Uzay Çocukları

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
UZAY ÇOCUKLARI


Mıstık lakabını kullanan Mustafa Eremektar'ın ilk kez 24 Ocak 1977 tarihli Milliyet Çocuk dergisi sayfalarında yarattığı Uzay Çocukları, Sevgi adlı bir gezegenin sakinlerinin uzayda seyahat ederken karşılaştığı maceraları konu edinmiştir.

Uzay Çocukları başlığında yer alan en ön plandaki karakterlerden biri Gezgin Mantar'dır, ve o aslında uzayın en gelişmiş, üstelik organik taşıma aracıdır. Sevgi gezegeninin değerli bir bilimadamı olan Bay Bilgin tarafından üretilmiş olan Gezgin Mantar, ışık hızından milyonlarca kat daha süratli gidebilmektedir. Karısı Bayan Bilge, çocukları Işın ve Uygar'la beraber uzay aracının içinde dolaşmaya mecbur kalan gemideki herkesin, "Baba," diye hitap ettiği Bay Bilgin sonunda kendi gezegenlerine döneceklerinden emindir. Aileye bu gezileri boyunca yine Bay Bilgin'in buluşu olan Teneke Güzeli adlı dişi ve Yakışıklı adlı bir de erkek robot eşlik etmektedir. Tabii bir de ikisi de akıllı ve konuşabilen hayvanlar olan Aki adlı köpekle Sarman adlı kedi Gezgin Mantar'ın güvertesinde yaşamaktadır. İlk macerasında uzaylı İzi ve Ozo'nun beyin fonksiyonlarını geliştirdikleri ayı Umbor'un kendi dünyasına dönünce karşılaştığı ilginç deneyimler ön plana çıkmış, serinin vazgeçilmez karakterleri biraz geri planda kalmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi619.jpg


Milliyet Çocuk'ta yayınlanan bir Uzay Çocukları sayfası.

Macera arasında gerek uzayla gerekse insani davranış şekilleriyle ilgili evrensel doğruluğu olan bilgileri vermeyi tercih eden çizer, kısa sürede bu başlığın çocuk hayranlarının sayısının artmasını sağlamıştır. Yemek yerine hap içmek türünden klasik unsurların yanı sıra dünyanın ve insanlığın geleceğiyle ilgili sağlıklı kararlar verilmesinin mutlak zorunluluğu ön plana çıkarılmıştır. Seride farklı gezegenlerden örnekleme yapılarak aslında dünyanın ekolojik tehlike altında kaldığı noktalar vurgulanmıştır. Ormanlık alanların tahribatı, nükleer patlama deneme ve uygulamaları, savaşlar gibi insanlığı ve doğayı tehdit eden faktörler iyice belirginleştirilmeye çalışılmıştır. 'Masal Gezegeni' başlıklı öyküsünde ise Keloğlan'ın merkezinde sarmallanan macerada felsefi yönü kuvvetli toplumsal mesajlar verilmiştir. 'Silahlı Gezegen' öyküsünde ise pek çok şiddet içeren yayınlara isimleri değiştirilerek resmedilen çeşitli çizgiroman dergileri de dahil edilerek bir yorum ve eleştiri getirilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi620.jpg


Çizgili yayınlarından çıkan üç Uzay Çocukları albümü.

Uzay Çocukları, uzun yıllar boyunca Milliyet Çocuk dergisi sayfalarından okuyucusuna ulaşan oldukça naif bir stile sahip gibi görünse de çizgisel anlatım dilinin gereklerini usulünce yerine getirmiş bir çizgiromandır. Mıstık, tamamen renkli olarak çalıştığı sayfalarda fazla detaya girmemiş konunun rahat anlaşılabilmesi amacıyla sade bir çizgi tarzını tercih etmiştir. 1981 Temmuz ve Ağustos aylarında Çizgili Yayınlar tarafından üç adet Uzay Çocukları macerası albüm halinde yayınlanmıştır.
 

uygar

Yeni Üye
29 Nis 2015
7
120
İSTANBUL
Bir küçük not. Çağdaş Yayıncılık'ın Çizgili Yayınlar olarak bastığı 5 macera var. Çılgın Bilgin, Kayıp Gezegen, Ağaçların Öcü, Çocuk Yılı ve Taş Devri. Hatta bu 5 macera ayrıca 'Uzay Masalları Dizisi' adı altında tek kitapta toplandı.
 
Üst