La Famille Fenouillard

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,311
49,927
NeverLand
La FAMILLE FENOUILLARD


31 Ağustos 1889'da Christophe (Georges Colomb) 1889 Paris Dünya Fuarı nedeniyle haftalık bir çocuk dergisi olan Le Petit Français Illustre için La Famille Fenoulliard â L'Exposition/Fuardaki Fenouillard Ailesi isminde kısa bir resimli hikaye hazırlamıştır. Bu öykü kısa sürede o denli yüksek bir yayın başarısı sağlamıştır ki, Le Petit Francais Illustre, La Famille Fenouillard'ın yeni öykülerini düzenli aralıklarla yayınlamaya başlamıştır.

Agénor Fenouillard ve onun zahmet verici eşi Léocadie küçük bir şehirde esnaftır ve huysuz iki kızları vardır: Artémise ve Cunégonde. Kültürlü olduklarını ve çok şey bildiklerini sanan bu aile ve fertleri, fuarda yaşadıkları olaylar sonucunda bilinçlenirler ve böylece maaile dünyayı gezmek, görmek için yaşadıkları yer olan Saint-Rémy-sur-Deule'yi terk etmeye karar verirler.

izgiromanAnsiklopedisi210.jpg


Fenouillard Ailesinin tüm bireyleri bir arada.

Jules Verne'nin 'Seksen Günde Devri Alem'inin atmosferini yıkıp geçecek kadar gülünç bir taklidi olan bu ilk hikayede Fenouillardlar kendilerini önce yanlışlıkla bindikleri, New York'a giden bir gemide bulurlar. Daha sonra hızlı bir yolculukla Amerika içlerine giden bir trene binerler ama tren Sioux kızılderililerinin saldırısına uğrar. Ardından Bering Boğazı'nı bir buz kütlesi üzerinde geçer ve bir gemi kazası atlatarak minik bir Pasifik adasına çıkarlar; Agénor burada kral seçilir ve eve varana kadar bunun gibi pek çok inanılmaz ve uçuk macera yaşarlar.

Christophe, diğer ürettiklerinde olduğu gibi La Famille Fenouillard'da da balon kullanmayıp konuşmaları resimlerin altına yazmıştır. Geniş halk kitlelerine ulaşan ilk Fransız çizgiromanı olan ve pek çok yeni temayı ve roman tekniğini kullanarak eskiden renksiz olan resimli hikaye mantalitesini değiştirmiş. Armand Colin 1893'de La Famille Fenouillard'ın özel bir kitabının basıldığını görmüştür. Üstelik bu kitap kalın kapaklı ve karton kapaklı bir biçimde sayısız kez yeniden okura sunulmuştur.
 
Üst