Eisenhower Atatürk'ün Kabrinde (1959)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,321

Eisenhower Atatürk'ün Kabrinde (1959)
21 Aralık 1959 Tarihli LIFE Dergisinden

Kısaca "Ike" (ayk okunur) adıyla anılan ABD'nin 34. Başkanı "Dwight D. Eisenhower" 1959 yılı sonunda birçok ülkeyi kapsayan bir dünya turuna çıkmıştı. Bu arada Türkiye'ye de geldi. 1953-1961 yılları arasında görev yapan Başkan Eisenhower 2. Dünya Savaşı'nda 5 yıldızlı bir generaldi ve "Batı Avrupa Müttefik Kuvvetleri"nin ünlü komutanıydı. Aralık 1959'da kendisi gibi bir başkomutan olan Türkiye'nin ilk Cumhurbaşkanı "Mustafa Kemal Atatürk"ün anıt kabrini ziyaret etmiş ve saygı duruşunda bulunmuştu. Life dergisinin 21 Aralık 1959 tarihli nüshasında bu konuya birkaç sayfa ayrılmış. Yarın (29 Ekim 2017) Cumhuriyetimizin ilânının 94. yıldönümü kutlanacak. O vesile ile dergiden iki fotoğrafı sunuyorum. "Bir Resim, Bin Kelimeye Bedeldir" diye bir Çin atasözü vardı. Resim ve fotoğraflar birçok altmetin, çok dikkatli insanların farkedip yorum yapacakları ince detaylar içerir. Belki de ben onun için mesajlarımda çok görsel kullanıyorumdur, kelimelerle anlatamadıklarımı resimler daha iyi anlatabilir düşüncesiyle. Satın aldığım dergiler de çoğunlukla görsel ağırlıklı olurlardı. Şimdi kapanmış olan Life dergisini de çok severim. Çok iyi fotoğrafçıları vardı, onların bir tanesi de bizden biri, "Ara Güler"di. Mesela Life'da yer alan birkaç çarpıcı fotoğraf "Vietnam Savaşı"nı bütün çıplaklığıyla anlatır, o konuda onlarca kitap okusanız aynı duyguyu vermez. Aşağıdaki fotoğraflar üzerine de saatlerce konuşulabilir, fikir yürütülebilir. Konuyla çok yakından ilgili değil ama yine Life dergisinden bir üçüncü fotoğraf daha ekledim. 1890 doğumlu Eisenhower Atatürk'ün yaşıtı sayılırdı, 1969'da 78 yaşında öldü. Keşke büyük Atatürk de 1970'li yıllara kadar yaşasaymış.

Ike_Ata_n_n_Kabrinde.jpg

Fotoğrafın lejandı şöyle: TÜRK KAHRAMANIN KABRİNDE. Eisenhower, Ankara'ya yukarıdan bakan bir tepenin zirvesinde yer alan Atatürk'ün heybetli mozolesine bıraktığı karanfillerden oluşan çelengin önünde yalnız başına ve sükut içinde ayakta duruyor. Başkan buraya, anıtın spot ışıklarıyla çevrelendiği alacakaranlıkta gelmişti. Çağdaş Türkiye'nin babası Atatürk, I. Dünya Savaşının ardından ülkeyi 15 yıl yönetti. Aralarında kadınlara verilen özgürlüklerin de olduğu, onun yaptığı reformlar Osmanlı İmparatorluğu'nun geleneklerini ortadan kaldırdı ve demokrasi için bir çerçeve oluşturdu.

Ike_resmi_ge_it_Ankara.jpg

Fotoğrafın lejandı: ÜSTÜ AÇIK ARABADA BİR ANKARA TURU. Eisenhower Ankara'nın ana caddesi olan Atatürk Bulvarı'ndan geçiyor. Bir zamanlar Atatürk'e ait olan otomobilde yanında, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Celâl Bayar oturuyor. Kalabalıklar İngilizce olarak "We Like Ike" (Ike'ı seviyoruz) diye bağırıyor. Bir başka grup da üzerinde "Hoşgeldiniz büyük Dostumuz" yazılı elle yapılmış bir pankartı sallıyor. Başkan kutlamaların müthiş etkileyici olduğunu söyledi. Bu şatafatlı kutlama için özellikle yapılmış 12 taktan biri olan çiçeklerle bezenmiş takın üzerinde, "Güvenli olmayan barış, barış değildir" sloganı yazıyordu.

T_rk_Askeri_S_n_rda_1956.jpg

Fotoğrafın altında yazan: SINIRI KORUYOR. Türk askeri (solda) Ağrı Dağı'nın yakınlarında
Türkiye, İran ve Rusya'nın sınırlarının birleştiği nöbet noktasında İranlı kader arkadaşıyla bir araya gelmiş.

 
Son düzenleme:

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,405
Bütün dünya saygıyla anıyor bütün dünya takdir ediyor bütün dünya dehasını dahasını biliyor da işte malum.....Malumu ilama gerek yok.
 
Üst