BÖYLEDİR HAYAT / Yazan-Çizen ; Cevat Şakir " HALİKARNAS BALIKÇISI " Demokrat İzmir / 1952

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,080
6,363
'' Halikarnas Balıkçısı ''nın bu çizgi romanını daha önce okumamıştım. Yetenekli sanatçı hakkında ilginç bir keşif , sağ olun . Merakla okuyacağım. Meraklarım arasında , romanlarında sık sık değindiği gibi , bu macera için de '' yine deniz konusu var mı ? '' sorusu yer almakta ! Teşekkürler @ritvan . Bir nevi '' arkeolojik kazı '' yı andıran harikulade keşiflerinizin , şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonra da sürmesi dileklerimle .
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,995
83,830
Kasımpaşa
Gerçek anlamda sabah sürprizi odu benim için, bir kaç gün önce dost meclisinde resmi hakkında konuşuyorduk, ben pek fazla olmadığını düşündüğümü söylerken bugün HALİKARNAS balıkçısının çizgi romanı ile karşılaşmak hoş oldu. Teşekkürler sayın ritvan.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,205
7,162
Değerli @eankara 'nın dediği gibi, "arkeolojik kazı" niteliğindeki paylaşımlarınızla forumumuzda fark yaratıyorsunuz değerli @ritvan . Tüm paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Sanatçı bir aileye mensup Cevad Şakir'in, bilindiği üzere, kardeşleri Fahrelnisa Zeid ve Aliye Berger resim sanatıyla uğraşıyordu. Kendisi de Oxford Üniversitesinde tarih eğitimi aldıktan sonra bir İtalyan ile evlenerek İtalya'ya yerleşmiş ve orada bulunduğu süre zarfında resim eğitimi almıştı. Değerli @savok 'un dediği gibi çok sayıda resmi bulunmamaktadır / bilinmemektedir. Bununla birlikte, dönemin önemli dergilerinden Resimli Ay için kapak resmi ve iç sayfalarda illustrasyon çalışmaları bulunmaktadır. Ressamlık yönü yazarlığının gölgesinde kalmışsa da, tıpkı yazarlığında olduğu gibi, resimlerini batı estetiğiyle ama kendi kültürel altyapısını yadsımadan, geleneksel sanatlarla da harmanlayarak sentezlediği görülmüştür.



İlgi duyanlar için Cevad Şakir'in resimlemeleriyle ilgili akademik bir makaleyi aşağıdaki linkte paylaşıyorum.

 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,896
5,239

Sayın ritvan ;

Anadolu Aydınlanması grubunun üyelerinden biri de Halikarnas Balıkçısı'dır. Onun birçok eserini okumuştum ( Bilgi Yayınlarından ) ama doğrusu onun bir eserinin Çizgi Roman olarak verilmesini hiç duymamıştım. Eski tarihli gazeteler ne kadar güzel işlere yer veriyormuş. Günlerdir kitaplığımı karıştırıyorum da 1970 ve sonrası gazetelerine ve onların eklerine erişip düzenlemeye çalışıyorum. Yakın geçmiş dönem gazeteleri için de aynı şeyleri söyleyebilirim ....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...


 
Üst