Sisler Ormanının Büyüsü (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,322

Sisler Ormanının Büyüsü (Çeviri & Balonlama)
Alacakaranlık Yoldaşları'nın 1. Kitabı

İlk Çıkış Yılı: 1983
Yazan ve Çizen: François Bourgeon
Çeviri & Balonlama: scanfan
fontlar: ccJimLee, CCBattleDamaged, Futura, Georgia
51 sayfa (46 hikaye+5 kapak), 126 MB, 300 dpi, 2000 px



51006717597_ec3d4c451e_o.jpg

(MediaFire)

1945 doğumlu Fransız çizgi roman sanatçısı François Bourgeon'un 1983-1990 yılları arasında yazıp çizdiği 3 kitaplık "Alacakaranlık Yoldaşları" (Les Compagnons du crépuscule) serisinin ilk kitabı olan "Sisler Ormanının Büyüsü"nün (Le sortilège du bois des brumes) çeviri/balonlamasını sunuyorum. Birkaç gün önce bunun tanıtımını yaparken önce İspanyol "Cimoc" dergisinde çıkan tefrikasını, sonra da İspanyolca güzel ciltli bir albümünü görmüş olduğum için, ayrıca da kitapta çizerin sadece soyadının ön planda zikredilmesinden dolayı seriyi İspanyol kökenli sanmıştım. Oysa bir Fransız çizgi romanıymış. Ayrıca bir kitabı hariç eserleri hiç İngilizceye çevrilmemiş. Ama bizler gibi çeviri ve balonlama yapan bir scanlation grubu bu seriyi İngilizceye çevirmiş. İspanyolca çevirisi ise resmi çeviri. Elimde her üç dilden albüm de vardı, ama tarama kalitesi en yüksek olanlar İspanyolcalarıydı. Ben haliyle ÇR'ı İngilizcesinden çevirdim ama balonlamayı İspanyolca paneller üzerinde yaptım.Kapaklar ise hepsinden birden, yani hangi dildeki tarama güzel veya kompozisyonu daha ilginçse o kapakları aldım, Türkçeleştirdim.

François Bourgeon'un Orta Çağ'da geçen "Les Compagnons du crépuscule" (Alacakaranlık Yoldaşları) adlı fantastik/tarihi çizgi romanı 3 cilttir. Bunlar Fransızca ve İngilizce adlarıyla ve çıkış yıllarıyla şöyledir:

1- Les Compagnons du crépuscule 01 Le sortilège du bois des brumes (1983) (51 sayfa)
The Companions of the Twilight 01 The Spell of the Forest of the Fogs
Alacakaranlık Yoldaşları 01 Sisler Ormanının Büyüsü (Bu konudaki çeviri)

2-Les Compagnons du crépuscule 02 Les yeux d'étain de la ville glauque (1986) (54 sayfa)
The Companions of the Twilight 02 The Tin Eyes of the Slimy Town
Alacakaranlık Yoldaşları 02 Balçıklı Kentin Kalaylı Gözleri

3-Les Compagnons du crépuscule 03 Le dernier chant des Malaterre (1990) (137 sayfa)
The Companions of the Twilight 03 The Last Song of the Malaterres
Alacakaranlık Yoldaşları 03 Malaterre'nin Son Şarkısı

Buradaki ilk ciltteki fantastik hikaye kırsalda/ormanlarda geçiyor. Daha önce yaptığım tanıtımdaki kent ve şato manzaraları daha ziyade üçüncü ciltte yer alıyormuş.

İyi okumalar dilerim.

 
Son düzenleme:

HIZIRKOYLU

Yeni Üye
27 Eki 2020
91
270
Ustat harika bir paylaşım çok kıymetli bir eseri kazandıriyorsunuz bizlere
Bu seri ustune yayinlanmis inceleme kitabı dahi var Avrupa da ..O kitabı dahi ingilizceye çeviren
Bourgeon hayranı scanlation yapan bir grup var şansımıza...Akademik inceleme düzeyine gelmiş bir eser ile karşı karşıyayız..

Bileğinize sağlık..
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,322
Ustat harika bir paylaşım çok kıymetli bir eseri kazandıriyorsunuz bizlere
Bu seri ustune yayinlanmis inceleme kitabı dahi var Avrupa da ..O kitabı dahi ingilizceye çeviren
Bourgeon hayranı scanlation yapan bir grup var şansımıza...Akademik inceleme düzeyine gelmiş bir eser ile karşı karşıyayız..

Bileğinize sağlık..


Teşekkür ederim sevgili "HIZIRKOYLU". Evet sözünü ettiğiniz bu kitabı diğer "Alacakaranlık Yoldaşları" grafik romanlarıyla birlikte indirmiştim: 1992 basımı "In the Mermaids Wake" adlı kitabı Michel Thiebaut diye biri yazmış. Dediğiniz gibi bu çizeri çok seven scanlation grubu diğerleriyle beraber bu kitabı da İngilizceye çevirmiş. Çok kapsamlı, hacimli (201 sayfa) ve bol resimli süper bir inceleme kitabı. Grafik albümlerdeki olayların tarihsel arka planı, kullanılan dil (tevekkeli değil ilk albümü çevirirken dili bana çok tuhaf gelmişti), kostümler ve mekanlar, efsaneler, Kelt gelenekleri, drüidler vs hepsi detaylandırılmış. Minyatürler ve tarihi metinlerle desteklenen kitaba 100 yıllık bir de zaman çizelgesi koymuşlar. Bu arada François Bourgeon çok detaycı ve titiz bir çizermiş. Tarihsel gerçekçilik adına çizdiği birçok mimari yapının, geminin ölçekli modellerini yapmış, çizimlerini onlara bakarak yapmış.
 
Son düzenleme:

ALIENRIPLEY

Süper Üye
29 Ocak 2016
1,198
2,108
Dünden beri giremediğim sitemize giriş yapıp, François Bourgeon'un bu muhteşem eserini çevirdiğinizi gördüğümde gözlerime inanamadım, harika bir seçim ve çok vurgulayıcı bir Frankofon olarak harika bir işe girişmişsiniz.. Gerçekten çok teşekkür ediyor, sağlıklı ve mutlu günler diliyorum scanfan kardeşim!
 
Üst