Black Panther (2005) #01

LeBeau

Çeviri & Balonlama
1 May 2020
193
4,327
Black%2BPanther%2B-%2BWho%2BIs%2BThe%2BBlack%2BPanther-000.jpg


Kara Panter kimdir?

Kara Panter'in kökeni, gerçek inananları ve hip hop
tutkunlarını kesinlikle heyecanlandıracak sosyal hiciv
ve topyekün aksiyon ile sinematik bir kapsamda
yeniden anlatılıyor.

Bir yıl önce kaybettiğimiz, Kara Pantere hayat veren
Chadwick Boseman'ı saygıyla anıyoruz.
Huzur içinde yat Chadwick...



 

NightMare420

Aktif Üye
8 Şub 2021
311
1,024
Harika bir seriye başlamışsınız. Gerçekten çok sevindim bu seriye çok teşekkürler değerli ücra çizgi roman ekibi
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,044
75,441
hiçbiryerde :)
Black Panthers, yani Kara Panterler,
60'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde
siyahların özgürlük mücadelesinin öncü gücü
olmuştu.
"Kara Panter Partisi (Black Panther Party), asıl adı Kara Panter Öz Savunma Partisi (Black Panther Party for Self-Defense), ABD'de 1966-1982 yılları arasında var olmuş, siyahların haklarını savunmuş siyasi parti.[1] 1966'da Kaliforniya eyaletinin Oakland kentinde Huey Newton ve Bobby Seale tarafından kurulmuştur.[2]

Partinin başlangıçtaki amacı, siyahların yaşadıkları gettolarda devriye gezerek mahalle sakinlerini polis saldırılarına karşı korumaktı. Kara Panterler zamanla bütün siyahların silahlanmasını, başta askerlik hizmeti olmak üzere beyaz Amerika'ya karşı bütün yükümlülüklerden bağışık tutulmalarını, hapisteki bütün siyahların salıverilmesini ve beyaz Amerikalıların yüzyıllardır süren sömürüsünün bedeli olarak siyahlara tazminat ödenmesini talep eden Marksist bir devrimci grup niteliği kazandı. 1960'ların sonlarında üye sayısı en yüksek düzeye ulaşarak iki bini aşan örgütün ülkenin birçok büyük kentinde etkinlik gösteren şubeleri vardı.

Kara Panterlerle polis arasındaki sürtüşmeler, 1960'ların sonları ile 1970'lerin başlarında Kaliforniya, New York ve Chicago'da silahlı çatışmalara yol açtı. Örgütün önderlerinden Newton, bu çatışmalardan birinde bir polis devriyesini öldürmek suçundan hapse atıldı. Bazı parti üyelerinin suç niteliği taşıyan eylemlerde bulunduğu biliniyordu. Ama polisin örgüt üzerindeki sürekli baskısı yer yer şiddet amaçlı saldırılar biçimine büründü. Polisin, Kara Panterler ile ilgili etkinlikleri konusunda birkaç kez Kongre soruşturması açıldı. 1970'lerin ortalarında üye sayısı önemli oranda azalan ve Amerikalı birçok siyah önderin gözünde saygınlığını yitiren Kara Panter Partisi, şiddet kullanmaktan vazgeçerek geleneksel bir siyasi parti kimliğine büründü. Çalışmalarını siyahların yaşadıkları mahallelere sosyal hizmetlerin götürülmesi üzerinde yoğunlaştırdı."
Wikipedi...

Bu konuda en son okuduğum çizgi roman
Mister No idi, Lal Yayınları 6 sayılık bu seriyi
Türkçe yayımladı:

50734826._SX0_SY0_.jpg


Bu değerli çalışma için emeği geçen dostlara
çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız.
 
Üst