Seyir Defteri Bilimkurgu Dergisi Sıralı Listesi

tayyare

Yönetici
22 Nis 2019
868
16,201
Seyir Defteri Bilimkurgu Dergisi​

Mavi Didim yerel gazetesinin eki olarak 4 sayı çıkmıştır. Genel yayın yönetmenliğini üyemiz Sayın Hakan Alpin yapmıştır.

Deginin ilk sayısının yine Hakan Alpin tarafından hazırlanmış ön yazısı:

Türk bilimkurgu ve fantastik severiere miras olabilecek bir dergi hazırlama düşüncesinin somutlaşan ilk sayısıyla huzurlarınızdayız. Ülkemizin varolan tüm bilimkurgu ve fantastik literatürüne bir 'geçmiş bilinciyle' bakan ve onun ayak izlerinden ilerleyecek olan Seyir Defteri, geçmişe yönelik bu ilgisini okurlarıyla da paylaşarak kendi düşünsel seviyesinin olgunluğunu kurmayı hedeflemektedir. Dergimiz bir yandan varolmuş literatürden güç alırken, bir yandan edineceği verilerle Türk bilimkurgu ve fantastik edebiyatının geleceğini (kendi çapında) oluşturmaya gayret gösterecektir.

1996'da yayınlamaya başladığım Atılgan Bilimkurgu Dergisi'nde eksikliğini hissetiğim şeylerden birisi de buydu işte. Çok hızlı bir değişim ve gelişim sürecinde olan dünya bilimkurgu ve fantastik evrenine ayak uyduramıyorduk. Yayınlanan nitelikli romanların, dergilerin veya çekilen filmierin sayısının çokluğu takibi zorlaştırırken, değişen global değerlerin insanlık üzerinde bıraktığı tortuları analiz etmekte de güçlük çekiyorduk. Dahası, dünya biliminin gelişimine de bazı açılımlar sağlayan 'bilimkurgu edebiyatına' ülkemiz adına gelenek ve kültürümüzden güncel katkı ve katılım da sağlayamıyorduk.

Halbuki bana göre, Türkiye, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel miras çeşitliliği, zenginliği ve özgünlüğü itibarıyla bu ufku kucaklayabilecek ve hazmedecek yeterlilikte ve potansiyelde bir ülkedir. Bu potansiyeli ürüne, Türkiye'nin geleceğine, yatırıma ve gelire dönüştürmek bir vizyon ve proje meselesidir. Didim'de yayınlanan Mavi Didim gazetesinin ilavesi olarak sunmaya karar verdiğim(iz) Seyir Defteri; makro ölçekte olmasa da, mikro ölçekte bir talep ve üretim dalgalanması yakalamayı amaç edinmiştir.

Tarihi ve kültürel değerlerimizi harmanlayarak bilimkurgu ve fantastik edebiyatla ilgili ortaya koyduğumuz yazılı ürünlerin ve bu konularda sahip olduğumuz tüm bilgi birikiminin tamamı bu ülkenindir. Bundan dolayı vizyonumuzun temelinde, birbirine kardeş bu iki edebi türün kendi zenginliklerimizi yansıtan üretimlerini hayranlarına sunacak bir imkan sağlamak yatıyor. Başka bilimkurgu ve fantastik severlerin de makro ölçekte açılımlar sergileyeceğine olan inancımız tamdır. Ülkemizde yayınlanan 'ilçe çıkışlı' ilk bilimkurgu ve fantastik dergisi olma özelliği taşıyan Seyir Defteri, prestijli bir yayının olması gerektiği format ve nitelikte yayın hayatını sürdürecektir.

Gerek dünyada, gerekse ülkemizde gerçekleştirilen en pahalı sinema filmlerinin çoğu bilimkurgu ve fantastik temalar üzerine kuruludur. Bu kadar marka olan ve alaka gören bu iki türe ait üretimlerini dergimiz sayfalarından diğer severlerle paylaşmak isteyenleri, Seyir Defteri'nin konsepti, gücü ve inancı altında etkinliğe davet ediyoruz.

Doğumundan beri ne fantastikten, ne de bilimkurgudan uzak kalmamış olan Anadolu'nun, insalığın en büyük ideali olan 'geleceğe' inanan ve onun kurulmasında katılım sağlamak isteyen tüm bilimkurgucularını ve fantastikçilerini aramızda görme arzusundayız. Okur ya da katkı sağlayıcı kalemler olarak . . .

'Özel' bir dergi yaratmanın uzun yolunun henüz en başındayız. Bizimle birlikte yürüyen kişi ve kuruluşlar , dergimizin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Sevgilerimle.

Hakan Alpin
Genel Yayın Yönetmeni





Seyir Defteri - Sayı 1 Otacı

Seyir Defteri - Sayı 2 Otacı

Seyir Defteri - Sayı 3

Seyir Defteri - Sayı 4
 
Son düzenleme:
Üst