İlk okuduğu çizgi romanı hatırlayan var mı ?

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
Köyde oturuyorduk; elektrik yoktu. Pilli Radyo dışında dünyayla bağ kurma imkanı yoktu. Kıbrıs Barış Harekatı yıllarında evlerde karartma uygulanıyor, köyün korucusu sıkıca takip ediyordu. Çizgi romanlara önce beldede oturan amcaoğullarının getirdiği Bonanza, Zagor, Teksas ve Tommiks ile aşina olduk. Ankara'da yaşayan dayıoğulları yılda bir kez gelir, sürüyle çizgi roman getirirlerdi. Bunların arasında belki iki yıllık sayıların ciltli halde bir araya toplandığı bir Doğan Kardeş cildi vardı. Bu çizgi romanlar kuzen bekleme işini daha bir törensel, ciddi bir havaya büründürmüştü.

Velhasıl bazı dostların yazdığı gibi, okula gitmeden okumayı öğrenmişiz de haberimiz yok. Köyde dört mahalle var, dört mahallede topu topu on kişi çizgi roman okuyor. Hepsiyle samimiyet yok. Kendi mahallemizdeki çizgi romanlar takas ediliyor, sonra elimize bir iki çizgi roman alıp komşu mahallelerdekilerle takas olanakları araştırma amacı taşıyan seferler düzenliyorduk. Herkes bir çizgi roman karakterine bürünmüştü. Komşu mahallelerdekilerin hangi karakterler olduğu araştırılıyor, mükerrer karakterlere ayar veriliyordu.

Sonra çizgi romanların üstüne bozuk para atmaya dayanan bir kumar türü icat edildi. Nereden başladı bilemiyorum. Bizim arkadaşlardan biri ayakkabı cilasıyla kitabın cildini cilalardı ki üstünde para durmasın. Yine de bu yöntemle pek çok para ve kitap el değiştirmiştir.

Çizgi diyarına üye olalı beş buçuk yıl geçmiş. Zaman nasıl da geçiyor. İlk çizgi romanımı okuduğumdan bu yana kırk yılı aşmış. Çizgi roman okurlarının daha ziyade orta yaşlı ve gençliğini geride bırakmış kişilerden oluşması tuhaf. Çünkü yaygın kanaat bu sektörün daha ziyade yeniyetmelere hitap ettiği şeklindedir.

Bu durum, çizgi romanın bir dönem sanatı olduğunu getiriyor akla. Nasıl taş plak yıldızları yerini, Long playde süperstarlara, cd'de popstarlara bıraktıysa, ÇR ve temsil ettiği ruh da kendini televizyon dizileri ve bilgisayar oyunlarında ifade etmeye başladı galiba...

İlk hangisiydi derseniz emin değilim. Bonanza derim yine de.
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,188
8,093
İlk okuduğum çizgi roman Teksas ve TomMiks'in 60 kuruşluk Ceylan yayınları ilk serisi.
Birçok maceraları hafızamda yer etmiştir.
Yıllar sonra tekrar tekrar gözüme çarpan birçok macerası olmasına rağmen,
çocukluk yıllarımın anısına bazı maceraları hatırlamış olmama rağmen günümüzde bulamıyorum nedense.
Örneğin;
Tom Miks maceralarından , atların kuyruklarını kesen bir çete ...
meğer at kuyruklarını kaynatıp çıkan suyundan elde ettikleri boya ile sahte dolar basıyorlarmış.
Tom Miks'in elinden kurtulma şansları yoktu tabi.
Birde bir türlü bulamadığım , Konyakçının benekli ve kendisi gibi alkolik atı ile ilgili maceralar.
Akşam gazetesinden hiç aksatmadan günlük takip ettiğim Karaoğlan maceralarını da unutmamalıyım ama...
 

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,778
7,984
Teksastı..1963 yılıydı..Konusunu hatırlamıyorum ama kapak resminde Çelik Blek rakiplerini meyve kasası ile dövüyordu..
 

gizemlover

Onursal Üye
5 Tem 2012
859
9,580
s-l300.jpg


Doğan Egmont Yayıncılık çıkarmıştı :)
 
Son düzenleme:

abdullahersoy

Aktif Üye
19 Ocak 2012
311
667
Ağabeyim arkadaşıyla sinemaya gidiyordu. Peşlerine düştüm. Bana 50 kuruş verdi. sanırım 11 yaşındaydım. Sinemanın önünden iki kitap aldım. Teksas ve Tommiks idi. Teksas'ın kapağı ve birkaç sayfası yoktu. Onları okumuştum. Hani şu teksa ve Rodi ile Profösör ün Silah almak için haydutlarla işbirliği yaptıkları macerası varya. Profesör ile Rodi teksas ı beklerlerken açlıktan yorulurlar. Profösör hayal kurmaya başlar. Onu dinleyen haydutların Reisinin kızı ve bir adamı yakalayıp Reislerine getirirler. Çelik Blek te oradadır. Bunlar benim arkadaşlarım bırakın onları deyince Reis in kızı ! Ama baba bu göbekli çok zengin ' deyince Teksas gülmüş ve o meteliğe kurşun atar demiştir. Aradan kırk yıldan fazla zaman geçti,şimdi o sayı elimde hemde yepyeni fakat ilk okuduğumda başka bir heyecan vermişti. Selamlar, o günleri hatırlattığınız için sağolunuz.
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,536
957
Bursa
İlk okuduğum çizgi roman bakkaldan aldığım bir Garfield macerasıydı.Sonrasında internetle,sinemayla ve en önemlisi Çizgi Diyarı ile tanıştım.Beş para etmez bir kaç forum daha vardı önce onlarla...İlk elektronik çizgi romanım bir Batman macerasıydı.Sonra bilgisayarım ile birlikte uçtu gitti arşivim.Birdaha kurdum.Diğer arşivi aratmayacak kadar büyüktü.Filmler,kitaplar,müzikler ve tabiki çizgi romanlar.Sonra bilgisayarımın kasasından hafif bir duman çıkmaya başladı.Kapandı...Ondan sonra da benim için elektronik arşiv olayı kapandı.Mal da yalan,mülkte yalan; var biraz da sen oyalan.İşte arşiv burada.İndir indir oku. :)
Allah yardımcın olsun ya valla iyi sabretmişin tamam dünyanın sonu değil ama kâbus gibi harbiden benimde başıma gelse kafayı yerdim herhalde gerçi geldi ama Allahtan yeni başlamıştım arşiv olayına ve hala o kaybettiğim şeyleri bir türlü indirmedim. Ne bileyim ya üşeniyorum ya da canım istemiyor ne bileyim fırsat olmuyor herhalde seyrettiğim için olabilir belki de.

@gizemlover bunun çizgi filmini seyrederdim ben atv verirdi çok severdim. Kaliteliydi valla.Şimdi nerde böyle eserler yılda 1 tane anca çıkar. İşte bu yüzden animeler daha harika ya.
 
Son düzenleme:

Pertev

Çeviri & Balonlama
1 Ara 2017
524
6,385
sanırım ilkokul 3.sınıf da Tommiks okumuştum... Macera da Esterelito isimli haydut da vardı...
 

kemalhırca

Yeni Üye
21 Kas 2017
12
22
teksasla başladım en begendigim cizgi roman ise herdaim Martin Mystere olmuştur halada alıp okurum yaş 44 çocukmusun bunları okuyorsun diyorlar gülüyorum
 

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
858
18,788
Denizli
Abim ilçeden Tarkan ve Kara Murat dergilerini alırdı. Her hafta dergilerin çıkış gününü heyecanla beklerdim. Ah çarşambalar. Eski evimizin duvarında "gömme dolap" denilen türden bir dolabımız vardı. İçi Tarkan ve Kara Murat dergileriyle dolmaya başladı. Sonra Teksas ve Tommiks çizgi romanlarıyla tanıştım. Ben de bir tutku haline gelmişti.
Dolabımıza daha sonra Red Kit, Mister No, Zembla ve Kızıl Maske de dahil olmaya başladı. Daha sonradan Zagor'a takılmaya başladım.
İlkokulda sınıfta ders kitabının içine çizgi roman koyup okuyordum. Bir defasında öğretmen yakaladı. Bunların zararlı olduğunu söyleyerek bir güzel dövdü beni.
Bu dayağın üzerinden fazla zaman geçmedi. Bir gün okuldan geldiğimde dolabımı bomboş buldum. Babam o kadar emek emek biriktirdiğim çizgi romanları alıp, sokakta önüne gelene dağıtmış.
Şİmdi bu forumda vaktimi geçiriyorum. ilk göz ağrım Kara Murat dergileri üzerinde çalışıyorum. Bizim kahramanlarımız bambaşka...
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,188
8,093
Sanırım ilk okuduğum çizgi roman Tom Miks idi.
( Dünya masalları klasiklerinden
Çizmeli Kedi, Sihirli Fasülye, Deniz Kızı, Kurbağa Prens,
Parmak Çocuk ve Alaaddin'in Sihirli Lambası ile
Alibaba ve kırk Haramiler çizgili versiyonlarını saymazsak...)

Binbirsurat , Haydut Tom/Aptal Crispino ve
ipnotizmacı adamın olduğu maceralar hep hafızamda yer etmiştir.
Ancak " Lanetli Ada " isimli macerasının yeri başkadır.
Bu macerada bir kafes içerisinde kale surlarından,
bir gorile adak olarak sunulan adamı kurtarmaya çalışır.
Devasa bir yay ve ok ile gorili vurur. Deprem olur.
Burada unutamadığım detay gökyüzündeki kara bulutlardır.
Öylesine abartılı bir şekilde yer etmiş ki bu sahne hafızamda,
hala her kapkara bulutlar kaplandığında gökyüzünü,
bu olayı hatırlarım.( An itibariyle İstanbul'da olduğu gibi.)
Ve sanırım bu nedenle de kapkaranlık bulutlu havaları
ve gök gürültülü yıldırımlı havaları bu nedenle çok severim.
Tom Miksin bu macerasını ve çocukluğumu hatırlatır bana.
Fazla da uzak değil canııımm.. 60 yıl öncesini hatırlarım o kadar...
2016 Ocak ayında yazdığım anılara detaylı ektir.
 
Son düzenleme:

mesken

Yeni Üye
8 Kas 2011
56
75
Babam Jeriko almıştı. Okumayı bilmiyordum, bu yüzden sadece resimlerine bakıyordum. Bir sene sonra okula başlayıp okuma yazmayı öğrendim ve Jeriko'yu okudum.
 

extreme

Çeviri & Balonlama
5 Eyl 2012
785
5,398
6 yasinda idim resimlerine bakiyordum ama halen hatirliyorum Tommiks'in binbir suratla olan bir macerasi idi. Oysa dün ne yedim pek hatirlamiyorum artik.
 

garfield67

Onursal Üye
19 Mar 2016
1,822
8,981
Bana okumayı daha 6 yaşındayken ablam öğretti... Ablam babamdan gizli Tarkan alıp okuyordu... Sanırım amcalarımdan biri alıştırmış... Karabük Fevzi Çakmak İlkokuluna kayıt olurken beni yaş küçüklüğünden kaydetmediler... Ablam o ara devreye girip benim gazete okuduğumu söyleyip babamla birlikte kaydettirmiş...
Aslında gazete değil çizgi roman okuyordum... Yazmayı 1. sınıftayken söktüm... Tarkan'dan Kara Murat'a sonra Teksas Tommiks'e geçtim, okudum biriktirdim... Sonra diğerleri... Biriktirdiklerim heba oldu yitti, aklım olsaydı saklardım... Şimdi dijitalde koleksiyonerim...
 

hbal

Yeni Üye
24 Ağu 2009
47
26
İlk çizgi romanla tanışmam abimin izmir otogarından aldığı hurmaların, poşete yapışmasın diye sarıldığı örümcek adam balonlu sakızlarının kesilmemiş halleriydi.Para verip aldığım ilk çizgi roman Tarkandı.ilkokul 3 4 filan dı.
 

senefru

Süper Üye
14 Eki 2010
1,123
1,365
Ankara"da Orta okula giderken Teksas okudum. hatta o kitabı dayımlarda okumuştum çok sevmişimki bana verdiler defalarca tekrar tekrar okumuşumdur....
 

mesken

Yeni Üye
8 Kas 2011
56
75
Jeriko...İlkokula başlamadan önce sadece resimlerine bakıyordum, ablam okuyordu. Okumayı öğrenince ılk okuduğum o oldu.
 

kmltuncer

Süper Üye
12 Eki 2009
1,038
2,459
Yalova
Ankara Yenimahallede oturuyoruz. Yıl 1968. İlkokul 1. sınıfa gidiyordum. Ev sahibimizin oğlu bana 5 adet TEks verdi. İlk bunlardı. Sonra Teksas, Tommiks, Zagor ve diğerleri olarak devam etti...
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,213
3,865
Osmaniye
Yanlış hatırlamıyorsum Tarkan - Karamurat dergileriydi. Bir de Gırgır dergisi. Biraderler sürekli alırlardı. Tam hatırlamamakla birlikte 1978-79 yılları. 5-6 yaşlarındayım :)
Daha sonra Fumettilere başladık. Biraderlerden kalan Çizgiroman Krallığını kısa sürede İmparatorluğa çevirmiştim. :Ğ
 

ertekin

Süper Üye
22 Ağu 2009
1,913
4,850
Navajo Köyü
7 yaşındaydım. İlk okuduğum Teksastı, Blek kendisinden para isteyen bir dilenciye acır ve ona para verir. Parayı atışı ve dilencinin parayı havada kapışı beni büyülemişti. Sonrasında hayal kırıklığı, Bleki tanıyan gözünü para bürümüş dilenci bleki bu iyiliğine karşılık ingilizlere ihbar eder. Çok zoruma gitmişti. Ama macera efsaneydi.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,993
13,519
Ben çizgiroman okumaya başlımadım, ilk olarak bakmaya başladım. Daha okuma yazma bilmiyordum. Sanırım Karaoğlan ve Tarkan olabilir. B 1976 yılında bir çocuk için uzun sayılabilcek bir süre hastanede yatmıştım. Babamın arkadaşı olan Ali amca gelmiş ve ne istediğimi sormuştu da çizgiroman istiyorum demiştim. Ama adamcağız çizgiromanı bilmiyordu ve bana fotoroman alıp gelmişti. Çok üzülmüştüm. Büyük abime kızını vermek isteyen bir ailenin oğlu Teks hastasıydı. Bir bavul dolusu teksi onda gördüğümü hatırlıyorum. İstemiştim ve bir kaç tane de bana vermişlerdi. İlk aldığım da sanırım ilkokul bir de oval kapak teksas idi.
Ekapaklarından dolayı en fazla Tay Yayınlarımın kitaplarını severdim. Ama sayfa maliyeti yüksek diye gider Ceyla'dan Teksas ya da Tommiks alırdım. Birim maliyet düşük olsun diye. Pek de düzenli alamazdım. Ceylanların en kötü tarafı aldığın sayının daha önce okuduğun bir macera çıkması ihtimaliydi ki bunun daha sonra Tay için de geçerli olduğununu öğrenecektim. Sadece kapağına bakarak kitap seçmek büyük yanılgı idi.

En fazla ardı ardına ÇR'ı ise okullar kapandıktan sonra gittiğim köyümüzde okurduk. Benim gibi meraklı iki emmioğlu vardı. Ben benimkileri onlara onlar da kendilerinkini bana verirdi de okurduk kardeş kardeş. Sonra o da ben de ÇR çizmeye merak sardık. O hayatını hala çizerek kazanırken ben ise keserek kazandım. Dar bütçeye sahip olduğumuz harika günlermiş.

Önceleri MisterNo'yu pek sevmezdim. Westernlerdi benim hayalim. Sonra o pilotu da sevdik, dayak da yese sevdik, yakalansa da haydutlara, onu sevdik. Sonra Conan girdi hayatıma. Ortaokul dönemi. Meraklı bir arkadaşım vardı, adını da yazayım da olur da adını aratırsa görsün adını da bulalım birbirimizi, Mehmet Ali Çar ilk conanı onun evinde okudum. Ateş Işığının Şeytanları olsa gerek macera, hani bir kız ateşe bir şeyler atıyor da Conan hayaller görüyor ve Zuagirler onu terketmeye başlıyor, işte o macera ile başladı conalara olan tutkum. Çizgileri de o sıralar çizgileri ayırdetmeye, çizere göre macera seçmeye başlamıştım. Sonra uzunca bir ara ve Internet ve çizigidiyari ile başlayan yeni bir ısınma dönemi. Ama bu kadar bolluğun o dönem olmaması bana göre isabetli ve hayırlı olmuş. Okuma alışkanlığımı ÇR ile kazandığımı söyleyebilirim. Eski bazı kelimeleri de ÇR sayesinde öğrendim. Misal "metruk" gibi. Avukat Conoly ve Blek buluşmasının geçtiği evi tanımlarken kullanılmıştı.

Anılar yazdıkça gözümün önünde canlanıyor, harika baskılı Karaoğlanlar, elbette bunlar hep ikinci eldi ve elimize yatmişlerin sonunda geçiyordu. Fasikül Kara Murat ve Tarkanlar. Yeniden başa dönen Tarkan serileri, güvercin sever bir çocuk olarak Tarkan'ın tamamını okuyamadığım Maryo'nun Kuşları macerasını da ayrı bir yere kaydedeyim. Anılar, bitmez işte.​
 
Son düzenleme:

Beykent Çizgi

Yeni Üye
30 Ocak 2017
19
94
Okuduğum ilk çizgi roman.
Yüzbaşı Tommiks ( Captan Miki )
10 yaşlarındaydım.kardeşim ve ben hastalanmış ve yataktan çıkamaz durumdaydik.
Çocukluğun verdiği enerji ile bir an önce iyilesip, dışarı cıkıp oynamak, koşmak istiyorduk.
Fakat hem annem hem de aile büyüklerimiz buna izin vermiyor, yatıp dinlenmemizi istiyorlardı.
Babam ise bu sırada iş için şehir dışındaydı.
Aradan bir kaç gün geçmiş, biz kendimizi biraz toparlamıştık.
Fakat halen yataktan çıkamıyor kardeşim ve ben yatakta da olsa oyun oynayıp kavga ediyoduk.
Bir gün babanız geldi dediler.Öyle sevinmistik ki.
Biraz sonra babam yanımıza gelip bize bakıp gülümseyerek ne olmuş benim Aslanlarıma dedi.
Bir süre bizimle ilgilendikten sonra size birer hediyem var diyerek kardeşime ve bana çantasından getirmiş olduğu kitapları çıkarip verdi.
Kardeşim ve ben kitapları büyük bir sevinçle almış ve ne olduklarinı incelemeye başlamıştık.
Benim aldığım kitabın üzerinde Yüzbaşı Tommiks yazıyordu.
Çocuksu yüzü, yeşil üniforması ve elinde ki siahları beni benden almıştı.
Büyük bir sevinçle sayfaları çevirmeye başladım. Belki o gün 10 kere okumustum kitabımı.
Bu arada kardeşime de Jeriko düşmüştü.
Arada bir değişerek okur mutlu olurduk.
O gün çizgi romanla ilk kez tanışmış ve bir daha hiç hayatımdan çıkaramamıştım.
Yüzbaşı Tommiks o yüzden benim için önemli ve değerli.

Benim çizgi romanla tanışmamı sağlayan adam.
TEŞEKKÜRLER BABA....
 

hamlet07

Süper Üye
12 Ara 2010
736
1,297
8 yaşında amca oğullarım Antalya'nın meşhur lara plajı obalarında aldıkları örümcek adam ile başladım sonrasında kendim almaya başladığımda zagor ve martin mystre sevdim.
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,648
Gaziantep
İlk aldığım ÇR'ı hatırlamıyorum. Para bulabilirsem ayda-yılda 3. el Teksas alırdım. 1965 yıllarının sonlarına doğru ÇR almak için inşaatlarden demir, bakır hurdaları toplayıp, eskiçilere satıp, Karaoğlan aldığımı anımsıyorum.
Babam demiryolu işçisiydi. Sekiz kardeştik 13 yaşımdaydım ve inanılmaz derece yoksulduk. Türlü fedakerlıklarla (başka hiçbirşeye 1 kuruş vermeden). Karaoğlan'ı 100. sayısından itibaren düzenli almaya başladığımı anımsıyorum.



























 
Son düzenleme:

aksakal19

Süper Üye
6 Haz 2013
172
528
58 doğumluyum.Sanırım 68 veya 69 yılıydı..Yaz tatillerinde Ankara Küçükesat a teyzemlere giderdik ve eve yakın bir kitapçı kendi olanakları ile fasikül çizgiromanları 4 er 5 er sayı ciltleyip kiraya veriyordu..İlk okuduğum çizgi roman işte bu kitapçıdan kiralanmış Teks cildi idi..Hatta dün gibi hatırlıyorum; macera da Ticci çizimi ROBBERCİTY de CEHENNEM ve KATLİAM sayıları idi..Çizimlere hasta olduğumu söylemek isterim.
 

mustafa sazak

Aktif Üye
27 Eyl 2014
453
1,650
Denizli
İlk elime aldığım kitap, benden 10 yaş büyük amcamın oğlunun bir kenara atıp benimde bulduğum TOM BRAKS ın "Kara pelerinliler" isimli macerasıdır. Tom Braks başından yaralanıyor, atı Beyaz Yele de onu bir su kenarına kadar götürüyordu. 1973 yılıydı ve ben henüz ilkokula gitmediğimden sadece resimlerine bakıyordum. Tabi ki okumayı sökünce, doya doya okumuştum.
 

necdet

Onursal Üye
17 Nis 2011
1,440
5,393
Paylaşmak

Gerçekten hafızaları tazelemek için güzel bir soru.Çok düşündüm.İlk Red Kit'ti okuduğum yanılmıyorsam.Sonra Tommiks ve Teksas geldi.1001 Roman geldi.Zagor ve Texs ,Karaoğlan,Tenten,Kızılmaske,Kaptan Swing ve Tom Braks.
Ama en uzun Tay Yayınlarından başlıyarak Zagor.
 
Son düzenleme:

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,324
Bandırma
Ben Rahmetli Büyükbabam'dan çok şey öğrendim. Sülalenin en küçüğü bendim, Büyükbabamın dizinin dibinden ayrılmazdım. Akranlarım çizgifilm izlerken, ben Büyükbabamla elma ağacı dikiyordum. Önce okçuluğu sonra da bağ bıçağı ve çakı kullanarak yay ve ok yapmayı öğretti. Önce elma ağacından harika 1 yay yaptık beraber. Kısa zamanda o kadar ilerlettim ki; hemen ardından dut ağacından yay yapıp okçuluğumu daha da geliştirdim. Bugün bile çok iyi yay ve ok kullanırım. Büyükbabamın bastonuyla bahçede yılan yakalayıp memleketi zehirli ve zararlı hayvanattan arındırıyorduk. Kirpiyi, kertenkeleyi haşerattan saymıyorduk. Ata binmeyi ve silah kullanmayı ilkokula başlamadan öğrendim. Derken Büyükbabam göçtü gitti Rahmetli. En büyük öğretmenimden ayrıldım... Günün 1inde ilk kez Çizgi Roman okudum; Kızılmaske & Mandrake Gençlik Mecmuası, her 2sinin de en vasat, en heyecansız maceraları. Eve gelen misafir şöminenin içine bırakıp gitmişti öylece... Ulan şöminede çizgi romanın ne işi var ?! Okuduğumda bunlar ne ki; benim hayatım bunlardan daha heyecanlı dedim. Bugün de öyle devam ediyorum, Allah bozmasın...
Sonra Çizgi Romanlar beynime kazınmaya başladı...
Mister No'nun göbekten yumruğu yiyip, usturalı suikastçi ile boğuştuğu macera; Sarı Öfke... Suikastçi'nin KİAAAA KİAAA diye hamle yaparken bastığı çığlıklar hala gözümün önünde. Tam da aynı dönemde TRT'de (tek kanal vardı o devirde) yayınlanan 1973 yapımı, Clint Eastwood'un ilk yönetmenlik denemesi, Trevanian'ın aynı isimle yayınlanan romanından beyaz perdeye uyarlanan Eiger Sanction'da Kifayetsiz Kötü Adam Pope karakterinin (Gregory Walcott), iyi adam Doktor Hemlock'dan (Clint Eastwood) dayak yerken çok iyi karate biliyormuş gibi KİAAA KİAAA diye bağırıp 1 muntazam sopa yemesi ile aklımda yer etti. Filmden de o kadar çok etkilendim ki; Waingrocum büyüyünce ne olacaksın diye sorduklarında "Dağcı olacağım" diyordum. Oldum da...
Sonra 1 dünya Çelik Blek Teksas, Körpe Yüzbaşı Tommiks, Kaptan Swing okudum bol bol... EsseGesse Üstadların kaleminden çok eser okuduk, ömürleri uzasın. Ben okula Teksas'ın yancısı Rodi gibi giyinip gitmek istedikçe annem beni küçük 1 anadolu kasabasının kaymakamı gibi giydirmekten geri kalmadı. Allahım! Taralı saçlar, göğüs cebinde mendil, vatkalı ceketler... Ama ben kafamın içinde Kızıl Ceketlilerle savaşıyorum, ağızdan doldurmalı çakmaklı tüfekle uğraşıyorum...
Derken; Barbo'da erotizmi tanıdık. Yıllar sonra aynı Barbo sayılarını sağolsun Melih41 Üstadımız hediye etti bana, sağolsun. Tam da o dönemde İhtiyar Martin Amca ile tanıştık; Oak Island'da şaftın çöküp alt galeride Atlantis Sembolü'nü görmeleriyle başlayan macera; Toth'un Kitabı... 1 daha da yollarımız Martin ile ayrılmadı. Mister No ile dostluklarını öğrenince daha da pekişti aramız...
Ardından Asterix ve Red Kit yayıldı Türkiye'de Ten Ten aldı yürüdü, kız çocukları bile okuyordu o dönemde.
İlkel Çağların Yenilmez Savaşçısı Conan ile tanıştık o yıllarda. Elinden kılıcı, kollarından göğsünden yara izi eksik olmayan Barbar Conan... Nasıl barbarsa artık ?! Adam bugünün metropol insanından daha medeni...
Derken Bilka Yayınları Örümcek Adam ve Punisher, arada 1 Örümcek Adam'a musallat olan Wolverine... O günlerden sonra hiç sevmedim, hiç okumadım Marvel. Marvel; X-Men ve Örümcek Adam olarak (MacFarlane dönemi) yayınlanırken DC'den de 90lı yılların sonunda yayınlanan Batman Knightquest maceraları dışında hiç okumadım. Superman hiç sevmem...
Aksoy Yayıncılık Mister No'ya çok kısa süreliğine evsahipliği yaptı. Derken yeni 1000 yıla girdik ve berbat oldu her şey. 1 çöküş, 1 pespayelik başladı. 2000li yıllarda Conan 1 daha popüler oldu ama ardı arkası kesildi hemen. Hiç sevemedim o yılları. Hazırkartlı, internetin ilk yayıldığı yılları. Bu sırada Dampyr ve Büyülü Rüzgar çıktı sahneye ama okuyamadım, ıskaladım... Derken yurtdışı başladı; Dago ile tanıştım. Hayran etti kendine... Bugün elimde imkan olsa Türkçe'ye çevirtip basarım tüm maceralarını sırayla...
Sonra Karlı ve soğuk 1 İstanbul akşamında 19 Ocak 2010, Çizgi Dİyarı ile tanıştım. O günden sonra da 1 daha ayrılmadık, ayrılmayalım da...

Tek tük maceraları dışında Zagor, Teks, Pekos Bill okumadım. 1 arkadaşım Hellboy tutuşturdu elime, kanal 24 görmüş İlber Hoca gibi suratımı ekşittim. Ne Frankofon, ne de Alman çizgiromanına ısınabildim bugüne kadar; Manga da çok inat ettim okuyup alışmak için; yok arkadaş onu da okuyamadım...

YAR YAR DİYE NİCESİNE SARILDIM, BENİM SADIK YARİM FUMETTİDİR...
 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,406
Sevgili Karaoğlan üstadımızın yazısını okurken çok duygulandım.En azından digital olarak ulaşabilme imkanlarının bulunmasının ne kadar değerli olduğunu varın siz düşünün.
Çizgi romanda ilk hangisi tam olarak hatırlayamıyorum.Ancak bir çok çizgi romanın okuduğum ilk sayılarını dün gibi hatırlıyorum.
Eski yıllar hepimiz açısından zor yıllardı.Bugün her şeyi yapabilecek maddi imkanlara sahibim ancak o zaman ki atmosferi bulamıyorum.Çizgi roman okumaya son nefesime kadar ısrarla devam edeceğim.
Kendim için yaptığım en güzel ve beni en mutlu eden şeylerden birisi.
Hayatımı çizgi romansız düşünemiyorum.
İlk okuduğum çizgi romanı tam olarak hatırlamıyorum ancak ben son okuduğum çizgi romanı biliyorum.Son olarak Marvel İç Savaş'ı okumuştum.Fumetti ve western tutkunu bir garip üye olarak comics'ler de her zaman ilgi alanım içindedir.Kısaca ne bulsa okuyan tiplerdenim.Çok güzel bir konu çok teşekkür ederim.
 

fosil

Süper Üye
7 Ara 2015
1,188
3,564
Bilecik
İlk okuduğum çizgi roman hangisi idi, çok düşündüm fakat hatırlayamadım. Ama hangileriydi; Tarkan, Barbaroslar, Karaoğlan sonraları da Teksas, Kaptan Swing, Zagor, Tom Miks, Tom Braks. Hiç birisini alacak paramız yoktu. Varlıklı komşularımızın çocukları (Ferdi ve Erol abiler) aldıkları çizgi romanları, okunduktan sonra bize verirlerdi. Önce okur sonra yaz aylarında, onları sokağın köşesinde satar okul harçlığımı biriktirirdim. Hala zihnimde olan maceralar, Tarkan Maryo'nun Kuşları, Gümüş Eyer'dir, her ikisinden de etkilenmiştim. Haaa, birde renkli büyük boy baskılı Valhardi ve Jerry Springler vardı, ne yazık ki bunlardan, yıpranmış birer sayı var elimde. Keşke hiç birisini satmak zorunda kalmasaydım ve tümü hala duruyor olsaydı...
 

ert1569

Çeviri & Balonlama
7 May 2017
624
9,764
ALMANYA
ce97a6a2bf614e6c2f7d32ddb1694c03.jpg


Benim ilk tanışmam illk haşlıgımla.. Mistrer No ve Yüzbaşı Volkan almıştım.. ve daha sonra Tarkan ve çocuk derğileri alırdım.. ve hepsi sonra kayboldu.. tabiki bu form sayfalar sayesinde çocukluğuma geri döndüm.. tabi ben Almanyada yaşadıgım için çizgi romanlara alamıyordum.. bu çizgi roman forum sayesinde yeniden okumaya başladım.. iyiki varsınız... Not bu resimi kendim çizip Tercüman Çocuk dergisine göndermişti.. sag köşedeki benimn...tabiki dergiyi hep saklıyorum halen bende... Ertugrul Özdemir​
 

zafzaf00

Yeni Üye
3 Ara 2018
3
7
Ben çok iyi hatırlıyorum, ilkokul ikinci sınıfa gidiyordum, komşumuzun oğlu olan arkadaşım garip garip kitaplar okuyordu(çizgiroman). Bir gün ben de bakayım neymiş bunun elinden düşürmediği kitaplar deyip ilk çizgi romanımı okudum..Evet o kitap ilk okuduğum çizgi roman bir Mister no idi ve adeta büyülenmiştim..Mister no'nun ormanda dev kara fatma böcekleriyle olan mücadelesini anlatan macerasıydı..Ne zaman o macerayı görsem aklıma ilk okuduğumdaki o duygu gelir..

bende o sayıyı okumuştum ama o böcekler kara fatma değil geyik böceğiydi. hatta ben o sayıyı devamı gelecek sayıda olduğundan çocukluğumdan beri arardım. eminim bu sitede bulucam ve devamınıda zevkle okuyacam. Benim okuduğum ilk çizgi roman ise kapağında REWARD yazısı olan ve üzerinde bir haydutun olduğu RED KİT idi. ardından kızılmaske ler ve diğerleri geldi...
 

Ekli dosyalar

  • geyik böceği.jpg
    geyik böceği.jpg
    58.1 KB · Görüntü: 3

zafzaf00

Yeni Üye
3 Ara 2018
3
7
Ben çok iyi hatırlıyorum, ilkokul ikinci sınıfa gidiyordum, komşumuzun oğlu olan arkadaşım garip garip kitaplar okuyordu(çizgiroman). Bir gün ben de bakayım neymiş bunun elinden düşürmediği kitaplar deyip ilk çizgi romanımı okudum..Evet o kitap ilk okuduğum çizgi roman bir Mister no idi ve adeta büyülenmiştim..Mister no'nun ormanda dev kara fatma böcekleriyle olan mücadelesini anlatan macerasıydı..Ne zaman o macerayı görsem aklıma ilk okuduğumdaki o duygu gelir..


bi üstteki mesajımda bahsettiğim sayıyı buldum. o kadar sevindimki anlatamam... maceranın adı ormanda kabusmuş. 40 a yakın yıl önce okuyup devamı gelecek sayıda olduğu ve öbür sayıyı bulamadığım için (bende bu kitapları annemin çalıştığı yalıdaki evdeki abilerden gönderdiklerinden okuyordum ama annem her zaman getiremiyordu bazen kapıcıya veriyorlardı) okuyamamış macera yarım kalmıştı. ama o geyik böceklerinin olduğu macera hiç aklımdan çıkmamıştı. serinin adını hatırlamadığımdan ve kapakta resmide olmadığından büyüyünce sahaflarda da bulamamıştım. ve yaş olmuş 45 burda bu sitede buldum okadar sevindimki anlatamam... paylaşımda bulunan herkesin eline emeğine sağlık. Çok teşekkür ederim..
 

Ekli dosyalar

  • mister no.jpg
    mister no.jpg
    102.7 KB · Görüntü: 13

Namport

Yeni Üye
26 Ara 2015
87
86
https://t.me/pump_upp
Dayımlara gitmiştik o gün annem kilerde kitap bulmuştu Teksas kitabı haftalık mecmua işte o zaman tanıştım etkilenmiştim sonra tommiks iki tane kitabı bulmuştu sonra aradan bir kaç yıl geçti bakkalda teksas hozcomics serileri ayda bir tane geliyordu her ay alıyordum o günleri unutamam.Swing gibi zagor tanışmam oldu ilerleyen yıllarda
 

akak

Kıdemli Üye
12 May 2009
147
206
1969 da doğan kardeş, sonra 1971 li yıllar kaptan swing "baba la almıştık" gerisi devam etti sanırım okumadığım kalmamıştır, her ev taşımamızda kolliler dolusu çizgı romanlar meburen çope gitti.
 

hakani123

Yeni Üye
13 Kas 2017
10
18
Yıl 1982 olmalı daha ilkokul birinci sınıftayım, yolda tek sayfa çizgi roman buldum ve okudum, Yıldız Savaşları (Star wars) Yavine dönüş macerası ama hangi dergi kitap bilmiyorum tabi. Sonunda buldum Tercüman Çocuk dergisi, o günden itibaren kaçırmadım Tercüman Çocukları kapanana kadar, hala durur tüm dergi kitaplarım. Sonra Bilka Örümcek Adamlardır. 1983-84 olmalı Conan okumaya başladım. Forumda anlatılan üzücü çocukluk kitaplarının atılması yakılması kaybolmasından uzak durdum, hepsi hala duruyor. Her bir dergiyi aldığım günü ve duyguyu hala hatırlarım. Cuma günü çıkan Tercüman Çocuk bizim ilçeye Cumartesi öğleden sonra gelirdi. :) Kışları 10-15 gün süren kapalı yollar yüzünden her gün gider bayi önünde, ilçe girişinde beklerdim belki arada gelen araç olurda gazeteler gelir diye. Zorla bulduğumuz aldığımız her dergi kitap inanılmaz tatlı ve güzeldi.
 

sonmohikan

Yeni Üye
16 Ağu 2013
9
24
1978-79 lu yıllarda Tercüman Çocuk dergisiyle başlayan (sonraki yıllarda her hafta cuma gününü iple çektim yayını sona erene kadar) çizgi roman maceram diğer dostlarla devam etti. Favorilerim Teks,Teksas,Tommiks,Kaptan Swing,Zagor,Mister No.,Yüzbaşı Volkan
 
Üst