. From the shell, you’d never know anything was wrong. It’s what’s inside that matters."
"The star above you,crystal blue
I fly above you,yes I do "

"Peki ne öğrendik? Yanılsamanın bir fikir olduğunu. Bir fikrin bulaşıcı olabileceğini. İnsanların şablon arayan hayvanlar olduğunu. Şablona uyan fikirleri tercih ediyoruz. Gördüğümüze inanmıyoruz. İnandığımız şeyi görüyoruz. Stresli olduğumuzda ya da inançlarımıza meydan okunduğunda tehdit edildiğimizi hissettiğimizde sahip olduğumuz fikirler irrasyonel olabiliyor. İnsan aklı, kimliğini korumak için mücadele ederken; tek bir sanrı, bir başka sanrıya yönlendiriyor ve bir başkasına. Ve bu olduğunda, yumurta olarak başlayan şey bir canavara dönüşebiliyor."
Böylesi harika tespitleri Carl Sagan da muhteşem yapar :
"Tarihin bize öğrettiği en acı derslerden biri şudur: Yeterince uzun zamandır aldatılmışsak, aldatmacayı ortaya koyan her türlü kanıtı redderiz. Gerçeği bulmakla ilgilenmeyiz artık. Aldatmaca bizi kafeslemiştir. Tuzağa düştüğümüzü kendimize bile itiraf etmek, son derece acı vericidir çünkü. Bir kere şarlatana iplerinizi verdiniz mi bir daha hiç bir zaman geri alamazsınız. Böylece, yenileri gelene kadar eski aldatmacalar sürer gider."
Daha başka pek çok derin güzellik vardı Legion'da. Pygmalion Etkisi-Rosenthal Etkisi ile mitolojiye, psikolojiye kanatlanmalar neler neler. Acaba tekrar mı izlesem :)

Sayın @eankara , önerdiğiniz Üç Cisim Problemi dizisini biraz inceledim.
Ömer Hayyam, Kubilay Han filan görünce hemen ilgimi çekti. Dizi izleme yorumunda, kitapta olmayan bir karakteri diziye "terör örgütü propagandası yapmak" için koyduklarını görünce diziyi izlemek yerine kitabını okumaya karar verdim. Astro fizik ve felsefe dozu yüksek tam da aradığım gibi bir eser. Okuma listemin en başına aldım. Çok teşekkürler.
Bilim kurgu dizilerini yakından takip eden biri olarak; başka önerileriniz olursa çok sevinirim. Özellikle psikolojik ve felsefi derinlikli, korku ya da görsel şiir dozu yüksek bilim kurgular varsa önereceğiniz, izlemek çok isterim.
John Carpenter'ın korku filmi için söylediği ama bence bilim kurgu(external:astrofizik ; internal:atomaltı fizik) için de geçerli çok sevdiğim efsane sözü ve Ennio Morricone'nin Muhteşem The Thing için yaptığı, muhteşem bestesi ile Nebula Ödüllü Liu Cixin'i keşfetmemi sağladığınız için sonsuz teşekkürler.
"There are two different stories in horror: internal and external. In external horror films, the evil comes from the outside, the other tribe, this thing in the darkness that we don't understand. Internal is the human heart. "

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
Ben teşekkür ederim Sn. @İnanna Salome .

Bilim kurgu konusuyla ilgilenen siz ve sizin gibi dostlar için, bir eser paylaşımı ile katkıda bulunayım.

( Aşağıdaki açıklamada görüleceği gibi, çizgi roman olarak Bilim Kurgu tarihinin önemli kilometre taşlarının çoğuna değinilmiş . Ancak , 2021 yayın tarihli eser ne yazık ki Almanca ! )

Tanıtımında şöyle açıklama yapılmış ;

'' Verne'den Asimov'a (ve çok daha ötesine), Mary Shelley'nin anatomi dersinden Ray Bradbury'nin kitap kulübüne, atomdan zombi kıyametine kadar kısacası bilim kurgunun tüm yelpazesi bu eşsiz ciltte ele alınıyor. Yalnızca bir zaman çizelgesinden çok daha fazlası olan "Bilim Kurgu Tarihi", güçlü bir türün şaşırtıcı yönlerini ortaya çıkaran anekdotlar bakımından da zengindir. Ve tabii ki bu çizgi roman aynı zamanda bilim kurgunun geleceğimizin büyük projeleri üzerindeki etkisini de vurguluyor. Çünkü eğer insanlık bir gün Mars'ta yaşarsa bilim kurgu zaten orada olacak.''

 

İnanna Salome

Aktif Üye
4 Eki 2023
235
1,499
Ben teşekkür ederim Sn. @İnanna Salome .

Bilim kurgu konusuyla ilgilenen siz ve sizin gibi dostlar için, bir eser paylaşımı ile katkıda bulunayım.

( Aşağıdaki açıklamada görüleceği gibi, çizgi roman olarak Bilim Kurgu tarihinin önemli kilometre taşlarının çoğuna değinilmiş . Ancak , 2021 yayın tarihli eser ne yazık ki Almanca ! )

Tanıtımında şöyle açıklama yapılmış ;

'' Verne'den Asimov'a (ve çok daha ötesine), Mary Shelley'nin anatomi dersinden Ray Bradbury'nin kitap kulübüne, atomdan zombi kıyametine kadar kısacası bilim kurgunun tüm yelpazesi bu eşsiz ciltte ele alınıyor. Yalnızca bir zaman çizelgesinden çok daha fazlası olan "Bilim Kurgu Tarihi", güçlü bir türün şaşırtıcı yönlerini ortaya çıkaran anekdotlar bakımından da zengindir. Ve tabii ki bu çizgi roman aynı zamanda bilim kurgunun geleceğimizin büyük projeleri üzerindeki etkisini de vurguluyor. Çünkü eğer insanlık bir gün Mars'ta yaşarsa bilim kurgu zaten orada olacak.''

Sayın @eankara çok teşekkürler. Tam da benim bayılacağım türden bir eser. Elimde şemasal liste, tümden gelimle keşfi, sonrasında da en sevdiklerimi derinlemesine incelemeyi çok severim. Aşırı beğendim bu eseri. Hele "Mary Shelley invented science fiction" tepede, kadın yazarların bilim kurguya verdiği yeni solukları isim ve katkısı ile anlatan şemaya kalbimi bıraktım . Baş ucu kaynağım olacak çok net.
İngilizcesini buldum.

İngilizcesini bir kez okuduktan sonra, Almancasını da bölüm bölüm okuyacağım.
Sayın @eankara ; harikasınız, hayallerimdeki bilim kurgu çizgi romanına ulaşmamı sağladınız. Sonsuz teşekkürler.
 

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,380
16,536
Ankara
Liu Cixin'in geleceği
Les Futures de Liu Cixin
Fransızca
gl2ro1g5ik5d0rd5g.jpg


3gfh7qx8au02mhb5g.jpg


zj2kx9pam8j1h2t5g.jpg


vzz6bzh9trldowx9g.jpg



@Otacı üstad 3 cildi zaten paylaşmış pdf ve epub olarak, tek cilt epub isteyenler için
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
Son zamanların Bilim Kurgu alanında, dikkat çeken bir yazarın kitabını '' Edebiyat Uyarlaması '' olarak, çizgi roman halinde görmek önemliydi. Öncelikle bu önemli çizgi roman paylaşımları için teşekkür ederim Sn. @Osidi . Umarım, bir gün bu eserleri Türkçe okuma imkanına kavuşmak mümkün olur. ( Liu'nun dilimize çevrilmiş bu üçlemeyi, tek cilt haline getirmek de benim açımdan ayrı önem taşıyor. ) Bu arada , önceki paylaşımları için Sn. @Otacı 'ya da teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
Bilim Kurgu edebiyatının kilometre taşlarını Sn. @Osidi 'nin titiz seçimleriyle, üstelik uyarlamaya neden olan romanlarıyla izlemek çok yararlı oluyor. Philip K. Dick , Liu Cixin adından sonra iyi bir seçim. Zaman zaman , '' acaba Bilim Kurgu alanının romanlarından uyarlanan çizgi romanlar, diyarımızda ayrı bir başlık altında toplansa daha mı iyi olurdu ? '' diye düşünmeye başladım. Tabii , bu durumu Sn. @Osidi 'nin ve dostların paylaşımları belirleyecek. Diyarımızın eşsiz arşiv birikimi içinde, '' Bilim Kurgu '' konusu da, romanlar , çizgi romanlar , ilgili kaynak kitaplar hatta sinema filmleri ve dizi filmleriyle günden güne zenginleşiyor. 630 sayfalı çizgi roman, üzerinde tekrar tekrar düşünülüp, notlar alınacak yapıya sahip.

Çok teşekkürler @Osidi
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
Sn. @Osidi 'nin bu geceki paylaşımları yine edebiyat devlerinden oldu. Biri , Victor Hugo'nun kaç defa okuduğumu hatırlamadığım ölümsüz eseri Sefiller ( sanırım , çizgi romanlar açısından en muzip olanı bu paylaşımdaki kitap ! ), diğeri ise bir biyografik çizgi roman Camus .

Sefiller üzerine çok şey yazıldı diyarımızda. Uyarlamaları ise, dilimizde olsun, yabancı dilden olsun diyarımızda mangaya varıncaya kadar farklı eserler halinde yer almakta. Ancak, Sn. @Osidi 'nin paylaştığı, Camus'nun çizgi romanı ilginç karelerle , bilgi dolu, metinlerin yer aldığı sayfalarla ciddi bir kaynak kitap görünümünde. Filozof , savaş karşıtı entellektüel ya da nobel ödüllü yazar , ne dersek diyelim, günümüzde romanlarıyla hala ilgi odağı bir edebiyat adamı var karşımda. Camus denilince, özellikle '' Veba'', lise yıllarımdaki edebiyat sevgimin yavaş yavaş başladığı zamanları hatırlatır bana.

Teşekkürler @Osidi
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
998
5,913
İlk önce radyo tiyatrosu olarak, '' Arkası Yarın '' programlarında tanıdım Agatha Christie'yi , sonraları Baskan yayınlarını okuduğum lise yıllarımda, Altın Kitaplar yayınlarından da Agatha Christie romanları ile tanıştım. Christie'nin polisiye filmlerini ve de '' Hercule Poirot ''lu ya da Miss Marple'lı tv. dizilerini izlemem daha sonradır. Yazarın romanlarını okurken ya da uyarlanan filmlerini izlerken, katilin kim olduğunu çözme sürecini, çok sevdiğim matematik problemleriyle uğraşmaya benzetmişimdir. Tüm eserlerinin yeri ayrı ama , sanırım '' Doğu Ekspresi'nde Cinayet '' unutulmazlarım arasındadır. Bunda, ünlü tren sahnelerinin ve de romanın ilginç finalinin payı var, kuşkusuz.

Hayatım adlı otobiyografik kitabını, ülkemizde çıkar çıkmaz aldığımı, daha sonra da günlüklerini okuduğumu söylemeliyim. Sanırım, bu kitapları merakla okumamın iki nedeni vardı; İlki Christie'nin hayal dünyasını oluşturan nedenleri öğrenme isteğim , ikincisi ise bir süreliğine ortadan kaybolduğu ve de dünyanın kendisini merak ettiği günlerde, aslında neleri yaşadığını okuma isteğim.

Polisiye romanların yapısı zaman içinde çok değişti, Artık , sadece '' katil kim ?? ''sorusuna , odaklanılmıyor, romanın arka planında çeşitli sosyolojik , tarihsel , psikolojik vb. konulara girilerek daha katmanlı yapı okura sunuluyor. Ama sanırım '' polisiye romanların kraliçesi '' her zaman okurların gönlünde yaşamaya devam edecek .

Christie hakkındaki bu çizgi roman paylaşımı, ünlü yazara ait bir başka arşivlediğim kitap olacak. Ünlü yazarın çeşitli romanlarından uyarlanan çizgi romanlardan sonra, bu çizgi romanı görmem benim için bir hayli ilginç oldu. Teşekkürler Sn. @Osidi
 
Son düzenleme:
Üst