İlk çizgi roman denemem: Sherlock Holmes - Kızıl Saçlılar Cemiyeti

crippledhand

Yeni Üye
28 Eki 2021
4
24
istanbul
Herkese merhaba,

İsmim Bulut Çolak. Çizgi romana meraklı biri olarak bir kaç senedir forumu ve paylaşımları takip ediyordum. Bu süreçte aynı zamanda çizimimi geliştirmeye de gayret ettim. Çizgi roman senaryosu dersleri aldım. Nihayetinde ortaya bir şeyler çıktı ve sizlerle paylaşmak istedim. Telifsiz olması nedeniyle bu hikayeyi seçtim: Sherlock Holmes - Kızıl Saçlılar Cemiyeti. Orijinalinde 72 sayfalık bir öykü. Ben bunu senaryolaştırarak toplamda 10 sayfaya indirdim. Çizimler bitmiş durumda renklendirme henüz tamamlanmadı. Bu nedenle her hafta buradan 2 sayfa paylaşmayı düşünüyorum. İlk paylaşımlarımı ekledim. İlk kez burada yayınlıyorum. Değerlendirmenizi ve yorumlarınızı bekliyorum.

Sevgiler.

(Büyük boyutlu olduğundan link vererek paylaşabildim, buraya ekleyemedim.)

Kapak:


Sayfa 1:


Sayfa 2:


Sayfa 3:


Sayfa 4:


Sayfa 5:


Sayfa 6:


Sayfa 7:


Sayfa 8:


Sayfa 9 (Son):
 
Son düzenleme:

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,168
4,983
Kutlarım, güzel bir çalışma, ellerinize sağlık! Devamını getirmeniz dileği ile...
 

farukgulluce

Yeni Üye
26 Tem 2009
65
210
Gaziantep
Çizim işleriyle haşır neşir olmuş birisi olarak, çalışmalarınızda kendine özgü orijinal
bir tat olduğunu söyleyebilirim. Kişisel tavsiyem bu işin peşini bırakmayın, zaman içinde çok iyi bir noktaya ulaşırsınız bence. Tebrikler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,783
İstanbul
Tebrik ediyorum. Umarım bu eserin tamamını ve daha nicelerini görürüz.

Verdiğiniz linkleri de muhafaza ederek görselleri görünür kıldım. Dediğiniz gibi boyutu yüksekçe olduğu için açılması biraz zaman alabilir.
 

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,223
5,055
Yardımcı olmak, fikir vermek adına aklıma gelen her gözlemimi yazacağım. Ne kadarının doğru ve dikkate alınır olduğuna karar vermek size ait.

Kapak:
Yazı, logo, tipografi güzel. Kapaktaki poz ve çizim de güzel. Akılda kalıcı ve ikonik olabilecek bir kapak.

Birinci Sayfa:
Seçilmiş olan yazı fontu güzel. Sayfanın genel mizanpajı, karelemesi, toplam renk uyumu da güzel.

1.kare
Kadraj ve çizim detay güzel. Londra'nın kasvetli havası güzel resmedilmiş. Tonlar hoş. Konuşma balonundaki yazı iyi yerleşmemiş balona.

2.kare
Sherlock'un balonu yine güzel doldurulmamış. Çizimdeki ışık dağılımını da sevmedim. Sherlock'un kıyafetinin arka altı koyu bir çizgiyle bitiyor, gölge anlamında, ama fon taraması oraya birleşmeyip bir de sarı aydınlık bir aralık oluşturduğu için resmin genel ışıklandırması da iyi çıkmamış.

3.kare
Yakına bu lafta kesmek güzel. Başını çevirmesi de. Bir önceki karedeki ışıklandırma sorunu burada da var. Fon taraması, röbdöşamb'ın sırtındaki siyah kalın çizgiye tam birleşmeliydi. Saçın sağ ucunda da karmaşık bir mavi leke var. Omuz ve kol da fazla küçük olmuş.

4.kare
Genel olarak iyi. Soldaki sandalye ve masa biraz etüd edilmeliydi. Çok kişiliksiz ve viktorian İngiltere'sine uygun değil. Sherlock'un evine hiç uygun değil. Keza soldaki adamın önündeki coffee-table'da perspektif olarak arızalı, ayrıca 2 ayak üzerine duramaz. Öyle masalar da asla 2 ayaklı olmaz zaten. Sherlock'un yaslandığı yer net anlaşılmıyor. Bir tekli koltuk arkası herhalde, ama çok parlak, o yüzden çok öne geliyor. Ve yerde kenarları kıvrık bir halı gibi bile düşünülebiliyor. Yani genel olarak odanın atmosferi güzel ama detayları sorunlu ve eksik. Yazının balona yerleşişi de iyi değil.

5.kare
Güzel. El sorunsuz. Yazıyı koyduğunuz gazete altında yazılar kesiliyor ama çevre sayfa çizgileri orada bir katlanma değil, farklı sayfalar şeklinde çizilmiş. Katlama şeklinde olsa ve yazıların üstündeki kısımda da croplanmasa daha iyi olurdu. Bir de 'her şey' ayrı yazılır.

6.kare
Fontu sevmedim. Dönemin gazetelerine uygun bir font daha otantik olurdu. Ayrıca yazının etrafında, okumamız gerekmeyen başka yan yazılar da olsa, arada bu haber daha iyi yedirilirdi. Sentetik ve yüzer bir şekilde kalmazdı.
Yazının içinde büyük-küçük harf yazım yanlışları var.

7.kare
Büyük harfle WILSON yazarken İ'yi I olarak yazın. Resim hoş, bize yakın olan el biraz büyük kaçmış. Işığın şömineden yayılır şekilde uygulanması güzel. Ateş deseni gerçekçi değil. Şömine açıklığı da çok küçük. Araştırma yapılmış bir şömine bu resmi çok daha güzel bir hale getirirdi. Pipoyu tutan el alttan kavrasa daha elegan bir tutuş olurdu.

8.kare
'Birkaç'ı çoğu kişi ayrı yazar, yanlıştır. Burada doğru. Pek İyi'den sonra iki boşluk kalmış. Resim güzel, karakter güzel. Kıyafet güzel. El de. Hepsini çizim stili bağlamında değerlendiriyorum elbette. Yoksa ben şahsen böyle bir ağzı ve kalın çizilmiş (çok belirgin) diş ara çizgilerini sevmem. İşaret parmağının tırnağı da aşırı büyük. Ama bunları ve tüm sayfadaki kalın kontürleri ve dokusal lekeli alan doldurmalarını çizgi-romanın çizim estetiği içinde kabul ediyorum.

Hikayede daha sonra gerekecek mi bilmiyorum, eğer Sherlock sonra buradaki giyim kuşam detaylar vs'den çıkarımlar yapacaksa, onlarla ilgili detayları şimdiden yerleştirmeniz gerekmiştir.

Şimdilik bu kadar.
Devamını da merakla bekliyorum. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

crippledhand

Yeni Üye
28 Eki 2021
4
24
istanbul
Herkese tekrardan merhabalar,

Bu hafta yeni 2 sayfayı ekledim. Geçen haftaki değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Özellikle @murats değerlendirmenizi dikkate aldım. Detaylar biraz da zaman meselsi biliyorsunuz, bu iş (henüz! :) ) profesyonel işim değil. Karakterlerle ilgili de şunu söyleyebilirim; karanlık bir atmosfer oluşturmak için karakterlerin biraz tuhaf görünmesi gerekiyordu. Çizgiyi yuvarlak hatlı animasyon çizgisine yakın değil de biraz daha karışık ve texture'lı kullandım. Tabi bu hedeflediğiniz kitlenin yaşına da bağlı. Sizlerle bu konuda sohbet etmek ve değerlendirmeleriniz okumak benim için çok keyifli. Yine mesajlarınızı bekliyorum.

Görüşmek üzere...
 

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,223
5,055
Sayfa 2

1.kare
tab etmek ayrı yazılır. balona yerleştirmelere dikkat.

2.kare
atmosfer güzel, renkler de. insan figürleri iyiyken, soldaki at çok kısa bacaklı. ve arabaların tasarımları zayıf, özellikle en öndeki araba çok küçük. hele diğerleri ile oranlanınca.

Sayfa 3

1.kare
Sanki el yazısı olması gerekirmiş gibi hissettim. Bir not olduğu için. Hani matbaadan çıkarmış olamazlardı, diye.
 

crippledhand

Yeni Üye
28 Eki 2021
4
24
istanbul
Sevgili arkadaşlar merhaba,

Bu hafta sayfa 4-5-6'yı ekledim. Hikayenin takipçileri (varsa :)) 1 hafta daha beklemeli final için. Haftaya son 3 sayfayı ekleyip tamamlamayı planlıyorum. @murats, haklısınız. Balon yerleşimleri sıkışık ve orantısız oldu. Ben de bazı şeyleri yeni öğreniyorum. Bir sonraki projemde ayrı katmana alacağım balon ve ve konuşmaları.Yorum ve beğenilerinizi için teşekkür ediyorum.

Görüşmek üzere...
 

Tarkan88

Çeviri & Balonlama
14 Nis 2018
63
1,127
Bir çizgi romanın tamamıyla size ait olması gerçekten büyük emek gerektiriyor. Öncelikle bu işe adım atabilmeniz bile bence büyük bir medeni cesaret gerektiriyor. Bunun için ayrı bir övgüyü hak ediyorsunuz. Bir de üstüne bana göre başarılı bir çizim tarzı tutturup ortaya size özgü bir eser çıkarma yolunda ilerliyorsunuz. Tabii ki yeni başladığınız için bazı eksiklikler elbet olacaktır. Ama zaten sevgili "murats" bunların bazılarını çok güzel bir şekilde tavsiye niteliğinde açıklamış. Bunları da dikkate aldığınızda zamanla tecrübe edine edine çok daha iyi yerlere geleceğinize inanıyorum. Neden ileride bir Sezgin Burak, Yıldıray Çınar, Mahmud Asrar, Devrim Kunter olmayasınız. İşinizi severek, azimli bir şekilde devam ederseniz bence olabilirsiniz. Eserlerinizin devam etmesi dileğiyle... :)
 

crippledhand

Yeni Üye
28 Eki 2021
4
24
istanbul
Selamlar,

Bu hafta son 3 sayfayı da ekleyerek, öyküyü tamamlamış oldum. Sherlock Holmes hikayelerini sevdiğim ve benzer stilde bir eser bulamadığım için böyle bir çalışmaya girişmiştim. Tarkan Bey, güzel temennileriniz için teşekkür ederim. Artık kendi hikayelerimi çizmek istiyorum. Bir kaç fikir var kafamda, taslaklar çıkmaya başladı. Yine forumda da paylaşarak değerlendirmenize sunacağım.

Tekrar görüşmek dileğiyle...
 
Üst