Çocuk Dergilerinin Kazandırdıkları-Akademik Çalışma

Çocuk dergileri takip etmenin yetişkinliğimde bana faydası oldu.

  • Evet

    Oy: 11 91.7%
  • Hayır

    Oy: 1 8.3%
  • Kısmen

    Oy: 0 0.0%
  • Zararı Oldu

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    12
  • Anket kapatılmış .

SUNGUR1416

Yeni Üye
21 Kas 2017
3
7
Selamlar,

Türkçe Eğitiminde yüksek lisans yapıyorum.

Çocukluğunda çocuk dergisi takip edenlerin, yetişkinliklerinde bundan olumlu ya da olumsuz ne gibi etki gördüğünü merak ediyorum. Bu alanda ortaya bir şeyler çıkarabilirsem yüksek lisans tezimi de bu konuda yapmak istiyorum.

Meslek seçiminde,
hobilerinde,
fobilerinde,
eş seçimlerinde,
ortraokul,
lise ve üniversite seçimlerinde,
bölüm seçimlerinde,
okuyacakları kitap seçiminde,
okuma hızlarında
konuşma becerilerinde,
sosyal iletişimlerinde,
bilgi birikimlerinde,
kelime hazinelerinde

herhangi bir etkisi olmuş mudur?

Böyle bir çalışma yapsam ortaya ne çıkar merak ediyorum. Ve bu başlık altında çocukluğunda dergi takip edenleri bulabileceğimi ümit ettim.

Cevaplarınızı rica eder, saygılarımı sunarım.
 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
2,988
13,484
Bence seçtiğiniz konuyu daha sınırlı bir alana yönlendirin. Genelde sosyal bilimlerdeki tezler anket yoluyla yapılıyor. Sanırım siz de anket yapmayı planlıyorsunuz. Eğer denek olarak buradaki kimseleri seçerseniz aslında evreni temsil eden iyi bir örnek seçmiş olmazsınız. Zira burdaki insanlar genelde çocuk dergilerinin çizgi romanlarıyla ilgilenen insanlar olur ve sizin çocuk dergisi takip eden kitle tarifinize uymazlar. Ayrıca burdaki kitle başka açılardan da çocuk dergisi takip edenlerden ayrılıyorlardır.
Benim önerim ki, bence tez olarak daha kolay altından kalkarsınız ve ilerde bu alanda doktora falan yaparsanız yine elinizde çalışacak bir alan bırakacağı için şu olur; Çocuk dergilerinde işlenen konuların üzerinden çalışılacak bir konuyu seçmeniz. Kendim için konuşursam çocuk dergileri ve çizgi romanlardan ben pek çok yeni kelime öğrendim. Bir örnek verem gerekirse metruk kelimesini Teksas'tan öğrenmiştim. Ya da eski ve yeni çizgiromanlarda kullanılan dili mukayeseli bir şekilde çalışabilirsiniz.
Sizin de başta ifade ettiğiniz gibi en önemli konu aslında neyi merak ettiğiniz. Merak ettiğiniz konuyu çalışın, ama kapsamı da iyi belirleyin. Işığınızı çok dağıtıp her şeyi karanlıkta bırakacağınıza daha küçük bir alanı daha aydınlık hale getirmek daha evla olabilir.
Şimdiden kolay gelsin, bence üzerinde düşünmeye ve ardında gitmeye değer bir fikriniz var.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,278
Çocuk dergileri bence hepimizi etkileyen çok değerli yayınlar şahsen beni nasıl etkilemiştir sorusuna gelince.

1-Hobi olarak kolleksiyonunu yapmama neden olmuştur.

2-Eğitim konusunda yada meslek tercihi konusunda bir etkisi yok neticede avukatlık yapsam da bunun temel nedeni ÖSYM nin sistemidir.Yada alakasız bir meslek yapmış olsam da şimdi burada bahsetmeyeyim sonuçta etkisi olmadı.

3-Sanat anlayışının gelişiminde olağanüstü katkı sağladığını söyleyebilirim.Okuma hızı konusu şöyle söyleyebilirim belki Türkiye de derece yapabilecek kadar hızlı okuyorum.Ancak bunun dergilerle ilgisi bulunmuyor.Zaten çok kitap okuyan insanlarda hız artıyor.Biliyorsunuz Batıda bir batılı ortalama 200-250 dakika / kelime okurken bizde bu oran 100-150 civarında.Ben hızlı okuma ve anlama kursuna başlamadan zaten 400 civarında okuyordum kurs sonunda bu rakam 1000 -1200 kelime / dakikaya kadar çıktı hayli hızlı okurum ama dediğim gibi bunun çocuk dergiciliği ile direkt alakası olduğunu düşünmüyorum.Hızlı okuma yoğun okuma yapma ve göz kasları ile ilgili bir bütündür.Göz kaslarınız esnek değilse ne yapsanız iyi okuyucu olamazsınız benimki biraz fazla gelişmiş.Kelime seçimlerinde tabi kesinlikle etkisi var.Farklılıklara daha açık olursunuz.Zeka ve hafıza üzerinde çok olumlu etkileri var.Eş seçiminde bir rolü olduğunu düşünmüyorum.Nasıl bir etki yapabilir ihtimal olarak bilmiyorum.Ancak ben bu konuyu tiye alan BEN FUMETTİCİYE KIZ VERMEM başlıklı bir yazı yazmıştım.Temelde çocuk dergileri özelde çizgi roman okumanın etkileri konusunda ben yine bir başlık altında görüşlerimi dile getirmiştim.Bunu çocuk dergileri ile sınırlamak doğru sonuç vermez bence aslolan çizgi romanların etkisidir.

Özellikle resimle ilgilenmemim temel nedeni çocuk dergileridir.

İlerde çizgi roman forumlarının etkisi konusu da tez konusu yapılırsa çok iyi olur.

4-Kitap okuma alışkanlığının gelişiminde olağanüstü bir katkısı bulunmaktadır.Ben eğer hala kitap okumaya devam ediyorsam bunun temeli emin olun çocuk dergileri nedeniyledir.
Ancak çocuk dergileri konusunu yaşlara ve yayın tarihlerine göre bir kaç bölüme ayırmanız gerekir.Bence son kuşak çocuk dergisi Miço ile süreç aşağı yukarı biter.Altın dönemleri Doğan Kardeş , Milliyet Çocuk ,Tercüman Çocuk , Türkiye Çocuk ve Hürriyet Çocuk dergilerinin düzenli olarak yayınlandıkları 60 lı , 70 li ve 80 li yıllar ile 90 lı yılların başlarıdır.Daha sonra çocuk dergiciliğinde yaş grubu 0-5 yaş grubuna hitap eden acayip kötü bir hale gelmiştir.Eski çocuk dergilerinin adı çocuk olsa da içerik olarak 0-100 yaş arasında herkese hitap edebilen bir yayın politikası vardı.
Bu nedenle çocuk dergileri ile ilgili tez çalışmasını Milliyet Çocuk dönemi ,Tercüman Çocuk dönemi gibi dönemler olarak ele alırsanız daha net bir araştırma olur.İdeolojilerin hakim olduğu bir dönemde kimsenin kimsenin gazetesine dahi tahammül edemediği zamanlarda her eve her derginin girdiğini sakın düşünmeyin.
O nedenle bu yayınları dönemsel olarak ele almak daha doğru.Bizim forumumuzda çocuk dergiciliği konusunda duayen isimler var.Mesela Mistercaki ve Melih41 üstadların konu ile ilgili yazıları ve paylaşımları çok değerlidir.Onlardan da istifade edebilirsiniz.
Piyasa da şu anda yer alan dergilerin bir cazibesi yok çocuklar da pek okumuyor zaten içerik kes , kopyala , yapıştır , takıştır tarzında.Bir iki istisna dışında ele alınabilecek dergi neredeyse yok.Meraklı Minik ve Mİnika Çocuk iyi örneklerden.Onlarında yaş grubu itibariyle ilgi alanı dar.
 
Son düzenleme:

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
663
2,941
Öncelikle hazırlamış olduğunuz anket, seçenekleri itibariyle hiçbir katkı sağlamaz size. Bu tür tez konularında daha ayrıntılı çok seçenekli ve çok sorulu anketler hazırlanır ki, anketi cevaplayan kişiler gerçekte neyi cevapladıkları anlaşılsın. Yapmanız gereken bu dergilerdeki bölümleri ayrı ayrı kategorilendirmek, bu kategorileri sayfa sayılarına göre sıralamak, katılanların hangi yaş grubunda olduklarını (dergi okuma yaşı) tespit etmek, daha sonra da anket sorularını hazırlamak olur. Tabi bu çocuk dergilerinin çıktığı dönemi, o günkü Türkiye'yi, o zamana ait hayat şartlarını da bilmeniz gerekiyor.

size gerçek bir olayı anlatayım. TGRT kanalını fox tv satın alır. ratingler yerde sürünmektedir. Amerikadan fox tv yetkilileri gelir ülkeye ve biz bu işi biliyoruz, Amerikada hep başarılı olduk bize bırakın derler. anket firmasıyla anlaşırlar, sokaktaki insanımıza prime time'da ne izlemek istersiniz diye sorulur. sevgili halkımız belgesel, açık oturum cevabı verir. :) ve gerçekten prime timeda belgesel yayınlanır (biliyorum çünkü gördüm, ben de herhalde bu saatte belgesel yayınladıklarına göre rtük ceza verdi demiştim, işin aslını sonra anladım ). bakarlar ki ratingler sıfıra yakınlaşmış, tamam derler bizimkilere siz bildiğiniz gibi yapın deyip amerikaya geri dönerler.

bu dergiler zarar verdi yanıtını almanız mümkün değilse bu soruyu sormanın bir gereği yoktur. çok da gerçekçi durmuyor o seçenek. o yüzden dergilerin verdiği zararı ustaca hazırlanmış anket sorularıyla ortaya çıkarmanız gerekir. Kişilik testleri vardır son derece ayrıntılı, bilmem rastladınız mı, çok benzer soruları size tekrar tekrar farklı ve benzer seçeneklerle sorarak samimiyetinizi ve gerçekte ne düşündüğünüzü öğrenirler. ve tabi bir de yukarda bahsedilmiş zaten daha spesifik hale getirirseniz araştırmayı daha faydalı olur.
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,170
7,981
Öncelikle SUNGUR1416 kardeşime böyle bir konu açtığı için,
sonra da değerli yorumcu ustadlara,
değerli ve bilgilendirici yorumları için çok çok teşekkür ederim.
Yorumları hem yararlı buldum, hem bilgilendim.
Hem de çocukluk yıllarıma götüren birer bilgi hazinesi olarak buldum.
Değerli kardeşimiz umuyorum bu yorumlardan amacına uygun yararlar sağlayacaktır.
Kolay gelsin diyorum.
 

SUNGUR1416

Yeni Üye
21 Kas 2017
3
7
Pek değerli arkadaşlar ve kıymetli büyüklerim,

Ne iyi ne faydalı yorumlarda bulunmuşsunuz. Yazacaklarım savunma olarak algılanmasın lütfen ama buradaki anket herhangi bir geçerliliği olan bir anket değil. Foruma yeni katıldığım için sitenin beni yönlendirmesiyle hızlıca bir anket oluşturmuş oldum. Ankete çok da katılım beklemiyorum doğrusu.

Böyle bir tez yapma hususunu kime danışsam ölçek hazırlama, evren ve örneklem oluşumu, örnek çalışmalar gibi hususlar sebebiyle altından kalkamayacağımı söylüyor. Ancak ben bunu gerçekten merak ediyorum. Çünkü küçüklüğünde iyi kitap okuyan ama hiçbir dergiden haberdar olmayan (1988 doğumluyum) biri olarak şu an geçmişteki dergileri ve bu dergilerin "bağımlıları" olan sizleri ve yakın çevremde birkaç kişiyi görünce aklıma şu geldi: "Keşke çocukluğumda bu dergileri bilseydim ve okusaydım, ne çok bilgim ve ilgi alanım olurdu." Çünkü şu an bazı yazarların, akademisyenlerin de geçmişinde çocuk dergilerinin yer tuttuğunu görmekteyim. Çocukluklarında okudukları dergilerden özlemle bahsediyorlar. Böyle düşününce de gerçekten bir katkısı olur muydu sorusu geldi aklıma. Bu soruyu ("problemi") de tezime taşımak istedim.

burada çocuk dergileriyle ilgili yapılmış birçok tez var. Ancak genelde bir incelemeden ibaret. Bir sonuca ulaşan, ortaya ciddi bir veri koyan bir tez göremedim. (Hepsini detaylı incelemediğimi de belirtmek isterim.) Birbirine benzer konuda olan tez sayısı da oldukça fazla. Ben de pragmatist biri olarak naçizane istedim ki faydalı bir konu ile uğraşayım. Arşiv taraması yaparken de bu foruma denk geldim. Forum ve forumdaki üyeler de bana sıcakkanlı geldiği için sorumu buraya taşıdım. Şu ana kadar verilen cevaplar ve yapılan yorumlar gerçekten çok iyi. Gelen ve gelecek olan yorumlar için çok teşekkür ediyorum.

Umarım hayat boyu iyi ve faydalı işlerle meşgul oluruz.

Saygılar, selamlar...
 
Son düzenleme:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
Çizgi roman üzerine hep konuşacak bir şeyler buluruz.:)
Çocukluğumuzda okuduğumuz dergilerin faydası içinde;
Okumanın her türlüsünün konuşmayı daha rahat hale getirdiği kesin.
Çocuk yaşta birinin değişik türde romanlar okuması hayal dünyasını inanılmaz geliştiriyor. Biz Tarzan okuyup ağaca çıkıp bağırdık, Kovboy resimlerine bakıp onları çizmeye çalıştık,Tarkan okuyup ok ve yay yapmaya kalktık.Demek ki kendimizi geliştirmemize katkı sağlamış.
Ben bu zahmetli işi başaracağınızı düşünüyorum.:)
 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
663
2,941
Yukardaki mesajınız için ben teşekkür ederim. Ben kişisel olarak görüşlerimi söyleyeyim en azından.

1- İnsanların okuma sevgisini - alışkanlığını bu dergiler üzerinden bakarak değerlendirmek çok zor görünüyor. Yani ben okuma sevgimi bu dergilerden mi aldım yoksa annemin bana aldığı çocuk kitaplarından mı edindim açıkçası bilmiyorum. Muhakkak etkisi vardır ama şunun sebebi, şu yüzdendir demek çok zor.

2- Bu dergiler o zamanların kitaplarından daha kaliteli bir basıma sahiptiler. şimdiki kuşak çok şanslı kitap açısından. O zaman ki kaliteli çocuk kitapları nispeten pahalıydı. (buna rağmen kaliteleri tartışılır, şimdikiler gibi değildiler yani) Bu dergiler gazeteciler tarafından hazırlanıyordu o yüzden şekil şemal açısından hem daha okunur hem de bariz kaliteliydi.

3- bu dergiler aynı zamanda gazeteciler için de bir eğitim ve yetişme yeriydi. Bir çok çizer ve yazar vs. buralarda çalışarak kariyerlerini yükseltmiştir.

4- insana sabırlı olmayı öğrettiği kesin bu dergilerin. çünkü çok heyecanlı bir yerde kalan bir yazı, çizgiroman için bir hafta beklemek gerekiyordu.

5- Koleksiyonerlik alışkanlığı kazandırması ayrı bir artısı.

6- Hayatın bir çok dalına el atmaları ayrı bir avantaj. sadece çizgiroman değil bu dergilerde inceleyeceğiniz üzere öykü, tv, sinema, bilimsel buluşlar, seyahat, yeni yerler mekanlar, bulmaca çözme alışkanlığı, sporla ilgili gelişmeler (şimdiki gibi sadece futbol değil !! :) ), tarihte bugünkü olaylar, tarihsel kişilikler vs.

7- Tabi ki bu dergiler belli bir siyasi görüşün de temsilcileriydiler, bunu küçükken farkediyorduk ama çok da umursamıyorduk.

8- Bankaların çıkardığı dergiler vardı ki işte bunun yaş büyüyünce banka seçiminde etkili olduğunu düşünüyorum. Şimdiki bankacıların yerinde olsam bu işe tekrar eğilirdim.

9- Bir çok edebiyat türünün (bilimkurgu, polisiye, komedi vs) ayrımına bu dergilerdeki çizgi romanlarla farkına vardık. Çocuk olarak kendimizin neye ilgi ve alakasının yüksek olduğu da bu dergilerdeki yazılarla, çizgiromanlarla ortaya çıktı. Çok yönlülük katmada bu dergilerin katkı sağladığını düşünüyorum (6. maddeye bağlı olarak)

Benden bu kadar, çalışmanızda ve tezinizde başarılar dilerim. Zor bir iş gerçekten.

Teziniz bitince burdan paylaşırsanız seviniriz.
 

zustafa

Yeni Üye
22 Haz 2016
20
45
1. Seçtiğiniz konu güzel ancak ulaşmaya çalıştığınız sonuçlar çok geniş kapsamlı. Tek bir araştırma altında bütün bu sonuçlara ulaşabileceğinizi sanmıyorum.

2. Bu forumdaki kişiler -gördüğüm kadarıyla- orta yaş ve üzeri insanlar. Bizlerin okudukları çocuk dergileri ile günümüzdeki çocuk dergileri arasında büyük fark olduğunu düşünüyorum. Araştırmanıza başlamadan önce "çocuk dergisi" tanımını da çok iyi yapıp kapsamı daraltmalısınız. Sözgelimi, fasiküller biçiminde verilen çizgi romanları, çocuk dergisi olarak kabul edecek misiniz?

3. Ulaşmak istediğiniz bazı sonuçlar "ölçülebilirlik" bakımından çok soyut olabilir. Sözgelimi, "bilgi birikimi" öznel bir kavramdır ve ölçülmesi neredeyse olanaksızdır.

4. Bir dönemin "kızıl ve kara emperyalizmi" nin ülkemizi de kapsayan "tepişmeleri" sırasında üretilen yayınların ortaya çıkardığı sonuçları da süzmeniz gerekir. Sözde "dini ve milli" ya da sözde "özgürlükçü ve barışçı" yayınların amaçlarını da iyi incelemeniz gerekir.

5. Çocuk dergilerini düzenli olarak okuyan insanların çocukluktan çıktıktan sonra okudukları yayınları da dikkate almanız gerekir. Çocuk yayınlarının sözgelimi öykü bölümlerini seven bir insanın ileriki yaşamında romana yönlemesi ya da çocuk dergisindeki görsel ögeleri benimseyen insanın resim sanatına yöneldikten sonra aldığı eğitimi vd. dikkate almanız gerekir.

Son olarak Prof. Dr. Nilüfer Tuncer 'in Çizgi Roman ve Çocuk adlı eserinin size yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Forumda şöyle bir sayfa da bulunmakta:

http://www.cizgidiyari.com/forum/fu...rken-okuma-aliskanligi-ve-cizgi-romanlar.html

İyi çalışmalar...
 

SUNGUR1416

Yeni Üye
21 Kas 2017
3
7
Selamlar,

Yine harika cevaplar gelmiş. Bu işte yapılacak birinci iş kapsamı daraltmak ve sınırı net olarak belirlemek. Bunu yapabilmek için de bu tarz yorumlara çok ihtiyacım var. Hazırlanacak ölçekler de teze başlamadan önce test edilmeli ki ortaya çıkan sonucun geçerlik ve güvenirliği olsun.

Eğer bu tez konusunu kabul ettirebilir ve tezi tamamlayabilirsem sizlere ve bu foruma teşekkür edeceğim.

Var olun.

Saygılarımla...
 
Üst