bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
Ramiz GÖKÇE, (1900-1953)


izgiromanAnsiklopedisi248.jpg

XIX. asrın son yılı içinde, 1900'de İstanbul' da doğan Ramiz Gökçe, İkinci Meşrutiyet kuşağına hayat veren, resim yanı ağır basan karikatür anlayışının ilk ustalarından biridir.

Ramiz Gökçe, ilk karikatürü on altı yaşında Şeytan adlı mizah dergisinde yayınlandığında Öğretmen Okulu'na devam etmiş ve burayı bitirdikten bir süre orta dereceli okullarda öğretmenlik yapmıştır. Resim ve basın tutkusundan dolayı karikatüre giderek yaklaşmış ve çizimlerini önce Sedat Simavi'nin Diken adlı dergisinde, ardından da 1921'de Yeni Eğlence, Ayine; 1922'de Aydede, Akbaba; 192 3'de Zümrüdüanka; 1935'de Karikatür, Karagöz gibi mizah dergilerinde ve Yeni Sabah, Cumhuriyet, Tasvir gibi ülkenin en önemli günlük gazetelerinde yayınlatmayı başarmıştır. 1949 yılında yayıncılığa soyunarak önce Peri ve Salon ardından da Mizah adlı dergilerini çıkartmıştır. Bu dönemde çok sevilen ve ilgiyle takip edilen günlük bant kahramanları yaratmıştır. Bunlar arasında Tombul Teyze ve Yeni Zengin en ünlüleridir.

ram77.jpg


Tombul Teyze’nin Kocası – Karıcığım, ben sana “Fasulye fazla yeme, gaz yapar!” demedim miydi!..

Gökçe, sanatının tepe noktasındayken Mizah dergjsindeki çalışmaları yer almıştır. Gerçek yaşam kesitlerini bantlarına aktarmayı seven Ramiz Gökçe, abartılı vücut ölçülerine sahip Tombul Teyze'de de karikatür sanatının da temeli olan zıtlık temasını kullanmıştır. Bantlarında ve karikatürlerinde konuşma balonu kullanmayan Gökçe, genelde esprilerin metinlerini altyazılarla sunmuştur. Bant çalışmalarının bazılarını sonuncusu 1946'da ve dört sayı olarak çıkan Tombul Teyze'nin yanı sıra Kadınlar Albümü ile Yeni Zengin gibi özel albümlerde toplayan Ramiz Gökçe, 5 Ocak 1953 tarihinde karikatür çizerken geçirdiği kalp krizi sonucu İstanbul'da ölmüştür.
 
Üst