2013 - Thomas Ott - Karanlık Ülke (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

2013 - Thomas Ott - Karanlık Ülke (Çeviri & Balonlama)
Dark Country (İngilizce)


Çıkış Yılı: 2013
Senaryo & Resimleyen: Thomas Ott
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı(lar): Raw Studios (ABD)
112 sayfa, 188 MB, 2000 px, CBR
Fontlar:Bank Gothic, Compacta (kapak); Times New Roman, Tahoma


52032020373_9c83f349a3_o.jpg

(MediaFire)



İsviçreli Thomas Ott'un 2013 tarihli Dark Country (Karanlık Ülke) albümü 112 sayfa. Bunun 65 sayfasında Ott'un hikayesi yer alıyor. Sonraki sayfalarda ise bu grafik romana kaynaklık eden 2009 tarihli Amerikan filmine ait yapım hikayesi yer alıyor. Evet, film grafik romanın sinema uyarlaması değil, grafik roman filmin çizgi uyarlaması. Yönetmeni Thomas Jane (ilk filmi), senarist Tab Murphy. Zaten albümün kapağında bu iki isim de Thomas Ott'un isminin yanına yazılmış. Yönetmen Thomas Jane bu filmi yaparken Thomas Ott'un Dead End ve Greetings from Hellville'inden ilham aldığını belirtmiş.

Albümün filme ait ikinci bölümünde afişler, DVD kapakları, eskizler, "storyboard"lar, özel efektlerin ve plastik makyajların detayları, konsept tasarım çizimleri, storyboard çizimleri vs yer alıyor. Filmi mutlaka hatırlayacaksınız, bir yerlerde rastlayıp izlemişsinizdir. Bana birkaç kere denk gelmişti. İzlediğim tarihlerde oyuncularının ve yönetmeninin fazla tanınmamış oluşundan önce "B" türü ucuz filmlerden biridir diye düşünmüştüm ve seyretmem bunu demiştim. Gerçekten bir "B" türü filmmiş ama garip bir çekiciliği vardı, beni hemen içine çekti, sonuna kadar seyretmiştim. Gerçekten ürkütücüydü. Bu arada filmdeki yaratığın tasarımını çizgi roman dünyasından ünlü bir isim, Bernie Wrightson (1948-2017) yapmış. Bol ödüllü Bernie Wrightson korku romanlarının illüstratörüydü ve Warren'da başlayıp DC, Marvel dahil çalışmadığı yayınevi kalmamıştı. O tarihte ne Wrightson'ı ne de Ott'u tanıyordum haliyle.

Film yapımıla ilgili birçok teknik terimi çevirdim, zira Türkçe karşılıkları çok güzeldi, mesela "call sheet=iş planı" gibi. Bazılarının Türkçe karşılıkları da pek oturmamış gibi geldiği için olduğu gibi bıraktım, mesela "storyboard"a Türkçede "hikaye panosu" diye bir karşılık uydurmuşlar. Storyboard kulağa daha hoş geliyordu, zaten tıpkı televizyon, telefon vb gibi hemen bütün dillerde değişmeden kullanılan kelimeler gibi, bunun da ne olduğu anlaşılıyor. Bir çizim tekniği olan "scratchboard" da aynı şekilde dile yerleşmiş. Zaten kısa ve tam bir Türkçe karşılığı yok, ancak tarif edilebiliyor. Bunu Thomas Ott'un külliyatını sunarken ilk albümde açıklamıştım, ama kısaca tekrarlamak gerekirse beyaz zemin üzerine değil de siyah zemin üzerine kazıyarak beyaz alanların ortaya çıkarılmasıyla görsellerin oluşturulması tekniğidir. Thomas Ott hep bu teknikle çalışmış.

Thomas Jane'in filmi sinemalarda gösterilmemiş, sadece DVD olarak dağıtılmış. 3D versiyonu ise sadece birkaç özel gösteride seyirciyle buluşmuş (Sony de 3D BluRay'ini basmaktan vazgeçmiş). Yönetmen/yapımcı bu "garip, kusurlu küçük filmimiz" diye bahsettiği ilk filminin ucuz B-türü bir film olduğunu ve bu türün hayranlarına hitap etmeyi amaçladıklarını söylüyor. Yapım hikayesinde bunlar detaylarıyla anlatılmış.

52032236044_469ccddf96_o.jpg

Her kaliteden Türkçe dublajlı versiyonları nette çok sayıda var.
Bunlardan biri de şu:

İyi okumalar ve iyi seyirler,
Saygılarımla.

Thomas Ott Küllyatı:

**1989 - Thomas Ott - Hata Hikayeleri (ÇveB)
**1995 - Thomas Ott - Cehennemköyden Selamlar (ÇveB)
**1996 - Thomas Ott - Çıkmaz Yol (ÇveB)
**1998 - Thomas Ott - Strapazin Dergisinden Kısalar (ÇveB)
**2005 - Thomas Ott - Panoptik Sinema (ÇveB)
**2008 - Thomas Ott - Numara 73304-23-4153-6-96-8
**2012 - Thomas Ott - Karanlık Ülke (ÇveB) .... Buradaki albüm

 
Son düzenleme:
Üst