Jacques MARTIN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,314
50,027
NeverLand
Jacques MARTIN, (1921- )


25 Eylül 1921 tarihinde Strasburg, Fransa'da doğan Jacques Martin'in küçükken saplantı derecesinde üç merakı vardı: Klasik resim, çizgiroman ve tarih.

Jacques Martin, 1942 yılında Jam takma adını kullanarak Les Aventures du Jeune Toddy başlığında tarihi fon içinde sunulan bir çizgiroman çizmiştir. Ancak Avrupa'yı perişan eden savaşın etkilerini atlatmaya çalışan Martin, 1946'da Belçika'daki yayın editörlerini uygun bir iş için bir bir dolaşmaya başlamıştır. Bu esnada tanıştığı bir editör olan Henri Leblicq ile bir sene müddetle birlikte Marleb takma adıyla çalışmalar yaptıktan sonra ondan ayrılmıştır. Martin, bu noktadan sonra çizgiromanlarını kendi hazırlamış ve değerlendirmeye başlamıştır. Ancak dönemin Belçika piyasasının darlığını aşmak için hem realistik hem de karikatürize tarzda çizgiromanlara imza atmak zorunda kalmıştır. Le Hibou Gris, Le Sept de Trèfle, La Cité Fantastique gibi başlıklardan sonra, Bravo! adlı dergi için Monsieur Barbìchou, Lamar l'Homme Invisible ve Oeuil-de-Perdrix'i hazırlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi400b.jpg


Jacques Martin Hergé ile birlikte.

1948'den itibaren meraklı olduğu üç temayı bir araya getirerek yarattığı Alix isimli bir kahraman ve maceralarını Tintin dergisi için hazırlamaya başlamıştır. Kısa sürede çok meşhur olmasını sağlayan bu başlık pek çok dile çevrilerek, dünyanın çeşitli ülkelerinde yayınlanmıştır. Mezopotamya'dan Kuzey Afrika'ya, Kafkasya'dan Galya'ya değin bir coğrafyada maceralar yaşayan Alix için müthiş bir araştırma temposuna giren Martin, kahramanının gideceği yörenin tüm tarihsel motif ve olaylarını senaryolarını yansıttığı karelere her defasında aktarmayı başarmıştır.

le-sphinx-dor.jpg


Bir Alix kapağı.

Alix'i yaratmasından dört yıl sonra bu kez başka bir ünlü Jacques Martin serisi olan Lefranc devreye girmiştir. Onu 1978'de Jean Pleyers ile birlikte ortaya çıkardığı Jhen serisi izlemiştir. 1983 yılında ise bu kez André Juillard ile birlikte Arno'yu ve 1990'da da kendi hazırladığı Orion başlığını hayranlarının beğenisine sunmuştur. Ancak 1998 yılında gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle çok sevdiği ve uzun yıllardır devam ettirdiği Alix çizgiroman serisini Rafael Morales'in başarılı ve yetenekli ellerine bırakmıştır.

9782203314122.jpg
9782203322233.jpg

000af028_medium-1.jpg


Lefranc, Arno ve Jhen'den birer kapak.


martin_lefranc.jpg


Lefranc'dan bir kare.
 
Üst