The Wheel of Time - Eye of the World #02 (Çeviri ve Balonlama)

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,086
36,737
İstanbul
Wheel of Time - The Eye of the World - 02
(Zaman Çarkı - Dünyanın Gözü - 02)


01350x531.jpg
22350x531.jpg


wheeloftime150025350x531sms.jpg





.....

İki Nehir hiç olmadığı kadar gergin. Daha önce evlerin kapılarının hiç kapatılmadığı İki Nehir'de artık her gölgeden endişe ediliyor. Ve Gecenin Çobanı'nın sürüleriyle yani Trolloclarla ilk karşılaşma gerçekleşiyor...

....

Seriye yabancı olan dostlarımıza yardımcı olması için kimi mekan, şahıs ve kavramlarla ilgili hazırladığımız sözlüğü dosyanın son kısmında bulacaksınız. Her sayıda yenilenecek olan bu sözlük, eserin İthaki Yayınları tarafından basılan romanlarının arkasındaki sözlükten yararlanılarak hazırlanmıştır.

Bir önceki sayıda da belirttiğim üzere benim bu seriye katkımı çeviri başlığı ile nitelemek pek doğru değil. Şöyle ki;

İngilizce roman çizgi romana aktarılırken, pek çok balonda birebir romanda yer alan ifadeler kullanılmış. Neredeyse onbin sayfalık bu dev eseri dilimize kazandıran Sayın Niran Elçi de mükemmel bir çeviri yapmış. Bu durumda benim yaptığım romanın İngilizcesini, Türkçesini ve çizgi romanın İngilizcesini yan yana koymak ve çevirinin neredeyse %80'ninde Niran Elçi'nin çalışmasını kullanmaktan ibaret oldu. Sahiden çok başarılı bir çeviriydi. Bu vesileyle gıyabında kendisine çok teşekkür ederim. Bu eserden aldığım büyük keyifte kendisinin payı çok fazladır.

Romanın İngilizce orjinalinde olmayıp da çizgi romanda yer verilen metinlerin çevirilerini ben yaptım. Ancak bunlar da toplamın içinde en fazla %20'ye tekabül eder. Bir de affına sığınarak Niran Elçi'nin çevirilerinde (üç beş kez belki en fazla) metni önemsizce değiştirdim. Belki birazcık daha çizgi romana uygun olsun diye yaptım bunu, yoksa çeviriyi eksik ya da kusurlu bulduğumdan değil.

Bence olağanüstü güzel olan balonlama, sevgili comedian'a aittir.

Serinin daha önce paylaşılan sayıları:


 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,634
Kasımpaşa
Tamam, çizgi romanı okuyacağım..
Bu konuda bir şüpheniz olmasın..
Ama bu sunuma ben bu çizgi romanı bir okurum,
döner bir daha okurum..
Bu çizgi roman serisi kaç sayıdır,
tamamlanmış bir seri midir?
O kalın kitaplarla birebir örtüşmekte midir?
Merak ettim..
Saygılarımla..
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,733
43,982
denize sıfır
Hiç görmediğim,bilmediğim güzellikler,bir tık önüme serilmiş..Tebrik ederim usta eline sağlık..Sayende maceraya dahil olmak istiyorum teşekkürler..
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,045
Sarıyer
Bundan 5 sene önce Emirdağ'da çalışırken çok boş zamanım olduğu bir dönemde tüm serisini almıştım Zaman Çarkının, ilk 2-3 cidini de gayet keyifle okudum. Ne zaman ki ana karakterlerin büyü gücü artmaya ve çok zor durumlarda bir el hareketi ile kurtulmaya başladılar, keyfi kaçtı serinin. Bir de sanırım 5. ciltten itibaren geride yaşanmış maceralara dönük upuzuuuuun gereksiz (bence) tekrarlar başladı, sılkıldım ve 8. cildin başında bırkatım okumayı, tuğla gibi 7 cildi okuduğumla kaldım, artık çizgiroman olarak okurum diyeceğim kalanını, diyeceğim ama herhalde 3 - 5 yüz sayı çıkar bu seriden...

Teşekkürler dostlar.
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,086
36,737
İstanbul
Belki fantastik kurguyu çok sevdiğim için ama daha çok anlatılan öykü sürekli geliştiği ve sahiden sağlam bir yaratıcılık gerektirdiği için ben büyük keyifle okudum seriyi. Daha doğrusu Robert Jordan'ın ölünceye kadar yazdığı 11 cilt ve "Yeni Bahar"ı soluksuz okudum. Jordan öldükten sonra, Brandon Sanderson tarafından yazılan ciltlere belki de aynı tadı alamayacağım korkusuyla hala başlamadım. Ama artık zamanı geliyor, yakında alırım elime.

"Eye of the World - Dünyanın Gözü" serinin ilk cildi. Dynamite Entertainment tarafından yayımlanan ve bizim paylaştığımız çizgi roman serisi 32. sayıda.

Her cilt bu kadar sayı sürerse, evet haklısın abi bu seri 500 sayı filan devam eder. :)
 
Üst