Dünden Hatıralar - Ercümend Ekrem Tâlu

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,015
Bastiani Kalesi
Değerli bir tarih hazinesi- Yazan Ercümend Ekrem Tâlu / Resimleyen Münif Fehim.
Tarayan arkadaşın eline sağlık



attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php
 

Ekli dosyalar

  • dünden1.jpg
    dünden1.jpg
    100.3 KB · Görüntü: 462
  • dünden2.jpg
    dünden2.jpg
    98 KB · Görüntü: 203
  • dünden3.jpg
    dünden3.jpg
    96.4 KB · Görüntü: 198
  • dünden4.jpg
    dünden4.jpg
    99.9 KB · Görüntü: 202
Moderatör tarafında düzenlendi:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,094
Kastamonu
Teşekkür ederim, hoş bir kitap. Ne yazık ki Mega ile geçimsizliğim devam ediyor; indiremiyorum.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,055
75,877
hiçbiryerde :)
Sahaf fuarında görmüştüm sanki bu albümü.
İçinde göremedim ama 1945 yılı basımı sanırım.
O yıllardaki erişkinlerin çocukluklarından, yani
20. yüzyıl başından anılar, toplumdan kesitlerin
olduğu keyifli bir eser.
Teşekkür ederim tabure üstat.
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,015
Bastiani Kalesi
Sahaf fuarında görmüştüm sanki bu albümü.
İçinde göremedim ama 1945 yılı basımı sanırım.
O yıllardaki erişkinlerin çocukluklarından, yani
20. yüzyıl başından anılar, toplumdan kesitlerin
olduğu keyifli bir eser.
Teşekkür ederim tabure üstat.

Evet 1945'te basılmış. Münif Fehim'in de çizgileri ne güzel değil mi, bir çizgi roman da çıkartsaymış o günlerden keşke :)
Bu arada kitabın yazarı Ercüment Ekrem Tâlu da meşhur yazarımız Recaizâde Mahmut Ekrem'in (ilk realist roman Araba Sevdası) oğlu, merhum şarkı sözü yazarı Çiğdem Tâlu'nun da dedesidir.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,363

Son zamanlarda televizyonlardan sıkça işittiğimiz "Goygoyculuk" lafının aslını öğrenmiş oluyoruz "Ercüment Ekrem"in bu kitabından. Bu arada kitap 1945 yılında basılmış.
Teşekkürler sayın "tabure". Tarama çok gerçekçi olmuş. Önce kırpıp düzenlemeyi düşündüm ama hemen vazgeçtim. Böyle de çok iyi.

EKREM_ERC_MENT_FEH_M_M_N_F_vert.jpg

 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
97
165
denizci
Eline sağlık üstadım, ne zaman eski hamam resimlerini görsem; aklıma hep Mark Twain geliyor.

1867 yılında, deniz yoluyla İstanbul'a gelen Mark Twain; ilk olarak şehrin coğrafi konumunu betimlerken, şehri "Demirlediğimiz yerden bakınca şimdiye kadar gördüğümüz en güzel kent" şeklinde nitelendiriyor, ama ayak basınca işler değişiyor; hamam.

Yıllar boyunca Türk hamamının mucizelerini düşlediğini dile getiren yazar ziyaretini ise şöyle anlatıyor: "Beni mermer karolarla kaplı, büyük bir avluya aldılar. Avluyu çevreleyen balkon tarzındaki geniş bölmelerin trabzanları boyasız, yollukları köhneydi. Bölmelerdeki büyük, harap sandalyelerin kirli şilteleri, üzerlerinden geçen dokuz kuşağın izlerini taşıyordu. Geniş, çıplak ve iç karartıcı bir yerdi burası. Avlu ambara, bölümler ahıra benziyordu. (...) Zindan şimdi sıcak havayla dolmuştu. Beni daha yüksek ısıya dayanacak kadar ısıttıktan sonra ıslak, kaygan, buhar dolu bir odaya alıp ortasındaki platformun üzerine yatırdılar. (...) Sıcak suları seller gibi üzerime döktükten sonra başıma bir sarık sardı, vücudumu da kuru masa örtüleriyle kundakladı. Bölmelerdeki tavuk kümesi gibi yerlerden birine götürüp Arkansas gibi yataklardan birini işaret etti. Sıska hizmetkar yine nargile getirdi ama hemen geri postaladım. Ardından şairlerin kuşaklar boyu vecd ile övdükleri dünyaca ünlü Türk kahvesi geldi. Doğu lüksüne ilişkin düşlerimden kalan son umutla kahveye sarıldım. Bu da bir başka aldatmacaydı".

Mark Twain, hamamın geçmişinin kimlere ait olduğunu bilseydi, bunları zor söylerdi.
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,015
Bastiani Kalesi
Madem fındıkfındık Mark Twain'in 1867 yılındaki hamamla ilgili görüşlerini aktarmış, ben de ünlü İtalyan yazar Edmondo de Amicis'in (Çocuk Kalbi) 1878-79 yıllarındaki İstanbul seyahatlerinden hamamla ve Türk kadınlarıyla ilgili gözlemlerini paylaşayım. (İstanbul- YKY, Mart 2013)

ed1.jpg

ed2.jpg

ed3.jpg
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,363

Yazar "Selahattin Duman" 1 Haziran 1999 tarihli "Ali Fattik Oyunu mu bu?" başlıklı köşe yazısında yabancı seyyahların başka bir anısına yer vermiş. Fransız aristokrat "Baron De Tott"un seyahatnamesinden aldığı bir "Karagöz" anısını esprili bir dille aktarmış. Aristokrat subay 18. yüzyılda (yazıda 17. yy diyor) Eyüp'te bir yemeğe davetlidir ve yemekten sonra bahçede kurulan perdede "Hamam Sefası" adlı bir Karagöz gösterisi sunulur. Bu Baron için oldukça fazladır! Hele küçük yaştaki kız çocuklarının perdenin en önünde arsız arsız gülmeleri misafiri dehşete düşürür, "Hayatımda böyle utanç verici bir şey seyretmemiştim.." diye yazar. Yazıdan küçük bir bölüm aşağıda:
k_ARAG_Z_TODD_sd.jpg

 
Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,889
5,177
Sayın tabure ;

Arkadaşlar "Türk Hamamı" üzerine dikkat çekmişler ( yerinde olarak ).

Ben de asıl kitabı güzelleştiren üzerine dikkat çekmek istiyorum. Bildiniz ; Ressam Münif Fehim. O ne güzel çizgiler öyle. Her biri bir tablo. Buradaki "tablo" tam anlamı ile kullanılmıştır. Gerçek anlamı ile kullanılmıştır.


Yazar hakkındaki verdiğin bilgiler ( soy geçmişi ve geleceği ) beni zenginleştirdi.


Kitap gerçekten de çok değerli ve güzel.


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.


[ *Not : Bu sayfayı "Bilgi Yerine" çeviren dostlara ( Sayın "fındıkfındık" , Sayın "Scanfan" , Sayın "Yeryüzü" ) da selam olsun !... ]


 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,994
83,706
Kasımpaşa
Paylaşılan kitap ile Münif Fehim'in çok beğendiğim çizgilerine görüp, ilginç bilgilere sahip oldum, aynı zamanda gelen bilgi aktarımları ile bir kaç kitabı okumaya karar verdim. Bu güzellikler için hepinize teşekkürler!..
 
Üst