Thorgal Sıralı Liste

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
7,008
10,757
thorgalana.jpg

Torgal (Thorgal)

Aslında -bir anlamda- 1977 yılında Orta Avrupa'nın en popüler çocuk ve çizgiroman dergisi olan Tintin'de başlayan bir(er) maceradır Thorgal'ınkiler de. Başlangıçta sadece bir tek maceralık olarak düşünülen Thorgal karakteri elde ettiği başarı ve kazandığı popülarite sayesinde bir anda yeniden yayınlanması istenen bir tipleme olmuştur.

Yayınlanan ilk maceralarında basit bir şekilde, işkenceler dolu bir ölüme terk edilebilen alelade bir karaktermiş sanmamız sağlanan Torgal, aslında -daha sonraki maceralarda okurlarının da öğrendiği gibi- yetiştirildiği Viking kültürüyle örgülenen bir yaşam parçasından da ibaret değildir. O, içinde yaşadığı halk tarafından bile bir Viking muamelesi göremeyen biri iken, hayatının gizli kalmış, gizli kalması sağlanmış geçmişine ait gerçeklerle yüzleşmek durumunda kalmış biridir aynı zamanda.

Bebekken soğuk denizlere terk edilmesinin ardından bulunmuş ve bundan dolayı da 'Denizler Tanrısının Oğlu' yani T(h)orgal olarak adlandırılan, karakter özellikleri iyice silik, sıradan biriymiş gibi düşünce yapısıyla okurunu da kendi talihsiz yazgısının peşine takıveren bir kimliktedir.
Tam adı Torgal Aejirson -orijinali Aegirsson olan Torgal, aslında 'Yıldızlar Dünyası'nın Son Çocuğu'dur. Yani 'İkinci Dünya'dan gelen gönderilen birisidir. Ve boynunda taşıdığı bir anahtar vasıtasıyla biyolojik kökeninin kaynağı olan bu parelel dünyaya geçebilmektedir. Bu anahtarın en önemli özelliği sadece ona sahip olan Torgal'ın dokunabilmesiydi. Onun dışında bu gizemli anahtara dokunan kimseleri bir kristal gibi parçalanacakları bir ölüm beklemektedir...

Thorgal'ın bir kahraman olmasını çağrıştıran en önemli özellik sürekli karşısına çıkan düşmanlarla mücadele etmek zorunda kalmasıdır. Bu düşmanlarla uğraşırken, yiğit bir Viking kadını olan Aaricia'yla olan evliliğinden doğan Jolan isminde oğlu ve Louve adlı kızı da yan karakterler olarak -belli bir maceradan sonra- devreye girecektir... Tabii birbirinden vahşi, zalim, kötülük dolu, büyü gücü olan diğerlerini saymazsak. Milattan sonra VII. yüzyıl Torgal'ın destansı öykülerine ilgi çekici bir arkafon oluşturmuştur. Bu kısmen mitolojik atmosfer onun Batı'da 'Heroic Fantasy' adı verilen türe dahil edilmesine yol açmıştır. Torgal, barbar ve vahşi bir dünyada bazen Conan gibi kılıcıyla, bazen Prince Valiant/Kahraman Prens gibi diplomasi oyunlarıyla, bazen de ilkel insanın, neanderthallerin dönemindeki Rahan gibi zekasıyla varolma savaşı veren medeni insanı sembolize etmektedir. Ayrıca yaşadığı maceralarıyla; 2000 yılında yönetmen Peter Jackson'ın sinemaya uyarladığı 'The Lord ofthe Rings/Yüzüklerin Efendisi' ile yeniden ve daha güçlü bir şekilde gündeme gelen fantazi türünün başarılı kadrolarından birini teşkil etmektedir.

2002 yılı itibarıyla 26 adet maceralık bir koleksiyona sahip olan Thorgal çizgiromanı 1980 yılından sonra Lombard yayınlarınca çıkarılmaktadır. Lombard'ın oluşturduğu kadro, yani usta kalemiyle Thorgal senaryolarına hayat veren Jean Van Hamme ve detaylı, görsel birer şaheser olan kare ve sayfalara imza atan çizer Grzegorz Rosinski'nin tam 1977'den beri süren çabalarıyla ortaya çıkan ürünün kalitesi hiç de tartışılabilecek türden değildir. Thorgal da Hal Foster'in 1937'lerden kopup gelen ünlü Prince Valiant örneğinde olduğu gibi, çizgiromanlarda görülmesi pek mümkün olmayan 'kahraman gibi kahraman' kategorisinin dışına çok rahat çıkmış bir karakterdir. Benzerlerinde olmayan realist kurgu insana özgü zayıflığı, çaresizliği tüm derinliği ve psikolojik yansımalarıyla veren bir örnektir. Öncülü Prince Valiant gibi bir aile kurma, çoluk çocuk sahibi olma gibi son derece insancıl beklentilerle harmanlanan karakter, içinde yaşadığı birer destan misali mitolojik öyküleri de birbirine katarak okurunun önünde serenat yapmaktadır.

Thorgal, ülkemizde ilk olarak Kasım 1981 tarihinden itibaren haftalık Tercüman Çocuk dergisinde Torgal adıyla yayınlanmıştır. Dörder sayfalık tefrikalar halinde ve en sonuncusu Haziran 1986'da nihayetienen toplam on bir macerasına ilaveten, ilk bölümü 10 Temmuz 1988'de çıkan 'Tanatlok'un Gözleri' adlı bir macerası Milliyet Çocuk dergisinde aynı şekilde yayınlanmıştır. 2001 yılından itibaren ise Thorgal'ın orijinaline sadık kalınarak hazırlanan albüm koleksiyonuyla Remzi Yayınları tarafından hayranlarına sunulmaktadır.


TORGAL(THORGAL)SIRALI LİSTE

Thorgal Sayı 01 - Büyücünün Sırrı
Thorgal Sayı 02 - Buzlu Denizlerdeki Ada
Thorgal Sayı 03 - Aran'ın Üç Ermişi
Thorgal Sayı 04 - Kara Kadırga
Thorgal Sayı 05 - Gölgelerin Ötesi
Thorgal Sayı 06 - Brek Zarith'in Fethi
Thorgal Sayı 07 - Yıldızlardan Gelen Çocuk
Thorgal Sayı 08 - Alinoë / Yeşil Saçlı Cadılar raven
Thorgal Sayı 09 - Okçular
Thorgal Sayı 10 - Qâ Yurdu
Thorgal Sayı 11 - Tanatloc'un Gözleri
Thorgal Sayı 12 - Kayıp Tanrı Şehri
Thorgal Sayı 13 - Yer ve Işık Arasında tafamus & bortecinefb
Thorgal Sayı 14 - Aaricia tafamus
Thorgal Sayı 15 - Dağların Efendisi tafamus
Thorgal Sayı 16 - Dişi Kurt tafamus
Thorgal Sayı 17 - Ahatarların Muhafızı tafamus
Thorgal Sayı 18 - Güneş Kılıcı tafamus
Thorgal Sayı 19 - Görünmez Kale
Thorgal Sayı 20 - Sürgün İşareti
Thorgal Sayı 21 - Ogotaï Tacı
Thorgal Sayı 22 - Devler
Thorgal Sayı 23 - Kafes
Thorgal Sayı 24 - Örümcek
Thorgal Sayı 25 - Mavi Kötülük
Thorgal Sayı 26 - Kumun Altındaki Krallık
Thorgal Sayı 27 - Barbar
Thorgal Sayı 28 - Kriss De Valnor
Thorgal Sayı 29 - Fedakârlık
Thorgal Sayı 30 - Ben, Jolan
Thorgal Sayı 31 - Thorun Kalkanı


Çizgiroman Ansiklopedisi bölümünde bulunan bakunin üstadın eşsiz bilgilerine ve listenin hazırlanmasında emeği geçen atikos35 dostumuza sonsuz teşekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Excalibur

Yeni Üye
21 Şub 2010
63
23
Çok sıra dışı bir çizgiromandı Thorgal!
Ama severdim!
Elinize, emeğinize sağlık!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Dracula

Süper Üye
1 Ocak 2010
45
2
Harika ötesi kurgusu, çizimleri muhteşem. İnşallah tamamlanır.:)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

sazz

Yeni Üye
31 Ağu 2010
93
46
Çok teşekkürler! Paylaşılanların tamamını indirdim, serinin geri kalanını sabırsızlıkla bekliyorum!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

baikonur

Yeni Üye
4 Ocak 2011
12
0
Seri lütttfen tamamlansın, =) hepinize çok teşekkürler..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ALİ YILMAZ

Aktif Üye
4 Ara 2009
324
386
Paylaşım için teşekkürler, serinin tamamlanmasını bekliyorum, saygılar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

karamazof

Yeni Üye
20 Mar 2011
16
6
Teşekkürler.
Thorgal bence en iyilerden, emeğinize sağlık.
Bir ricam olacak; tek link veya farklı indirme linkleri olamaz mı?
Saygılar..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

apunisher

Yeni Üye
3 May 2009
44
167
Bu Dunya
Listede Thorhgal'ın 31.Sayısı "Thorun Kalkanı" bu listede yok ama kapağı şöyle. Eylül 2008 de cıkmıştır. Bu arada yolanla devam edecek sanırım Astrgad'taki savas isimli macera 32.sayı 2010 yılında çıkmış. Elimde yok, bir de bu yıl çıkacak sayı var.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Colinmccay

Yönetici
27 Haz 2009
7,008
10,757
Listede Thorhgal'ın 31.Sayısı "Thorun Kalkanı" bu listede yok ama kapağı şöyle. Eylül 2008 de cıkmıştır. Bu arada yolanla devam edecek sanırım Astrgad'taki savas isimli macera 32.sayı 2010 yılında çıkmış. Elimde yok, bir de bu yıl çıkacak sayı var.

Bilgilendirme için teşekkürler üstat.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

asimreis

Kıdemli Üye
23 Nis 2010
242
185
Tarayan kardeşlerime, yayınlayan arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler.
Asimreis-İzmir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

eko9

Yeni Üye
13 Ağu 2010
1
1
Okumaktan zevk aldıgım, çok eğlenceli bir seri. Tarayanlara teşekkürü bir borç bilirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

war300

Yeni Üye
16 Ara 2010
46
8
Arkadaşlar ellerinize sağlık. Ne zaman tamamlanır acaba tüm sayılar? Şimdiden teşekkürler...
 

Nostromo

Kıdemli Üye
14 Eyl 2010
139
37
Çok kaliteli bir seri.
Tarama yapan arkadaşlarada çok teşekkürler.
Umarım serinin eksik sayılarıda yakında tamamlanır.
:d
 

hurkanb

Yeni Üye
7 Kas 2011
1
2
Thorgal'ın tüm sayılarını Fıransızca da olsa okumak, daha doğrusu resimlerine göz atmak isteyenler için..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

salkım

Kıdemli Üye
24 Kas 2010
91
89
Moderatör tarafında düzenlendi:

UNFORGIVEN

Yeni Üye
31 Ocak 2012
2
1
Tercüman Çocukla beraber tanıştığım bir çizgi romandı. Her hafta cuma günlerini sabırsızlıkla beklerdim. Aşağı yukarı Tercüman Çocuk dergilerimin tümü bir iki sene öncesine kadar dururdu. Ancak ben evde değilken yapılan temizlik sonucu, maalesef ebediyete uğurlanmışlar babam tarafından. :( Bu arada yine Tercüman Çocuk'taki Tengiz'i de keyifle okurdum. Paylaşımlar için çok teşekkürler.
 

abdulmehdi

Yeni Üye
29 Eyl 2010
3
1
Binlerce kez teşekkür ederim. Ne çok şey verdiniz bana bu paylaşımınızla bilemezsiniz...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

aeronautics11

Yeni Üye
6 Eyl 2012
1
1
Yıllardır arıyordum, çok teşekkür ederim.
Umarım kırmızı olan eksikler de bir an evvel tamamlanır. :)
Harika bir iş çıkarmışsınız...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

aerias72

Yeni Üye
14 Ocak 2013
1
3
Ben de Tercüman Çocuk okuruyken tanışmıştım Thorgal ile... Tabi o sıralarda 10-14 yaş arasındaydım. Büyücünün Sırrndan, Okçular adlı maceraya kadar okuduğumu, maceraları yeniden okudukça hatırladım. Tabi o zamanlar haftada 4 sayfa filan okuyabildiğimizden (o kadarlık parçalar halinde yayınlanıyordu dergide) her bir karesini, resimlerdeki her bir detayı o kadar fazla incelemişim ki, zihnimin dibinde kenarında kalmış bu detayların hiç unutulmamış olduğunu az önce şaşkınlıkla gördüm... Bana bu anıları şimdi 40 yaşımda yaşatan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

Forum işinden çok fazla anlamamakla birlikte, (muhtemelen bu mesajın yazılması gereken yer burası değildir ancak acemiliğime verin), Thorgal için İngilizceden çeviri ve düzenleme yapabileceğimi ifade etmek isterim. Orijinali muhtemelen Fransızca'dır ancak ellerinde ingilizce metinler olan varsa çeviri yapabilirim. İlgilenen arkadaşlar benimle iletişime geçebilirler. Herkese teşekkürler.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Thorgal, Zagor ile beraber en çok sevdiğim kahramandır.. Her ikisinin de oldukça fazla ortak yönü var.. Bu kıymetli paylaşımlarınız için teşekkürler..
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,676
İstanbul
Ben de Tercüman Çocuk okuruyken tanışmıştım Thorgal ile... Tabi o sıralarda 10-14 yaş arasındaydım. Büyücünün Sırrndan, Okçular adlı maceraya kadar okuduğumu, maceraları yeniden okudukça hatırladım. Tabi o zamanlar haftada 4 sayfa filan okuyabildiğimizden (o kadarlık parçalar halinde yayınlanıyordu dergide) her bir karesini, resimlerdeki her bir detayı o kadar fazla incelemişim ki, zihnimin dibinde kenarında kalmış bu detayların hiç unutulmamış olduğunu az önce şaşkınlıkla gördüm... Bana bu anıları şimdi 40 yaşımda yaşatan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

Forum işinden çok fazla anlamamakla birlikte, (muhtemelen bu mesajın yazılması gereken yer burası değildir ancak acemiliğime verin), Thorgal için İngilizceden çeviri ve düzenleme yapabileceğimi ifade etmek isterim. Orijinali muhtemelen Fransızca'dır ancak ellerinde ingilizce metinler olan varsa çeviri yapabilirim. İlgilenen arkadaşlar benimle iletişime geçebilirler. Herkese teşekkürler.

Sevgili aerias72,

Önerin çok güzel. Ben Thorgal'a çok hakim değilim. Bu nedenle henüz Türkçeye çevrilmemiş İngilizce Thorgal var mıdır bilmiyorum. Hızlıca araştırılıp tespit edilebilir. Öte yandan bildiğim kadarıyla "Çizgi Düşler" Thorgal yayımlamaya devam ediyor.

Fakat arzu edersen başka çizgi romanlarla ilgili projeler geliştirebiliriz. İlgin daha çok frankafonlara yönelikse İngilizce'ye çevrilmiş frankafonlar arasından uygun seçimler yapabiliriz. Forumda balonlama yapabilecek çok dostumuz var ama çeviri yapacak dostların sayısı az. İlgilenir misin?
 

feritesk2626

Yeni Üye
14 Mar 2013
1
1
Öncelikle böyle bir sitenin varlığı için emeği geçen herkese teşekkürler, elinize sağlık arkadaşlar. Thorgal'i ortaokula giderken Tercüman Çocuk'tan biliyorum. Bence hikayesi ve çizimleri ile a sınıfı ender eserlerdendir. Buraya yüklenen 18 sayının tamamını indirdim. Yükleyenlerin elleri dert görmesin. Kalanları da dört gözle bekliyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

goktik

Yeni Üye
23 May 2013
12
9
Sayın yöneticim 2. ve 19 dan sonraki sayılara ulaşamadım ilgilenirseniz memnun olurum. Teşekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
61
44
denizci
Liste için teşekkür ederim üstadım :)

İlk 5 sayının linki kaldırılmış mı, ama diğerlerinin linki var değil mi, bir Kutsal Çizgi Roman müriti çizgi roman okumayı bırakırsa ne olur, Thorgal’ın piyasada sadece ilk 5 sayısı mı var, fizik yasalarına göre bir otomobilin f sürtünme kuvveti ne yönedir, Thorgal tüm seri 31 sayıdan mı oluşuyor, hiç Türkçeye çevrilmemiş sayıları var mı, benim eldeki sürpriz çalışmayı 3 gün içinde bitirip balonlamaya üstadıma gönderebilme olasılığımın ihtimal hesabı kaçtır, beynim mi durdu, acaba vurup kafayı yatıp uyusam mı, ah daha hiç okumadığım bir Yuki olsa da okusam kafam ne kadar iyi olurdu, neyse ben artık off olsam mı, off oldum işte :(
 

medicus

Yeni Üye
18 Eyl 2009
34
16
Arkadaşlar,Thorgal'ın maceraları çizgi düşler yayınevinden öıkıyor.Ancak ilk 7 macera yok.Acaba bunları sonra mı yayınlıyacaklar? Bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen..
 

apunisher

Yeni Üye
3 May 2009
44
167
Bu Dunya
Bu Thorgal serisinin tamamını Türkiye'de hiç göremeyecek miyiz? Son yayıncı kaçta kaldı, bilen var mı? Toplam 31 kitap var ama şimdiye kadar 18 tane görebildim; daha fazla gören oldu mu?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

toxine

Onursal Üye
11 Mar 2013
995
3,267
Tespit edilemedi
Türkçe olarak tamamlanan nadir frankofonlardandır Thorgal. 33 sayısı Türkçe basılmıştır. Diğer tamamlanan frankofonlar ise Red Kit 70 sayısıyla, Tenten 24 sayısıyla, Asteriks 35 sayısıyla tamamlanmıştır. Yeni çıkan sayıları da Türkçe basılmaktadırlar. Açıkçası bunlar dışında tamamlamış pek bir frankofon hatırlamıyorum.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Türkçe olarak tamamlanan nadir frankofonlardandır Thorgal. 33 sayısı Türkçe basılmıştır. Diğer tamamlanan frankofonlar ise Red Kit 70 sayısıyla, Tenten 24 sayısıyla, Asteriks 35 sayısıyla tamamlanmıştır. Yeni çıkan sayıları da Türkçe basılmaktadırlar. Açıkçası bunlar dışında tamamlamış pek bir frankofon hatırlamıyorum.
Aslında tamamlanmadı. Türkçe basılmamış olan 34. sayısı var. Ayrıca yan karakterler için de albümleri var. Keşke tamamı basılmış olsaydı.
Thorgal benim en sevdiğim frankofon karakteridir.
 

snecat

Yeni Üye
24 Tem 2016
1
0
Emeği geçenlere teşekürler. seriyi tamamlarsanız sevinecek çok meraklı var.
 
Üst