Yeni dünyalarda bilimkurgu dergisi sayı 01

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,064
YENİ DÜNYALARDA BİLİMKURGU DERGİSİ SAYI 01


SEVGİLİ ARKADAŞIM İSMAİL ŞAHİN'İN HAZIRLADIĞI 37 SAYILIK SERİYE ÖN SAYIDAN SONRA 01 SAYIYLA DEVAM EDİYORUM.

YENİ DÜNYALARDA BİLİMKURGU DERGİSİ
hades Bir Paz 23 Eyl. 2007, 20:42

1999 veya 2000 yılıydı sanırım. İnternete dial-up olarak bağlanılan zamanlarda, internette Türkçe bilimkurgu öyküleri toplamaya başlamıştım. Elimde biraz öykü birikmişti. Bir gün yanlış harddiski formatlayınca bütün topladıklarım ve diğer çalışmalarım kayboldu. İnternet aboneliğim de bitince elimde dişe dokunur bir şey yoktu.

Uzunca bir aradan sonra 2005'te ADSL'ye kavuşunca tekrar Türkçe bilimkurgu öykülerini arayıp toplamaya başladım. Ama bu sefer kıyıda köşede ne kadar öykü, makale varsa topluyordum ve hepsini düzenli olarak arşivliyordum.

Kısa bir süre sonra aklımda bir dergi çıkarma düşüncesi oluştu. Hem piyasada basılı bir bilimkurgu dergisinin bulunmayışı, hemde internet üzerinden yayın yapan bazı sitelerin kapanması sonucu düşüncemi gerçekleştirmeye karar verdim. Önce kafamda bir format oluşturdum. Çıkaracağım dergi öncelikle ticari olmayacaktı ve tamamen yerli yazarların öykülerinden ve makalelerinden oluşacaktı. Bunların dışında film ve kitap tanıtımları ve eleştirileri, bilimkurguyla ilgili bilimsel yazılar gibi bölümler yer alacaktı. Bu şekilde plan yaparken EKİM 2005'te ilk sayıyı (aslında deneme sayısıydı ve üzerinde 0. sayı yazıyordu.) çıkardım.
Daha sonra OCAK 2006'dan itibaren her ay düzenli olarak hazırlayıp internete koymaya başladım.

Aslında derginin içeriği benim planladığımdan çok farklı oldu. Şu anda tamamen öykülerden oluşuyor. 22. sayıyı 1-2 gün içinde internete koyacağım.
Ancak derginin daha geniş içerikli olması için herkesten katkı bekliyorum.

Bu dergiyi çıkarmakla iyi bir iş yaptığımı düşünüyorum. Biliyorsunuz ki, internette bir zamanlar varolan siteler bir zaman sonra yok oluyor. Eğer içinde işinize yarayan bilgileri kopyalamadıysanız bunlarda kayboluyor. İşte bu nedenden dolayı dergide yer alan öykülerin çoğunu bir zamanlar var olan ama şimdi olmayan sitelerden topladım. Ayrıca kıyıda köşede kalmış, artık sahibinin bile unuttuğu, üzerinden seneler geçtiği halde bir kez bile güncellenmemiş sitelerden de birşeyler buldum. Bu dergiyi çıkarmakla hem bu öyküler kurtulmuş oluyor, hemde bir çok kişinin bunları okuma şansı oluyor.

İşte "YENİ DÜNYALARDA" dergisinin ortaya çıkışı böyle.

YENİ DÜNYALARDA BİLİMKURGU DERGİSİ SAYI 01 Düzenlenmiş PDF 2.7MB:


YENİ DÜNYALARDA BİLİMKURGU DERGİSİ SAYI 01 Düzenlenmiş PDF 2.7MB:



Yeni dünyalarda bilimkurgu dergisi sayı 01 pdf beyaz normal 683kb:



yd0101iqi.jpg


yd0102sms.jpg


yd0103.jpg


yd0104.jpg


alaska698crcckc.jpg
ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 

_hades

Onursal Üye
8 Eyl 2012
31
254
Dünya
Bir zamanlar çıkarmış olduğum "Yeni Dünyalarda" dergisini tekrar paylaşıma açan Zamangezgini'ne teşekkürler.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
513
3,727
İlginç bir çalışma. Elinize sağlık. Maalesef fantastik edebiyat furyası, steam punk, kılıç ve büyü filan derken normal bilim kurgu gittikçe unutulur oldu... 5. Kocaeli Kitap Kuarı'nda Asimov'un Vakıf setini satın alırken İthaki'den yeni bilim kurgular için telif sözü de aldım. Hayal bile olsa güzeldi.

Selamlar
Lami Tiryaki
 
Üst