1992 - Vicente Segrelles (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,363

1992 (Çeviri/Balonlama)
Bir Heavy Metal Hikayesi


İspanyol Çizgi Hikayesi
Senaryo ve Çizimler: Vicente Segrelles
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Heavy Metal Magazine, Ocak 1984 tarihli 10. sayısından.
9 sayfa, 17 MB, 2160 px, 300 dpi, CBR
Fontlar: Army Wide (kapak); CCAdamKubert (balonlar)


j8inqfb.jpg

(MediaFire)



Amerikan fantezi çizgi roman degisi Heavy Metal'in Ocak 1984 tarihli 10. sayısında rastladığım bir hikayeyi çevirip sunuyorum. Bu seferki daha da kısa, sadece 9 sayfa, onun da 1 sayfası benim eklediğim kapak. Hikayeyi Vicente Segrelles yazıp çizmiş. Bu İspanyol çizgi romancı asıl 1980'de başladığı "The Mercenary" (El Mercenario) çizgi roman serisi ile tanınıyor. Ne mutlu ki bu serinin 8 albümünün çeviri balonlamalarını ÇD'nda sayın "Subzero" sunmuş, Türkçe uyarlama ve balonlama "Hilaliahmer" ve "Mr.Yer6"e (yeni mahlası "abartman") aitmiş. Forumumuzda bir de "Vicente Segrelles Art Book" mevcut. Bu arada Segrelles "Mercenary"nin ilk 9 albümünü bilgisayar kullanmadan, çok fazla emek ve zaman harcadığı yağlı boya tekniği ile çizmiş. Sonraki albümlerde (şu anda 13. albüme gelinmiş) bilgisayar kullanmış.

1940'ta Barcelona'da doğan Segrelles'in ciddi bir de hobisi var: Modelcilik. Tekne, uçak, tren, şato, ejderjha, tarihi savaşçılar vs gibi birçok şeyin oldukça büyük, gerçekçi ve çoğu zaman işlevsel modellerini yapıyor. Çizimlere 14 yaşındayken girdiği kamyon fabrikasında teknik ressam olarak başlamış. Amcası da uluslararası alanda tanınmış prestijli bir illüstratör ve suluboya ressamı olan Vicente, gençliğinde illüstratör olarak aldığı ilk iş bir kitap için ateşli silah çizimleri olmuş, yıl 1970. Favori temaları prehistoria, Orta Çağ, teknoloji ve hava araçlarıymış. Örneğin Segrelles'in modelleri arasında Kristof Kolomb'un gemisi Santa Maria da varmış ve bu modelin yüksekliği 1,60 metreymiş ve palangaları bile çalışıyor hatta topları ateşlenebiliyormuş. Özellikle de uçak modelinin ayrıntıları karşısında dilim tutuldu, hiç bu kadar detaylısını görmemiştim. Kendi bunların çok detaylı fotoğrafları var. (Bizim forumumuzda da yanlış hatırlamıyorsam bir modelcimiz var: "GüvenGüven". Bu siteyi inceledikten sonra belki bu konuda bir iki satır yazar :) .)

ABD ve SSCB arasında 1947'de başlayan Soğuk Savaş 1970'lerde kısa süreliğine yumuşadıysa da 1979'da gerilim yeniden tırmanmaya başladı. Reagan zamanında Bunun bir sıcak savaşa dönüşme riski çok artmıştı. Bu öykü de 1980'de yazılmış ve 1992 gibi bir yakın gelecekte geçiyor. Çizgi hikayede korkulan olmuş ve görünüşte dünyada hiçbir canlı kalmamıştır, bir Amerikan denizaltısındaki mürettebat hariç. Muhtemelen sular da yükselmiştir, zira denizaltı kent yıkıntılarının içinden yüzerek geçmektedir. Gerisi hikayede.

İyi okumalar,
Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,951
Segrelles'in çizimlerini çok beğenmememe karşın, aksiyon sahnelerinde biraz donuk kaldığını düşümüşümdür hep. Belki de modelcilik gibi donuk objeler yaratma alışkanlığındandır... :)

Mercenary serisini İngilizce versiyonları yayınlanmış sayıları tükenince mecburen bırakmak zorunda kalmıştım. Doğrusu, üzerinde çalışırken İngilizce çevirilerinin de (Heavy Metal çevirileri dahil) sağlıklı aktarımlar olmadığı kanaatine kapılmış ve diğer dillerdeki baskılarından kontrol etme yoluna gitmiştim, tabi o diller hakkında yetkinliğim olmayınca Google yardımına başvurmak zorunluluğu baş gösterip işin tadı kaçmaya başlamıştı. Keşke yayınlandığı ilk kaynak dile hakim arkadaşlarımız çıkıp seriyi tamamlasa ne güzel olur.

Yanlış hatırlamıyorsam, Sensei de serinin ilk kitabını çevirmişti, onu da analım.

Çok teşekkür ederim Scanfan...
 
Üst