Raoul Fulgurex - V1 - Gizemli Sır (Çeviri/Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,315

Raoul Fulgurex - Gizemli Sır (Çeviri/Balonlama)
Cilt 1 (3 Albümlük Serinin 1. Albümü)
Raoul Fulgurex Le Secret Du Mystère (Orijinal Fransızca adı)
Raoul Fulgurex: And The Mysterious Plot (İngilizce adı)

Frankofon, Mizah
Senaryo : Didier Tronchet (Didier Vasseur)
Çizim: Dominique Gelli (Gelli Paganelli)
Renklendirme: Marie Roubenne
Çeviri & Balonlama: scanfan
1989 Albüm (Fransızca) İlk Çıkış
1992 Ocak #136 Heavy Metal dergisinde yayımlandı (İngilizce)
51 sayfa, 122 MB, 2000px, CBR
Fontlar: CCAdamKubert (balonlar), Futura (kapaklar)


51079674667_6c15b2c5fe_o.jpg

(MediaFire)

Fransızca Orijinal Albümlerin ve Tefrika Edildikleri İngilizce Heavy Metal Dergilerinin Kapakları:
51084682791_c051c311be_o.jpg



Fransız Didier Tronchet'in (asıl adı Didier Vasseur, d.1958) yazdığı ve yurttaşı Dominique Gelli'nin (İtalyan kökenli, asıl adı Gelli Paganelli d. 1960) çizdiği Raoul Fulgurex serisi ilk kez Fransa'da 1989'da Glenat yayınevi tarafından albüm olarak basıldı. 3 albümlük seri 3'er sene arayla yayımlanarak 1995'te sona erdi. Seri 1992 yılından başlayarak 2'şer sene arayla Amerikan Heavy Metal dergisinde her bir macera bir sayıda olmak üzere İngilizce olarak yayımlandı. Heavy Metal'de kahramanın adını ilk bölümde Raul Fleetfoot olarak çevirmişlerdi. Sonraki iki sayıda adı orijinalindeki gibi Raul (Raoul) Fulgurex yapılarak tefrika edildi. Bu arada bu serinin yazarı Tronchet'in kendisi de aynı zamanda bir ÇR çizeridir. Buradaki çeviri İngilizcesinden yapıldı, balonlama Fransızca albümün üzerinde yapıldı.

Bu mizahi seri tipik bir serüven kahramanı parodisiydi. Kahramanının tuhaf adı da mizahi çağrışımlar yapıyor. Fulgurate yıldırım benzeri ışıklar çıkarmak, elektrik akımıyla yakmak vs gibi anlamlara geliyor. Zaten maceraların isimleri de hafiften tuhaftır, albümlerin adında yakın anlamlara gelen iki sözcükle tuhaf sıfat tamlamaları yapılmış: "Gizemli Sır" ve "Katil Ölüm". Üçüncü albüm ise "İsyancılar Ayaklanıyor"!

Buradaki birinci albüm 1990'da Angouleme Uluslararası Çizgi Roman Festivali'nde (Fransa) "Alph'Art Mizah Ödülü"nü almış. Festival bünyesinde büyük ödülden ayrı olarak dağıtılan bu mizah ödülü sadece 1989-2001 yılları arasında verilmiş.

Absürt gag'lerle dolu bu parodide, albüm içinde sadece iki sayfada (s.14, s.18) üç-dört tane erotik panel var. Bu panellerdeki genital bölge görüntüleri Amerikan Heavy Metal versiyonunda minik siyah bantlarla sansürlenmişti. Tuhaf bir biçimde Fransızca orijinalinde de yarısı bantlanmış, yarısı bantlanmadan bırakılmıştı. Ama bantların arkasında neler olduğu açıkça belli(!)

Bu macerada Herge'ye bir selam duruşunda bulunmuşlar. Normal karakterinin oldukça dışına taşmış bir Tenten portresi çiziliyor. Macerada Tenten'in köpeği ve kaptan da var, onların da tipleri aynı olmasına rağmen yaşam tarzı ve huy (evet, köpeğin bile huyu farklı) olarak bildiğimiz karakterlerin çok dışında tasvir edilmişler. İsimleri de zikredilmiyor. En çok da Tenten'in "Mavi Lotus" macerasına göndermeler yapılmış. ÇR'ın ana teması bana uzaktan uzağa Woody Allen'ın fantastik filmi "Kahire'nin Mor Gülü"nü çağrıştırdı. O filmde baş karakter perdeden çıkıp gerçek hayata karışıyordu.

Üç albümlük serinin ilk albümünün çeviri ve balonlamasını sunuyorum. Diğer iki albümü de çevirmeyi düşünüyorum.

Keyifli okumalar dilerim,
Saygılarımla.

Raoul Fulgurex Serisi

Raoul Fulgurex - V1 - Gizemli Sır (Buradaki çeviri)
Raoul Fulgurex - V2 - Katil Ölüm
Raoul Fulgurex - V3 - İsyancılar Ayaklanıyor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

aziz balıkçı

Süper Üye
9 Ağu 2020
2,981
8,394
scanfan üstadım, değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim. sizlere kolaylıklar dilerim. Heavy Metal dergisinin yayınlamış olduğu bütün çizgi romanların arşivimizde olması dileğiyle.
 

ALIENRIPLEY

Süper Üye
29 Ocak 2016
1,196
2,105
Sevgili Scanfan...
Gerçekten BOMBA bir çalışma ve HARİKA bir sunum... Çok teşekkür ederiz!
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,647
Kasımpaşa
Çok merak ettim Tenten parodisi ya da karşıtı bu kahramanı...
Doğallıkla yine benim hiç haberimin olmadığı bu ödüllü çizgi romanı okuma keyfi ve ayrıcalığı için teşekkürler.
 
Üst