Hayat Güzeldir - La vita è bella - 1997 (imdb 250)

tancel

Aktif Üye
21 May 2020
150
1,150
0118799.jpg


Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giprgio Cantarini
Brrip
972 Mb
1h 56min
1920x1040
Tam uyumlu türkçe altyazılı
mkv
imdb 8.6
Komedi, Dram, Romantik
İkinci Dünya Savaşı’nın birkaç yıl öncesini anlatarak başlayan filmde baş kahramanımız hayat dolu Guido’nun güzeller güzeli öğretmen Dora’ya vurulur ve tüm engellere rağmen evlenirler. Ardından bir de çocuk sahibi olan çiftin hayatlarındaki tüm pürüzler ortadan kalktığında savaş patlak verir. Yahudi oldukları için toplama kampına götürüldüklerinde Guido, oğluna esir kampının ve savaşın bir oyun olduğunu söyleyecek; oğlu, oyunu başarıyla tamamlarsa ödül olarak çok istediği bir oyuncak tankı hediye edecektir.
İkinci Dünya Savaşı’nın sivillerin üzerindeki yıkıcı etkisini beyaz perdeye en iyi uyarlayan filmlerden biri olan Hayat Güzeldir, tüm olumsuzluklara rağmen her daim bir umut ışığı olduğunu adında olduğu gibi, içeriğinde de barındırıyor. Gösterime girdiği dönem büyük ses getiren film Akademi’nin de büyük ilgisine nail olup, En İyi Yabancı Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik olmak üzere üç dalda Oscar ödülü kazanmıştır.
---------------
FİLM İNCELEMESİ:
Film içerisinde tarihi, drama ve romantizmi barındırmaktadır. Ayrıca birçok noktada öğretmenlerce öğrencilere izletilen film olarak yerini alır.
"Guidolar hep var olsun oralarda."
Arka planında bir savaşı içeren fakat özelinde sapsağlam bir filmdir Hayat Güzeldir. Kendine has çocuksu cazibesi ile prensesi saydığı kişinin kalbini çalmaya çalışan ve sonunda başaran Yahudi garson Guido'nun hayatının ikinci yarısını anlatır film.
1930'ların İtalya'sı. Guido adında kaygısız bir Yahudi kitapçı yakın bir şehirde oldukça güzel bir kadına aşık olur, kur yapar ve onunla evlenerek bir peri masalını başlatmış olur. Guido ve karısının bir oğulları olur ve İtalya'yı Alman güçleri istila edene dek mutlu mesut yaşarlar.
Seneler sonra, karısı ve küçük oğluyla birlikte bir toplama kampına hapsedildiklerinde Guido, ailesini kurtarabilmek adına çevresinde yaşanan dehşet verici olan her şeyi reddeder ve neşeli bir halde sahtekarlık ağını örmeye başlar. Hem ailesini bir arada tutabilmek hem de oğlunu bu dehşetten uzak tutabilmek için bir oyun oynar. Oğlunu da bu oyuna dahil eder. Aslında bu yıkımı bir oyunmuş gibi gösterir. Bu oyunun kazanma ödülü ise tanktır.
Hem gülümseten, hem de acı veren tarafları var Hayat Güzeldir'in. Bizce gözleriniz çok dolacak ama oralarda bir yerlerde Guidolar biz izleyenleri sayesinde hiç yitmeyecek.
Guido’nun Alman askerinin namlusunun önünde ölüme giderken bile Joshua’nın kendisini izliyor düşüncesiyle yaptığı komik yürüyüş bir babanın fedakarlığının yanında filmi zirveye taşıyan sahnelerden bir tanesidir.
Filmin son sahnesinde Joshua annesine “Biz kazandık” derken Joshua’ya göre gerçek tankın gelmesiyle oyunun kazanılmasıdır ama asıl anlatılmak istenen, Amerikan askerlerinin gelmesiyle savaşın bitmesi Yahudilerin kurtulmasıdır.
Savaş sahnelerinin ustaca yerleştirildiği filmi dikkatlice izlediğimiz zaman duvarlardaki ilanlardan, kum torbalarından, yollardan geçen askerlerden savaşın yaklaşacağını hissederiz.
Guido alaylı bir şekilde göbek deliğinin, kulak memesinin diğer ırklara göre çok farklı olduğunu söyleyerek aslında ırkçılıkla dalga geçer.
“Ayçiçeklerini düşün, güneşe doğru eğilirler. Fakat onların fazla eğilmiş olanlarını görürsen bu ölmüş anlamına gelir. Sen bir garsonsun uşak değil.” “Tanrı en büyük hizmetkardır. O, insanlara hizmet eder ama insanların kölesi değildir.” sözlerinde garsonluğun tanımı için kelimelerle oynanan oyun ön planda tutulur.
Sisler içinde, “Bu basit bir hikaye. Ama anlatması pek de kolay değil” sesiyle başlar her şey. Sislerin içinde, kameraya arkası dönük, kucağında çocuk olan bir adam belirir, “Tıpkı masallardaki gibi hüzünlü ve masallardaki gibi mutluluk ve harikalarla dolu”, sözleriyle birlikte sisin içindeki adam kaybolur.
ALINTI: Cansuhan ÇAKIR

 
Üst