scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Pişmiş Kelle Sayı - 0001 (1990-Mart) - scanfan taraması
Pişmiş Kelle mizah dergisi, 2 Mart 1990 tarihli 1. Sayısı
Pişmiş Kelle
Hunharca Güldüren Hain Dergi

Fiyatı: 500 TL.
Müdahelesiz (tıpkı çekim)
68 MB, 300 dpi, 16 sayfa, CBR (rar-->cbr)

PSMSKLLE_90_1_Kpak.jpg

(Mega)

"Pişmiş Kelle"nin "künyesi"
PSMSKLLE_90_1_Knye.jpg


Elimdeki ilk sayıdan başlıyorum. ÇD'da daha önce sayın "oks03" tarafından gayet tatminkâr bir taramayla sunulmuş, yine de alternatif bir tarama olarak buradakini beğenilerinize sundum. Sayın "fındıkfındık"ın bir defasında demiş olduğu gibi: "fazla mal göz çıkarmaz"!, öyle değil mi?. Saygılarımla.
(Not: Dergi muhafaza edildiği yerde suya maruz kalmış, üzerindeki alacalı lekeler ondan)

 
Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,795
4,722



Sayın scanfan ;

Yine yapmışsın yapacağını. Pişmiş Kelle gibi bir mizah dergisini üstelik ilk sayısını , üstelik "Tam çekim (Lekeleriyle birlikte)" yani en doğal haliyle.Nasıl sebze alırken "organik" ( Bu deyim yanlış aslında ama tartışmanın yeri burası değil. )
olanını almaya çalışıyorsak elektronik kitap dergilerde de "TamTarama" = "TamKitap-TamDergi" = "Ham haliyle" = "Doğal Haliyle" taramaların taraftarıyım. Bunu yeri gelmişken bir kez daha belirteyim.
Bu konuda yeni bir deyim daha kullanmışsın burada : “Müdahalesiz ( tıpkı çekim)” [ *Elbette ki belli ve zorunlu “müdahaleleri” yaptığın ( daha önce belirtmiştin bu müdahalelerin gerekliliğini ve sınırlarını ) ] bu deyim de sana yakışan bir çekim türü.

Derginin ilk sayfasından :

NASIL ÇIKTIK ?

Aman... Ne siz sorun ne de biz söyleyelim... Bu pahalılıkta millet sokağa bile çıkamazken biz kalkıp ne yapıyoruz? Dergi kılığına girip mizah piyasasına çıkıyoruz... Hem de dokuzuncu dergi olarak. Neyimize güveniyoruz? ANAP'lı dayımız mı var? Ya da manyak mıyız?. Artık bunu bilemeyiz. Siz de bilemezsiniz. Bu işi fazla kurcalamaya da gelmez haliyle... Uzay meseleleri gibi bişey bu...




Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

"Tarama" ile ilgili eski bir gözlemim
Web sayfalarını online olarak ve formatını muhafaza ederek, olduğu gibi çeviren (daha doğrusu çevirmeye çalışan) "Google Translate" ilk kez "2007" yılında hizmete girdiğinde, nasıl çalışıyor, doğru çevirebiliyor mu filan diye merak etmiş bazı yabancı sitelerde denemiştim. Sonra da da zor ve Latin alfabesi kullanan dillere aykırı bir lisan olduğunu düşündüğüm, 7000 harf karakteri olan "Çince"den örnekler aramaya başlamıştım. Bunun için "Çin"den yayın yapan siteleri gezerken tesadüfen sadece "dergi tarayan" (kitap filan taramıyorlardı) Çinli fanların bir sitesine denk geldim. O zaman "Google Translate" Türkçe çeviri hizmeti vermiyordu, sayfaları Çince'den İngilizce'ye çevrilmiş şekliyle görüyordum. Ben böyle gayretli, azimli ve yarışmacı ruhlu atom karıncaları bir arada görmemiştim. Bunlar ağırlıklı olarak ünlü coğrafya dergisi "National Geographic Magazine"leri tarıyorlardı. Aynı dergi sayısını belki on-onbeş ayrı katılımcı kendi tarzında tarıyor, sunuyor, katılımcılar birbirlerinin taramaları üzerine yorumlar yapıyorlar, eleştirilerde bulunuyorlar, teknik ayrıntıları paylaşıyorlar, puan veriyorlar ve en iyi taranmış sayıyı (ikinciyi ve üçüncüyü vb) seçiyorlardı. Bense baktıklarım arasında, en iyi ile ikinci iyi arasında pek bir fark göremiyordum. Yalnız nedense o taramalarda "NGM"lerin "reklâm sayfaları"nı ayıklıyorlardı, bu da benim hiç sevmediğim bir şey, zira dergi reklâmlarını birer "zaman kapsülü" olarak görürüm, derginin yayımlandığı dönemin toplumunun tüketim alışkanlıklarını, kültürünü vb yansıttığını düşünürüm. O nedenle buradan indirdiğim birkaç dergiyi de silmiştim. Sonraki yıllarda aradığımda adını bile hatırlamadığım o siteyi bir daha hiç bulamadım (1,5 milyar nüfuslu bir ülke için bu normal mi acaba?). O tarihte acaba aynı zevkleri paylaşan, aynı düşüncede insanların bir araya geldiği bir site/forum "Türkiye"de de olabilir mi/var mı diye aklımdan geçirmiştim. Geçen yıl "Çizgi Diyarı"nı keşfedince çok umutlandım. Onlar kadar "saplantılı" karakterler olmasak da, taramaların kalitesi üzerinde yeterince duruyoruz galiba. Ancak o Çin sitesindeki eleştirilerin onda birini burada yaptığımız takdirde çok kişinin birbirine küsebileceği ihtimali de düşünmedim değil(!). ÇD'da taramaların kalitesi gittikçe artıyor bence, ileride bu titizliğimizin daha da artmasını temenni ediyorum. Hepsi birbirinden nazik ve hoşgörülü tüm ÇD müdavimlerine, karşılık beklemeden harcadığı emekler ve fedakârlıkları için sonsuz teşekkürler.
 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,364
141,486
Bizde aynı konuyu taramaya kalksap 3 ncü dünya savaşının başlangıcı olur mu, olur. Bizim sıkıntılarımız da burda başlıyor, halbuki hoşgörüyü en fazla benimseyen bir ırk olmamıza rağmen olumsuzluklar neden oluyor ben anlamış da değilim. Sadece bu çizgi için değil günlük yaşamda da aynı.

Çok teşekkürler üstadım fazla mal göz çıkartmaz ve emek verilen her şey bence çok güzeldir.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,078
36,676
İstanbul

"Tarama" ile ilgili eski bir gözlemim
...
Ancak o Çin sitesindeki eleştirilerin onda birini burada yaptığımız takdirde çok kişinin birbirine küsebileceği ihtimali de düşünmedim değil(!). ÇD'da taramaların kalitesi gittikçe artıyor bence, ileride bu titizliğimizin daha da artmasını temenni ediyorum. Hepsi birbirinden nazik ve hoşgörülü tüm ÇD müdavimlerine, karşılık beklemeden harcadığı emekler ve fedakârlıkları için sonsuz teşekkürler.


:) Aman üstadım... Kaygın son derece yerinde. Bu memleketin yurttaşları olarak eleştirmeyi çok sever ama eleştirilmeye pek katlanamayız. Hep konuşuruz ama dinlemeyi pek bilmeyiz. En doğruyu da biz biliriz. Birisinin bize yol göstermesine hiç katlanamayız. O birisinin aklına muhtaç değiliz ya. Tartışmalara hem almak hem vermek için değil, kendi düşüncemizin, kendi yapıp ettiklerimizin nasıl en doğru olduğunu ispatlamak için gireriz. İstemeyi iyi biliriz, vermeyi pek beceremeyiz. Surlarda gedik vermenin alemi yok ama değil mi? Off... Bunları yazarken acayip bir sıkıntı bastı içimi :) Tüm bu söylediklerimin genelleme olduğunun altını da çizeyim. Çizgi Diyarı da bu tespitlerden azade değildir muhakkak ama görece olarak hoşgörü sınırının biraz daha geniş bir topluluk olduğumuzu da ilave edelim.

Bu ülke topraklarından bu kadar mizah dergisinin çıkmasının, belki de en etkili muhalefeti bu dergilerin yapmasının toplumumuza hakim olan bu tabloyla bir ilgisi var mıdır acaba? Bir çeşit kaçış aracı mıdır acaba mizah dergileri? Neticede kendini anlatabilmenin epey etkili bir aracı bu dergiler.

Tüm katkıların için çok teşekkür ederim, üstadım.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Bu dergi üstadların elinde matbaadan yeni çıkmış görünümüne kavuşması birazcık vakit alır o kadar kolay.. Ancak üzerindeki su lekeleri bu derginin okunduğunu, elden ele dolaştığını, belki de kesilen bir karpuzun altında çöpe gitmekten son anda kurtulduğunu gösterir, anlatır bize.. Bu güzel tarama ve sonraki mesajlarda benim de bir Çinli olduğumu gösterir güzel anektod-açıklama için teşekkür ederim.
 

savok

Admin
30 Eki 2009
19,988
83,571
Kasımpaşa
Bu arada sayın yönetici direnc11'in "pek" tehlikeli bulduğum genellemelerine katılmadığımı da arz ederim... Neme lazım kayıt koyayım da başımız ağrımasın...
 
Üst