Kırmızı Ceketliler'in Üniformaları Neden Kırmızı Renkti?

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

Kırmızı Ceketliler'in Üniformaları Neden Kırmızı Renkti?
"History Revealed" Adlı Tarih Dergisi Nedenini Açıklamış

"Teksas" ve "Swing"de "Kırmızı Ceketliler" (Kırmızı Urbalılar) diye anılan, tarihi filmlerde de bolca gördüğümüz İngiliz Kraliyet askerleri neden bu renk üniformalar giyiyorlardı diye hep merak etmişimdir. Bir kere kamuflaja hiç uygun değil. Uzaktan çok iyi seçilebildikleri için vurulma veya tuzağa düşürülme olasılıkları çok yüksek. Gerçi o tarihlerde ateşli silahların menzilleri çok kısa, isabet hassasiyetleri de epeyce düşüktü. Bir de karşı karşıya gelen düşman birlikler üzerlerine yaylım ateşi açıldığı halde hiç siper almazlar, birbirlerine doğru saflar halinde uygun adım yürümeyi sürdürürlerdi, bu arada vurulanlar sapır sapır düşerken diğerleri istiflerini hiç bozmaz, yürümeye devam ederlerdi. Ne saçma bir muharebe taktiği diye hep hayretle karşılamıştım. "History Revealed" (tarih ifşa ediliyor) adlı tarih dergisinin son sayısında İngilizlerin üniformalarının neden kırmızı renkte olduğunu açıklayan minik bir yazı gördüm. Çevirisini balonların içine yazdım. Bu arada Amerikalıların neden mavi giydikleri yine muamma olarak kaldı! (Amerika'da da mavi boya mı ucuzdu acaba?) Kırmızı ceketlilerin şapkalarındaki GR ibaresinin hikmetini de şurada sunmuştum.



ÇN: Yeni Ordu (New Model Army): İngiliz İç Savaşı sırasında Parlamento yanlıları tarafında 1645 yılında kurulmuş silahlı kuvvet. 1660 yılında "Restorasyon"dan sonra lağvedildi.

 
Son düzenleme:

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Sebebin sadece bu olması hayli ilginçmiş...
Teşekkürler sevgili dostum; Bilgi dağarcığımıza bir şey daha eklemiş olduk böylece...

"Bu arada Amerikalıların neden mavi giydikleri yine muamma olarak kaldı! (Amerika'da da mavi boya mı ucuzdu acaba?)"
Bu yorumunuz da en az konunun kendisi kadar ilginç olmuş... :)
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

"Stanley Kubrick"in ünlü filmi "Barry Lyndon"daki "İngiliz piyadelerinin hücumu" sahnesinde yukarıda bahsettiğim aptalca muharebe taktiğinin bir örneği görülüyor. Aptalca dedim, ama bir bakıma da pişman oldum. Bu günün kalleşçe yapılan muharebelerine kıyasla bunlar daha masum ve nispeten daha insancıl gibi duruyorlar. Hiç olmazsa şehirleri bombalamıyorlar, çoluk çocuğuğa karşı alçak kitle imha silahları kullanmıyorlar. Bir "çayırda" karşılaşmışlar, kozlarını paylaşıyorlar. Yine de askercikleri işe bulaştırmayıp sadece savaşı çıkartanlar bu çayırın ortasında aralarında düello etselermiş daha da iyi olacakmış. Düellodan sonra seyredenler dağılırlar, herkes evlerine dönerdi.

Stanley Kubrick-Barry Lyndon
 
Son düzenleme:

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
663
2,944
Bununla ilgili bir yazıyı internette okumuştum ama neresiydi hatırlamıyorum. Kırmızı boyanın ucuz olduğu doğru ancak başka ucuza maledilen renkler de var. Kırmızı olmasının sebebi o dönemde en büyük rakip görülen Fransız ordusunun üniformalarının Mavi renk olması. Savaş alanında mavi renk ile en büyük kontrastı kırmızı renk sağladığı için kırmızı seçiliyor. Askeri güçlerin komutanlar tarafından savaş alanında ayırt edilebilmesi için renk önemli. Amerikalılar da kırmızı ingilizlere karşı bu yüzden maviyi seçmek zorunda kalıyorlar.

Tahminim o ki ; tarihi japon savaş filmlerini seyredenler bilir, orda da japon askerler bayrak taşıyorlardı. Bu bayraklara göre hangi birlik nerede komutanlarca anlaşılabiliyordu.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Maddi nedenler olduğu konusu akla yatkın gelsede kırmızı rengin sıcak renklerden olduğu düşünüldüğünde dikkat çekiciliği insanları kışkırtıcılığı , agresifleştirdiğide çatışmaları arttırdığı kabul edilmelidir.Renkterapi de de kırmızı renk pek tercih edilen renklerden değildir.Genelde enerjinizin düşük olduğu zamanlar kullanılması tavsiye edilir.Yine aura okumalarda eğer auranız kırmızı renk ile kaplıysa ÖFKE veya CİNSEL DÜŞÜNCELERLE dolu olduğunuz şeklinde yorumlanabilir.Boğa ve kırmızı ilişkisi gibi aslında boğalar bildiğim kadarı ile renk körüdür daha çok hareketli nesne olduğu için saldırır ancak kırmızı renk tercihi insanların dikkatinin çekilmesi için yapılır.Kırmızı ışık gibi.Deyimlerde bile kendisine yer bulduğu dikkate alındığında üç kuruş fazla olsun kırmızı olsun gibi.Dikkat çekici bir renktir.Bilinçaltında ki atalarımızdan gelen avlanma ve öldürme içgüdüsünün tezahürü olarak ele alınabilir.Atilla İlhan 'ın şarabın gazabından kork çünkü fena KIRMIZIDIR mısraları gibi.Temelde renkleri ele almak gerekir.Kırmızı renkte bir çorba iştah açarken mavi renkli bir çorba yada yemek mide bulandırır.Mutfak mavi renkte olursa iştahınız kesilir.Kırmızı rengi düşünün vücudunuzun ısısı bile artar.Soğuk mavi yeşil renkler vücut ısısını düşürür.Mücerreptir.Nasılki KIPKIRMIZI nasıl bir betimlemedir.Nasıl baskındır.Saygılarımızla.
 

Motion

Kıdemli Üye
31 Mar 2013
613
3,374
vjRdaz.jpg
 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Askerlik yaparken gece operasyonlarında gözün geceye hızlı intibakı için 1_1.5 saat gerekirken kırmızı ışığa bakıldığında 5-10 dakika kadar göz hemen geceye adapte olur.Gece ışığına alışıldığında gündüz kadar rahat yürümek mümkündür.Hatta gündüzden daha rahat.Sevgili Motion Üstadımızın renkler konusundaki değerlendirmelerine katılıyorum.Yanılmıyorsam Ted Andrews inde renklerle ilgili bir kitabı var okuduğum kadarıyla güzelde bir kitaptır.Yine Mor bilgeliğin rengidir aura beyaz cakralar ise farklı renktedir.Mesela ben farlar dahil ışığı yedi renk görürüm sarı renk bile sarı değildir aslında.Kahverengi silik bir renktir.Mc donalds larda özellikle seçilir ye git mesajı verir yine kahverengi beni görme mesajı verir.Toplantılarda tercih edilmez.Son dönem avatarınızdaki renklerden bile yorum yapılabilirse de yeri değil haliyle.Cizgi kahramanların renkleri tesadüf değil.Saygılarımızla.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Mutlaka okurum üstadım.Renklerin insanlar üzerindeki etkisi düşünülenin çok üzerinde.Sitenin ana yüzünde de dikkat edilecek olursa genelde kırmızı ,mavi renkler hakim bunlar tesadüf değil tabi.Bilinçaltının etkisi denebilir.Yada seçtiğimiz avatarlar bile aşağı yukarı kişilik özellikleri hakkında done sağlayabilir.Belki araştırma konusu dahi yapılabilir.Seçilen resimlerin psikiyatride teşhis için kullanıldığını biliyoruz.Benzer bir araştırma da bu konuda yapılabilir ancak verilerin sağlamasını yapma şansı yok.Sadece serbest çağrışım yöntemi açısından teknik olarak kullanılabilir.Avatarlardaki renklerin , seçilen karekterlerin , duygu durumunun , duruş biçiminin , bakışlarının ,elinde silah olup olmadığının ayrımına kadar done sağlayabilir.Kendi açımdan kısa bir analiz yapmak isterim ;
1-Benim ilk avatarımda Bir kovboy ve at vardı sigara içen bir western kahramanı arkada ay yoktu ben eklemiştim.Yine resmi ters çevirmiştim.
Resimde genelde soğuk renkler hakimdi ve arkadaki at belli belirsiz duruyordu.Şöyle yorumlanabilir;
Sigaralı bir resim özgürlüğüne düşkün yasakları sevmeyen hatta çiğnemek isteyen asi bir kişilik soğuk renklerin seçilmesi arada her zaman mesafe bulundurma çabası olarak ele alınabilir.Resmin ters çevrilmesi farklı olduğunu hissettirme belkide gerçekten öyle olduğunu vurgulama olarak yorumlanabilir.
Buradan genel olarak sigaralı avatar seçiminden genelde isyankar bir kişilik olduğu genellemesine ulaşabiliriz.Soğuk renklerin seçilmesi yada şimdiki gibi siyah beyaz avatar seçimi kişinin benim renklerime dokunma ve kırmızı çizgilerim var kırmızı hatlarıma yaklaşma olarak değerlendirilebilir.
Bakışların sağ veya sol tarafa olması ise idelojik olarak yorumlanabilirsede diğer taraftan bakış açım bellidir.İstediğim gibi bakarım şeklinde düşünülebilir.Dosdoğru bakışların ise daha çok benim doğrularım var kesin kanaatlere sahibim yorumu getirilebilir.
Western yada süper kahraman seçimleri malum çizgi roman tercihlerini anlatması bakımından zaten yeterli.Ancak tarihi kahramanlar da daha çok muhafazakar bir kişilik olabileceği düşüncesi hakim gözükmekle birlikte Mister No yada Mandrake seçilmesinde ise sıradışılığın ideolojik olmayan yansıması olarak yorumlanabilir.Yine karikatürize kahramanları kullanılması ise temel yapının yaşamdan zevk alan bir durumda olduğunu anlatması bakımından önemlidir.
Silahlı avatar seçimleri nasıl açıklanabilir.Salt hoş bulma duygusu olarakta düşünülebilir.Ancak ben salt bu tezden hareket edemiyorum.Güven ve emniyet bağlamında ele alınması gerektiği kanısındayım.
Çok renkli avatarların ise kişinin tekdüzelikten sıkıldığının ve artık hayatında yeni renkler aradığının göstergesi olarak ele alınabilir.
Avatar kullanmamak ise ben zaten misafir sayılırım şeklinde ele alınabilir.İşimi bitirip ayrılacağım demektir.
Yani yorumlar çoğaltılabilir ama avatar seçiminin dahi insan psikolojisinde bir karşılığı olduğunu düşünüyorum.
Farklı analizlerde yapılabilir tamamıda yanlış çıkabilir ancak bir anket yapılsa yüzde doksan doğru çıkacağına da eminim.
Yazılan yazılar ve yapılan yorumlardan da kişilik analizi yapılabilirsede diyarı psikiyatr diyarına çevirmemek adına dozunda bırakmayı tercih ediyorum.Kişisel görüşlerim bağlayıcı değildir.Selamlarımızla.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311


Tabii koltuk renklerinden bağımsız kavga
konusunda en sabıkalı ülke Ukrayna'dır!
Onu Güney Kore ve Tayvan izler!
:)
Yine Ukrayna!
Koltukların rengi de ne güzel ama,
ne oldu şimdi böyle birdendire!
:)




Ukry_par.jpg

Parlamentolar arası birçok grup var ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Aralarında bu şekilde bir spor müsabakası düzenlenemez mi acaba? Ukrayna benim de favorim, ama Güney Kore'yi de yabana atmamak gerekir. Yanlız sevgili "Motion"ın paylaştığı videodan aldığım ekran görüntüsünde Ukraynalı parlamenterler sanki kavga etmiyorlar gibi geldi bana. Bence "uzun eşek" oynuyorlar!
 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Sevgili Motion Üstadım ;
Herkesin süper kahraman , sinema yıldızı , yada başka bir şekilde tanınmış / sempati duyduğu / kendince önemli gördüğü bilindik bir avatar seçmesine rağmen sizin salt bir suluboya kızılderili resmi seçmeniz ;
Bana göre realist / gerçekçi yönünüzü hiç kaybetmediğinizi gösteriyor.Günlük hayatta olaylara daha realist baktığınız kanısındayım.
Aynı zamanda estetik yönünüzde ağır basıyor bana göre rengarenk bir Kızılderili şefi resminin avatar olarak seçilmesinin tesadüfi olmadığı aşikar.Çok renkli bir bakış açınız olduğu da muhakkak.
Günlük hayatta titiz ve dikkatli bir insan olduğunuz aşikar.Aynı yazıda üç ayrı renk kullanılması bazı kelimelerln özellikle vurgulanması bunun göstergesi.
Yine mükemmeliyetçi bir insan profili ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum.Çok mükemmeliyetçi ve aynı zamanda oldukça gururlu bir karekter yapınız olduğunun belirtilerini avatarın sonsuzluğa bakmasından çıkartabiliriz.
Yine yaşınızın yaklaşık olarak avatarda ki resimle uygun olduğunu düşünüyorum mükemmeliyetçi insanların her zaman en uygun ve en doğrularda zirve yaptıkları dikkate alındığında siz de kendinize en uygun yaş aralığında bir avatar tercih etmişsiniz bana göre.
Tabi avatarınızı bugünlerde değiştirmeniz de bana bulunduğunuz ortamda / ev hayatınızda değişiklikler aradığınızı gösteriyor.
Sadece profilden bir avatar tercih edilmesinin nedeni olarakta özel yaşantınızda ben istediğim kadar beni tanıyabilirsiniz ben istediğim kadar görebilirsiniz ben istediğim kadar beni bilebilirsiniz mesajı taşıyor düşüncesindeyim.Bir yönünüzün sadece kendinizde kalmasına özen gösteriyorsunuz.
Sıradan bir kızılderili değilde oldukça gösterişli tüyler takmış bir şefin seçilmesi iş yaşamınızda da belirleyici bir yanınızın olduğu fikrinin oluşmasına neden oluyor.
Diğer yandan seçilen avatardaki renklerin mavi , sarı ve kırmızı renkler olması Terazi yada Aslan burcundan olduğunuzu gösteriyor.
Tabiatı sevmek dışında vakit geçirmeyi sevdiğiniz anlaşılıyor.
Yani kısaca benim yorumlarım böyle gerçekliği hiçte olmayabilir yorum zaten affınıza sığınarak yazıyorum rahatsızlık oluşturan bir durum olursa hemen silebilirim.Selamlar ve sevgiyle kalın.Dediğiniz gibi Sevgili Scanfan üstadımız beyin fırtınası yaratıyor bazan beyin kasırgası.Teşekkür ederiz.
 
30 Tem 2020
1
1
iNGİLİZLERİ BİLMEM, AMA SPARTA'LILARIN YARALANDIKLARINDA DÜŞMANIN MORALİNİN YÜKSELMEMESİ İÇİN KIRMIZI PELERİN GİYDİĞİ RİVAYET EDİLİR. BENZER ŞEKİLDE, YENİÇERİ OCAKLARININ DA ÇOĞU RENGARENK GİYİNDİKLERİ BİLİNİR. BENCE ATEŞLİ SİLAH DOKTRİNİNİN TAM OLARAK ANLAŞILAMAMASI NEDENİYLE OLABİLİR. ZİRA KAMUFLAJ ELBİSE BİLE, ANCAK İKİNCİ HARP'TE TAM MANASIYLA ŞEKLİNİ ALMIŞTIR.
 
Üst