Dallas (Dallas) dizisi..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,937
İstanbul
Bobby-Ewing-Patrick-Duffy-4-E.png


DALLAS’IN YAKIŞIKLISI BOBBY EWING (PATRICK DUFFY)
İrlanda kökenli ABD’li oyuncu Patrick Duffy, 1949'da Townsend, Montana'da meyhane sahipleri Terence ve Marie Duffy'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Duffy, lise yıllarında Everett, Washington'da yaşıyordu ve Cascade Lisesi'ne gidiyordu. Cascade'de Yell King olduğu Drama Kulübü ve Pep Kulübü'ne katıldı. Akademik olarak, 1971'de Washington Üniversitesi'nden drama bölümünden mezun oldu. Üniversitenin son yılında her iki ses teli de koptu, ancak konuk oyuncu olarak işe alındı ve burada Washington'daki bale, opera ve orkestra topluluklarında tercüman olarak çalıştı . Bu dönemde mim ve hareket dersleri de verdi.

Duffy, 1970'lerin başında, Amerikan çok uluslu fast food restoranlar zinciri Taco Bell’in reklamında, Enchirito adlı ürünü anlatan bir çalışanı canlandırdı. Amerikan NBC kanalında 22 Eylül 1977 ile 6 Haziran 1978 tarihlerinde gösterilen 13 bölümlük “Atlantis’ten Gelen Adam” dizisinde Mark Harris rolünü üstlendi . Dizinin iptal edilmesinin ardından, Dallas'ın prime-time pembe dizisinde Barbara Bel Geddes ve Larry Hagman'la birlikte oynadığı Bobby Ewing rolüyle büyük çıkışını yaptı. “Dallas” dünya çapında bir başarıya ulaştı. Başarısına rağmen Duffy, 1985 yılında karakterinin ekranda öldürülmesiyle diziden ayrılmayı seçti. Ancak hem şov hem de kariyeri düşüşteyken, 1986'da, 1985-1986 sezonunun tamamını "sadece bir rüya" haline getiren kötü şöhretli duş sahnesine geri döndü. Duffy daha sonra 1991'de iptal edilene kadar dizide kaldı. Ayrıca 1979 ile 1982 yılları arasında yan dizi Knots Landing'in birkaç bölümünde yer aldı. Dallas'ın 13 yıllık serüveni boyunca Duffy, dizinin birkaç bölümünü yönetti. Duffy, Dallas'taki şöhretinin yanı sıra şarkı söyleme konusunda da şansını denedi ve 1983'te Fransız kadın şarkıcı Mireille Mathieu ile yaptığı düet olan "Together We're Strong" ile Avrupa'da büyük bir başarı elde etti . Single, Nisan 1983'te Hollanda'da 5. sıraya ulaştı .

1991'de Dallas’ın final yapmasıyla Duffy, Suzanne Somers'la birlikte rol aldığı “Adım Adım” (Step by Step) adlı aile komedisinde Frank Lambert rolüyle ekranlara geldi. Dizi 1998 yılına kadar yayınlandı ve Duffy ayrıca çok sayıda bölümün yönetmenliğini yaptı. Bunların yanında 1990'larda iki Dallas yeniden birleşme televizyon filminde rol aldı; JR Returns (1996) ve War of the Ewings (1998), her ikisinin de ortak yapımcılığını üstlendi. Dallas'taki rol arkadaşlarının çoğuyla hem ekranda hem de dışında birçok kez yeniden bir araya geldi.

1974 yılında kendisinden 13 yaş büyük profesyonel balerin olan Carlyn Rosser ile evlenen Duffy, toplamda 79 film ve dizide oynamıştır. 74 yaşındaki başarılı sanatçı kariyerine devam etmektedir...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,937
İstanbul
J-R-Ewing-Larry-Hagman-10-E.png


DALLAS’IN KÖTÜ ADAMI J.R. EWING’I YAKINDAN TANIYALIM
Dallas’ın kötü adamı J.R. Ewing’i canlandıran ABD’li oyuncu Larry Hagman, 21 Eylül 1931'de Fort Worth, Teksas'ta doğdu. Annesi Mary Martin, Broadway oyuncusu ve müzikal komedi yıldızıydı. İsveç kökenli babası Benjamin Jackson Hagman, bölge savcısı olarak çalışan bir muhasebeci ve avukattı. Hagman'ın ailesi 1936'da o beş yaşındayken boşandı. Annesi 1938'de Paramount'ta sözleşmeli oyuncu olurken, anneannesi Juanita Presley Martin ile Teksas ve Kaliforniya'da yaşadı. 1940'ta Hagman'ın annesi Richard Halliday ile tanıştı ve evlendi ve ertesi yıl Heller adında bir kız çocuğu doğurdu. Hagman sıkı bir akademiye, Black-Foxe Askeri Enstitüsüne ve kısaca Vermont'ta bir yatılı okul olan Woodstock Country School'a gitti.

Annesi Broadway kariyerine devam etmek için New York'a taşındığında, Hagman yine Kaliforniya'da büyükannesiyle birlikte yaşamaya başladı. Birkaç yıl sonra büyükannesi ölünce, New York'a annesinin yanına taşındı.. 1946'da Hagman memleketi Weatherford'a geri döndü ve mezun olduğu Weatherford Lisesi'ne gitti. Bir yaz petrol sahası ekipmanı üreticisi Antelope Tool Company'de çalıştı. Babası Hagman'ın avukat olmasını ve onun mesleğine katılmasını istemesine rağmen drama derslerine ilgi duydu ve söylendiğine göre sahneye aşık oldu. 1949 yılında liseden mezun oldu ve oyunculuk yapmaya karar verdi. New York'taki Bard College'a gitti, dans ve drama eğitimi aldı, ancak bir yıl sonra okulu bıraktı.

Hagman kariyerine 1950 yılında okulda oyunculuk yaparak başladı. Yapım asistanı olarak çalıştı ve tiyatroda küçük rollerde oyunculuk yaptı. 1951'de Hagman, annesiyle birlikte Güney Pasifik'in Londra prodüksiyonunda yer aldı. 1952'de asker oldu ve askerlik hizmetinin çoğunu Birleşik Krallık'taki ve Avrupa'daki üslerdeki ABD askerlerini eğlendirerek geçirdi. Askerlikten sonra Broadway'da oyunculuk yaptı. İlk televizyon rolü bir kadın polisti. 1978'de J.R. Ewing rolüyle dünyaca büyük şöhret kazanacağı “Dallas” dizisine kadar, irili ufaklı çok sayıda TV dizisinde oynadı. Dallas dizisinde canlandırdığı insafsız iş insanı "J.R Ewing" TV tarihinin en kötü karakterleri arasına girerken, kendisi de en çok para kazanan dizi oyuncusu ünvanını aldı.
1995 yılında, Hagman'a karaciğer kanseri teşhisi konulduktan sonra hayat kurtaran bir karaciğer nakli yapıldı; bu durum büyük olasılıkla kabaca 40 yıl boyunca aşırı alkol tüketiminden kaynaklanmıştı. Aynı zamanda 34 yaşında sigarayı bırakmadan önce gençliğinde çok sigara içiyordu. 23 Kasım 2012'de Dallas'taki Medical City Dallas Hastanesi'nde Larry'nin ailesi ve yakın arkadaşları, Şükran Günü tatili için Dallas'ta ona katılmışlardı. Etrafında sevdiklerinin yanında öldü. Tam da arzuladığı gibi huzurlu bir geçişti. Toplamda 80 film ve dizide, 8 de tiyatroda oynadı.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,937
İstanbul
Sue-Ellen-Ewing-Linda-Gray-10-E.png

DALLAS’IN TALİHSİZ GÜZELİ SUE ELLEN EWING (LINDA GRAY)
12 Eylül 1940 doğumlu, ABD’li güzel oyuncu Linda Gray en çok, “Dallas” dizisinde canlandırdığı J.R. Ewing'in uzun süredir acı çeken alkolik ve kleptomani karısı Sue Ellen Ewing rolüyle tanınır. Kendisi ayrıca film ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı ve eski modeldir.

Linda Gray kariyerine 1960'larda televizyon reklamlarında başladı. 1970'lerde çok sayıda dizide rol aldı. CBS drama dizisi Dallas'ta (1978–1989, 1991) kötü kalpli petrol milyarderi iş adamı J.R. Ewing’in eşi Sue Ellen Ewing rolüyle yıldızlığa ulaştı. Dallas'taki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu - Televizyon Dizisi Draması dalında iki Altın Küre Ödülü'ne ve Drama Dizisinde En İyi Kadın Oyuncu dalında Primetime Emmy Ödülü'ne aday gösterildi. 1989'da Dallas'tan ayrıldıktan sonra 1991 yapımı Oscar filminde Sylvester Stallone'la birlikte rol aldı. Daha sonra da birçok TV filminde rol alarak kariyerine devam etti ve hala dizilerde oynamaya devam etmektedir. Toplamda 33 filmde ve 24 dizide oynamıştır.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,937
İstanbul
Ellie-Ewing-1-E.png


DALLAS’IN SEMPATİK ANNESİ, BAYAN ELLIE (BARBARA BEL GEDDES)
1978'de Barbara Bel Geddes, Dallas'ta rol almak üzere anlaşma imzalayan ilk oyuncuydu. Bel Geddes, 31 Ekim 1922'de New York'ta doğdu. Oyunculuğa Broadway'de tiyatro ile başladı. Oynadığı The Moon Is Blue'da 924 kez, Mary ise 1.500'den fazla sergilendi. Sinema oyunculuğuna ise 1947 yılında başladı. Toplamda 15 tiyatro, 12 sinema filmi ve 22 televizyon dizisinde yer aldı. Onu bütün dünyaya tanıtan ve sevdiren Dallas dizisi oldu.

Dizideki oynadığı Bayan Ellie'nin oğlu rolündeki Bobby Ewing'i oynayan Patrick Duffy, o öldükten sonra onun hakkında şunları söylemişti: "Barbara ‘Dallas’ın kadrosuna Bayan Ellie rolüyle katıldığında, onun Helen Hayes, Katherine Cornell ve Ethel Barrymore gibi Amerikan tiyatrosunda gerçek bir "isim" olduğunu düşünmüştüm. Ama siz bunu asla bilemezdiniz. Hiçbir zaman geçmişi nedeniyle büyük bir ego sergilemedi. İster bir fincan kahve içmek, ister mastektomi yaptırmak, ister Jock Ewing'i kaybetmek olsun; her performansında içeri girip bizi sustururdu. Bu soyağacına rağmen sıradanlığı dikkat çekiciydi. Sette Barbara'ya "BBG" adını verdik. O bir anne figürüydü. Larry Hagman açıkça teknenin pruvasıydı ama güçlü bir annesi olmadan işleyemezdi ve o zamandan beri dramatik televizyonda onun gibi bir annenin olduğunu sanmıyorum. İnsanlar onunla yakınlaştı çünkü o kendi acısına rağmen şefkatin simgesiydi. Ekran dışında o bir tabancaydı. Katır dericileri gibi küfrediyordu ve içki içmeyi gerçekten seviyordu. Ama aynı zamanda sevdiği herkesi işe dahil etme konusunda sonsuz bir kapasiteye sahipti ve bu da tüm oyuncu kadrosuydu."
 

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
311
1,615
Ne diziydi yarabbi! Ne seyredilirdi! JR şimdi cezasını bulacak, ettiği yanına kâr kalmayacak umudu her dizide bir başkaydı. Bir bu dizi, bir de Kaçak dizisi. Kaçak dizisinin final bölümünde sokaklarda caddelerde insan yoktu. Laf değil, finali oynarken caddeye bir müddet baktıydım.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,937
İstanbul
Jock-Ewing-Jim-Davis-2-E.png


DALLAS’IN KARİZMATİK BABASI, JOCK EWING (JIM DAVIS)
26 Ağustos 1909 ABD doğumlu Jim Davis, televizyondaki western filmlerindeki rolleriyle tanınan Amerikalı bir aktördü Siyaset bilimi bölümünden dereceyle mezun oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik'te görev yaptı .

Daha sonraki kariyerinde, CBS'nin ilk pembe dizisi Dallas'ta Jock Ewing rolüyle ünlendi ve bu rolü, multipl miyelom nedeniyle oynayamayacak kadar hastalanana kadar sürdürdü. 4. Sezonda hastalığı çok ilerlediği için birçok sahnede otururken gösterildi ve sesi daha yumuşak hale geldi. Ayrıca sezonun son bölümlerinde kemoterapiden kaynaklanan saç dökülmesini gizlemek için peruk taktı. 26 Nisan 1981’de kanserden hayatını kaybetti.

Toplamda 104 sinema filmi ve 70 TV dizisinde oynadı. İki kere evlenen oyuncunun kızı 17 yaşında trafik kazasında hayatını kaybetti.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,937
İstanbul
Sene 1983... Dallas dizisinde, Ceyar'ın alkolik karısı Sue Ellen Ewing'i canlandıran, ABD'li güzel oyuncu Linda Gray,
'Tele Magazin' dergisinin kapağına konuk olmuş. (Tele Magazin / 22-28 Ağustos 1983 / Sayı: 39)

Linda-Gray-Tele-Magazin-22-28-A-ustos-1983-Say-39.png
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,593
34,937
İstanbul
Linda-Gray.png


22-28 Ağustos 1983 (Sayı: 39) tarihli Tele Magazin dergisinden...

LINDA GRAY ÖZEL YAŞAMINDA SUE ELLEN'I OYNUYOR
Sürekli arayış içinde olan insanları izliyoruz, “Dallas” ta… Umdukları dağlara karlar yağan, hep ihanete uğrayan, bir türlü özledikleri yaşama kavuşamayan kadınlarla dolu "Dallas'. Lucy, aradığı aşkı bir türlü bulamadı. Bayan Ellie, Jack öldükten sonra kendini yeni yeni toparlamaya başladı. Pamela, Bobby'den ayrıldıktan sonra kararsızlık içinde. Afton, hâlâ Cliff Barnes'a tam güvenemiyor. Ve büyük ümitlerle J.R.'ın kucağına atılan Sue Ellen, ikinci kez uğradığı ihanetin bedelini büyük ödeyecek.
Sue Ellen, daha önceki bölümlerde izlediğiniz gibi J.R.'dan ayrılmış ve Southfork Çiftliği'ni terk etmişti. Cliff Barnes, davranışlarıyla onu büyük bir düş kırıklığına uğratmış, Dusty FarIow ise aniden terk edip gitmişti. Dusty'nin babası Clayton Farlow'la da fazla uzun ömürlü olmayan bir serüvene kalkışan Sue Ellen, sonunda gene eski kocası J.R.'a dönmeye karar vermiş ve nikâh masasına oturmuştu.
Önceleri iyi gidiyordu beraberlikleri. Fakat huylu huyundan vazgeçmezdi. I.R.’ın gözünü hırs bürümüştü. Ewing Petrol'ü eline geçirmekten başka bir şeyi görmüyordu gözü. İşte bu zaafı, onu güzel Holly Harwood'la ilişki kurmaya zorladı. Ve sonra da bildiğiniz gibi, bir gece Sue Ellen tarafından basıldılar. Sue Ellen bundan sonraki bölümlerde Ray'in yeğeni Mike ile ilişki kuracak, alkolizme doğru yol alacak ve dengesizliği gitgide artacak.
"Dallas”ta. olaylar böyle sürüp giderken, Sue Ellen’ın yani gerçek adıyla Linda Gray'in yaşamında da çalkantılar, büyük boyutlara ulaşmıştı. İki çocuğu ve kocasını bırakarak ayrı yaşamaya başlamıştı. Ed Thrasher’dan.ayrılacağı söylentileri yayılıyordu. Her ikisi de bunu yalanlıyorlardı ama görünen köy kılavuz istemezdi.
Bu arada Linda Gray, Tony adlı, yansı yaşında bir playboy ile görünmeye başladı. Onunla ilişkisi olduğu aşikârdı. Geceleri bir kulüpten diğerine gidiyorlar ve gece aşk yuvalan olan Beverly Hills’deki villalarına, körkütük sarhoş dönüyorlardı. Linda Gray'in geçmişine baktığımızda, Ed'le evlendikten birkaç yıl sonra, güzel yıldızın alkolizme doğru sürüklendiğini, kendisini uzun tedaviler sonucu toparladığını görüyoruz. Bir başka olay da, kocasından boşanmamakla birlikte, yaklaşık bir yıl kadar ayrı kalmış ve bu ayrılık sırasında başka erkeklerle de ilişkisi olmuş, Linda Gray'in.
Görüldüğü gibi “Dallas”taki Sue Ellen ile gerçek yaşamdaki Linda Gray arasında büyük benzerlikler var. Buradan ilginç varsayımlara ulaşabiliriz. Örneğin Linda Gray, dizide kendi yaşamını oynuyor diyebiliriz. Bir başka deyişle dizi, Linda Gray'in yaşamından kesitler de veriyor. (Tele Magazin / 22-28 Ağustos 1983 / Sayı: 39)
 
Üst