Kandi - The Cave Kid / Mağara Çocuğu - 1942 (Çeviri ve Balonlama)

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
457
3,784
Hiçbir Şey Ülkesi
_____________________________

KANDI
Mağara Çocuğu
(The Cave Kid)


1942 - 1943

(Çizgi Öykü / Derleme)

_____________________________

YNpMXE.jpg


_____________________________

Çeviri ve Balonlama:

bk9E8m.gif

_____________________________

"Kandi - The Cave Kid / Mağara Çocuğu", sevgili büyük beyaz'ın Çizgi Diyarı'mızda açmış olduğu BİLİNMEYEN KAHRAMANLAR konusunda yer verdiği ve aynı konu içinde BU MESAJINDA sözünü ettiği "bilinmeyen kahramanlar"dan biri...

Ne yalan söyleyeyim, ben de sevgili büyük beyaz'ın açmış olduğu konuyu okurken tanıdım Kandi'yi... İnternetten orijinal dijital nüshalarını bulup okuyunca da hemen kanım kaynadı "Taş Devri"nin bu sevimli, haylaz ve eğlenceli yumurcağına...

Kandi, çizeri Walt Kelly'nin ortaya çıkardığı bir karakter. 1942 yılından itibaren Dell Comics'in çıkarmış olduğu "Looney Tunes and Merrie Melodies" dergisinin içinde dolgu karakter olarak yer almış. Söz konusu derginin 3'üncü sayısıyla başlayan Kandi'nin yolculuğu aynı derginin 4, 5, 8, 11 ve 15'inci sayılarıyla devam etmiş. "Looney Tunes and Merrie Melodies" dergisinin sözünü ettiğim sayılarında Kandi'nin 3 ila 8 sayfa arasında değişen kısa maceraları yayımlanmış. Ancak ne var ki; 15'inci sayıdan sonra bu sevimli çocuğun maceraları bir daha hiçbir yayın organında yer almamış...

Kandi'yi tanıyıp okuyunca, bu sevimli karakterin maceralarının geçmişte kalmasına gönlüm elvermedi ve Türkçe çeviri ve balonlamasını yapmak için Kandi'nin "Looney Tunes and Merrie Melodies" dergisinde yayımlanmış kısa maceralarından internette bulabildiğim özgün nüshalarını indirip bir derleme yapmaya karar verdim. "Bulabildiğim" diyorum; zira Kandi'nin "Looney Tunes and Merrie Melodies" dergisinin 3, 4, 5, 8, 11 ve 15'inci sayılarında yayımlanmış olan 6 macerasından 5'ini bulmama rağmen, kahramanımızın Ocak-1942 tarihinde ilk defa gözüktüğü 3'üncü sayıda yer alan macerayı tüm uğraşlarıma rağmen bulamadım. Bu nedenle yaptığım derleme, Kandi'nin "Looney Tunes and Merrie Melodies" dergisinin 4, 5, 8, 11 ve 15'inci sayılarında yayımlanmış olan maceralarıyla sınırlı kaldı.

İşte ben de bu beş macera üzerinden yola çıkarak bu şirin mi şirin mağara çocuğunun serüvenlerini elimden geldiğince, dilimin döndüğünce, bilgimin elverdiğince ve karınca kararınca Türkçeye çevirip balonlamalarını yaptım ve bir derleme oluşturdum.

Kandi'nin karakter özellikleri, yaşadığı maceralar ve hangi maceralarının hangi tarihte, "Looney Tunes and Merrie Melodies" dergisinin hangi sayılarında yayımlandığı hakkında burada uzun uzun açıklamalar yapıp zamanınızı almak istemiyorum. Zira (kendimce bir kapak da oluşturduğum) derlemenin ilk sayfalarında Kandi hakkında birkaç söze ve "İçindekiler" bölümünde de Kandi'nin macera açıklamalarıyla birlikte bu maceraların "Looney Tunes and Merrie Melodies" dergisinin hangi sayılarında ve hangi tarihlerde yayımlandığına yer verdim. Gelin, isterseniz bunlara bir göz atalım:

nWpAEV.jpg


vpVgZz.jpg

İsterseniz artık Kandi'ye ve çizgi öykülerin / derlemenin özelliklerine biraz daha yakından bakalım ve sonrasında da çalışmayı bilgisayarımıza ya da tabletimize indirip bu sevimli mağara çocuğunun maceralarını okuyalım. (Sizi bilmem ama, ben çocukluğumun vazgeçilmez tatlarından biri olan "Eti Cicibebe"yi süte batırıp yerken bir yandan da Kandi'nin maceralarını okumayı düşünüyorum.) :)

_____________________________


ÇİZGİ ÖYKÜ / DERLEME HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ:

Çizgi Öykü / Derlemenin Özellikleri:


Orijinal Adı: Kandi - The Cave Kid
Türkçe Adı: Kandi - Mağara Çocuğu
Yazan ve Çizen: Walt Kelly
Yayıncı: Dell Publishing Co. Inc.
Türü: Macera, Çocuk, Mizah, Tarihî
Yayın Tarihi: 1942 - 1943
Macera Durumu: Kısa ve tam maceralar
Uygunluğu: Çocuklar / gençler için uygun
Renk Durumu: Tamamı renkli
Sayfa Sayısı: 30

Çizgi Öykünün / Derlemenin Konusu / Özeti:

Annesi, babası, ağabeyi, kız kardeşi ve kabilesiyle birlikte mağaralarda yaşayan Kandi sevimli, biraz haylaz, coşkulu ve neşeli bir çocuktur. Bu özellikleri bazen başına dert açar ve kendisini çeşitli maceraların içinde bulur. Kandi'nin en önemli özelliğiyse vahşi hayvanların hemen hepsiyle çabucak dost olması, onlarla konuşabilmesi ve bu sayede çoğu sorunu kolayca çözebilmesidir.

Bu derlemede Kandi'nin bazen eğlenceli, bazen heyecanlı, bazen de muzipliklerle dolu 5 adet macerasına yer verilmiştir.

Çizgi Öykü Hakkındaki Görüş ve Düşüncelerim:

Kandi'nin maceralarını ilk defa okuduğumda inanılmaz bir tat aldım. Kandi'nin sevimli, heyecanlı, çoğu zaman esprilerle dolu maceralarının yanı sıra çizeri Walt Kelly'nin şirin ve eğlenceli çizgileriyle mizah yeteneğinin de bunda büyük payı vardı.

Kandi, aslında çocukların ilgi duyacağı bir karakter olarak görülmesine rağmen bazen yaşadığı maceralar büyüklere de hitap ediyor ve hatta zaman zaman ürkütücü olabiliyor. Örneğin yamyamların Kandi ve annesini yakalayıp yemek istemelerini veya bir fil şahininin Kandi ve ağabeyini yakalayıp yuvasına götürmesini ya da Kandi'nin bütün kabilenin korktuğu dinozorla karşılaşmasını konu edinen maceralar, derinlemesine bakılınca çocukları ürkütebilecek ve yetişkinlere hitap edecek nitelikte... Aslında bu da Kandi'ye ayrı bir özellik katıyor. Zira maceraları okurken sıkılmıyor ve her an sınırsız bir konu zenginliğiyle karşılaşabileceğinizi hissediyorsunuz...


ÇEVİRİ VE BALONLAMA HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ:

Çeviri ve Balonlamada
Kullanılan Font Bilgileri:


Font Adı: CCComicrazy (Genel olarak)

Font Adı: CCClobberinTimeSmooth (Kapak / Macera Başlıkları)

Font Adı: Arial TUR (Kapak / Ön söz / İçindekiler / Bilgiler)

Font Adı: CCTimSaleLower (Bazı maceraların alt başlıkları / Yayıncı bilgileri)

Çeviri ve Balonlama Süreci:

Bugüne kadarki en zevkli çeviri ve balonlama süreçlerinden biriydi benim için Kandi üzerinde çalışmak. Özgün dijital nüshalarını aramak, Kandi hakkında araştırma yapmak, maceralarının yer aldığı "Looney Tunes and Merrie Melodies" dergilerinin sayılarını bulmak, incelemek, bulduğum maceraları düzenlemek, çevirisiyle, renkleriyle, tasarımıyla uğraşmak; hepsi, ama hepsi büyük bir keyifti. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu sevimli çocuğa hemen ısınmıştım çünkü...

Önce Kandi'nin bulduğum 5 macerasının çeviri ve balonlamasını birlikte yaptım. Sonra da bunları (sayfa boyutları, renkleri, kirlenmiş kısımları v.s. açısından) elimden geldiğince düzenleyerek bir derleme oluşturdum. En sonunda da bu derlemeye kendi çapımda bir kapak yapıp, Kandi'nin hangi macerasının "Looney Tunes and Merrie Melodies" dergisinin hangi sayısında yer aldığının görülebilmesi amacıyla bir "İçindekiler" bölümü hazırladım.

Bu çalışmaları yaparken en çok hangi macerayı mı sevdim? Tabii ki; Kandi'nin kanguru dostlarıyla beraber balık tutmaya gittiği macera... Nedenini soracak olursanız, onu bilmiyorum işte. Sanırım bana diğer maceralardan biraz daha sevimli geldi... :)

Yaklaşık bir hafta boyunca Kandi üzerinde çalışır ve bu derlemeyi hazırlarken ben gerçekten büyük keyif aldım. Umarım sizler de okurken aynı keyfi alırsınız...


ÇİZGİ ÖYKÜ / DERLEMEDEN ÖRNEK İKİ SAYFA:

8d5gY7.jpg


YNpBgZ.jpg

_____________________________

İNDİRME LİNKLERİ:





Keyifle okumanız dileğiyle...
____________________________

NOT: Sanırım bu "Taş Devri" benim hoşuma gitti. :) Daha önce Çizgi Diyarı'nda açmış olduğum BU KONU BAŞLIĞI ALTINDA çeviri ve balonlamasını yaptığım "Naza" adlı "Taş Devri Savaşçısı"nın çizgi romanını paylaşmıştım. Şimdi de "Kandi" adındaki bu sevimli mağara çocuğunun çizgi öykülerinin çeviri ve balonlamasını yaparak sizlerle paylaşıyorum. Galiba beni o devirlere çeken bir şeyler var... Bakalım bu rüzgâr beni nereye götürecek? :)

AKLIMDA DELİ SORULAR: Acaba Naza ve Kandi hiç karşılaşmışlar mıdır?.. :)
____________________________
 
Son düzenleme:

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,880
52,452
Kendi Koltuğunda
Megamı desem HD ultra 4k mi desem bilemedim.Okadar ayrıntılı bilgi yazıyorsunuzki inan şahsım adına hepsini okuyamıyorum bile.Çok emek dolu bu paylaşımların için ellerine sağlık çok teşekkürler saygıdeger arkadaşm.Selamlar.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,321

Her zaman olduğu gibi titiz bir çalışmayla güzel bir iş çıkarmışsınız. Sizi tebrik ediyorum. "Lütfen devam ediniz" diye bitiriyorum ama siz yaptığınız işi öylesine severek yapıyorsunuz ki, bu istek bizlerden gelmese bile siz zaten en iyisini yapmayı sürdüreceksiniz.
 

fatihcetin

Aktif Üye
22 Haz 2015
349
621
Çizgi romanları böyle ayrıntılı bilgilerle tanıtmanız çok güzel. Ellerinize sağlık, teşekkürler.
 

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,132
20,709
Çok, çok güzel. Bunları görüyoruz, öğreniyoruz, seviniyoruz. Teşekkürler, Gitarisyen.
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,734
44,012
denize sıfır
(Gitarisyen ustadan alıntı)

AKLIMDA DELİ SORULAR: Acaba Naza ve Kandi hiç karşılaşmışlar mıdır?..

Her ikisininde aramızda olduğuna eminim.:) Kandi biraz daha büyüsün ben onları tanıştırırım.:)
Değerli Gitarisyen üstat;
Yıllar önce 1001 roman paylaşımlarını diyarımızda gördüğümde bunları yazıcıdan çıktı alıp sıradan bir dosya içinde biriktirmeyi düşünüyordum.
Zaman geçtikçe teknoloji ve bilgi daha kolay ulaşılabilir olunca bir kitap şeklinde yaparım diye düşünmeye başladım.
Ve şimdi bu güzel kitapların Türkçe okunması siz dostlar sayesinde mümkün olunca iş büyüdü.:)
Bunları (amatörce )kitap haline dönüştürmek için emekliliğimi beklemeyeceğim sanırım.
Size nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum.
Ayvalık tostu başlangıç olsun.:)
Teşekkürler, selamlar üstat.:)
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,234
Kamlançu
"Efradını cami, ağyarını mani" diye bir tabir vardır.
Bir tanımın nasıl olacağını en güzel ifade eden tariftir bu.
Paylaşımlarınızı okurken aklıma hep bu geliyor.
Yaptığınız işin bütün ayrıntılarını veriyor, gereksiz bilgiden uzak duruyorsunuz.
Gerçi bize araştıracak bir şey bırakmıyorsunuz ama bu hızlı internet çağında zamansızlık problemi yaşayanlar için güzel bir uygulama :)
Teşekkür ederim üstadım, ellerinize sağlık.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,610
hiçbiryerde :)
Sadece sunumu okumak bile bizi
farklı maceralara götürüyor, büyük
keyif veriyor, bir de farklı, bilinmeyen
karakterleri böyle özenle hazırlanmış
olarak tanımak ayrı bir güzellik.
Teşekkürler, saygılar üstat.
 
Üst