Blankets – A Graphic Novels by Craig Thompson (October 13, 2015) (İngilizce, Fransızca)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,998
29,568


"Quaint, meditative and sometimes dreamy, blankets will take you straight back to your first kiss." --The Guardian

"İlginç, düşünceli ve bazen rüya gibi, battaniyeler sizi doğrudan ilk öpücüğünüze götürecek." –The Guardian

Battaniyeler, reşit olan ve yaratıcı sesini ifade etme özgüvenini bulan genç bir adamın hikayesidir.

Craig Thompson'ın dokunaklı grafik anıları, bir Orta Batı kış manzarasının arka planında; incelikle çizilmiş çizgiler, küçük kasaba yaşamının, son derece kökten dinci bir Hıristiyan çocukluğunun ve yalnız, duygusal açıdan karışık bir ergenliğin portresini bir araya getiriyor.

Craig ve Raina, kar örtüsünün altında kış kilise kampında birbirlerine aşık olurlar ve birbirlerine inançla mücadelelerini ve kaçış hayallerini anlatırlar. Ancak zamanla kişisel şeytanları yeniden ortaya çıkar ve ilişkileri bozulur. Bu evrensel bir hikaye ve Thompson'ın canlı fırça darbeleri ve benzersiz sayfa tasarımları, tanıdık yürek parçalayıcı şeyleri yeniden canlandırıyor.

İki Eisner ve üç Harvey Ödülü kazanan bu çığır açan çizgi roman, ergenlik özleminin dokunaklı bir portresi; ilk aşk (ve ilk gönül yarası); krize olan inanç; ve tüm bunların ötesine geçme süreci. Kalem ve mürekkeple çok güzel bir şekilde aktarılan Thompson, kalıcı bir aşk hikayesi yaratmış.

Yazar Craig Thompson

CRAIG THOMPSON, 1975 yılında Michigan'da doğdu. Eleştirmenlerce beğenilen Blankets, Habibi, Space Dumplins, Good-bye, Chunky Rice ve Carnet de Voyage çizgi romanlarının yazarı ve sanatçısıdır. Üç Eisner ödülü, üç Harvey ödülü, iki Ignatz ödülü ve Menomena'nın Friend and Foe albümünün albüm kapağı tasarımıyla Grammy'ye aday gösterildi. Hayat arkadaşı Sierra Hahn ve kedisi Momo ile Los Angeles'ta yaşıyor.





Craig Thompson's Blankets (İngilizce)







Blankets - Manteau de neige - -- Craig Thompson – (Fransızca)


 

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
84
487
Craig Thompson bu otobiyografik eserde çok içten bir dille gençlik yıllarını, ilk aşkını ve bilinçlendikçe sorguladığı katı dini öğretileri anlatıyor. Sanatçının evrimini takip ederken arka planda Orta batı Amerikan hayatı ve geleneklerine tanıklık ediyoruz.

Grafik roman türü son yıllarda oldukça popüler. Kanımca Blankets bu türün zirvelerinden biri. Craig Thompson’un sonraki bütün işlerini okudum, ancak bir daha Blankets çapında bir eser veremedi maalesef.

Blankets by Craig Thompson
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
532
2,785
Tanıtım bilgilerini paylaşımınız beni tekrar göz atmaya yönelttiği için çok teşekkür ediyorum sn @balkan

ve ilk gözüme çarpan ise başlangıçtaki bu karedeki "shared" kelimesinin öyküdeki verilmek istenen duygunun ifadesindeki tanımı bence daha da iyisi yapılamazdı herhalde

JRSI4B1.jpg



Fransızcasındaki kapak
ise bizleri taa o gençlik yıllarımıza götürdüğü için en az ingilizcesi kadar veya daha da iyi bir alternatif seçim olarak çok anlamlı geldi bana
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,080
6,363
Craig Thompson'un Habibi eserine , yıllar önce tesadüfen bir çizgi roman satan dükkanda rastlamıştım ve çok etkileyici bulmuştum , bir süre sonra aynı eseri diyarımızda gördüm . Net kanalıyla , hakkında daha fazla olumlu eleştirileri okuduğum ve değerli @balkan tarafından Fransızca olarak paylaşılan Blankets'in , Sn. @scanfan tarafından ( İngilizce ) olarak paylaşıldığında da çok sevinmiştim. Bugün bir başka önemli bulduğum nokta , bu eserin yukarıda diyar dostlarından sevgili @kemalettin 'in dikkatini çekmesi oldu. ( Gerçekten de '' Shared '' kelimesi , bir bakıma eserin neden ilgi çekici olduğunun güzel kanıtlarından biri . ) @kemalettin , belki şimdilerde '' Blankets '' üzerinden yeni bir tartışma konusu planlıyor olabilir ! İlgi çekici , önemli eserleri paylaşarak okuma imkanını sağlamanın yanı sıra , bu eserlere diyar dostlarının dikkatini çekmeyi başaran @balkan 'a teşekkürlerimi sunarım.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,998
29,568
Bir eseri paylaşmadan önce mutlaka daha önce paylaşılıp, paylaşılmadığını kontrol ediyorum ve paylaşılmamışsa o zaman paylaşıyorum. Blankets 'tede bunu yaptım. Paylaşılmadığını gördüm.Sanırım kontrol ederken hata yaptım ve paylaşıldığını göremedim. Ama şimdi yorumlara bakıp, tekrar kontrol edince Yönetici Üstat @scanfan 'ın 10 Mart 2016 tarihinde harika bir sunumla bu eseri paylaştığını gördüm.

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/blankets-craig-thompson.99248/

Üstat @scanfan 'dan ve üyelerden özür dilerim.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,062
76,073
hiçbiryerde :)
Bir de şu konu takıldı aklıma, bir soru gibi:
kitap açıklamasında "an illustrated novel by.."
diye geçiyor, yani Türkçesi "resimli roman".
İlla "grafik roman" demek zorunda değiliz :)

Henüz okumadım ama okumak farz oldu
bu paylaşımlar vesilesi ile. Teşekkürler
sevgili "balkan", eline, gönlüne sağlık.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,205
7,162
Bir de şu konu takıldı aklıma, bir soru gibi:
kitap açıklamasında "an illustrated novel by.."
diye geçiyor, yani Türkçesi "resimli roman".
İlla "grafik roman" demek zorunda değiliz :)
Önemli bir konuya temas etmişsiniz değerli @yeryüzü üstat. Genellikle kavramsal düşünme alışkanlığımız pek fazla olmadığı için kavramlara gereken önemi vermeyip, farklı farklı "şeyleri" tek bir kavramla açıklamaya çalışıyoruz. Bizim hepsini birden "çizgi roman" olarak adlandırdığımız kitapları yabancılar taşıdıkları bir takım özelliklere göre "illustrated novel", "graphic novel" veya "comics" olarak adlandırıyorlar. Kısaca bu kavramların anlamına göz atalım:

Illustrated Novel (Resimli Roman): Resimli roman terimi, metinle birlikte anlam üreten birden fazla görselin yer aldığı genişletilmiş bir anlatıyı ifade eder. Burada esas olan metindir; resimler metni destekler, tasvir eder, zenginleştirir ve anlaşılmasını kolaylaştırır.

Comics (Çizgi Roman): Tanımı üzerinde ortak bir görüş bulunmamakla birlikte, genellikle tek bir öyküyü veya öyküler dizisini ardışık çizim panelleri ve konuşma balonları ya da altyazı şeklindeki metinlerle aktaran sanat biçimi olarak tanımlanmaktadır.

Graphic Novel (Grafik Roman): Çizgi roman formatında sunulan ve kitap olarak yayınlanan kurgusal hikayelere verilen addır. Sürekli bir hikaye oluşturmayan çizgi roman koleksiyonları, antolojiler veya gevşek bir şekilde ilişkili parçalardan oluşan koleksiyonlar ve hatta kurgu olmayan koleksiyonlar bu kategoriye girer. Grafik romanda resimler esastır, öyküyü oluşturan resimlerdir, metinler resimleri destekler ve bazen metin kullanılmasına dahi gerek duyulmaz. Diğer taraftan, "çizgi roman" kavramı varken "grafik roman" kavramının gereksiz olduğu yönünde itirazlar da mevcuttur. Örneğin, Watchman'in yazarı Alan Moore, "grafik roman" kavramına, bunun tamamen pazarlamacıların satış artırma amacıyla icat ettikleri gereksiz bir kavram olduğu gerekçesiyle itiraz etmektedir.

Bu tanımlardan hareketle, "Blankets"i incelediğimizde, gerçekten de resimleri çıkardığımızda dahi romanın anlaşılırlığını büyük ölçüde koruduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, "illustrated novel", yani "resimli roman" kavramı doğru tanımlama olmaktadır.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,080
6,363
Değerli @Calligrapher dostumun ayrıntılı açıklamalarında değindiği gibi , Sn. @yeryüzü dostun mesajında belirttiği '' illa grafik roman demek zorunda değiliz '' yaklaşımına aynen katılıyorum. Kullanım bakımından dilimizde genel olarak, @Calligrapher 'in ayrı ayrı açıkladığı kavramlar karıştırılarak kullanıldığına neredeyse her an tanık olmaktayız. Ancak , Alan Moore'un konuya bir de pazarlama alanı açısından bakışını oldukça mantıklı buldum !! Katkıda bulunan @yeryüzü ve de @Calligrapher dostlara teşekkür ediyorum.
 
Son düzenleme:
Üst