Sinemaya Emek Verenler: “Fahri Bey Makarna Tenceresinde” Filmi

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
855
18,783
Denizli
Fahri Bey Makarna Tenceresinde (1919)
Yönetmen ve Senaryo: İsmet Fahri Gülünç
Oynayanlar: İsmet Fahri Gülünç, Hakkı Ruşen, Peruz Terzakyan
Tür: Komedi
Not: Kısa öykülü film.


İsmet Fahri Gülünç
Doğum: 1889 - İstanbul
Ölüm: 1942 - İstanbul
(Tuluat oyuncusu ve yönetmenidir.)

Kendi adıyla kurduğu Komik İsmet Fahri Kumpanyası ile "İsmet Fahri" ,"Komik Fahri" ve "Fahri Gülünç" adlarıyla komedi oyuncusu olarak tanındı. 1919 yılında tiyatro çalışmaları yapmakta olan Donanma Cemiyeti, film çekme teşebbüsünde bulunararak, Malul Gaziler Cemiyeti'nden kamera kiraladı. O yıllarda İsmet Fahri Gülünç Kumpanyası tarafından başarıyla oynanmakta olan "Tombulun Dört Maşukası" (Tombul Aşığın Dört Sevgilisi) yahut "Kahveci Kızlar" adlı şarkılı komedi sahne oyununu Millet Tiyatrosu (şimdiki Turan Sineması) sahnesinde bir tek sabit dekor içinde ve film çekme kamerası sabit bir yere konularak filme alındı. Filmde başrolü Fahri Bey oynadığı gibi, yönetmenliği de kendisi yaptı. 1930'lu yıllarda Komik Fahri Gülünç adıyla popüler olan sanatçının hayali maceralarını Orhan Halil (Tolon) adlı çizgi romancı, döneminin en çok satılıp okunan haftalık çocuk dergisi Çocuk Sesi'ne, 251. Sayısından itibaren "Komik Fahri Polis Hafiyesi" adıyla alt yazılı olarak, resimli roman tarzında yazıp çizmeye başladı.
İsmet Fahri Bey orta oyunu ve tuluat tarihimizin en kültürlü ve en iyi oyuncularından biriydi. Seyircisi seçkindi. Kayserili taklidiyle milleti kırıp geçirirdi. Oyunlarındaki esprileri döneminin diğer sanatçılarına göre daha ince ve üslupluydu. Tuluatta komiğe; orta oyununda kavukluya çıkardı.


FİLMLERİ:
Fahri Bey Makarna Tenceresinde (1919)

Tombul Aşığın Dört Sevgilisi (1919)
Yönetmen: İsmet Fahri Gülünç
Görüntü Yönetmeni: Fuat Uzkınay
Oynayanlar: İsmet Fahri Gülünç ve Fethi Bey Kumpanyası oyuncuları
Yapım: Osmanlı Donanması Cemiyeti
Not: İlk komedi denemesi. Ne var ki, iki dernek arasında (Donanma Cemiyeti ile Malul Gaziler Cemiyeti) çıkan anlaşmazlık nedeni ile yarım kaldı.
(Bkz. Nijat Özön, Türk Sineması Tarihi, Artist Yayınları 1962)

Düğün Gecesi "Kanlı Nigar" (1933)
Yönetmen ve Senaryo: Nâzım Hikmet
Görüntü Yönetmeni: Cezmi Ar
Müzik: Mesut Cemil
Oynayanlar: Halide Pişkin, Hazım Körmükçü, Zenne Necdet, Zeki Alpan, Naşit Özcan, İsmet Fahri Gülünç, Kantocu Kadri, Asım Baba, Sepetçi Ali Rıza
Yapım: İpek Film (İpekçi Kardeşler)
Konu: Bir ortaoyununun öyküsü.
Not: Kısa öykülü film.

gICiDe.jpg



Hakkı Ruşen
Ayrıca incelenmiştir.
Sinemaya Emek Verenler: Hakkı Ruşen

Peruz Terzakyan
rLpgYf.jpg

Gerçek Adı: Perviz
Namı: Peruz Hanım veya Kantocu Peruz
Doğum: 1866 - Sivas
Ölüm: 1920 - İstanbul
(Kanto türünü ilk defa uygulayan kadın sanatçıdır.)
km9NSe.jpg

Kantocu olarak tanındığı diğer adlar Peruz, Kantocu Peruz, Perviz Hanım ve Afet-i Devran Peruz olan Peruz Terzakyan, 1880-1912 tarihleri arasında sahneye çıktı.
Kantolarını kendi yazıp, besteledi. Sahne-i Âlem isimli bir gösteri grubu kurdu. Flora, Violet, Küçük Virjin, Amelya gibi kantocular da bu grupta Peruz Terzakyan ile birlikte çalıştılar.
Sahne yaşamını çoğunlukla Galata tiyatroları ile Direklerarası’nda sürdürdü. Ahmet Rasim’in “Fuhş-i Atik” adlı eserinde aktardıklarına göre, Peruz’a hayran olan çoktur. Onun çıkacağı tiyatroda salon tamamen dolardı. Hayranları sahneye çiçekler, fiyonklu mektuplar hatta para bile fırlatırdı.
rLp8Mv.jpg

Peruz Terzakyan'ın en tanınmış eserleri, ilk bestelediği kantosu "Kalb-i viranım yanıyor, yok bana rahm eyleyecek" (Hicaz) ile Arap kızı kantolarıdır.
Peruz Terzakyan'ın Neşe-i Dil (Neşeli Sözler) adlı bir kanto kitabı vardır. Böylece sadece kanto türünün piri olmakla kalmamış, kantolarını kendisi yayımlayan ilk ve tek kantocu da olmuştur.


SAYGILAR!..
 
Son düzenleme:

mehfaus

Kıdemli Üye
5 Ocak 2017
119
196
Hocam bu paylaşımlarınızı sinema tarihi veya adını siz koyarsınız birkitap yazmayı düşünmüyor musunuz. Bu bilgiler bulunması zor bilgiler.
Saygılar...
 

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
855
18,783
Denizli
Hocam bu paylaşımlarınızı sinema tarihi veya adını siz koyarsınız birkitap yazmayı düşünmüyor musunuz. Bu bilgiler bulunması zor bilgiler.
Saygılar...

Bu çalışmaları ne kadar sürdürebilirim bilmiyorum. Eğer bitirebilirsem, düzenleyerek bir kitap haline getirmeyi düşünüyorum. Bakalım zaman ne gösterecek.
Saygılar!..
 
Üst