Stan LEE

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Stan LEE, (1922- )


izgiromanAnsiklopedisi375a.jpg

22 Aralık 1922 tarihinde New York'da doğan Stanley Lieber ya da çizgiroman dünyasının bildiği lakabıyla Stan Lee, sadece onyedi yaşındayken Timely/Marvel Comics grubunun editör asistanı sıfatıyla çizgiroman evrenine giriş yapmıştır.

Stan Lee, yirmi yaşına geldiğinde editörlüğe terfi etmiştir ve yayın grubunun adı artık Atlas Comics'dir. Genç editör, yayınevinin 1950'lerde izlediği inişli çıkışlı satış periyodunu yakınen izleme şansı bulmuş, deneyim kazanmıştır. Stan Lee, çok sayıda süper kahraman başlığına öyküler kaleme almış; The Witness, The Destroyer, Jack Frost, Whizzer ve Black Marvel ve saire gibi sayısız yeni serinin yaratılmasına üst düzeyde katkı sağlamıştır. Başlangıçta yazdığı öykülerinin kalitesi fazla yüksek değildir, ancak grubun ismi 1960'larda Marvel Comics haline geldiğinde daha iddialı öyküler kaleme almaya başlamıştır. Editörü olduğu yayın kuruluşu beklenen atılımı yapmış ve The Fantastic Four/Fantastik Dörtlü, Spider-Man/Örümcek-Adam, Doctor Strange, Thor, The Hulk, Sub-Mariner, Daredevil ve Iron Man/Demir Adam gibi başlıkları devreye sokmuştur. Lee'nin yazdığı güçlü senaryoların birçoğu Marvel Comics'in bir başka duayeni olan çizer Jack Kirby ile işbirliği sonucu yaratılmıştır, üstelik bunlar önceki örneklerine oranla süper yeteneklerinin yarattığı psikoloji ve sosyolojik etkenlerle de boğuşmak durumundadırlar. Bu anlamda süper kahraman tarihinin yeniden yazılması, karakterizasyonlarda daha farklı etmenlerin de devreye girmesi onun sayesinde olmuştur. Bu nedenle 1960'lara damga vuran Stan Lee etkisi kalıcı sonuçlar yaratmış ve Marvel Comics logosu pek çok popüler başlık kazanmıştır. Tüm bu yaratıcılık sayesinde Lee, 1972'de yayıncı ve editöryal yönetici konumuna yükselmiş, grubun başındaki tek adam haline gelmiştir. 1974 yılında 'Origins of Marvel Comics' ismini taşıyan bir bibliografık kitap yazmıştır. ABD çizgiromancılık sektörünün duayenlerinden biri olan Stan Lee, 1990'larla birlikte ezeli rakipleri olan DC Comics ile birlikte ses getiren ortak projelere de imza atılmasına önayak olmuştur.

300px-Origins_of_Marvel_Comics.jpg


Origins of Marvel Comics
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

"Cengiz Üstün" "Hortlak" dergisinin Ocak 2017 tarihli 13. sayısında verilen yılbaşı ilavesi "Kıyak"ta "Stan Lee"ye bir saygı duruşunda bulunmuş ve aşağıdaki sayfayı hazırlamış. Stan Lee, şimdi 95 yaşında.

HORTLAK_eki_k_yak_2017_Oca_13.jpg


 
Üst