Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,043
20,201
Kamlançu

Farz edin ki bir virüs ortaya çıkmış, sizin dışınızda bütün insanları ortadan kaldırmış, her yer vampir kaynıyor. Hayatta kalmak ve hayatta kalmış olabilecek insanlar bulabilmek için umutla direniyorsunuz. (Bunu düşüncelerinizde canlandırmak zor olmasa gerek, çünki son dönemde bu türde o kadar çok film yapıldı ki...) Peki, bu durumda siz olsanız neler yapardınız?..

Stephen King'in büyük saygı duyduğu korku edebiyatının devlerinden Richard Matheson'un vampirler arasında hayatta kalan son insanın yaşadıklarını anlattığı ve 1954 yılında yayınladığı muhteşem romanından Steve Niles ve Elman Brown'ın uyarladığı eser huzurlarınızda. Ah, unutuyordum az daha, sayfa adedi fazla, metinleri de çok olduğu için 3 parça halinde yayınlayacağım. Her cuma bayinizden almayı unutmayın :D

Not 1: Balonlama notları 3. parça ile beraber sunulacaktır.
Not 2: Her 3 parça tamamlandıktan sonra tek bir klasörde toplayıp birleştirmeyi unutmayın.
Not 3: Çevirisi atlanmış olan bölümün çevirisini yaptığı için Direnc11'e, kapak ve bazı iç sayfalardaki üstesinden gelemediğim kısımları kısa sürede photoshop ile çözümleyen Prospero'ya özel teşekkürlerimi sunuyorum.

Mega
Mediafire


İkinci Bölüm: http://www.cizgidiyari.com/forum/ceviri-ve-balonlama/97312-ben-efsaneyim-bolum-2-balonlama.html

Üçüncü Bölüm: http://www.cizgidiyari.com/forum/ce...22-ben-efsaneyim-bolum-3-balonlama-final.html


Keyifli okumalar.
 
Son düzenleme:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,310
Adana
Kapağı bile ürkütücü görünüyor...
Çok teşekkürler sevgili Shoryuken... Nefis bir paylaşım... ayrıca sevgili Diirenç11'e ve sevgili Prospero'ya da emekleri için teşekkürler... Elinize sağlık...
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
25,909
ordu-turkey
Vay anam vay neler varmış bu forumda shoryuken,prospero birde üstüne direnc11 öyle bir iş yapmış ki şahsen ben paylaşımı gördüğüm de hayran kaldım.Bu forum her dakika daha bir güzelleşiyor.Şimdi ilk işim indirmek ve hemen incelemek hep dedim prospero-shoryukene dikkat.Ve direnc11 dosta katkısı için teşekkürler.
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,672
İstanbul
Hatırşinaslık bu forumun önemli özelliklerinden birisi. Devasa boyutta bir esere küçücük bir katkı yaptım diye ismimin zikredilmesi bunun bir örneği. Önce bunu söyleyeyim.

Sonra da bu muazzam esere attığı imza için sevgili Shoryuken'e yürek dolusu sevgilerimi ileteyim. Adını çok duyduğum ama okuma fırsatını bir türlü bulamadığım adıyla müsemma bu romanı sevgili shoryuken'den gelen eksik sayfaların çevirisi talebinden sonra oturup okudum. Çok ama çok da mutlu oldum. Dolayısıyla shoryuken'e bir de bu romanı okumama vesile olduğu için teşekkür ederim.

Romanından sonra şimdi de çizgi romanını okuma fırsatı buluyorum. Tüm dostlara şiddetle tavsiye ediyorum.

Son olarak katkılarından dolayı sevgili prospero'ya da çok teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

yaşlıkurt

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
25 Mar 2011
847
20,185
Germany
İndirdim ve okudum, tek kelimeyle mükemmel bir iş. Hikaye ve çizimler de harika. Teşekkürler shoryuken dostum. Tabii ki emeği geçen Prospero ve Direnç11'e de.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Güzel çalışmanız için elinize sağlık "shoryuken" dostum. Tabii ki katkıları için Prospero ve Direnç11'e de teşekkür ediyorum.
1970'li yıllarda "Richard Matheson"un romanının (Ben Efsaneyim, 1954) ikinci sinema uyarlaması olan "The Omega Man"i sinemada izlemiştim. Hemen beni en çok etkileyen bilim kurgu filmleri listesinin en başında yerleşti (bir diğeri de "Maymunlar Cehennemi"ydi). Her ikisinin de başrolünde "Charlton Heston" oynuyordu. "The Omega Man"in bizdeki adı "Tek Adam"dı. Bütün insanların bir salgın sonucunda yok olduğu Amerika'da, büyük bir kentin o bomboş sokaklarının çekimlerini nasıl yaptıklarına uzun yıllar akıl erdirememiştim. Charlton Heston hiçbir canlının olmadığı caddelerde canının istediği gibi araba kullanıyor, dolaşıyor, istediği markete girip istediğini kimseye sormadan alıp gidiyordu.


omega_man_1.jpg

 
Son düzenleme:

Adem

Çeviri & Balonlama
24 Kas 2011
285
2,100
İstanbul
Ellerinize sağlık. Okumaya yetişemiyorum. Onca güzel emek. Teşekkürler.

Ayrıca zannedersem burda yeni dönem uyarlamalarından "I am legend" i de hatırlamak lazım.
Gerçi kitabını okumadım ama yapılan açıklamalara bakacak olursak filmle kitap arasında epey fark var gibi görünüyor.
Artık hazırladığınız bu çeviriyi okuyunca anlayacağım heralde.


i-am-legend-ben-efsaneyim-1080p-altayizili-izle-162.jpg
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Bu arada 1954 tarihli orijinal romanın Türkçe çevirisini de hatırlamak gerekir. Milliyet yayınlarının "Kara Dizi"sinden 1972 yılında çıkmıştı. "I'm Legend"i Milliyet "Hepimiz Vampiriz" yapmıştı. Akıllıca bir isim seçimi ve zamanlama. "Tek Adam" filmiyle eşzamanlı mı çıkmıştı?, aklımda öyle kalmış. İsim seçimi de her zamanki gibi, o dönemdeki tüketicinin zevkine uygun. O tarihte "Ben Efsaneyim" adlı bir kitap pek alıcı bulmazdı. ""Hepimiz Vampiriz" deyince ilgi çekiyor. Film adlandırmaları da hep öyle değil midir?

hepimizvampiriz.png

 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,043
20,201
Kamlançu
Film konusuna konuyu uzatmamak için girmemiştim. Belki sonraki paylaşımlarda yazabilirdim. Konunun burada gündeme gelmesi de güzel. :)

The Omega Man'i indirdim, en kısa sürede izleyeceğim. O yüzden o film hakkında şimdilik susuyorum. Will Smith'in oynadığı 2007 yapımı film ise aynı kaynaktan beslense de bayağı bir değişikliğe uğramış. Okuyunca net bir şekilde görülecektir bu. Yine de balonlama yapmak için uğraşırken romanı da okumuş oldum ki bence filminden de, çizgi romanından da daha etkileyici. Bunu çizgi roman ya da filmin yetersiz, eksik ya da tatsız olduğu manasında değil, romanın daha güçlü olduğunu vurgulamak için söylüyorum. Kesinlikle okunmasını tavsiye ederim...
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,727
Kdz. Ereğli
Tebrikler Shoryuken... Çok zorlu ve üst düzey bir iş çıkarılmış Ben Efsaneyim ile... Depresyon, klostrofobi, agorafobi, ne ararsan var... Müthiş.
 
12 Şub 2010
15,006
543,640
Yorumları okuyana kadar link inmiş bile.

Hazırlanışıyla, sunumuyla, birbirinden değerli ve bilgilendirici yorumlarıyla on numara bir paylaşım olduğu anlaşılıyor. Birazdan okumaya başlamadan önce sevgili Murat'a, Prospero ve Nihat'a emekleri için, Scanfan, Adem dostlara katkıları için ve kadirnip, serdary67 ile yaşlıkurt dostlara da yorumları için şükranlarımı, saygılarımı sunuyorum.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,672
İstanbul
Kitabın 2003 yılında İthaki Yayınları tarafından bu kez "Ben, Efsane!" ismiyle çıkarıldığını da ben ilave edeyim. Maalesef aşağıdakinden daha güzel bir görsel bulamadım:

3b7073711.jpg
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,478
Sakin bir kafayla okumam lazım, ciddi bir eser, harika bir çalışmayla dilimize kazandırılmış,

ellerinize, o güzelim gözlerine sağlık arkadaşlar.

Her şey gönlünüzce olsun.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
İsmi gibi efsane olmuş bir yapıt. Ben I am Legend isimli uyarlamasını biliyordum. Şimdi çizgi roman uyarlamasını okumuş olacağız.

Oldukça fazla balon yazısı olan bir çalışma oldukça meşakatlidir.
Büyük bir projeyi tamamladınız için elinize sağlık.
Ayrıca katkılarından dolayı değerli ağabeyim direnc11 ve prospero'ya da teşekkür ederim.

Sevgili Selahattin Ağabeyimin yazdığı gibi sakin kafa ile okuyacağım.
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
Şu an sabırsızlıkla inmesini bekliyorum.
Romanı duymuş ama okumamıştım.
"Omega Man" arşivimin değerli parçalarından biridir, "I Am Legend" da...
O zaman bu filmlere arşivimdeki bir diğer filmi de ben ekleyeyim:

last_man_on_earth_poster.preview.jpg


Klasik korku sinemasının en büyük oyuncularından Vincent Price'ın başrolünü üstlendiği, Türkçe adıyla "Dünyadaki Son Adam" (1964) adlı film için bir kaynakta şöyle söz ediliyor:

"Üç uyarlama içinde Richard Matheson romanına en sadık olan uyarlama (Diğer iki uyarlama 'Omega Man' ile 'I Am Legend'). Bu defa Dr. Robert Morgan adıyla Vincent Price’ı dünyadaki son insan rolünde izliyoruz. Dr. Morgan virüsü durduracak panzehiri yapmaya çalışıyor ancak çok yaklaşmasına rağmen başaramıyor. Önce kızını sonra da karısını kaybediyor. Film üç parçadan oluşuyor; İlk parça, Vincent Price’ın dünyadaki son insan olarak umutsuz ve yapayalnız yaşamını aktarıyor. İkinci parça, ilk parçadaki anlatının aralarına flashback formunda sokulan Price’ın geçmişine ait parçalardan oluşuyor. Price, dünyada yalnız olamayabileceğini fark ettiği anda ise üçüncü parça devreye giriyor. Omega Man’in ve I am Legend'in aksine, tıpkı romandaki gibi, virüsten etkilenip başkalaşanların vampire dönüştüklerini görüyoruz."

Şimdilik çizgi uyarlamasıyla idare edip, en kısa zamanda romanını da edineceğim. Çünkü referanslar harika! :)
Ellerinize, emeklerinize sağlık ve çok teşekkürler sevgili shoryuken, prospero ve direnc11 dostlar...
 
Son düzenleme:

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,071
Emek dolu bu harika paylaşım için dostlarca yazılan bu kadar güzel yorumdan sonra ne yazsam kifayetsiz...
Ben sadece teşekkür etmek istiyorum;
Sayın "Shoryuken"e, Sayın "Direnç11"e ve Sayın "Prospero"ya...
...bir de foruma yansıttıkları, dostluğa, kardeşliğe, samimiyete ve birliğe...
saygılarımla...


52308R.gif
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,695
paylaşım için teşekkürler!
Ç Ğ İ Ö Ş Ü - ç ğ ı ö ş ü


"Üç uyarlama içinde Richard Matheson romanına en sadık olan uyarlama (Diğer iki uyarlama 'Omega Man' ile 'I Am Legend')....
[/SIZE]


Aslında uyarlama sayısı üç degil, dörttür. Dördüncüsü, "no-budget" finansmanlı "knockbuster"larıyla ünlü "the asylum" şirketinin "I Am Legend" ile eşzamanlı olarak çektiği, "stüdyodan vidyoya" türünden bir yapıt olan "I Am Ωmega" adlı filmdir. Başrolünü de Marc Dacascos oynuyor...

qPmBzB.jpg
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,043
20,201
Kamlançu
Vay vay vay, karıştırdıkça neler çıkıyor. Mark Dacascos'un filminden hiç haberim olmamıştı. Bir de İspanyol versiyonu varmış, 1967 yılı yapımı. Soy Leyenda.

5.jpg


IMDB sayfası da burada:
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,847
136,859
Biliyorum,siz hepiniz efsanesiniz.:31::31::31:
Çok emekli ve titizlenerek hazırlanan bir çalışma.
Zevkle okuyacağım.
Emek veren dostlara teşekkür ederim.
 

prospero

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Kas 2014
248
11,317
İki sayfada üç photoshop efekti ile yaptığım küçücük katkının bu kadar dillendirilmesi beni mahçup etti açıkçası. Adımı zikredenlere çok teşekkürlerimi sunuyorum. Shoryuken'in yaptığı müthiş çalışma için ise söyleyecek tek bir kelime var: Şahane!
 
Üst