bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Rudolph DIRKS, (1877-1968)


1877 yılında Heinde, Almanya'da doğan çizer Rudolph Dirks, henüz yedi yaşındayken ailesinin göç etmesiyle beraber Chicago'ya yerleşmiştir. 1894'den itibaren dönemin ünlü yayınlarından biri olan Judge ve Life'da çizimler yapmaya başlamıştır. Bu sayede de üç sene sonra W. Randolph Hearst'ın sahibi olduğu New York Journal adlı günlük gazeteye transfer olmuştur.

katz19.jpg

Rudolph Dirks, Journal'ın editörü olan Rudolph Block'un da bilinçli yönlendirmeleriyle eski vatandaşı Wilhelm Busch'un Max und Moritz'inden de yararlanarak kısa sürede yayına hazırladığı renkli Pazar bantı The Katzenjammer Kids/Kaptan ve Çocukları ile William Randolph Hearst'ın rakip gazetesindeki Yellow Kid adlı başlığın popülaritesini sollamıştır. Dirks'in The Katzenjammer Kids adlı başlığı da tıpkı Yellow Kid gibi aklı evvel çocukları konu ediniyordu. Ancak bu ikisinin haşarılıkları ve afacanlıkları yanında Sarı Çocuk'unkiler çok masum kalmıştır. Tabii iki başlığın da ortak noktası iki medya devi arasında paylaşılamaması ve dava konusu olmasıdır. 1912 yılında Rudolph Dirks, NY Journal'dan ayrılıp, rakip New York World'e geçince kıyamet kopmuş ve eski işvereni The Katzenjammer Kids'in tüm yayın haklarının yegâne sahibi olduğunu vurgulamıştır. Gelişen olaylar sonucunda Rudolph Dirks, tiplemelerini aynen korurken kullandığı başlığı önce Hans and Fritz, ardından da The Captain and the Kids'e çevirmiştir.

dirks2.jpg
katz.jpg

Çizgiromancı olarak çalışmalarının yanı sıra resim ve kabartmalar da yapan Rudolph Dirks, farklı sanat dallarıyla da ilgilenmiştir. Maine'deki Ash Can School'a üye olan çizer, 1958 yılında The Captain and the Kids'i oğlu John'un inisiyatif ve çizimlerine bırakarak emekli olmuş ve seriden tamamen kopmuştur. Amerikan çizgiromanlarının kurucu ve ilk uygulayıcılarından biri olan Rudolph Dirks, dokuzuncu sanatın geçmişinde kalıcı izler bırakmıştır. Temaları ve stili genellikle taklit edilen çizerin, balon ve diyalogların kullanımındaki yaratıcılığı çizgiroman tekniğinde bir devrim yaratmıştır. Bu arada Hearst ile olan kanun savaşı da çizgiromanla ilgili emsal kararları alınmasını sağlamıştır. Rudolph Dirks, 20 Nisan 1968'de New York'da ölmüştür.

hansundfritz.jpg
hbf02captain-big.jpg
 
Üst