bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
PİRE NURİ


(1) 1934 yılında yayına başlayan M.Faruk Gürtunca'nın sahibi olduğu Afacan çocuk gazetesinin son sayfasında çıkan Pire Nuri'nin Yaramazlıkları başlığı tek sayfalık devamlı öyküsüyle dikkat çekmiştir. Başlıkta Pire Nuri adlı bir erkek çocuğunun başından geçen mizahi temalı olaylar işlenmiştir.

Pire Nuri, ön tarafı alnından ileriye doğru uzanan siyah saçları, enine çizgili uzun kollu V yakalı kazağı ve dizüstü beyaz şortuyla dolaşan bir çocuktur. Yaramazlık adı altına giren davranışları aslında Çiroz Ali gibi yaşıtı arkadaşlarının onu iteklemesi sonucunda giriştiği eylemlerden ibarettir. Afacan'da yayınlanan sayfaların tamamı numaralanmış alt yazılı metinlerle desteklenmiş ve konuşma balonlarından yoksun karelerden müteşekkildir. Ve bu karelerde D. Camus diye bir çizerin imzasının bulunması, resmedilen karelerdeki toplumsal tavır ve davranış şekillerinden İngiliz kaynaklı olduğu sonucuna ulaşmayı mümkün kılmaktadır. Ayrıca park gezileri yapan eşler, kostümler, polis kıyafetleri hep bir İngiltere atmosferi çağırışımı yapmaktadır. Kaptan ve Çocukları, Little Lulu, Buster Brown gibi benzeri çizgiromanlarda görülen hınzır ve önünde durulamaz cinsinden yaramazlıkların yer almadığı Pire Nuri serisi kendi halinde, hatta 'büyümüş de küçülmüş' kategorisine dahil olacak bir sunumdadır.

izgiromanAnsiklopedisi472a.jpg


Afacan dergisinin 27. sayısındaki D.Camus imzalı Pire Nuri'nin Yaramazlıkları sayfası.

(2) 1945 yılında Afacan Çocuk Gözü adlı haftalık dergide Şahap Ayhan'ın fırçasından hayat bulan Pire Nuri'nin Yaramazlıkları başlıklı renkli çizgiroman derginin arka kapağında yayınlanmıştır.

Pire lakaplı zeki ve afacan çocuk Nuri, siyahi akranı, aynı zamanda ayrılmaz arkadaşı Zengibar ile naif olmalarına karşın sevimli maceralar yaşamıştır. Aynı yılın sonuna doğru yayınlanan sayılarında dergi içinde siyah-beyaz olarak da boy gösteren öyküler, ertesi yıl Pire Nuri ile Zengibar başlığında yayınlanmaya başlamıştır. Kafasında denizcilerin giydiği beyaz beresiyle ve güleç yüzüyle girişimci ruha sahip Nuri ile bir türlü 'r' harfini söyleyemeyen ve sürekli Nuri'yi izleyen kafası fesli Zengibar, esprili tek sayfalık öyküleriyle okuyucuyla buluşmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi472.jpg


Afacan Çocuk Gözü dergisinin arka sayfalarında yayınlanan bir Pire Nuri ile Rengivar sayfası.

Ara sıra İstanbul görüntülerinin arka fonlarda izlendiği başlık, bir süre sonra bu kez Nuri'nin dilinin bir önceki macerada sürçmesiyle arkadaşına seslendiği gibi Pire Nuri ile Rengivar şekline dönüşmüştür. Bir süreliğine ortadan kaybolan ve yayından kaldırılan çizgiroman sonradan başlığının yeniden ikinci versiyona geri dönmesiyle yayınına kare altı yazılarla çizilerek devam etmiştir. Bir öykülerinde ünlü Fantoma'yı dahi yakalayan ikili, bu sayılardaki maceraları Bedri Koraman'ın fırçasından yaşamıştır.

(3) CeylanYayınları tarafından 1955 yılında basılmaya başlanan haftalık Ceylan dergisinde Cecil Jansen'in fırçasından çıkan Pire Nuri, sonraki sayılarda Ferdi Sayışman'ın kopistliğinde bant formatında yayınlanmıştır.
 
Üst