Gönüllüler Nijer Tessaoua Sağlık Seferi

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,049
Sarıyer


Değerli dostlarım;
oldukça yorucu ama bir o kadar da keyifli geçen Nijer sağlık desteği seferinden dün döndüm. THY Niamey'e direkt uçuyor, Bamako (Mali) aktarmalı dönüyor. Gidiş 6 dönüş 10 saat. Uçuşun üstüne Niamey - Tessaoua arasında 800 km lik otobüs yolculuğu yaptık, duraklamalarla beraber yol giderken 15, dönüşte 17 saat sürdü. Tessaoua'da kaldığımız 12 günün 10 unda sabah 8:30 - akşam 20 çalıştık. Pazar günü 13 de, cuma günü de 13:30 da bitirdik ameliyatları. Bu süre zarfında yaşları 10 ay ile 85 arasında değişen toplam 248 hasta ameliyat edildi. Aralarında 60 km mesafe olan iki farklı şehirde bulunan hastanede çalışıldı. Benim olduğum hastanede 2 genel cerrah, 2 ürolog, 1 kadın doğumcu, 1 Kulak burun boğaz uzmanı vardı. Diğerinde sadece göz (katarakt) ameliyatı yapıldı, bu ameliyatlar lokal anestezi ile yapıldığından oraya hiç gitmedim.

Bu gönüllülerin 19. Nijer seferi, genelde yılda 2 kere gidiyorlar. Halk Türkler tarafından tedavi edilmeye alışık. Bizim gelişimize yakın yerel radyodan anons yapılmış, gittiğimizde hastalar bekliyorlardı. 2 doktor arkadaş (biri bizde, diğeri öbür hastanede) sadece poliklinik yaptılar, 12 gün zarfında 3500 den fazla hasta görmüşler.

Yerel hekimler bıçak parası aldığını söylüyorlar. Biz hayra çalıştık. Katarakt ameliyatları göz içine lens yerleştirildiğinden nispeten masraflı ameliyatlar (yaklaşık göz başına 100 dolar maliyeti varmış), arkadaşlar 500 den fazla katarakt ameliyatı yaptılar, bir kısmına şahıslar bir kısmına vakıflar ve sivil kuruluşlar sponsor olmuş.

Yoğun tempo nedeniyle ancak yolculuk sırasında, hastane yolunda ve yarım günlerde fotograf çekebildim. Başarılı bir fotoğrafçı olmadığımdan resimler çok başarılı olmayabilir kusuruma bakmayın.

Nijer'de sefalet diz boyu. Bol miktarda keçi, çizgili tavuk, soğan, patates, kırmızı biber, şeker kamışı ve bilenlerin darıya benzettikleri "milet" dedikleri tahıldan başka gıda maddesi ya az ya da pahalı olduğundan ortalama gelirin 25.000 CEFA (1 dolar : 600 CEFA) olduğu ülkede insanların neredeyse hepsi zayıf ve yetersiz beslenmiş. % 95 i müslüman. Su yetersizliğinden pislik diz boyu. Halk tuvaletleri olmasına rağmen kullanan yok, duvar dibine çöken pisliyor. Kara sinek ve sivri sinek yaygın. Sıtma önemli bir sağlık sorunu. Dönüşte 48 kişilik ekipte 3 sıtma pozitif vardı ama kuluçka süresi 7 gün olduğundan bu miktar önümüzdeki hafta içinde bir miktar daha artar.

30 sene evvel çalıştığım Van'ın Özalp ilçesi bile, Tessaoua'nın yanında Paris gibi kalıyordu ki o zaman Özalp'da elektrik jeneratör ile sağlanıyordu. Bizim memlekette de gariban çoktur ama aç nisbeten daha azdır. İnsanların nasıl geçindiklerini de pek çözemedim. Sanayii kırsal kesimde hiç yok. Herkes birbirine bir şey satarak geçinmeye çalışıyor. Terzi, kunduracı, elektrikçi, un öğütücüsü gibi küçük esnaf sokakta açık havada tek bir sandalye üstünde çalışıyor.

Araba çok az, şehirler arası ulaşım külüstür otobüslerle ve eski jeeplerle sağlanıyor. Jeep'in içine 10-15 kişi biniyor, üstüne 10 kişi çıkıyor, yanlarına ve arkasın 5-10 kişi asılıyor, ön kaputun üstüne bile bir kaç kişi oturuyor ve 20 km hızla seyahat ediliyor. Ben net resimlerini çekemedim ama ilerleyen günlerde çeken arkadaşlardan alıp paylaşırım. Az miktarda bisiklet, motosiklet de var ama en yaygın kullanılan ulaşım aracı mobilet. Yolların kumla kapı olması sürüş hakimiyetini zorlaştırıyor.

İnsanlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek lazım, gidiş amaçlarımızın biri de yerel personeli eğitmekti ama ne yazık ki benim eğitebileceğim sadece benle yaşıt bir anestezi teknikeri vardı; Tankari. Lisan sorunu nedeniyle pek anlaşamasak da bir şeyler göstermeye çalıştım. Hastane de 2 si cerrahi eğitim almış (2 yıl eğitim alıp fıtık, appandisit, sezeryan, basit ortopedik ameliyatları yapıyorlar) 3 hekim olmasına rağmen 12 günde kendilerinin yaptıkları 3 ameliyat haricinde yanımıza hiç uğramadılar. 2. çalışma günümüzde ameliyathane giysili bir eleman ameliyathaneye gelip yaklaşık 15 dk bizi videoya çekti ve gitti, muhtemelen yerel sivil polisten ya da benzeri bir kuruluştandı. Adam yaptığı işi saklamaya gerek duymadığından bizde normal karşıladık.

Bokoharam zaman zaman Nijerya'dan gelip sınır köylerine uğruyormuş, bizim kaldığımız yer Nijerya sınırına 80 km idi, şimdiye kadar Bokoharam orada bir olay yapmamış ama dönüş yolculuğumuz sırasında geçtiğimiz sınıra nispeten yakın askeri kontrol noktalarının hepsi boştu, yaz aylarında bir kaç tanesini basıp, 30 civarı Nijer askerini öldürdüklerini söylediler. Yerel halk müslüman olmasına rağmen, asker ve polisin çoğunlukla hristiyanlardan seçildiğini bu yüzden Bokoharam'ın hedefinde olduklarını anlattılar, ne derece doğrudur bilmiyorum.

Dönüş sırasında Niamey'de Türkiye tarafından yaptırılan ve 2016 yılı içerisinde faaliyete geçmesi beklenen Kadın ve Çocuk sağlığı hastanesini de uzaktan görme şansımız oldu, kalıcı bir yerle ve sürekli hizmetle sağlık konusunda daha başarılı olunacağı açık.




Sevgi & saygı
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,645
Kasımpaşa
Sayın üstadım, yalnızca çizgi roman paylaşmıyor, aynı zamanda hayatını riske atıp, ta dünyanın bir ucuna, yoksul bir halka yardımcı olabilmek için düzenini, sevdiklerini ve de çizgi romanını bırakıp gözünü kırpmadan gidiyor.
İşte bu Çizgi Diyarı'nın ve üyelerinin farkı..
Çok yaşa dostum..
Sayende dünyanın bir ucundan haberdar olduk, yaptıklarından gurur duydum.
Kutlarım.
Saygılarımla.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,096
Sevgili dostum,
Asil bir görevle dünyanın neresi olsa gidilir diyebilen
diyar dostuna gönülden başarılar dilerim.
Ve başarıyla tamamlanan görev için insanlık adına teşekkür ederim.
Sevgiler,selamlar.
 

homeric

Çeviri & Balonlama
19 Eyl 2009
338
3,203
Kütahya
İnsanlığın giderek sınıfta kaldığı bu dünyada yaptıklarınız çok kıymetli. Ne mutlu size. İnsanlık adına teşekkürler...
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
Bir abimizin güzel bir organizasyonda görev almasından gururlandım.

Abi teşekkürler.
 

uzung

Yönetici
Yönetici
14 Ağu 2009
3,396
26,100
İstanbul
Oradaki insanların durumu ne kadar üzücü ise de sizlerin yaptıkları gerçekten olağanüstü. İsteseydin bu süreyi Alpler'de geçirebileceğini biliyorum.
Bir kez daha gurur duyduğumu belirtmek isterim.
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,147
İstanbul
Bu işler herkesin yapabileceği işler değil...
Tebriklerimi ve saygılarımı sunuyorum sevgili dostum...
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,618
İzmir
Değerli Ağabeyim,

Öyle güzel anlattınız ki sanki oradaymışım gibi kafamda canlandırdım. İnsanlığın dibe vurduğu bir ülkeye gidip çok büyük bir iş başarmışsınız. Bir çok insan sayenizde sağlığına kavuşmuş oldu. Siz gitmeseniz belki de bu insanların hayatları sona erecekti. Çok büyük bir iş yapmışsınız. Çok takdir edilecek bir iş yapmışsınız. Var olun.
 

Geceyürüyen

Süper Üye
19 May 2010
574
2,087
Çok anlamlı ve değerli bir sürece katkıda bulunmuşsunuz;sizinle aynı platformda bulunmakla gurur duyuyorum ağabey,tebrik ederim..
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,953
ordu-turkey
Nadir üstad şu yazına yazacak kelime bulmak zor.Allah sen ve senin gibi insanlar var oldukça bu dünyayı yok etmez.Afrikayı bu hale getiren şerefsizler şimdi ortadoğuyu afrika yapma yolunda insanlık ne zaman bu zulümler için birleşecek çok meraktayım.Keşke elimde güç olsa ve tüm dünyayı bu sömürgenlerden kurtarabilsem.
 
12 Şub 2010
15,006
543,719
Nadir gibi bir dostla gururlanmamak mümkün değil
İnsanlık adına da şükranlarımı, saygılarımı sunuyorum

Savaş üstadımın değindiği gibi, dünyanın bir ucuna, hem de can güvenliğini riske atarak dünyanın bir yoksul ülke insanlarına gönüllü sağlık hizmeti vermeye gitmek

Dampyr maceralarından çok iyi tanıdığımız " MEDİCAL TEAM " ekibi de benzer hizmetler veriyor

Yani sevgili doktorumuz da çizgi romanlarda rastladığımız kahramanlardan

Bahtı kara Afrika'da insanlık dramı yaşanmakta
Dünyanın bir kesiminde vur patlasın, çal oynasın sefahati
Bir kesiminde savaşların getirdiği acılar
Bir kesiminde bir yudum suya, bir kuru ekmeğe muhtaç insanlar

Bir yanda nasıl daha lüks yaşam sürerim, daha üst model otomobil alırım, en iyi tatili nasıl yaparım
Bir yanda ne zaman kör kurşuna, bir canlı bombaya denk gelirim endişesi

Karamsar olmak için neden çok
Ferahlık veren Nadir dostumuz gibi insanlar da var şükürler olsun
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
Çok büyük bir fedakarlıkla, mükemmel bir insanlık örneği gösterdiğiniz bu çalışmalar için sizleri tebrik ederim sevgili Gulyabani Üstadım... Gerçek ihtiyacı olanlara sağlıklarını kazandırma çabalarını, hem de hiçbir karşılık beklemeden gerçekleştirmek büyük bir kahramanlık örneği... Sizi ve gönüllü arkadaşlarınızı, canı gönülden kutluyorum... İyi ki varsınız...
 

ihtiyardost

Onursal Üye
12 Kas 2010
3,394
66,600
Karagümrük
En büyük kazancınız, tedavi ettiğiniz ve sağlıklarına kavuşmalarına vesile olduğunuz mazlumların duaları olacaktır Nadir Bey. Mazlum insanlara karşılık beklemeden götürdüğünüz bu hizmet için sizi ve ekibinizi tebrik ediyorum.
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,645
Gaziantep
Öncelikle hoş geldiniz Nadir Bey. Artık günümüzde "nadir" bulunan güzel insanlardan birini tanımış olmak gurur verici. Tam kitap haline getirilecek bir gezi-tıp hizmeti olmuş. Halkın yaşamı sanki Osmanlının son dönemindeki gibi.
 

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,062
2,792
ülkem ve insanlık adına gurur duydum sizin gibi fedakar insanlarımızın sayısının artması dileğiyle teşekkür ederim.
 
Üst