bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand

Suat YALAZ, (1932- )


izgiromanAnsiklopedisi648.jpg

1932 yılında Çiçekdağ, Kırşehir'de doğan Suat Yalaz, Güzel Sanatlar Akademisi'ne girene değin pek çok Anadolu kentinde bulunmuştur. İlk karikatürleri Adana'da çizmeye başlayan Yalaz'ın bu çalışmalarını ilk basan yayın organı Kayseri Erciyes Gazetesi olmuştur. Ancak ilk çıkışını 1957'de karikatür de çizdiği Turhan Selçuk ve kardeşi İlhan'ın birlikte çıkardığı Dolmuş mizah dergisinde çizdiği karikatürize stildeki Yeşilçam Sokağının Esrarı ve Tarzan çizgiromanıyla yapmıştır. Her iki başlığın metinlerini de Yeşilçam'ın senaryo rekortmeni Bülent Oran kaleme almıştır. Ayrıca kendi yazıp çizdiği Büyüklere Masallar başlıklı çizgiroman haricinde çok sayıda Dolmuş kapağı da hazırlamıştır. Bu dergi haricinde Akbaba, Renk gibi mizah ve mizah harici dergilerde karikatürleri yayınlanmıştır. Suat Yalaz, yedek subaylığını yaptığı 1959 yılından itibaren Akşam Gazetesi'nde yazar Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun yazdığı senaryolardan yola çıkarak çizmeye başladığı Kaan adlı tarihi karakterle çizgiroman çalışmalarına ivme kazandırmıştır. Bu karaktere ait dokuz adet macera çizdikten sonra gazeteden ayrılmış, ve Kaan'dan yola çıkarak geliştirdiği Karaoğlan adlı Orta
Asyalı kahramanının maceralarını kendi yayınevinden haftalık dergi olarak yayınlamaya başlamıştır. Kısa zamanda çok popüler olan Karaoğlan, çizerinin de katılımıyla ardı ardına sinema filmlerine uyarlanmıştır.
1971 yılında Avrupa'ya açılmak amacıyla Paris'e giden Yalaz, bir süre sonra buraya yerleşmiştir. Bu sırada Türkiye'de çeşitli serilerle yayını devam eden Karaoğlan'ın bazı maceralarına minik rötuşlar yaparak başta Fransa olmak üzere Belçika, Kanada, Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerde Kebir başlığıyla yayınlanmasını sağlamıştır. Fransa'da toplam altı yıl süren periyodik yayınını takiben, 1974 senesinde Almanya'da Şenol Kirpikçioğlu'nun katkılarıyla çıkarılan Süper Sunday adlı gazetede de yine Kebir adıyla
tefrika edilmiştir. Bu yayının Türkiye'de yayınlanan versiyonu olan ve yine Kirpikçioğlu tarafından yayına hazırlanan Süper Gazete'de hem Ringo (bu tarihten bir yıl önce kısa ömürlü Soni Ringo dergi serisinin başlık değiştirmiş verisyonudur), başlığı hem de Karaoğlan maceraları gazetenin birer tam sayfasına yayılan dev formatta çizgiromanlar olarak basılma şansı bulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi648a.jpg


Yalaz'ın Sabah Gazetesi'ne çizdiği bir Son Osmanlı sayfası.

Çeşitli kereler yayına giren Karaoğlan çizgiroman dergi serilerinden 1963 yılında başlayanını kendi kurduğu yayınevinin logosuyla basarak ilk kez yayıncılık deneyiminde bulunmuştur. Bir dönem Karaoğlan Yayınevi logosuyla faaliyet gösteren bir yayınevi ise Kansas Kit ve Deyvi Kroket başlıklı westernleri yayınlamıştır. Suat Yalaz'ın Güneş Gazetesi için hazırladığı ve bu gazete tarafından çoğu 1985 yılında karton kapaklı olarak basılan İslam'da Kutsal Savaşlar: Bedir, Son Peygamber Hazreti Muhammed (s.a.v.), Allah'ın Kılıcı Halid Bin Velid, 4 Halife-Hulefâ-i Raşidin türünden başlıkları olan dini birkaç çizgiromanı da yayınlanmıştır. Kare altı metinlerle de desteklenmiş bu albümler daha sonra saman kağıda basılarak tekrar yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi649.jpg


Suat Yalaz'ın Atatürk'e Suikastler, Çerkez Etem, Enver Paşa ve 4 Halife adlı albümlerinin kapakları.

Yalaz, 1992'den 2000'li yılların başına değin Sabah Gazetesi'nde Atatürk'e Suikastler, Enver Paşa, Çerkez Ethem, Topal Osman gibi belgesel çizgiromanlara imza atmış, ayrıca Kurtuluş Savaşı'nda geçen konularıyla Son Osmanlı ya da Yandım Ali adlı bir kahramanın yarım düzineye yakın macerasını çizmiştir. Yalaz, 1990'ların ikinci yarısında Takvim Gazetesi sayfalarında ise Kozanoğlu'nun 'Kolsuz Kahraman' romanını alt yazılı olarak çizgiromana uyarlamıştır. 2002 yılı ortalarından itibarense Vatan Gazetesi'nde Çakırcalı Efe'nin tefrika öyküsünü çizdiği bir resimle destekleyerek okuyucularına ulaşmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi649a.jpg


Takvim Gazetesi'nde yayınlanan Kolsuz Kahraman başlıklı Yalaz çizgiromanından bir bant.
 
Üst