Kıral Neşriyat Yurdu

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,311
49,927
NeverLand
KIRAL NEŞRİYAT YURDU


1950'lerin en güçlü ve faal yayınevlerinden biri olan Kıral Neşriyat Yurdu'nu 1940'ların ortasında Alâeddin Kıral adlı girişimci bir yayıncı kurmuştur. Bu yayınevi ilk kez 24 Şubat 1951' de yayınladığı Pekos Bill ile başladığı çizgiroman yayıncılığına, sonradan Oklahoma, Koca Teks ve Yelpaze dergilerini birbiri ardına çıkararak devam etmiştir.

Kıral Neşriyat Yurdu'nun bir dönemin okuyucu kitlesini oldukça etkilemiş başlığı Pekos Bill, İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalya'sının Teks'den sonraki en çarpıcı çizgiromanlanndan biridir. Pekos Bill'i diğer westernlerden ayıran en önemli özellik, kahramanın asla ateşli silah kullanmamasıdır. İnsan öldürmeden sorunları çözmeyi, adaleti sağlamayı ilke edinen Bill, tabanca yerine taşıdığı ve ustaca kullandığı kementiyle harekete geçmektedir. Ortadoğu ve Balkanların en modern baskı makinelerine sahip olan Kıral Neşriyat Yurdu, yarısı renkli basılan dergiyi toplam 334 sayı boyunca yayınlamayı başarmıştır. Aslında Pekos Bill, ilkin İtalya'daki yayıncısı Mondadori tarafından Türkiye'deki temsilcilerince yayınlanmaya çalışılmış ve tek bir sayısı basılmış, ancak yayının bazı dirençlerle karşılaşması sonucu haklarını Kıral Neşriyat Yurdu'na devretmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi338A.jpg


Kıral Neşriyat Yurdu logosu.

Yayınevinin ikinci başlığı bir magazin dergisi hüviyetinde düşünülen, ancak bünyesindeki seçkin İtalyan ressamlarına ait çizgiromanlar dolayısıyla bu türe kayan 1952 tarihli Yelpaze''dir. Bu dergide ikinci Dünya Savaşı sonrası bir İtalyan yayını olan Grande Hotel adlı haftalık dergiden telifle alman 'soap opera' tarzı çizgiroman ve fotoromanlar yayınlanmıştır. Üçüncü başlığı da yine bir Mondadori çalışması olan Oklahoma''dır. Kahraman bu kez küçük bir kızılderili çocuğun yardımıya suçsuzluğunu ispata çalışan Bel(le) Star'dır ve 15 Aralık 1955 tarihinde çıkan 62. sayısına değin Kıral Neşriyat Yurdu logosuyla okuyucuya sunulmuştur. 2 Kasım 1953'de Alâeddin Kıral'ın sahibi olduğu haftalık dördüncü mecmua olarak yayınlanan Köroğlu ise Türk yazar ve çizerleri tarafından üretilen tek Kıral Neşriyat Yurdu çizgiroman dergisi olmuştur. Ancak bu arada Pekos Bill'in 70. sayısında toplatılması ve yasaklanması neticesinde yayınını Koca Teks adıyla devam ettirmesi yayınevinin beşinci bir çizgiroman başlığına sahip olmasını sağlamıştır. Kıral Neşriyat Yurdu logosuyla bayilere dağıtılan son dergi 1966 yılında çıkan bir Yelpaze sayısı olmuştur.
 
Üst