Pekos Bill Türkiye yayın listesi

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
PEKOS BILL


Vahşi Batı'nın vahşi konseptinde kendi usulüyle barışı sağlamaya çalışan Pecos Bill, ilk kez 3 Aralık 1949 tarihinde ve Mondadori Yayınevi tarafından dağıtımı yapılan Albi d'Oro serisinde yayınlanan periyodik dergisiyle okurla buluşmuştur. Başlangıçta Guido Martina'nın yazdığı senaryoları Pier Lorenzo De Vita çizgiromana dönüştürmüştür.

Birçok kahraman gibi atı ve özel kovboy giysisiyle Batı'da, Teksas çayırlarında maceraya atılan bir karakter olan Pecos Bill, henüz bir bebekken saldırıya uğrayan kervandan kurtulmuş, onu bulan ve emzirerek hayatını kurtaran dişi bir kurt tarafından büyütülmüştür. Böylece İtalyan çizgiroman okuyucularının kalbinde önemli bir yer kazanan senaryosunda hızlı atı Turbine/Tayfun ile maceradan maceraya atılmıştır. Kemerinde ateşli öldürücü silahlar yerine taşıdığı ve başarıyla kullandığı kementle ve aklıyla kötülere karşı mücadele etmeyi tercih eden kahraman, son derece hümanist barışçı bir kişiliği ön plana çıkartmıştır. Uzun boylu, sarı dalgalı saçları mavi gözleriyle oldukça karizmatik yüz görünümü, renkli ve pantolonunun yanından savrulan uzun kurdeleleriyle benzerleri arasında hemen dikkat çekmektedir.

PecosBill.jpg


Efsanenin doğuşunu gösteren bir kapak resmi.

Bilhassa Teksas ve havalisindeki barışı tehdit eden kızılderili ve beyazlara engel olmaya çabalayan kahramana bu uğraşlarında kendisine Tatlı Sue isimli hoş bir sevgili eşlik etmiştir. Ayrıca gerçekten yaşamış iki marka isim, Davy Crockett ve Calamity Jane de karelerinde samimi olduğu ve yardımları sık sık devreye giren iki arkadaşıdır. Bunlara daha sonraki senelerde bir de Tornavida isimli yaşlı bir kovboy daha eklenmiştir.

Sonraki maceralarıyla seri devam edince ilk çizeri De Vita'ya Dino Battaglia, Rafaele Paparella, Gino d'Antonio, Francisco Gamba ve Leone Cimpellin gibi ressamlar katkı sağlamışlardır. Pecos Bill, toplam altı yıl süren ve 31 Mart 1955'de sona eren ilk serisinin ardından, 1956'da bu kez Francisco Gamba'nın çizerliğinde Alpe Yayınevi logosuyla yeniden gündeme gelmiş ve tekrar hayranlarıyla buluşmuştur. Bu seriyi 1960 yılında Torelli ele almış, 1964'den itibaren ise iki sene boyunca Bonato ve Cimpellin serinin yeni öykülerini çizmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi464.jpg


Kıral Neşriyat Yurdu'nun bastığı Pekos Bill'in 13. sayı kapağı.

Türkiye'de bir tek kahramana ait ve uzun soluklu ilk periyodik dergi unvanının da sahibi olan Pekos Bill'in ilk sayısı 25 Şubat 1951 tarihinde İtalya'daki yayıncısı Mondadori'nin Türkiye temsilcisi konumundaki Sinyor Maldini tarafından yayınlanmıştır Ancak bu ilk sayıdan sonrası bazı bürokratik sorunlardan dolayı bir türlü basılamamıştır Sonraki aylarda devreye giren Alâeddin Kıral'ın sahibi olduğu Kıral Neşriyat Yurdu tarafından 8 Aralık 1951 tarihli 'Çiçeklerin Gelini' adlı maceranın yayınlandığı 2. sayısından, yani kaldığı yerden itibaren yeniden Türk okuyucusunun karşısına çıkmıştır. Karşılıklı iki sayfası renkli ve siyah-beyaz armonisi olan bu dergi, 11 Nisan 1953 tarihine değin toplam 70 sayı basılmıştır. Bu tarihte 1117 sayılı kanun gerekçesiyle toplatılan ve basımı durdurulan dergi, ertesi hafta Koca Teks başlığı altında yayınını mahkemesi sonuçlanıncaya kadar ilk sayıdan başlayarak 38 sayı devam etmiştir. Aynı yılın sonuna doğru muzır neşriyat davasından beraat eden Pekos Bili, arada Koca Teks olarak çıkan sayıları da kaldığı yerden itibaren toplayarak 23 Ocak 1954 tarihli 109. sayısıyla beraber yayınını sürdürmüştür. 1957 yılında yine Kıral Neşriyat Yurdu tarafından başlatılan 'Yeni Seri' Pekos Bili, bu kez de 17 Mayıs 1958'de tekrar yayına girmiş ve nihayet 16 Mayıs 1959 tarihinde başlayan üçüncü Kıral Neşriyat serisiyle bu logo altında son kez yayınlanarak bu yayınevindeki kariyerini noktalamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi465.jpg


Pekos Bill'in Kıral Neşriyat Yurdu tarafından yapılan 1959 baskısı.

Pantolonunun kenarından şeritler savrulan efsanevi kahramanı yayın portföyüne dahil eden bir başka yayıncı da 1962 yılı ortalarında Pulhan Yayınevi'nin sahibi Ali Nusret Pulhan olmuştur. Küçük boy ve yarı renkli basılan Resimli Pekos Bill başlıklı haftalık dergi, 8 Mart 1966'dan itibaren aynı yayınevi tarafından yeniden çıkarılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi465b.jpg


1962 Pulhan yayınlarına ait ufak boy çıkan bir Pekos Bill sayısı.

İlk sayısı 3 Ağustos 1970 tarihinde Tay Yayınları logosuyla yayına başlayan ve toplam 28 sayılık fasikül ve onların toplandığı 7 ciltlik cep kitabı boyutundaki serisiyle üçüncü yayınevi ziyaretiyle Türk okurunun karşısına gelen Pekos Bill, yeni öyküleri ve çizgi stiliyle 1950'lerdeki popülaritesini yakalamaktan oldukça uzak düşmüştür. 3 Nisan 1981-9 Mayıs 1982 tarihleri arasında yayında kalan ve bu kez Hürriyet Yayınları tarafından tamamen renkli olarak basılan ve 59 sayı süren haftalık dergisiyle bu unutulmaz başlık Türkiye maceralarım noktalamış oldu.

izgiromanAnsiklopedisi465a.jpg


1970 Tay Yayınları'na ait bir Pekos Bill sayısı.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
pekos_132.jpg
pekos_inside.jpg


Kıral Neşriyat Yurdu tarafından 1964 yılında yayınlanan Pekos Bill'in 132. sayı kapağı ve giriş sayfası.
 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
pekos_120.jpg
pekos_129.jpg
pekos_131.jpg

pekos_121_panels.jpg


Kıral Neşriyat Yurdu'ndan çıkan Pekos Bill'in 120, 129 ve 131. sayılarının kapak resmi ve bir sayfa.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,575
İzmir
Epey zaman önce hazırladığım Pekos Türkiye Macerası;
PEKOS BİLL ,1949 senesinde Mondadori Yayınevi tarafından yayınlanarak,okuyucu ile buluşturulmuştur.
Guido MARTİNA senarist olarak ,Pier Lorenza DE VİTA ise çizer olarak yaratıcılarıdır.Daha sonraki yıllarda Dino BATTAGLİA,Rafeele PAPERELLA,Gino D'ANTONİO,Francisco GAMBA ve Leone CİMPELLİN gibi ressamlarda katılmıştır.

Sarı saçlı,mavi gözlü ve uzun boyludur.(Flash Gordon'dan ilham alındığı da söylenir.)
Çok renkli ve özel bir kıyafeti vardır.Yeleği,fuları,püsküllü pantolonu her daim jilet gibidir.
Bir süre Tatlı Sue isminde bir sevgiliside karalerde görünmüştür.
Tayfun isminde çok hızlı bir atı vardır.
Yardımcıları Calamity JANE ve Davy CROCKETT'tir.Gerçek hayatta da yaşamış olan yardımcıları popülerliğini arttırmaktadır kahramanımızın.
Asla,ateşli yada kesici silah kullanmaz.
Kementinden başka silahi yoktur.Kementi çok iyi kullanır.
Batı'da sürekli barışı sağlamak için uğraşır.Kızılderililer ve askerler arasında savaş çıkmasına mani olmak için uğraşır.

Hikayesi ise bize yabancı değildir aslında,
Bebekken saldırıya uğrayan bir kervandan sağ kurtulmuş.Dişi bir kurt tarafından korumaya alınmış ve büyütülmüştür.

25 ŞUBAT 1951 yılında türkçe olan ilk sayı İtalya'da basılmıştır.
Daha sonra bir takım bürokratik sorunlar yüzünden ara verilmiş ve 8 ARALIK 1951 tarihinde KRAL NEŞRİYAT tarafından kaldığı yerden devam edilerek tekrar yayınlanmaya başlamıştır.
Yarısı renkli yarısı siyah beyaz olan dergi 70'inci fasiküle kadar eksiksiz devam etmiştir.1117 nolu kanun gereği toplatılan dergi hiç ara vermeden 71'inci sayı yerine 1'inci sayıdan başlayarak ,macera atlamadan kaldığı yerden KOCA TEKS ismi ile tekrar yayınına devam etmiştir.38 fasikül bu isimle çıkmış daha sonra muzır neşriyat davasından beraat ederek yine kendi ismine kavuşmuştur.İki isimle toplam 108 sayısı çıkmış olan dergi,bu seferde PEKOS BİLL ismi ile 109 numaradan başlayan fasikül numarası ile yayınına 214'üncü fasiküle kadar devam etmiştir.
İlk seri 214 fasiküldür.
Daha sonra tekrarsız 50 fasiküllük ve 70 fasikülük iki seri daha çıkmıştır.
Son olarak 50 fasiküllük monokrom baskı birinci sayıdan başlayarak tekrar edilmiştir.Bu seri KRAL NEŞRİYAT'taki PEKOS BİLL yayını olmuştur.

Daha sonra PULHAN YAYINEVİ'nden iki seri olarak tekrar çıkmıştır.
Bu serilerden ilkinin 7 cilt olduğu bilinmektedir.Fasikül sayısı olarak ise,net olmamakla birlikte 32 fasikül oluğu söylenmektedir.
İkinci serini monokrom baskı olduğu bilinmekte,ancak kaç fasikül çıktığı tesbit edilmemiştir.(10'u geçmediğini düşünüyorum.)

Üçüncü yayınevi olarak 1970 yılında TAY YAYINLARI'ndan çıkmıştır.
Küçük boy,Ciltleri kalın farklı bir seridir.Siyah beyazdır.
Çok tutulmamış yayın hayatı 28 fasikül ve 7 ciltte tamamlanmıştır.

Son olarak HÜRRİYET YAYINLARI tarafından 1981-1982 yılları arasında büyük boy,yarı renkli 59 adet fasikülü çıkarak Türkiye macerasını noktalamıştır.

TÜRKİYE'DE YAYINLANAN PEKOS BİLL SERİLERİ
1.SERİ-------------214 Fasikül(KRAL YAYINEVİ)
2.SERİ--------------50 Fasikül(KRAL YAYINEVİ)
3.SERİ--------------70 Fasikül(KRAL YAYINEVİ)
4.SERİ--------------50 Fasikül(KRAL YAYINEVİ)
5.SERİ---------------7 Cilt(Fasikül adedi net olamamakla 32)(PULHAN)
6.SERİ---------------?(PULHAN)
7.SERİ--------------28 Fasikül-7 Cilt(TAY)
8.SERİ--------------59 Fasikül(HÜRRİYET YAYINLARI)

Birde üzerinde tarih bilgisi olmayan KRAL YAYINEVİ tarafından yayınlanan 3adet özel sayı vardır.
Bu sayıların kapağında PEKOS BİLL ÖZEL SAYI yazmaktadır.
Ancak,içeriğinin PEKOS BİLL ile alakası yoktur.
Bu üç sayının içeriği ,BAKS,FAKİRİN SIRRI,ÖLDÜREN ŞUA'dır..

Sevgili Önder Çakı'nın 4. seri 23. sayıya yazdığı yukarıdaki paylaşımını konu bütünlüğünü sağlamak ve koleksiyonerlere faydalı olması açısından buraya almayı uygun gördüm.
 
Üst