Allıanoı gelecektir

ilhanx

Süper Üye
15 Ağu 2009
5,401
178
ALLIANOI Gelecektir

TARİH VE KÜLTÜR DOSTLARI!

allianoiview.jpg

Bergama'nın ikiz kardeşi ALLIANOI son haftalarda artan bir şiddetle yok edilmeye çalışılmaktadır. Önce gizli kapaklı yapılan bir ihaleyle gözlerden uzak Koçoğlu firmasının eline verilmiştir. 2000 yıllık antik sağlık yurdu hakkında bugün el çabukluğuyla kuma, çamura gömme işlemi başlatılmıştır. Bir zamanlar üzerini örtecek tabakayı elleriyle dökeceklerini ifade edenler bugün kazı alanının ortasına getirdikleri araçlarla yığınlar halinde kum dökmeye başlamışlardır.

1998 yılından beri binbir emekle ortaya çıkartılan ALLIANOI ören yeri bilimsel değeri tüm kaynaklarda kabul edilmiş bir okuldur. Kandırılan yöre halkı suya kavuşacağını düşünmektedir. Kapısına ücretsiz geleceğini zannettiği suyun, kazancının baş ortağı olduğunu anladığında iş işten geçmiş olacaktır .

ORADA KİMSE VAR MI?..

allianoifotoraffirdevss.jpg

Hukuk ülkesinde ( ! )tarih cinayeti işleniyor. Duyan gören haber versin. Yollara çıksın. Allianoi'da yok edilmek istenen gelecektir.
Allianoi gömülmesin diye verilmiş bunca iptal bunca yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen, küçük bir kelime oyunu ile KÜLTÜR BAKANLIĞI İZMİR 2 NOLU BÖLGE KORUMA KURULU 17.8.2010 tarihinde YENİDEN BİR GÖMME KARARI ALDI. YENİ KARAR İÇİN DE yürütmeyi durdurma istemli olarak 7.9.2010 tarihinde dava açtık.
Bir kez daha yürütmeyi durdurma için hukuka başvurduk.
ALLIANOI GELECEKTİR!

Bakanlık beklemiyor. Eskiye sadakat cesareti olanların işi. Kültür ve Turizm bakanı beklemiyor. Kurtarma projeleri desteklenmiyor. Çıkan karar nedense "gömme" ...
20.8.2010 tarihli emirleri ile şu anda alana kum boşaltıyor kamyonlar, vinçler kepçeler çalışıyor. Hukukla yarış edercesine. Tarih, kültür bizim olan yok edilmek istenen.
Bir kez daha hukuk kazanacak, Allianoi kazanacak.

allianoiwidec.jpg

Allianoi'nin küçük bir termal merkezi olduğu sanılmaktadır. Sıcak sudan bu dönemden itibaren yararlanılıyordu. Helenistik Çağ'a ait sadece birkaç arkeolojik ve nümizmatik eser ele geçmiş olmasına rağmen Allianoi merkez yerleşiminde Helenistik mimariye rastlanılmamıştır. Roma İmparatorluk Dönemi'nde (İ.S. II. yüzyıl) kült merkezinde, Anadolu'nun pek çok merkezinde ve Pergamon'daki Asklepieionda olduğu gibi büyük bir bayındırlık faaliyeti yaşanmıştır. Kült merkezinde mevcut binaların büyük bir kısmı bu döneme aittir. Ilıcanın yanı sıra, köprüler, caddeler, sokaklar, insulalar, geçiş yapısı, propylon, ve nympheum bu dönemde planlanır..

BUGÜNKÜ RADİKAL

Korkulan oldu... Allianoi'u gömdüler

fft5mf542802.jpg

Uğruna eylemler yapılan Allianoi da hüzün var. 12 yıl boyunca Allianoi kazılarını yürüten Doç. Dr. Ahmet Yaraş, Yüzlerce işçi kumlama işlemine başladı dedi. Radikal e bilgi verirken sesinin titremesini engelleyemeyen Yaraş, eserlerin üzerinin önce horasanharcı süsü verilmiş harçla kaplanıp üstlerine kum boca edildiğini söyledi.

allianoifotogezgin.jpg

İSTANBUL - Sivil toplum örgütlerinin eylemleri... Akademisyenlerin, başta Tarkan sanatçıların itirazlarını dinleyen olmadı. İzmir Bergama’daki antik sağlık yurdu Allianoi’un ‘baraj suları altında korunması için’ beton ve kumla kaplanması işlemi tüm hızıyla başladı. 12 yıl boyunca Allianoi’daki kazıları yürüten Doç. Dr. Ahmet Yaraş, dün yüzlerce işçinin antik kalıntıların üzerine kum boca etmeye başladığını anlattı. Radikal’e telefonla bilgi verirken üzüntüden sesinin titrediği fark edilen Yaraş, ‘kalıntıların üzerinin içine kiremit tozu katılarak horasanharcı süsü verilmiş betonla kaplandığını ardından aralarına kuim boca edildiğini’ anlattı. Yaraş “Demokrasi havarisi geçinen insanlara selam olsun. Göz göre göre bir tarih katliamı yaşanıyor” dedi.
Yortanlı Barajı’nın suları altında bırakılmak istenen Allianoi, uzun bir hukuk maratonunun konusu olmuştu. Barajın acil ihtiyaç olduğunu savunan DSİ, zaten yüzyıllardır sular altında olan kalıntıların üzerinin kapatılarak su altında bırakılması, barajın 50-100 yıllık ömrü bitince kazının yeniden başlamasını öneriyordu. Ancak kalıntıların üzerinin siltli kille kaplanarak ‘korunması’ önerisi Danıştay’dan döndü. Bunun üzerine yeni bir bilimsel heyet kararı doğrultusunda Koruma Kurulu’ndan “Kil yerine kumla kaplansın” kararı çıkarıldı. Antik kalıntıların bir kelime oyunuyla sular altında bırakılmak istenmesine isyan edenler bir kez daha mahkemeye gitti.Tüm bu hukuki süreç devam ederken, Yortanlı Barajı’nın inşaat işlerininin ihalesini alan firma elini çabuk tutarak kumlama işlerine başladı. Kumla kaplama için önceki gün 120 kadar işçi çalışmalara başladı. Gün yüzüne çıkarılan eserlerin üzerine önceden horosanharcı olacağı açıklanan bir malzeme döküldü. Ancak Yaraş’ın verdiği bilgiye göre bu harç da horosanharcı değil, kiremit tozu karıştırılarak horasanharcı rengi verilmiş bildiğimiz beton harçtı. Ardından kumla işlemine girişildi.

imperiaflex000h.jpg

‘Bize düşman gibi bakıyorlar’
Allianoi’da 12 yıl boyunca kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Doç. Dr. Ahmet Yaraş, kumla kaplama çalışmasının başlamasıyla ilgili gözyaşları içersinde şunları söyledi:
“21. yüzyılın tarih ve insanlık katliamı. Tüm aydınlara, sanatçılara selam olsun. Herkesin gözü önünde tarih katliamı yaşanıyor. Demokrasi havarisi geçinen insanlara selam olsun. Göz göre göre bir dram, katliam yaşanıyor insanlar da üç maymunu oynuyor. Alanda 120 işçi çalışıyor. İşçilerle bizi karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Alana giremiyoruz. Adamları işinden edecekmişiz gibi algılanmasını istiyorlar. İşçinin tarih kıyımından haberi yok, korunacağını söylüyorlar. Bu şekilde korunması mümkün değil. Anlatamıyoruz ve bize düşman gibi, vatan haini gibi bakıyorlar.”

142936826fcfae2cd50o.jpg

Zamanında da üç maymun oynanıp Asklepios parça parça bölünüp yurt dışına kaçırılmış bize de geriye kalan 3-5 taş parçası bırakılmıştı. Turistlereyse gözlerinin içine baka baka, hiç bir utanç belirtisi göstermeden nasıl kaçırıldığı anlatılıyor. Ve hatta bununla da kalmayıp kaçırılan şehrin fotoğraflarını çekip kartpostallarda, şehir rehberinde basıyorlar. Bir de bundan para kazanıyorlar... Bundan sonra artık baraj gezilerinde yaparlar. Burada bir şehir vardı biz onu harçla doldurduk, oh mis gibi üzerine de bu barajı diktik diye gezdirirler turistleri. Sevgili ülkem, UYAN lütfen.. Bugününe sahip çıkamıyorsun bari tarihine, dününe sahip çık..
 
Son düzenleme:

zagorabi

Aktif Üye
28 Ağu 2010
230
332
Vahşet ve cahillik, gaflet ve delalet içindeki yöneticiler Allianoi'nin üzerine beton dökerek kapatma emri verirken sanırım cahilliklerinin ürettiği vahşeti ilerde barbarlık olarak anacak torunlarından bihaberler. Antik yerleşkenin daha %10'u kazılabildi ama çıkarılan tıbbi Arkeolojik eserler, Pompei'nin tamamından çıkarılan tıbbi Arkeolojik eserlerden daha fazla, antik Dünya'nın en büyük tıbbi yerleşkesi bir barbarlar ordusu tarafından betonla kapatılmaya başlamıştır. Bu yapılan vahşeti kınıyorum...
 

ilhanx

Süper Üye
15 Ağu 2009
5,401
178
Türkiye, Allianoi’yi sulara gömme kararı verirken, komşu Bulgaristan Seuthopolis Kentini baraj sularından kurtarmak için para arıyor.
Bulgaristan Avrupa’nın en büyük barajlarından biri olan eski adı Filibe yeni adı Koprinka’nın suları altında bulunan Trakya Kralı 3'üncü Seuthes tarafından kurulan Seuthopolis Antik Kentini kurtarmaya çalışıyor.

sevtopolisimgsevtopolis.jpg

Allianoi ile aynı kader


Yapımına 1948 yılında başlanan Filibe Barajı ile birlikte Seuthopolis’te de kazı çalışmaları başlatıldı. Baraj çalışmaları sürerken Odrissia Kralı Kral 3'üncü Seuthes’in MÖ. 4 yüzyılda 890 metrelik duvarlarla çevrilmiş yönetim merkezi Seuthopolis antik kenti tamamen ortaya çıkartıldı. Çok önemli arkeolojik bulgulara rağmen gün yüzüne çıkarılan Seuthopolis, enerji uğruna 1954 yılında bu kez suların altına gömüldü.



Unesco'dan ödüllü proje


Seutholopis Antik Kenti Bulgaristan’ın tanınmış mimarlarından Jeko Tilev’in 2002 yılında hazırladığı projeye kadar sular altında kaldı. Tilev’in hazırladığı proje 2006 yılında Sofya’da yapılan Dünya Mimarlık Triennali’nde UNESCO’dan ‘Büyük Ödül’ kazandı.

sevtopolisimgsevtopolis.jpg


Projeye göre Koprinka Barajı’nın altında kalan antik kent, 420 metre çapında çember duvar içine alınacak, önce sular boşalacak, temizlenip kurumaya bırakılacak. Ziyaretçiler buraya botlarla taşınacak. Camdan asansörlerle su seviyesinin 20 metre altına kadar inilip bu antik kent gezilebilecek. Çemberin iç kısmı bahçeler, teraslarla kafe ve restoranlar ve kültür merkezleriyle donatılacak. Antik kent geceleri tümüyle aydınlatılacak.


Tilev’in projesine ödül veren jüride bulunan ünlü Türk Kentbilimci Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Bulgaristan’ın kültürüne sahip çıkmak için çırpındığını, bizim ise kültürümüzü gömmek için uğraştığımızı söyledi. Alp,



Türkiye’mizin yöneticileri, bilim adamları, düşünenleri, bizler günlük menfaatler, kavgalar, dedikodularla uğrasıp Bergama da Allianoi, Dicle de Hasankeyf, Fırat ta Zeugma antik kentlerinin baraj inşaatları nedeniyle sular altında kalış sürecini çaresiz seyrederken komşu Bulgar’ın aynı kadere mahkum olmuş bir antik kenti kurtarmak için hazırladığı proje Jürinin oybirliği ile hiç tartışmasız büyük ödüllerden bir tanesine layık görüldü. Komşu projesini gerçekleştirebilirse bir taşla üç kuş vuracak. Hem kültürüne sahip çıkacak, hem barajı yapılacak, hem turizm yapacak” dedi.
 

stoktan

Guest
27 Nis 2010
613
970
Acıbadem - İstanbul
Evet, bu akıl almaz durum hepimizin içini acıtmalı. Ama maalesef toplumda yeterli tepki oluşmuyor ve bu tarih mirası adım adım yokoluşa doğru ilerliyor.
Saygı duyduğum bir siyaset adamı olarak Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu konuya gereken ilgiyi göstermeyişini de anlayabilmiş değilim.
 

kambozlu

Süper Üye
24 Ağu 2009
1,217
2,303
otuzdört'ün çamlıcası
:wbtr: Atatürk ne demiş..! Fikri hür,irfanı hür ....​
Biz ne yapmışız. Makarna,un,şeker,kışın buzdolabı,yazın kömür dağıtmışız.​
İşçiye sadaka,çiftçiye haciz yollamışız.​
Emeklisini 3 kuruş uğruna kuyruklarda ağlatmışız.​
Sonra demokrasi,özgürlükler demişiz.Lambaları 1 dakika açıp kapatmışız.​
Daha daha sonra biraz fazla aykırı konuşanı istirahat etmesi için silivri kampına yollamışız.​
Anne minik yavrusunu okula yollamış.​
Minnacık yavru nasıl olduğunu daha tam anlayamadığımız bir şekilde lavabo parçasının şah damarını kesmesi ile melek olmuş.​
Yetkili kimsenin sesi çıkmamış.​
Başka bebeler ölmesin diye okul kapılarında imza toplamaya çalışmış.​
Yetkililer bu sefer şov yapma diye ortaya çıkmış.​
Sende sevgili kardeşim taşa toprağa sahip çıkmıyor bu insanlar diye kendini paralamaya çalışıyorsun.​
Merak etme kardeşim.O tarih parçalarını toprak yine bağrında saklar.​
Biz asıl yitip giden kuşaklarımız için oturup ağlayalım.​
Asrı Saadeti ;fikri hür,vicdanı hür nesiler hakedecektir. :wbtr:​
 

Aliaksandr

Aktif Üye
12 Ağu 2010
261
38
eskide hayır olsaydı bit pazarına nur yağardı
diye düşünen insanlar bu antikayıda bitiriyor.
 
Üst