Sinemaya Emek Verenler: “Binnaz” Filmi

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
855
18,752
Denizli
Binnaz (1919)
u8ERio.jpg

Yönetmen: Ahmet Fehim, Fazlı Necip
Senaryo: Münif Fehim (Yusuf Ziya Ortaç'ın manzum oyunundan)
Oynayanlar: Mile Blanche, Hüseyin Kemal Gürmen, Rana Dilberyan, Hakkı Necip Ağrıman, İsmail Zahit, Eliza Binemeciyan, Ekrem Oran, Ahmet Fehim, Raşit Rıza Samako
Yapım: Malul Gaziler Cemiyeti
Konu: Lale Devri'nin ünlü güzellerinden Binnaz'la onu elde etmek için birbirleriyle yarışan Efe Ahmet ve Hamza'nın aşk öyküsü.
Jqoo1v.jpg

Not: Film 45 dakika olup çevrildiği yıla göre ilk başarılı ticari filmdir. O yıllarda 1.500 Osmanlı Lirasına mal olan film, 5.500 Osmanlı Lirası hasılat topladı. Bazı sahneleri Topkapı sarayında çekildi. Afiş ve dekorları Ahmet Fehim’in oğlu ressam Münif Fehim yaptı. Film; İngiltere’ye de gönderildi. Kopyası MSÜ Sinema TV merkezinde ve Genelkurmay Başkanlığı Foto Film Merkezi Komutanlığı Arşivinde mevcuttur.
Eleştiri: “Sokaklarda "Şaheserimiz" diye tefahürle ilan edilebilecek bir eser-i sanat olmak mahiyetinden çok uzak bulunuyor.
(K.R., Temaşa Dergisi, sayı:18, 1 Kanunusani 1336 / Ocak 1920)
z9LT2g.jpg

Bir İlan: “Malûl gaziler sinema film fabrikası harpten yaralı ve mahrumiyet içinde dönen gazilerimize yardım için teşekkül eden bir müessese olup, memleketimizde ilk defa yapılan devamlı ve muntazam bir çalışmanın mahsulüdür. Fabrika bir taraftan sinema ve fotoğrafa ait siparişleri kabul ederken, diğer taraftan payitahtın her köşesinde açılmak istenen sinema ve tiyatroların levazımatını da temin eyler. Ayrıca fabrikada en mümtaz artistler tarafından oynanan filmler ihzar olmaktadır. Buna en parlak misâl «Binnaz»dır. Tavsiye ederiz.” (Temaşa Dergisi, sayı:19, 1920)


Ahmet Fehim
Ayrıca incelenmiştir.
Sinemaya Emek Verenler: Ahmet Fehim

Fazlı Necip
Babası: Selanikli Abdurrahman Nafiz Bey
Doğum: 21 Nisan 1864 – Selanik/ Yunanistan
Ölüm: 19 Haziran 1932 - İstanbul
(Gazeteci, Yazar)
Jq5bBn.jpg

İlk ve ortaöğrenimini Selânik’te tamamladıktan sonra avukatlık sınavı verdi. Aynı şehirde bir süre avukatlık ve öğretmenlik yaptı. Bu sıralarda İstanbul gazetelerine de “Selanik Mektupları” göndermek sureti ile yazarlığa başladı. Asır (1896, sonradan Yeni Asır) gazetesini çıkardı. Rumeli’de büyük bir prestij kazanan bu gazetenin 1909 tarihine kadar başında bulunarak binlerce başmakale yazdı.
1909’da (Dahiliye Nazırı Talât Beyin zamanında) İstanbul’a gelerek Matbuat Umum Müdürlüğü görevinde bulundu (1909-12). Bu görevden emekli olunca Tütün Rejisi (Tekel) İdaresinde çalıştı. İttihad ve Terakki Partisinin çalışmalarına da katılmış olan Fazlı Necip, Cumhuriyetten sonra Türk Hayatı (1925) adlı bir dergi çıkarmıştı.
cIcV0g.jpg

Birçok roman çevirisi yaptı. "Arsen Lüpen" bunlardan en bilinenidir. Genelde polisiye çevirilerle ilgilendi. Külhani Enteller (Edipler) Jöntürkler den Cumhuriyete kadar İnkılap içinde geçen tarihi Zaman, Rumeli'yi Neden Kaybettik, Saraylarda Mecnunlar gibi eserleri basılmıştır. Roman haricinde eğitim ve öğretim amaçlı kitaplar yazdı.
Türk edebiyatında "Mektubat" isimli eseri Cumhuriyet Tarihinin en mühim ediplerinden biri olarak kabul gördü. Mektubat, Beşir Fuad'ın ölümünden sonra yayınladığı onunla yaptığı mektuplaşmaları içeriyordu.
Sinema alanında Ahmet Fehim'in yönettiği 1919 yapımı Binnaz isimli filmde yardımcı yönetmen olarak çalıştı. 1922 yılında ise "İstanbul Perisi" isimli filmi yönetti.

JqI2xI.jpg


FİLMLERİ:
Binnaz (1919)

İstanbul Perisi (1922)
Yönetmen: Fazlı Necip (Fazlı Necip'in bir eserinden)
Yapım: Malul Gaziler Cemiyeti
Not: Kısa öykülü film. Nijat Özön'e göre çekilmeyip yarım kaldı. Rakım Çalapala'nın notlarına göre ise film tümüyle çevrildi.


Mile Blanche
2JooY4.jpg

Diğer Adı: Matmazel Blanche
Doğum: Fransa
Hakkında yeterli bilgiye ulaşamadım. Güzelliği dillere destanmış ve harp zenginleri onun geçeceği yollara banknotları dizer, sigaralarını 100 liralıklarla yakarlarmış.


FİLMLERİ
Binnaz (1919)

İstanbul'da Bir Facia-i Aşk "Şişli Güzeli Mediha Hanımın Facia-i Katli" (1922)
JqsEV6.jpg

Yönetmen ve Senaryo: Muhsin Ertuğrul (Günlük bir olaya dayanan ilk özgün senaryo)
Görüntü Yönetmeni: Cezmi Ar
Oynayanlar: Anna Mariyeviç, Behzat Bu tak, Roza Felekyan, Onnik Binemeciyan, Vahram Papazyan, Emin Beliğ, Liane Console, Refik Kemal Arduman, Vasfi Rıza Zobu, Aznif Mınakyan, Siranuş Aleksenyan, Matmazel Blanche
Yapım: Kemal Film (Şakir Seden)
Konu: Şişli güzeli olarak ün yapan Mediha adlı bir fahişeyle, onu öldüren dostu Hamdi Bey'in dramatik öyküsü.
Gösterim Tarihi: 20 Kasım 1922
Not: İlk özel sinema kuruluşu Kemal Film şirketi ile Muhsin Ertuğrul'un Türkiye'de yönettiği "ilk film"i.
(Bkz. Rakım Çalapala, Yıldız der. s. 34. 1 Eylül 1944)

Hüseyin Kemal Gürmen
Ayrıca incelenmiştir.
Sinemaya Emek Verenler: Hüseyin Kemal Gürmen

Rana Dilberyan
Binnaz filminde Faika rolünü oynadığından başka bir bilgi bulamadım.

Hakkı Necip Ağrıman
Ayrıca incelenmiştir.
Sinemaya Emek Verenler: Hakkı Necip Ağrıman

İsmail Zahit
Himmet Ağa’nın İzdivacı (1916-1918) filmi incelenirken, hakkında bilgi verilmiştir.
Sinemaya Emek Verenler: “Himmet Ağa’nın İzdivacı” Filminin Oyuncuları

Eliza Binemeciyan
Pençe (1917) filmi incelenirken, hakkında bilgi verilmiştir.
Sinemaya Emek Verenler: “Pençe” Filmi

Ekrem Oran
lbeivU.jpg

Gerçek Adı: Hüseyin Ekrem Oran
Doğum: 1890 - İstanbul
Ölüm: 14 Haziran 1965 - İzmir
Eğitim Durumu: İstanbul Hukuk Fakültesi
(Türk siyasetçi)
Yemen, Gemlik Hazar Kazası Rüştiye Muallimliği, Gördes Müddeî-i Umûmîliği, Ödemiş Sulh Hâkimliği, Serbest Avukatlık, İzmir Umûmî Meclis ve Daimî Encümen Üyeliği, TBMM VII. ve VIII. Dönem İzmir Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve beş çocuk babasıdır.
Binnaz tek filmi, başka yok. Film de ki efe rolünde zayıf kaldığı söylenmiştir.
“(Efe) rolündeki aktör, hepimizin tahavvül ve tahmin ettiğimiz asil ve mert (yeniçeri efesi) değildi. Evza ve etfariyle hakir bir Samatya efesi idi.”
(K.R., Temaşa Dergisi, sayı:18, 1 Kanunusani 1336 / Ocak 1920)

Raşit Rıza Samako
Pençe (1917) filmi incelenirken, hakkında bilgi verilmiştir.
Sinemaya Emek Verenler: “Pençe” Filmi

SAYGILAR!..
 
Son düzenleme:
Üst