Çizgi Romandan Otomobil Tasarımına (Video)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,363

Çizgi Romandan Otomobil Tasarımına
Barış Özcan Youtube Videosu


Çizgi romandan otomobil tasarımına



Videonun açıklama yazısından: (Forum içide metin araması için)
"20. Yüzyılda ortaya çıkan pek çok yeni sanat türü var. Bunlardan iki tanesi arasında çok büyük benzerlikler olduğunu düşünüyorum: Çizgi romancılık ve otomobil tasarımcılığı. Bu benzerliğin duygu ve hareket arasındaki ilişkiden ortaya çıktığını düşünüyorum. Bu benzerlik ve ilişki bize şaşırtıcı şeyler öğretebilir.
Çizgiyle hareket nasıl olur? Aslında bunun örnekleriyle hemen her gün karşılaşıyoruz. Bir kağıda iki nokta ve bir çizgi çizerek beyninizde hemen şu anda bir hareketlenme başlatabilirim :) Çizgilerden sadece birini ters çevirerek beyninizdeki hareketin yönünü değiştirebilirim :( Üç çizgiden mutlu ya da üzgün duygu durumlarına geçebilmemizi nörobilimciler şöyle açıklıyor:
Duygular beyinde harekete geçirme, yürütme gücüne sahip. Duygularımız kararlarımızı, düşünce süreçlerimizi, anılarımızı ve o anımızı yani geçmişi ve mevcut deneyimlerimizi etkiler. Mutluluğu kontrol etmek, duygusal enerjimizi anlamak, onunla başa çıkmak ve etkili bir şekilde kullanma yeteneğimize bağlıdır.
Duygu ve hareket arasındaki ilişki bu kelimelerin İngilizce versiyonlarında çok daha net ortaya çıkıyor: Emotion ve Motion kelimeleri arasındaki farkın tek bir harften ibaret olması tesadüf değil. Emotion kelimesinin Latince kökeni “emotere” hareket halindeki enerji demek.
Size hareket halinde enerjiyi göstereyim şimdi: Superman. Bu illüstrasyona bakınca benim az önce yaptığım iki nokta bir çizgiden çok daha fazlasını görüyoruz. Bunlar da beynimizde bir hareketlenmeye yol açıyor ama daha karmaşık duyguları ve fikirleri tetikliyor: Güç, cesaret, özgürlük. Çizgi roman tasarımcıları bu tür duygularla bizi harekete geçirmek için bazı teknikleri kullanır: Semboller, perspektif, ışıklandırma, renkler, şekiller ve sesler.
İşin ilginç yanı aynı teknikleri otomobil tasarımcıları da kullanıyor. Örneğin dünyanın en önemli tasarımcılarından biri olan Kai Langer şöyle diyor:
“Çizgi romanlarda duygu yaratmak istediğinizde, aydınlık ve karanlık, güneş ışığı ve gölge kontrastlarıyla çalışırsınız; bu bir gerginlik hissi yaratır. Aynısı otomobiller için de geçerlidir; hacme gölge ekleyerek izleyicinin ilgisini çekmek için gizemi kullanabilirsiniz.”

 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,055
75,877
hiçbiryerde :)
Çizgi roman bir çok bakımdan iyi bir anlatım olanağına sahip
olsa da gördüğüm kadarıyla bunu sonuna kadar kullanan örnekler
çok az ve çoğunlukla yüzeysel bilgilerle oluşturuluyor
çoğu iddialı çizgi romanlar bile maalesef...
Bizi çeken şey, çizgilerin estetiği; çizgilerin, renklerin, resmin
bizi alıp bir yerlere götürmesi sanırım...
Tabii ki "hareket", "moviment" var, olmaması mümkün değil :)
Sonuç olarak çizgi romanı edebiyatın ya da diğer
sanat kollarının bir dalı olarak düşündüğümüzde,
ona daha fazla anlam yüklemeden, hayatımızın
güzelliklerinden biri olarak baktığımız zaman sanırım
herkes için en keyifli sonucu çıkarmış olacağız.
Hele şimdi, üçüncü dünya savaşının arifesinde;
bunun konuyla ilgisi yok ama hayatımızla ilgisi
var maalesef...
 
Üst