"Teksas" ve "Kaptan Swing"de Gördüğümüz Silahlar

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Teksas" ve "Kaptan Swing"de Gördüğümüz Silahlar
(Amerikan Bağımsızlık Savaşı Dönemi Silahları
ve bazı teçhizat)


Her ikisinin de konusu "Amerikan Bağımsızlık savaşı" (1765-1783) sırasında geçen çizgi romanlar "Teksas" ve "Kaptan Swing"de kullanılan silahlardan bir bölümünün fotoğraflarını buraya aldım. Bir kolaj çalışması şeklinde oldu (Yazılımlar: MS Publisher ve FotoCanvas). Çeşitli kaynaklardan elde ettiğim fotoğrafları fazla da küçültmeden kullandım, zira ayrıntıların belli olmasını istiyordum. Webde çok ayrıntılı fotoğraflara nispeten daha seyrek rastlanıyor. Silahların isimlerini ve üreticilerini yazmadım. Belki dipnot olarak ileride ekleriz. Elinde başka fotoğraf olan ÇD dostları bunları konunun altına ekleyebilir.

Burada görülen "18. yüzyıl" ateşli silahlarına verilen genel adlardan biri de "çakaralmaz"dı. Bunlar adı üstünde sık sık tutukluluk yapan, çabuk bozulan ve son derece isabetsiz silahlardı. "Çelik Blek", "Kaptan Swing" ve dostlarının bu silahlardan çok yumruklarına ve bıçaklarına güvenmeleri de boşuna değildi herhalde! İngiltere'ye karşı ayaklanan sömürgeleri el altından veya açıkça Fransa destekliyordu. Bu nedenle kahramanlarımızın kullandıkları ateşli silahların önemlice bir bölümü Fransız yapımıydı. Ancak ayaklanmadan önce ithal edilmiş ve elde mevcut olan İngiliz yapımı ateşli silahlar da vardı. Bunun yanı sıra bir bölüm silah da Amerika'da üretilmiştir.

Bir macerada yanılmıyorsam Çelik Blek çakaralmazıyla Rodi'nin elinde tuttuğu bozuk parayı uzak bir mesafeden vuruyordu. Üstelik paranın tam ortasında zımbayla açılmış gibi bir delik oluşuyordu. Çocukken bile bunu çok saçma bulmuştuk. Bizim mantıksız bulduğumuz kısım, Rodi'nin parmaklarının parayı mengene gibi sıkı tutabilmesi ve silahın attığı bilyenin neredeyse para kadar büyük olmasına rağmen açtığı deliğin daha küçük olmasıydı. Oysa Çelik Blek'in parayı değil de Rodi'yi filan vurması gerekiyordu. O yıllarda, namlularda bulunan ve merminin isabet şansını arttıran "yiv-set"lerin ne olduğunu bilmiyorduk. Bu silahların namlularında yiv-setler bulunmuyordu (yiv 16. yüzyılda icad edilmiş olmakla birlikte, 19. yüzyılda kovan mermili silahların ortaya çıktıktan sonra yaygınlaştı). Üstelik ağızdan dolma bu silahlar yuvarlak bilyeler atıyordu. Kısaca çok isabetsizdiler. Etkili menzilleri de çok kısaydı. Hem 19. yüzyılda hem de günümüzde yapılan denemeler açıkça göstermiştir ki bu silahlardan çıkan mermiler nişan alınan noktanın neredeyse yarım ilâ bir metre uzağına isabet ediyordu. Bir de seri atış yapamayan ve ağızdan tekrar doldurulması uzunca bir süre alan bu "çakmaklı" silahlar hem sık sık tutukluluk yapıyor, hem de çok dayanıksızdılar. Üstelik de sık aralarla sökülüp tam temizliğinin yapılması gerekiyordu. İngilizlerin depolarında çok sayıda yedek parça olmasına karşın, Blek, Swing ve arkadaşlarının patlayan namlular, kırılan parçalar, tükenen ya da yitirilen çakmak taşları, ıslanan barutlarla da cebelleşmeleri gerekiyordu haliyle.
Buradaki fotoğraflarda tabanca ve tüfeklerin yanı sıra barutluk, av çantası, kama, kılıç, top ve kurşun dökmek için kullanılan bir kalıp pensesi de var.


american_revolutionary_war_guns_1.jpg

american_revolutionary_war_guns_2.jpg

american_revolutionary_war_guns_3.jpg

american_revolutionary_war_guns_4.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Kıyaslama açısından bir "18. yüzyıl Osmanlı tüfeği"ni buraya aldım. "Askeri Müze"de sergilenen Osmanlı yapımı bu tüfek, yivli namlulu silahların erken örneklerinden (yivliler 19. yüzyılda yaygınlaştı).


Osmanl_T_fe_i_18_yy.jpg

 
Son düzenleme:

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,730
43,945
denize sıfır
Dönemin her türlü yokluğuna rağmen oyma işleri, gümüş süslemeler muhteşem. Ağaç kısımları ceviz gibi görünüyor. Keyifle seyrettim, teşekkürler üstadım.:)
 
12 Şub 2010
15,006
543,639
Mükemmel bir sunum ve değerli bilgiler, tebrik ve teşekkür ediyorum.

Harbiye Askeri Müzesi'nde bu silahlardan çok sayıda ve zengin örnekler var. İmkan bulan dostların görmesini isterim.
 

papillon7

Yeni Üye
7 Ocak 2010
97
291
Çok güzel silahlar, zamanda yolculuğa çıkıyor insan bunları görünce. Ucunda balta olan tüfek ve ahşap matarayı beğendim. Boynuzdan barutluk faydalı bir icat, sivri uçtan barut akıyor. Bir de barutu ölçülü koymak lazım mazallah elimizde patlar! Teksas ve Kaptan Swing'de bir kaç kişinin bu yüzden telef olduğunu hatırlıyorum:)
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Yukarıdaki giriş yazısında bahsettiğim "Çelik Blek" macerasını buldum. İlgili sayfası şurada:

Blek_Rodi_at_Yar_mas.jpg

 
Son düzenleme:
Üst