Okyanuslar efendisi Kaptan Cousteau..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
p58_Kv8_Q.jpg


Kendine has gülüşü, kırmızı beresi ve elinden ayırmadığı telsiziyle şüphesiz dünyanın en sempatik kaptanıydı.. 80’lerde çocuk olup da "Kaptan Cousteau" (Kusto) belgesellerini izlemeyen yoktur sanırım. Tek kanallı TRT döneminde "Yaşayan deniz" belgeseli her cumartesi haberlerden sonra oynardı.. Calypso adındaki gemisiyle o deniz senin, bu ırmak benim dolaşıp dururdu. Kusto sayesinde denizaltının türlü güzellikleriyle tanışmış, bilmediğimiz diyarları keşfetmiş ve modern dalgıç elbisesini arkadaşıyla icat ettiğini gene belgeselinden öğrenmiştik. Bir bölümde oğlunu kaza sonucu kaybettiğine şahit olmuş, acısını beraber paylaşmıştık. O yıllarda bir de "Kaptan Cousteau Müslüman oldu!" miti çıkmıştı. Bu mit o kadar yayılmıştı ki, en sonunda avukatı aracılığıyla "Müslüman değilim" açıklamasında bulunmuştu.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
xz_ABk_HA.jpg


Jacques-Yves Cousteau (Kaptan Kusto)

Jacques-Yves Cousteau ya da daha çok bilinen adıyla "Kaptan Kusto" (doğumu 11 Haziran 1910 - Ölümü25 Haziran 1997), Fransız okyanus uzmanı, deniz subayı ve sinema yönetmenidir. Denizlerle ilgilenen hemen herkesin zihninde yer almayı başarmış bir bilim adamıdır.

Cousteau, denizi ailesinin yerleştiği Marseille civarlarındaki küçük koylar sayesinde keşfetti 1930'da saygın bir okul olan Stanislas Okulunu bitirdikten sonra Brest'in Deniz Harp Okuluna girdi ve topçu eri oldu.

12 Temmuz 1937'de Simone Melchior ile hayatını birleştirdi. İki tane çocukları oldu, Jean-Michel Cousteau (1938) ve Philippe Cousteau (1940). İkisi de Calypso macerasına katılacaklardı.
Modern su altı dalışın icadı (1943)
İlk deniz altı deneyimlerini, Fransız Deniz Kuvvetlerinde yaptı. 1936 'da, belki de modern dalgıç maskelerinin ataları olan deniz gözlüklerini denedi.

II. Dünya Savaşına katılan Cousteau, birçok askeri ödül aldı. Ateşkesin ardından Simone ve Jacques Cousteau'nun ailesi Megeve şehrine sığındı. Orada Ichac ailesi ile arkadaş oldular. Jacques-Yves Cousteau'nun ve Marcel Ichac'in hedefi herkese ulaşılmaz ve bilinmeyen yerleri tanıtmak idi. Cousteau bunu denizaltında yapmayı hedeflerken Ichac dağları tercih ediyordu.

Savaş yılları dalış için önemli yıllar oldu. 1943 'te, Cousteau Émile Gagnan ile birlikte modern otonom dalgıç giysisini icat etti. Cousteau 19. yüzyılın (Rouquayrol ve Denayrouze) ve 20. yüzyılın başlangıcındaki (Le Prieur) icatları geliştirip yenileştirdi.

GERS'ler ve Élie Monnier (1946-1949)
Savaştan sonra (1946), Cousteau Toulon'da Groupe d'Etudes et de Recherches Sous-marines'i, yani GERS'i (Deniz altı Araştırma ve Çalışma Grubunu) kurdu.

1948'de, Cousteau Akdeniz'e ilk seferi düzenledi. GERS'in toplandığı yer olan Elie Monnier eski bir römorkördü. Bu seferde Philippe Tailliez, Frédéric Dumas, Jean Alinat ve bulgunun film yapımcısı Marcel Ichac vardı. Küçük bulgu ekibi Mahia'da (Tunus) bulunan ve Romalılar zamanından kalan bir kalıntıyı inceledi. Bu çalışma otonom dalışı kullanan ilk arkeolojik denizaltı operasyonuydu. Böylece bilimsel denizaltı arkeolojisi için ilk adım atılmış oldu.

Calypso ve Fransız oşinografik seferleri (1950)
1949 'da Cousteau ordudan ayrılıp Fransız Oşinografik Seferleri'ni kurdu. Ünlü gemisi Calypso'yu satın alıp dünyanın en ilgi çekici denizlerini ve ırmaklarını gezdi.

Gezileri sırasında birçok filme imza attı. Louis Malle ile 1956 'da hazırladığı le Monde du silence yani Sessiz Dünya filmi Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye ile ödülendirildi. Denizaltı biyolojisini yazdığı kitaplarla tanıtmaya çalıştı.

Jean Mollard'ın yardımıyla SP-350'yi inşa etti. Bu 2 kişilik denizaltı 350 metrelik derinliğe inebildi. Başarılı denemeden sonra, bunu 1965'te 2 taşıt ile tekrarladılar ve böylece 500 metre derinliğe ulaştılar.

1957'de Monako Okyanus Araştırmaları Müzesi'ni yönetti. Precontinent projelerini idare ediyordu. Bu projelerde su altında uzun süre kalınıyordu ve bir "sualtı evi" sayesinde incelemeler yapılıyordu. ABD'nin Bilimler Akademisine kabul edilen ender yabancılardan biriydi.

Jacques-Yves Cousteau ünü giderek yükseliyordu. 1960 yılının Ekim ayında bir yığın radyoaktif madde CEA tarafından Akdeniz'e atılacaktı. Komutan Cousteau basın kampanyası düzenledi ve 2 hafta geçmeden halk ayaklandı. Radyoaktif maddeler treni büyük bir kalabalık tarafından durduruldu ve geldiği yere dönmek zorunda kaldı.

1960'ta Monako'da, Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle'un resmi ziyareti ve Ekim ayındaki nükleer denemeler üzerindeki tartışmaları sayesinde ünlü oldu.

1974'te ABD'de The Cousteau Society'yi kurdu. Günümüzde bu vakfın 100.000 üyesi vardır ve amaçları şimdiki ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini korumaktır.

1977'de Peter Scott ile birlikte, Birleşmiş Milletler tarafından çevre için yaptıklarından dolayı ödüllendirildiler. Presidential Medal of Freedom yani "Özgürlük Madalyası" ona Ronald Reagan, dönemin ABD Cumhurbaşkanı tarafından takdim edildi.

28 Haziran 1979'da, Calypso ile Portekize doğru bir seferde, oğlu Philippe bir kaza sonucu hayatını kaybetti. Bu durumdan çok etkilenen Cousteau, yanına öbür oğlunu çağırdı.

1990'lı yıllar
24 Kasım 1988'de, Fransız Akademisi'ne seçildi. Kabul töreni 22 Haziran 1989'da gerçekleşti. Kabul törenindeki konuşmasına cevap Bertrand Poirot-Delpech tarafından söylendi.

2 Aralık 1990 eşi Simone Cousteau kanser yüzünden hayatını kaybetti. 1991 yılının Haziran ayında Cousteau Francine Triplet ile yeni bir evlilik yaptı. Evlenmeden önce yeni eşinden iki tane çocuğu olmuştu, Dianne ve Pierre-Yves.

Bu andan itibaren, Cousteau ile büyük oğlu arasında ipler gerildi ve beraber çalışmayı bıraktılar. 1996'da Jacques-Yves Cousteau oğlunu Fiji Adaları'nda Cousteau isminde bir tatil köyü açmayı planladığı için mahkemeye verdi.

1992'de Birleşmiş Milletlerin Rio de Janeiro'da (Brezilya) düzenledikleri çevre ve gelişme hakkındaki konferansa davet edildi. BM'nin ve daha sonra Dünya Bankasının sürekli danışmanı oldu.

Aynı sene Gelecek Nesillerin Hakkı Konseyinde başkan seçildi.

Jacques-Yves Cousteau 25 Haziran 1997'de vefat etti. Ölümü en popüler Fransızlardan biri olduğu ABD'de çok hissedildi. Doğduğu şehirde onun anısına Komutan Cousteau Sokağı yapıldı.

Rütbeleri
Légion d'Honneur (Commandeur)
Ordre national du Mérite (Grand-Croix)
1939-1945 Savaş Haçı
Deniz Kuvvetleri subayı
Sanat ve Edebiyat ödülü (Commandeur)

Jacques-Yves Cousteau'ın mirası
Denizaltı dünyasının halk tarafından görülmesi
Cousteau kendine oşinografik teknisyen demeyi seviyordu. Çoğu kişi Onun doğaya, özellikle denize aşık olduğunu düşünüyordu. Kendine has gülüşüyle ve televizyon sayesinde, tüm dünyanın insalarına denizaltı zenginliklerini tanıttı.

Cousteau tarafından yapılanlar ortaya yeni bir tür bilimsel iletişim çıkardı. Bu konuda akademisyenler tarafından eleştirildi. Çünkü televizyonda sunulan işlerle bilimsel çalışmadan uzaklaştığı söyleniyordu.

Jacques-Yves Cousteau 20. yüzyılın ikinci yarısında, denizaltının keşfi konusunda tartışmasız en önemli insanlardan biriydi. Birçok nesile hiç tanınmamış diyarları tanıttı.

Teknik yenilikler
1943'te Émile Gagnan ile birlikte modern otonom dalgıç giysisini icat etti.

Jacques-Yves Cousteau'nun kitapları

Le monde du silence (Sessizlik Dünyası), Frédéric "Didi" Dumas ile birlikte, Éditions de Paris, 1952.
La planète des baleines (Balinalar gezegeni), Yves Paccalet ile birlikte, Robert Laffont, 1986.
L'Homme, la Pieuvre et l'Orchidée (İnsanoğlu, Ahtapot ve Orkide, Robert Laffont, 1998, ISBN 2-221-08523-X
vs.
Bibliyografi
Cousteau, une biographie.(Cousteau, bir biyografi) Bernard Violet, Fayard, 1993
Cousteau, Captain Planet.(Cousteau, Gezegen Kaptanı) Roger Cans. Sang de la Terre, 1997
Mon père, le commandant.(Komutan babam) Jean-Michel Cousteau, éd. L'Archipel, 2004
Jacques-Yves Cousteau dans l'océan de la vie(Jacques-Yves Cousteau, hayatın okyanusunda). Yves Paccalet, Lattès

Filmleri
Par-Dix-Huit Métres de Fond (Onsekiz Metre Derinlikte), (1943)
Epaves (Batıklar), (1945)
Paysages du Silence (Sessizlik Manzaraları), (1947)
Les Phoques du Rio de Oro (Rio de Oro Fokları)
Dauphins et Cétacés (Yunuslar ve Balinagiller), (1948-1949)
Le Monde du Silence (Sessiz Dünya), (1955)
[değiştir] Referanslar

Kaynak: ansiklopedika.org
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
4ep_Zhre.jpg


"Sessiz dünya" ilk olarak 1952 yılında kitap olarak basılmış, 1956 yılında ise belgeseli yayınlanmıştır. Kusto'nun bu ölümsüz eserine ekip arkadaşı Frederic Dumas da katkıda bulunmuştur.

Ünlü Fransız yönetmen Louis Malle ile birlikte 1940'lı yıllarda Kızıl Deniz'de çekilen "Sessiz Dünya“ (The Silent World) ile deniz dibinin büyüleyici dünyasını ilk kez beyazperdeye aktararak, dünyaya denizaltında da renkli bir yaşamın var olduğunu anlattı. Böylelikle, Cannes film festivalinde ödül alan ilk belgesel filmin de yaratıcısı olmuştu. (Cannes 1956 - Altın Palmiye ödülü)

Yaşı 30'un üzerinde olanlarımızın hatırlayacağı gibi, Türkiye'deki seyirci için denizaltında bu denli canlı ve renkli bir yaşamın olduğu "Sessiz Dünya"dan önce hayal edilemeyevek bir şeydi. Kaptan Kusto(Cousteau), ikinci sualtı belgeseli "Güneşsiz Bir Dünya“ (World Without Sun) ile en iyi dökümanter film dalında, Oscar kazanmıştır..

Efsane kırmızı bereli kaptan Kusto(Cousteau), hayatını, denizaltında bir yaşamın varolduğunu kitlelere anlatmaya adamıştı. Bu misyonunun ardındaki mantığı ise "İnsanlar sevdikleri şeyleri korurlar."sözüyle tanımlıyordu..​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Beyazsarayda 23 Mayıs 1985'te; dönemin ABD başkanı Ronald Reagan tarafından
"başkanlık özgürlük madalyası" kaptan Kusto ( Cousteau ) 'ya takdim edilirken..


Vi5_Ca_Ej.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
4_KAOwl_F.jpg


Cousteau'nun, 1956'da gösterime giren en ünlü eseri "Sessiz Dünya"; ünlü okyanus bilimcinin aynı adı taşıyan 1954 tarihli kitabından esinlenmiştir..

"Sessiz Dünya" daha çok çocuklara yönelik kurgulanmış bir kitap olup, ülkemizde Gendaş Kültür Sanat Yayıncılık tarafından yayınlanmıştır.

Talim ve Terbiye dairesinin 30.11.1983 gün ve 01262 sayılı yazıları ile ilkokullara tavsiye yapılmıştır. (Yayınevinin notu)

Tanıtım yazısı:
"1943 yılında güzel bir haziran sabahı, heyecanımı zorlukla yenerek Bandol garına gittim. Paris`ten ekspresle gönderilen bir sandığı bana teslim edeceklerdi. Sandığın içinde, yıllarca devam eden uğraşmaların ve renkli hayallerin neticesi bulunuyordu."

Kaynak: kitapelinizde.com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
sx1e_To7.jpg


KAPTAN COUSTEAU'NUN EFSANE GEMİSİ ÇÜRÜYOR

Fransız kaptan Jacques Cousteau'nun efsanevi araştırma gemisi Calypso'nun,
miras kavgası yüzünden Fransa'nın Atlantik kıyısındaki La Rochelle limanında
kaderine terk edildiği ve hızla çürüdüğü ortaya çıktı.

MAHKEMELİK OLDULAR

Kaptan Cousteau'nun ikinci eşi Francine ile kaptanın ilk evliliğinden olan oğlu Jean-Michel, Calypso'yu paylaşamayınca konu mahkemelik oldu. Jean-Michel ve Francine, başkanı oldukları ayrı kuruluşlarla Cousteau'nun çalışmalarını sürdürdüklerini öne sürüyor.

Kaynak: Milliyet 28 Aralık 2005 / Çarşamba
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
5_J2lvm_U.jpg


Kaptan Kusto (Cousteu) günümüze kadar sayısız dergiye konuk olmuştur.

Üstte; İngilizlerin saygın, haftalık, haber&politika dergisi "Time"a konuk olduğu,
28 Mart 1960 tarihli sayısı görülüyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
t_Lt_Jgv_L.jpg


Kaptan Kusto(Cousteu)'nun yayınlanmış kitaplarından bir tanesi;
"Saving ou seas"(Denizlerimizi koruyalım)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
tg3cyy_C.jpg


2 FARKLI JACGUES COUSTEAU (KAPTAN KUSTO) PORTRESİ..

Jacgues Cousteau (Kaptan Kusto)'nun;
biri 1940'lardan diğeri 1980'lerde çekilmiş, dalış esnasındaki pozları..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
l_MBd_Cey.jpg


Kaptan Kusto (Cousteau); hem meslektaşı hem de astronot olan,
1959'da NASA Mercury projesinin 7 astronotundan biri seçilen "Scott Carpenter " ile konuşurken...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Bunları biliyor muydunuz?

Dünya denizlerinin en derin noktasının; büyük okyanus dibindeki,
11.100 metrelik "Mariana çukuru"' olduğunu ve de dünya'daki en derin dalışın,
Kaptan Kusto tarafından, 1960'ta, 10910 metre derinliğe dalarak yapıldığını...
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
UWDY8_Yq.jpg


Kaptan Kusto deniz diplerini araştıran adeta çağdaş bir Marco Polo'ydu..

Ülkemizin tek kanallı, siyah-beyaz TRT döneminde;
"Yaşayan deniz" belgeseli her cumartesi haberlerden sonra oynardı..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Yanılmıyorsam şu sıralar televizyonda çizgi filmi de yayınlanmakta ama izleme fırsatım olmadı.

"Planet çocuk"'ta oynuyordu. Ben de tesadüfen zap yaparken görmüş ve beğenerek izlemiştim. Ama bir daha başka bir bölümünü izleme fırsatım olmadı.. Bilgilendirme için teşekkürler sevgili Tombrax..
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
o_Keqmhj.jpg


Unutulmaz bilim adamının vefatından sonra,
kendisini ölümsüzleştirmek maksadıyla çeşitli pullar satışa sunulmuştur.
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Bugün Kaptan Kusto'nun 105nci doğum günü; bu münasebetle bir karikatür paylaşıyorum... Karikatürde Kaptan Kusto'ya;
"The Muppet Show"un en sevilen karakterlerinden Kurbağa Kermit ile kankası Ayı Fozzie eşlik etmiş..

Owg_En9c.png
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Jacques Cousteau ile ilgili aşağıdaki çizgi bandı "Mad"in ünlü çizeri Don Martin 1992'de yapmış, ama bu kez Mad dergisinde değil de, Cracked dergisinde çizmiş. Don Martin 1956'dan beri çalıştığı Mad dergisinden 1988'de ayrılıp rakip dergi Cracked'e geçmiş, 6 yıl da orada çalışmıştı. Sayfada zaten üç adet balon vardı, onları da çeviriverdim.


Kapt_Kusto_Don_Martin_Cracked_1992_TR.jpg

 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul

Jacques Cousteau ile ilgili aşağıdaki çizgi bandı "Mad"in ünlü çizeri Don Martin 1992'de yapmış, ama bu kez Mad dergisinde değil de, Cracked dergisinde çizmiş. Don Martin 1956'dan beri çalıştığı Mad dergisinden 1988'de ayrılıp rakip dergi Cracked'e geçmiş, 6 yıl da orada çalışmıştı. Sayfada zaten üç adet balon vardı, onları da çeviriverdim.


Kapt_Kusto_Don_Martin_Cracked_1992_TR.jpg

Okuması kısa lakin hazzı uzun süren bir paylaşım. Kısacası benim için çok değerli bir paylaşım. :) Emeğinize sağlık sevgili scanfan. Teşekkür ederim..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Hey" dergisinin 23 Kasım 1985 tarihli 56. sayısında "Milliyet Çocuk" dergisinin verdiği ilânda, o günlerde "Süper Çizgilerle Kaptan Cousteau'nun Olağanüstü Serüvenleri" adlı bir çizgi romanın yayımlanmakta olduğunu öğreniyoruz:

kusto_MC_hey_85.jpg

 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
"Hey" dergisinin 23 Kasım 1985 tarihli 56. sayısında "Milliyet Çocuk" dergisinin verdiği ilânda, o günlerde "Süper Çizgilerle Kaptan Cousteau'nun Olağanüstü Serüvenleri" adlı bir çizgi romanın yayımlanmakta olduğunu öğreniyoruz:
Sevgili Scanfan, kalp kalbe karşı imiş. Bu paylaşımınızı görmemiştim, yoksa ben de aynısını paylaşacaktım. :) O zaman ben de bir Milliyet Çocuk kapağı paylaşayım.. Teşekkürler..
(Tarih: 23 Haziran 1986 Sayı:25)

23_HAZ_RAN1986_SAYI_25.jpg

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
9 Kasım 1980 (Sayı 431) tarihli GIRGIR dergisinde yayınlanan bir "Kaptan Kusto" karikatürü..

GIRGR_431_9_Kas_m1980-_Kaptan_Kusto.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
613
3,374

------------------------------------------------------------
Bugün 11 Eylül 2017!
Ünlü Fransız Deniz bilimcisi Kaptan Cousteau'nun
11 Eylül 1977'de araştırma gemisi Calypso ile
İstanbul’a geldiği gün!



Fakat hem 1977'de hem de 1979'da ısrarla geldiği Türkiye'de
Kaptan Jacques Cousteau'ya sualtı çekimleri yapmak için izin
verilmemiş ve kendisini küstürmüştük!

Türkiye'nin doğal güzelliklerini dünyaya gösterme şansını
kaybetmiştik o yıllar için!

Neden böyle bir karar alındı; tarihin derinliklerinde...
------------------------------------------------------------



KAPTAN COUSTEAU'YA TEK AYIBIMIZ BU MU OLDU?
TABİİ Kİ HAYIR!

BAKIN MEŞHUR GEMİSİNE NE YAPTIK!


Kaptan Cousteau’nun 129 belgesel çekmesini ve 50 kitap yazmasını
sağlayan ünlü gemisi Calipso, tamirat için Yalova'da bir tersaneye
getirilmişti!


kaptan-cousteau-nun-calipso-su-turkiye-de-6951748.Jpeg

Calipso (Yalova/Türkiye)

Ünlü denizcinin 1950’den 1996’ya kadar aralıksız kullanarak 3
okyanus ve 17 denizde
mavilikleri araştırdığı Calipso’nun öncelikli
olarak karinası (teknesi) onarılacaktı! Ama bir talihsizlik yaşandı!

Cousteau çok sevdiği gemisini 1996’da Singapur limanında geçirdiği
kazaya kadar
aralıksız kullanmıştı. Başka bir gemiyle çarpıştığı için ağır
hasar alan
gemi Fransa’da kızağa çekilirken, Kaptan Cousteau bir yıl
sonra hayatını kaybetmişti
. Kaptan Cousteau’nun ölümünün ardından
kurulan Cousteau Vakfı’na devir edilen 42 metre boyundaki gemi,
tamirat için Yalova'da ki bir tersaneye getirilmişti!

MapO0N.jpg


Bakım ve onarım konusunda hayli uzman olan ülkemiz tersanelerine
güvenen Cousteau Vakfı, Calipso’nun tamiri için Yalova’daki bir
tersaneyi seçmişti.
Halen Cousteau’nun anılarına ev sahipliği yapan ünlü
gemi, 3-4 ay sürecek yenileme çalışmaları için 25 Mart 2016’da yerinden
kaldırıldı. Calipso vinçlerle bir kargo gemisine, üst güvertesi, bilimsel
araştırma cihazları ve makine donanımı sökülerek konteynırlara yüklendi.


1 Nisan 2016’da İzmit Derince Limanı’na ulaşan gemi daha sonra
yüzer iskele ile Yalova’ya taşındı
. Tamamen yenilenmesi planlanan
Calipso’nun makine dairesi de güçlendirilecekti! Denizlerin bilinmeyen
derinliklerini, henüz tanımlanmayan canlıları ve keşfedilmeyen batıkları
araştıran Cousteau, çok sevdiği gemisinin onarılmasını istiyordu.

Cousteau Topluluğu’nun başkanı Francine Cousteau;

Kaptan, Calipso’nun sağlığında tamir
edilerek denizlere açılmasını çok istiyordu. İki motoru güçlendirilip
denizlere daha dayanıklı olacak

dedi...

fft16_mf9869235.Jpeg


Affet bizi Kaptan Cousteau!

Kaptan Cousteau’nun ünlü gemisi ‘Calypso’ tamir için getirildiği
Yalova’daki tersanede yandı! Calypso’dan geriye sadece omurgası
kaldı!
.


Tersanenin kapalı bölümünde (hangar) tutulan 42 metre boyundaki
gemide ilk yangın 14 Eylül 2017'de öğlen çıktı! Küçük çaplı yangının
kısa sürede söndürülmesine rağmen gece 02.00 sıralarında gemide
tekrar başlayan yangın, güçlükle söndürüldü
. Yalova ve Altınova
itfaiyelerinin yanı sıra tersanede çalışanların yoğun çaba harcadığı
yangında, ahşap ve epoksi karışımı malzemeden yapılan geminin büyük
bölümünün geri döndürülemez şekilde tahrip olduğu öğrenildi.


Yangının ardından Cousteau Vakfı ile sigorta şirketi yetkililerinin
yangını değerlendirmek üzere tersaneye geldiği belirtildi.


fft16_mf9869250.Jpeg


Deneyimli dalgıç ve denizci Asım Karsçakar, yanan efsanevi gemiyi
İstanbul kıyılarında uzun süre izlediklerini belirterek;

Kaptan Cousteau’nun Calypso ile yaşadığı maceraları belgesellerinden
izlemiştik. 1976 yılında lise öğrencisiydim. Britanic (Titanic’in kız
kardeşi) adlı yolcu gemisini aradıktan sonra Karadeniz’e açılmak için
İstanbul’da mola verdiğini duyduk. İstanbul Boğazı’nda dinlenen gemiyi
uzun süre izlemiştik. Bizim gibi bir kuşağın mavi rüyalarını süsleyen tek
gemi Calypso’ydu. Dünya belgesel tarihine geçecek filmlerin çekildiği
yaşayan bir varlık gibiydi. Çok üzüldüm
” dedi...

Affet bizi Kaptan Cousteau!
Söyleyecek söz bulamıyorum!



Kaynaklar :




+
vjRdaz.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Gerek zamanında belgesel çekimi için kendisine izin verilmemesi ve gerekse gemisinin başına gelenlerden sonra eminim ki bir çok Kusto hayranı ülkemize antipati ile bakacaktır. Bu insanı hüzne boğan paylaşımın için teşekkürler sevgili Motion..
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
26 Ekim 1977 tarihli Çarşaf dergisinden alıntıdır.. (Sayı 44)

Kaptan-Kusto-ar-af-26-Ekim1977-Say-44.jpg


***

7 Şubat 1979 tarihli Çarşaf dergisinden alıntıdır.. (Sayı 7)

Kaptan-Kusto-ar-af-7-ubat-1979-Say-7.jpg


***

8 Kasım 1978 tarihli Çarşaf dergisinden alıntıdır.. (Sayı 46)

Kaptan-Kusto-ar-af-8-Kas-m-1978-Say-46.jpg


***

5 Ocak 1985 tarihli Hürriyet gazetesi mizah eki Dalga'dan alıntıdır.. (Sayı 47)

Kaptan-Kusto-DALGA-5-Ocak-1985-Say-47.jpg


 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
11 Ağustos 1975 tarihli (Sayı:27) 'TV'de 7 Gün' dergisinde yazdığına göre Kaptan Kusto; İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransız İstihbarat Örgütü adına da çalışmış.

Kaptan-Kusto-TV-de-7-G-n-Say-27-11-A-ustos-1975.jpg
 
Son düzenleme:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Ziraat Bankası'nın bir dönemler çocuklara yönelik çıkartığı Başak Çocuk dergisi, Mart 1989 tarihli 7. sayısında "Kaptan Kusto"ya yer vermiş..
49345760873_f25965daae_o_d.jpg


49346441852_d1eca6184d_o_d.jpg


49345776328_25f573a1b2_o_d.jpg


49345783078_e06c40112d_o_d.jpg
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Türkiye'de Adam Yayıncılık tarafından çıkarılan, çocuklara yönelik bir ansiklopedi olan
"Walt Disney İlk Ansiklopedim", 4. fasikülünde "Kaptan Kusto"ya bir sayfa yer vermiş. (Haziran 1992 / Fasikül: 4)

50633937656_28d9c2dbd8_o_d.png
 

jagdpanther

Süper Üye
10 Nis 2010
731
996
Severek izlediğimiz bir dizi idi . Televizyonların siyah beyaz yayın döneminde bile .
Kendi yaptığı küçük denizaltı ile derin sularda yaptığı araştırmalar ilgiyle takip ettiğimiz yayınlardı . Uzun bir süredir konu hakkında paylaşımlarda bulunmuşsunuz . O yıllarda daha öncede Sadun Boro ve açık denizlerle ilgili gazete tefrikalarını takip etmiştik . Bu araştırmacı bilim adamının serüvenleri incelemeye değer . Emek ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler .
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
23 Haziran 1980 (Sayı:30) tarihli Tele Magazin dergisinin "Tele Şamata" köşesinde; Kaptan Kusto'nun "Yaşayan Deniz" adlı programına göndermede bulunan mizahi bir parodi yayınlanmış.

Tele-Magazin-23-29-Magazin-1980-Say-30-kaptan-kusto.png
 
Son düzenleme:

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Çocukluğumda en büyük ve en kolay bilgi aracı televizyon ansiklopedi ve dergi ile gazetelerdi. Ancak televizyon başka bambaşka bir şeydi, bana göre uzaydan indirilmiş bir aletti :) ne kadar imrenerek ekrana bakardım anlatamam.
Belgesel formatında ilk seyrettiğim yayınlar Kaptan Kusto ve daha sonra ipek Yolu belgeseliydi. Ancak Kaptan Kusto'nun yeri çok ayrıydı. Efsanevi gemisi Calypso ile egzotik yerlere gider denize dalardı. Bazen oğlu da işin içine girer keşke şu adamın yerinde ben olsam diye iç geçirirdim. Kusto tam bir fenomendi.
Başka bir efsane de Kusto'nun müslüman olduğuna dairdi. internetten yaptığım araştırmada Kusto Vakfı ve ailesi böyle bir şey olmadığı hususunda açıklamalarda bulunmuş. Kaptan Kusto ister müslüman olsun ister olmasın Allahü Teala'an dileğim o dur ki günahlarını bağışlasın. Bir neslin ufuklarını değişteren bir adamdı o.
 
Üst