bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Sururi GüMEN, (1920-2000)



1920 yılında Bursa'da doğan Sururi Gümen, ailesiyle İstanbul'a yerleştikten sonra devam ettiği; o zamanki ismi İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi olan Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü'nden ayrılarak Babıali'de ressamlık yapmaya başlamıştır.

Sururi kısaltmasıyla imzaladığı çalışmaları 1940'dan itibaren yayınlanan süreli yayınların çoğunda görünmüştür. 1943'de Çocuk Dünyası dergisinde resimler çizmiş, 1944 yılında Çocuk Haftası dergisine hazırladığı Dünyayı Geziyoruz'dan sonra çizdiği Nasreddin Hoca başlıklı çizgiromanı bu tarihi Türk karakterinin ilk çizgiroman uyarlamalarından birisi olmuştur. Ayrıca bu tarihten bir yıl önce yayınlanmaya başlayan bu dergide pek çok kapak illüstrasyonuna da imza atmıştır. 1946'da ise ünlü İngiliz bilimkurgu yazarı H.G.Wells'in The Invisible Man romanını Görünmeyen Adam adıyla çizgiromana uyarlamış, aynı yıl Tahsin Demiray'ın sahibi olduğu, 1001 Roman dergisinin 1946 yılında yayına başlayan üçüncü serisinde kapak illüstrasyonları hazırlamıştır. 1949 yılından sonra Sedat Simavi'nin özendirmesiyle Hürriyet Gazetesinde çalışmaya başladıktan sonra, çizmekte olduğu karikatürlere daha fazla ağırlık vermiş olsa da 1952 yılından itibaren bant formatın da çizmeye başladığı Can Baba çizgiromanıyla dokuzuncu sanatta kalıcı olma yolunda önemli bir adım atmıştır. Gerçi Hürriyet'de işe başladığının ertesi yılı çizdiği Kunuri Savaşı, başlıklı bir çalışmasında Kore Savaşı'na ait sahneleriyle popülerlik kazanmış, hatta bu çizgiroman gazetenin birinci sayfasından okurlara sunulmuştur. Ayrıca Sururi, Vasfi Maksu lakabını kullanarak Hürriyet'in hafta sonu ilavesinin sayfalarından bazı bilimkurgu temalı çalışmalar da yayınlatmayı başarmıştır. Sururi daha sonraki yıllarda yine Hürriyet için 1953'de Gulliana ve Vasfı Maksu takma adıyla Yüz Yıl Uyuyan Adam'ı; 1954'de ise Türkiye'de hazırladığı son çizgiroman başlığı olan Dördüncü Kattaki Adam'ı çizmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi255.jpg

Sururi Gümen, 1960 yılından itibaren resim çalışmalarını ABD'de sürdürmek amacıyla bu ülkeye yerleşmiştir. Birleşik Devletler'de genelde grafik ve illüstrasyon çalışmalara imza atmıştır. Yaklaşık kırk yıl ABD'de yaşayan ve resim sanatı ve yan kollarıyla ilgili faaliyetlerini orada sürdüren Sururi Gümen, ayrıca Yedigün, Yıldız, Kırmızı-Beyaz gibi yayınlarda da çeşitli illüstrasyonlar çizmiştir. Gümen, ardında çok meşhur 'Sururi' imzasını bırakarak Eylül 2000 tarihinde Amerika'da vefat etmiş ve birkaç gün sonra Türkiye'de toprağa verilmiştir.
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,696
Sururi Gümen, ayrıca Disney dahil bir çok şirket için çalışmış olan karikatür ve çizgi roman çizeri "holdwater" takma adlı Murad Gümen'in de babasıdır.
 
Üst