ETKİLEŞİMLİ RESİMLİ ROMAN Okuma Demosu

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
ETKİLEŞİMLİ RESİMLİ ROMAN
OKUMA DEMOSU


demo-1.jpg


Merhabalar Sevgili "Diyar"daşlarım,

Arada bir, çizgi roman - resimli roman dünyasındaki deneysel çalışmalarıma devam ediyorum.
Bugün sizlerle interaktif (etkileşimli) resimli roman okuma üzerine hayal ettiğim ve hazırladığım bir demo çalışmasını paylaşmak istedim.

Demoyu izleyebilmek için bilgisayarınızda PowerPoint 2010
veya üst versiyonlarından biri kurulu olmalıdır.

Eğer PowerPoint programınız yoksa, Demoyu izleyebilmek için
PowerPoint Viewer
programını kullanabilirsiniz.
Sadece 60 MB'lık bu programın indirme linki
yazının sonunda indirme linkleri bölümünde verilmiştir.


Powerpoint Viewer programının kurulumu gayet kolaydır.
Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra, demoya çift tıklayarak çalıştırabilirsiniz.
Demoyu Tam Ekrana çevirmek için aşağıdaki resmi inceleyiniz:

demo-2.jpg



Şimdi notlar halinde bir ön bilgilendirme yapmak istiyorum:

– Demoyu Powerpoint'in 2010 versiyonuyla hazırladım. Biliyorum powerpoint denilince okul müsameresi tadında şeyler geliyor aklınıza. Ancak farklı bir deneyim yaşayacağınıza emin olabilirsiniz.

– Programı Windows 7 (32 bit-64 bit) işletim sistemine sahip PC bilgisayarlarda test ettim. Sorunsuz çalışıyor. Daha önceki sistemlerle (Windows XP) test edilmemesine karşın çalışacağını sanıyorum.

– Demo programını, üzerine çift tıklayarak çalıştırabilirsiniz. Program sırasında klavye tuşları aktif olmayacaktır. Programı, ilgili butonlara farenizle tıklayarak yürütmelisiniz.

– İlk çalıştırmada "Yardım" sayfasını görüntülemeyi unutmayınız. Programda tıklayacağınız butonların görevleri bu sayfada açıklanmıştır. Yardım sayfasının ön görüntüsünü aşağıda da inceleyebilirsiniz:

demo-3.jpg


– Programda kullanılan butonları, kullanım kolaylığı açısından özellikle büyük boyda ve canlı renklerde tasarladım. Elbette ki gerçek bir resimli roman deneyiminde bu butonların daha az dikkat çekici renklerde ve daha küçük boyutlarda hazırlanması gerekecektir.

demo-4.png


– Demodaki örnek öykü, daha önce de diyarımızda paylaşmış olduğum "Kiralık" adlı resimli roman çalışmamdır (Konuya BURADAN ulaşabilirsiniz). Elbette bu bir çizgi roman olsaydı daha iyi olurdu. Ancak "Kiralık"ı kendim hazırladığım için tüm katmanlar (konuşma balonları, paneller vs.) açık olarak elimde mevcuttu. Kısacası, üzerinde oynamak ve efekt uygulamak açısından çok uygundu. Tercih sebebim budur.

– Demoda başlayıp biten bir öykü yok. Kapak haricindeki toplam 5 sayfanın her birinde değişik etkileşimli okuma teknikleri denedim. Örneğin, bir sayfada ses ve görüntü efektleriyle atmosfer yaratılması denenirken, diğer birinde de aynı sayfayı farklı dillerde okumayı deneyimleyebileceksiniz.
Sayfaların ortak olan yanı ise, hep sizin kararlarınızla ilerleyecek olmalarıdır.

Demonun 5. ve son sayfasında ise daha ilginç bir çalışma var... Burada, aynı sayfada başlayıp biten bir öykü var. Tabi tek sayfalık bir kurmaca olduğu için öykü biraz absürt oldu. Ancak buna fazla takılmayınız. Çünkü bu sayfada kare kare ilerlerken, aradaki seçim ekranlarıyla öykünün gidişatını ve sonunu siz belirleyeceksiniz. (Sanırım bu, sinemada denenen bir olay. Özel gösterim salonlarında, filmin belli bir yerinde seyircinin bir seçim yapması isteniyor. Her koltukta bulunan butonlar aracılığıyla seyirci seçimini yapıyor, çoğunluğun verdiği karara uygun olarak da film bambaşka bir mecrada devam edebiliyor ve farklı sonlara ulaşabiliyor.)

demo-5.jpg


– Demonun açılışında 2 dakikalık bir film klibi var. İsterseniz bu ekranı geçebilirsiniz. Ancak her şeye rağmen bir kez izlemenizi tavsiye ediyorum. Atmosfer yaratılması ve ardından kitap kapağının animasyonunu desteklemesi açısından bunu görmelisiniz. (Film klibini izlerken ses-görüntü senkronunu etkilememek için, klavyenizden herhangi bir tuşa dokunmayınız.)

-Programda eksik olan tek şey sayfayı büyütme opsiyonunun olmayışıdır. Powerpoint 2010'dan sonraki versiyonlarda bu seçenek olmasına karşın, ben daha genel bir okuyucu kitlesine ulaşabilmek için çalışmayı 2010 versiyonunda hazırladım.

Son olarak, bunun deneysel bir çalışma olduğunu başta söylemiştim... Gelecekte bu tür çalışmalar yapmalı mıyız; yapacaksak da ne tür geliştirmeler uygulayabiliriz gibi soruların yanıtını bulabilmek için görüşleriniz çok önemli...
Bu yüzden sizden ricam lütfen düşüncelerinizi paylaşınız...

Sevgi ve saygılarımla efendim...

Bugün doğum gününü kutlamakta olduğumuz
güzel insan
Haluk Yücesoy'a ithafen...




Mediafire Linkleri:

(61 Mb)

(60 Mb)

.
 
Son düzenleme:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,953
ordu-turkey
Ancak haluk abiye böyle bir hediye uygun olurdu.Gürdal bey indirip şöyle bir inceledim ve bir kez daha anladım ki siz bizi daha çoook şaşırtacaksınız.
Saatlerinizi alan bu emeği yine çok doğru bir insana ithafınızdan dolayı da ayrıca tebrik ederim.
Saygılarımla.
 

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,874
52,438
Kendi Koltuğunda
Ben saatlerinizi değil günlerinizi alan bu çalışmanızı çok beğendim yeni bir çizgi çağı oluşabilir yeni bir akım yeni bir reform.
Harika diyor başka bir kelime bulamıyorum .Çok güzel olmuş.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Sevgili "hggurak" dostumdan her an bekleyebileceğimiz orijinal çalışmalardan biri daha. Müthiş yaratıcı, ilginç ve ufuk açıcı. Elinize sağlık ve teşekkürler sevgili dostum. Naçizane küçük bir önerim var: Acaba bunun yine demo tarzında bir "videosunu" hazırlamanız mümkün olur mu? Video hem Youtube'a hem de ÇD ve SineRoman bloğuna konduğunda daha geniş bir topluluk tarafından görülebilir sanıyorum (Powerpoint 2010 kullanmayan kalabalık bir kitle olduğu kanaatindeyim).

Belki bu arada "ekrandan kayıt yapma" (demo amaçlı) hakkında küçük tüyolar da verebilirsiniz bize. Çok eski yıllarda böyle yazılımlar vardı (Camtasia mıydı biri?). Henüz ülkemizde geniş bant internet yaygın değilken-veya yokken?- bile kullanılırdı bunlar. Şimdi kim bilir ne kadar gelişmiştir bu yazılımlar.

 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul

Sevgili "hggurak" dostumdan her an bekleyebileceğimiz orijinal çalışmalardan biri daha. Müthiş yaratıcı, ilginç ve ufuk açıcı. Elinize sağlık ve teşekkürler sevgili dostum. Naçizane küçük bir önerim var: Acaba bunun yine demo tarzında bir "videosunu" hazırlamanız mümkün olur mu? Video hem Youtube'a hem de ÇD ve SineRoman bloğuna konduğunda daha geniş bir topluluk tarafından görülebilir sanıyorum (Powerpoint 2010 kullanmayan kalabalık bir kitle olduğu kanaatindeyim).


Yorumunuz üzerine internette tekrar bir araştırma yaptım sevgili dostum. Sanırım Microsoft'un PowerPoint Viewer programı hakkındaki açıklamalarını yorumlarken biraz aceleci davranmışım.

PowerPoint Viewer programı Demoyu hatasız olarak çalıştırıyor ve boyutu da sadece 60 Mb.

İndirme linkini, "linkler" bölümüne ekledim.
Bilgisayarında Powerpoint yüklü olmayan dostlar, bu küçük programı indirip kurarak demoyu izleyebilirler.
Bu bağlamda sunum yazısını da düzelttim ve Viewer programının kurulumuyla ilgili notlar da ekledim.
(Not: Boş bir vaktimde önerinize uyarak demoyu video haline getirmeyi de deneyeceğim.)

Size ve düşüncelerini paylaşan diğer dostlara çok teşekkürlerimle...
 
Son düzenleme:
12 Şub 2010
15,006
543,719
Sevgili hggurak dostum şapkasından bir tavşan daha çıkarmış.
Yine bir ilke imza atmış.
Çizgi Diyarı'nda mucit denildiğinde akla hggurak geliyor.
Yeni icadını tam olarak kavramaya yeterli teknik bilgiye sahip değilim ama scanfan gibi bir diğer mucit dostumuzun da katkılarıyla Çizgi Diyarı'nın "sınıf atladığı" düşüncesini muhafaza ediyor, tekrarlıyorum.
Bu icadını şahsıma ithaf etmiş olması gurur verici.
Selam, sevgi ve saygılarımla teşekkürlerimi kabul et lütfen Gürdal dostum.
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Tekrar merhabalar sevgili diyardaşlarım,

Maksadım konuyu gündemde tutmaya çalışmak değil.
Ancak, az da olsa, aldığım tepkilerden çıkardığım sonuç; birçok arkadaşta, bu demoyu kurmanın ve kullanmanın zor olduğu kanaatinin oluştuğu...
Detaylı sunum yazısını görünce, sanırım "bu çok zor ve karışık bir şey" diye düşünüldü...

----------------------------------------------

İlk önce çok kısa olarak buna açıklık getireyim:
Demoyu görüntülemek çok basit.
3 adımda söylemek gerekirse:


1) Bilgisayarınızda PowerPoint 2010 kurulu olmalı.
2) Eğer yoksa hiç sorun değil. Yazı sonunda linkini verdiğim PowerPoint Viewer programını bilgisayarınıza indirip, kurunuz (kurulumu çok basit!).
3) Sonra demo'ya çift tıklayıp çalıştırınız.


İşte hepsi bu kadar...

----------------------------------------------

Sevgili dostlarım serdary67, Beymelikli18, abolardis, scanfan, savok, profesör ve Motion'a değerli yorumlarından dolayı tekrar teşekkür ediyorum.
Sanırım sevgili Haluk Bey (ve diğer arkadaşlar) yukarıdaki kısa açıklamamdan sonra demoyu çok basit birkaç adımda görüntüleyebilecektir.

Yazımda da belirttiğim gibi bu deneysel bir çalışmaydı. Elbette bu çalışma ilgi görür ya da görmez... Ancak aldığım tepkiler (her ne kadar çok değerli olsalar da) o kadar sınırlı ki, bu tip meşakkatli bir çalışmayı geliştirmeyi destekleyecek sayıda değiller.
Yeterli tepkiyi alabilseydim (sevgili adminimiz ve değerli dostum Savaş'ın da dediği gibi) bunu klasik bir çizgi roman karakteri-öyküsü üzerinde de deneme düşüncem vardı... Belki daha ilerde bir zaman diliminde (yeterli enerjiyi toplayabilirsem) bunu da deneyebilirim.

Hepinize çizgi dolu günler dileklerimle, saygılar, sevgiler...
 
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
ETKİLEŞİMLİ RESİMLİ ROMAN OKUMA DEMOSU
SineRoman'da da yayınlandı.


Konuya ulaşmak için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.



------------------------------------------------
Demoyu görüntülemek çok basit:
1) Bilgisayarınızda PowerPoint 2010 kurulu olmalı.
2) Eğer yoksa hiç sorun değil. PowerPoint Viewer adlı programı
bilgisayarınıza indirip, kurunuz.

3) Sonra demo'ya çift tıklayıp çalıştırınız.

------------------------------------------------


 
Son düzenleme:
Üst