Erzin İlçesi

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
7,008
10,842
erzin21sl3.jpg

İlçe Doğu Akdeniz’de İskenderun körfezinin kuzeyinde olup, Amanos dağlarının batı eteklerindeki düzlüğe kurulmuştur. İlçe merkezi denizden 14 km içeride olup, doğuda Hassa, batıda Ceyhan, güneyde Dörtyol, kuzeyde Osmaniye ili ile komşu bulunmaktadır. İlçe merkezinde belediye teşkilatı ve ilçemize bağlı 10 köy muhtarlığı vardır.

İlçe ekonomisinin temelini ziraat oluşturmaktadır. Narenciye ziraat içerisinde en önemli üretim dalıdır. Bunu dışında sebze ve çeşitli türde meyve üretimi ile hububat ekimi yapılmaktadır. İlçede sanayi gelişmemiş olup, genel olarak küçük zanaat dallarında faaliyet gösterilmektedir.

Erzin ilçesi çevresinde 3500 yıl öncesine kadar uzanan İsos harabeleri, su kemerleri, Romalılar ve Perslere ait mezarlar, kilise ve kale kalıntıları ile geçmişi simgeleyen eserler bulunmaktadır.

Tarihçesi

Tarihte ismini ilk kez MÖ.333'te Büyük İskender ile Pers Kralı Darius III'un burada savaşmasıyla duyurmuştur. Ancak, o dönemden önceki yıllara ait Antik yerleşim kalıntıları, su yolları, sütunlu cadde, hamam ve tiyatrosu bulunmaktaydı. Bu da gösteriyor ki Erzin'de MÖ.V.-IV.yüzyıllarda bir yerleşim bulunmaktadır.

Otlukbeli Savaşı'ndan sonra (1473) Akkoyunlular'ın Türkmen boyları buradaki Karahöyük yöresine göç etmiştir. Bunlardan bazıları da Erzin'in batısındaki "Şeyhin Ocağı" denilen yere yerleşmişlerdir. Daha önceki yıllarda, Selçuklu ve Memlûklu zamanında Türk boylarından Özerler'in, Tebüklüler'in (Tıbıklar), Pındıklar'ın buraya yerleştiği de sanılmaktadır.

Erzin’in Fatih Sultan Mehmet ile Uzun Hasan arasında 1473 yılında yapılan Otlukbeli savaşından sonra doğudan gelen Türk boyları tarafından kurulduğu; adının da Orta Asya’da Tannu (Tanrı) dağları civarında bulunan (Tannu ola) Erzin şehrinin isminden geldiği sanılmaktadır. 1906 yılında Mutasarrıflık olmuş, ancak 1909 yılında bucak haline dönüştürülmüştür. Birinci dünya savaşından sonra Fransızlar ve Ermenilerin işgaline uğramış, dört yıl kadar bunların istilasında kalmış, 8 Ocak 1922 tarihinde istiklaline kavuşmuştur. Bu tarih ilçenin kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır. 11.07.1939 tarihinde de Adana’dan ayrılarak Hatay iline bağlanıştır. 1987 yılında çıkarılan bir kanun ile ilçe statüsüne kavuşmuştur.


Erzin İçmeleri :

erzinicmelerihs4.jpg


İçmelerde 200 kişiyi barındırabilecek tesisler bulunmaktadır. Erzin ilçesinin 5 km. doğusunda, Başlamış Köyü'nün 2 km. kuzeyinde taşlık bir alanda kaynayan su iki ayrı çeşmeden akar. Hem içme, hem de banyo uygulamalarında kullanılır. Karaciğer, safrakesesi, mide, bağırsak ve pankreas üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Ayrıca şeker hastaları üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Ayrıca şeker hastaları da bu sudan faydalanmaktadır.

İssos Harabeleri :

İ.Ö. 333 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender'in Per İmparatoru ile savaşı hala stratejik bir kavşak olan Hatay'ın İssos vadisinde oldu. İskender'in ordusu Perslileri ağır bir yenilgiye uğrattı. İki yıl sonra, iki ordu bu kez Gavgamela (Erbil)de karşı karşıya geldi. Böylece bölgede egemenlik kuran Pers İmparatorluğu tarihe karışmış oldu.

Bugün İssos'da az sayıda bulunan, pek de etkileyici olmayan kalıntılar arasında bir su deposu, su kemerleri, tapınak, Cenevizliler'den kaldığı sanılan bir kale ve liman vardır.

Erzin Orman İçi Parkı ve Hayvanat Bahçesi :

Erzin'in 3 km. doğusundadır. Erzin içmelerine oldukça yakın doğa harikası çamlık ormanda piknik yerlerinin yanı sıra küçük bir hayvanat bahçeside vardır.

Burnaz Plajı :

Erzin ilçesinin Burnaz Köyü'ndedir. 30 karavan ve 100 çadırlık kapasiteye sahip kamp yeri 150.000 metrekare alana kurulmuştur. Günde 750 kişinin yararlanabileceği kamp yerinde büfe, içme suyu, masa, bank, tuvalet ve 50 araç kapasiteli otopark mevcuttur.

Alıntıdır. bakunin tarafından düzenlenmiştir.
 
Son düzenleme:
Üst