1989 - Thomas Ott - Hata Hikayeleri (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,232

1989 - Thomas Ott - Hata Hikayeleri (Çeviri & Balonlama)
Tales of Error (İngilizce)



Çıkış Yılı: 1989
Senaryo & Resimleyen: Thomas Ott
Çeviri & Sayfa Düzenlemesi: scanfan
Yayıncı: Edition Moderne
53 sayfa, 61 MB, 2000 px, CBR
Fontlar: Times New Roman


52031987106_4ff05348bb_o.jpg

(MediaFire)



Hata Hikayeleri (Tales of Error) İsviçreli Thomas Ott'un ilk albümü (t.o.t.t. mahlasını da kullanıyor) Eserlerinin hepsini "scratchboard" tekniğiyle çizmiş. Daha önce de açıkladığım gibi "scratchboard" tekniğinde standart çizimlerdeki gibi beyaz zemin üzerine çiniyle değil de bunun tersine, çiniyle (veya benzeri bir siyah boya ile) kapatılmış beyaz yüzeyi (bu da genellikle karton, ahşap gibi mat veya folyo gibi parlak bir yüzey üzerine kaplanmış beyaz bir tür kil oluyor) jilet, kretuvar, bistüri, tel fırça, iğne, tığ vb aletlerle kazımak suretiyle açığa çıkararak desenler oluşturuluyor. Yani çok zahmetli bir teknik.

1966 yılında Bern'de doğan Ott, zürih'te Güzel Sanatlar Okulu'nu bitirmiş ve 80'lerin ikinci yarısında bağımsız bir çizer olarak çizgi roman dünyasına dahil olmuş. Balon kullanmadığı sözsüz hikayeleri kasvetli ve sert bir atmosferi yansıtır, hayatın belirsiz ve karanlık taraflarını tasvir eder. Thomas Ott'un bu az yazılı ama sözsüz (balonsuz) panellerine 'sessiz' paneller adını takmışlar.

Bu albümün adı "Tales of Error" (hata hikayeleri), ünlü bir korku çizgi roman serisinin adı olan "Tales of Horror"a (korku hikayeleri) bir gönderme yapıyor. Hikayelerde balon yok ama başlıkları, bazı altyazıları ve panellerde şurda burda geçen birkaç kelimeyi çevirdim. Panellerde yer alan yazılar da Ott'un sanatının bir parçası olduğu için eserin orijinalliğini bozmamak adına çevirileri orijinallerinin panellerdeki yerlerine yerleştirmek yerine dipnotlarla vermeyi tercih ettim.

Thomas Ott'un diğer eserlerini de çevirip sunmaya gayret edeceğim. Aynı şekilde onlarda da çevrilecek kısımlar çok minimal. Sonuncusu hariç: "Karanlık Ülke" albümünde çevrilecek çok yer vardı, o uğraştırdı biraz. Sanatçının külliyatının büyük kısmını burada sunmuş olacağım. Albümlerin çıkış yıllarının sırasını takip edeceğim. 6 albüm ve 1 derleme olmak üzere 7 sunum yapacağım. Fırsatım olursa 7'sini birden sunarım.

İyi okumalar,
Saygılarımla.


Scratchboard tekniğine küçük bir örnek. Ben en kısasını seçtim, siz Youtube'da daha uzun yüzlerce örnek bulabilirsiniz.
Scratchboard tekniğine küçük bir örnek

Thomas Ott Küllyatı:

**1989 - Thomas Ott - Hata Hikayeleri (ÇveB).... Buradaki albüm
**1995 - Thomas Ott - Cehennemköyden Selamlar (ÇveB)
**1996 - Thomas Ott - Çıkmaz Yol (ÇveB)
**1998 - Thomas Ott - Strapazin Dergisinden Kısalar (ÇveB)
**2005 - Thomas Ott - Panoptik Sinema (ÇveB)
**2008 - Thomas Ott - Numara 73304-23-4153-6-96-8
**2012 - Thomas Ott - Karanlık Ülke (ÇveB)

 
Son düzenleme:

zeytinrengi

Aktif Üye
11 Nis 2009
458
941
Balon kullanılmayan sözsüz hikayeler adı biraz garip gelmişti.Merak edip ilkini indirince harika bir kitap gördüm.Hemen hepsini indirmeye başlıyorum.Yazıp,çizen İsviçreli Thomas Ott'a ve bizi O'nun eserleriyle tanıştıran değerli yöntici 'scanfan'a teşekkürler.Ellerine,emeklerine sağlık.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Türkiye'de İsviçreli çizer Thomas Ott üç adet grafik romanı Flaneur Kitabevi tarafından yayınlandı.
Flaneur kitabevi tanıtım bülteninde Thomas Ott hakkında;
"Sanatçı, sinemacı, şarkıcı ve çizgi roman ressamı Ott klasik çizgi roman üretim teknikleri dışında, yazı ve resim ortaklığını scratch art tekniği ile tek bir cümle kurmadan bozarak eserlerini görsel bir şölene dönüştürmeyi başarıyor.
Ott, kretuar yardımıyla bir cerrah gibi kazıyıp yonttuğu sayfalarında, seks, uyuşturucu ve şok’n roll kavramını birleştirerek çizgi romanlarında korku ve gerilim hikâyelerini okurun içine ustaca işliyor ve yarattığı bu karanlık evrenin korku tünelinde okurunu sinir bozucu ve ürpertici yolculuklara çıkartırken, çağdaş grafik anlatımıyla eşsiz başyapıtlar ortaya koyuyor."

Sınırlı sayıda özel edisyon olarak basılan R.I.P Best of 1985-2004, Numara - 73304-23-4153-6-96-8 ve Cinema Panopticum adlı grafik romanlar bugün çok yüksek fiyatlarla bile olsa bulunmamakta.
Şimdi sevgili üstat scanfan tarafından artık tüm eserleri ile Thomas Ott Çizgi Diyarında..
Böyle çalışmalar beni gururlandırıyor, iyi ki aramızdasın sevgili scanfan.
Ucsuz bucaksız çizgi roman evreninde bize yol gösterdiğin için sana minnettarım.
 
Üst