Örümcek Adam'ın kronolojik olarak hayatı (1962-2020)

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,451
7,953




bbf6974a2b12ff819dc37728afd0401d.png


ASM-556-01.jpg




Not: Örümcek Adam hikayelerinin en önemli kısımları kronolojik olarak yazılmıştır.






























Örümcek Adam (Tam adı: Peter Benjamin Parker):



Doğumu: Peter, Queens'de doğar. Anne ve babası Richard ve Mary Parker, SHİELD ajanıdır.Peter henüz bebekken ailesi, Red Skull tarafından öldürülür. Peter'in bilmediği Teresa adında bir kız kardeşi vardır.

Çocukluğu: Ebeveynlerinin ölümünün ardından Peter, amcası ve teyzesi Ben ve May Parker tarafından evlat edinilir. New York , Forest Hills'te ikamet eder.Peter, Midtown Lisesi'ne başlar ve okul derslerinde oldukça başarılı olur. Bu yüzden Flash Thompson tarafından "İnek" diye sürekli dalga geçilir.

1962: Peter 15 yaşına gelir. Bir bilim sergisinde onu ısıran radyoaktif bir örümcek tarafından kendisine olağanüstü güçler verilir. Güçlerini keşfetmeye başlar. Ardından bir maske takıp "Crusher" adlı dövüşçü ile ringde dövüşür ve onu yener.


Ünlü oluşu: TV yapımcısı Maxwell Shiffman onu beğenir ve ona gösteri işi teklif eder. O da kabul eder.Peter, Örümcek Adam kostümünü yapar ve ayrıca sentetik bir ağ atıcı tasarlar. Örümcek Adam Televizyona çıkıp ünlü olmaya başlar. Ünü artan Peter, bir gün kaçan bir hırsızı engellemez, aynı hırsız soymaya gittiği evde Peter'in amcasını öldürür. Polisten hırsızın yerini öğrenip onu yakalar ve polise teslim eder.



1963: Peter, amcası öldükten sonra para sıkıntısı çeker. Daily Bugle gazetesi (J.Jonah Jameson) onu karalayıcı yazılar yazar. Bu yüzden Televizyon kariyeri son bulur. Para kazanmak için Fantastik Dörtlü'ye katılmak ister. Ancak Fantastik Dörtlü kabul etmez. Bukalemun ve Akbaba ile savaşır. Daha sonra Tinkerer, Dr.Ahtapot, Sandman, Dr. Doom, Fox, Kertenkele gibi kötü adamlarla savaşır.


1964: Örümcek Adam, daha sonra Yaşayan Beyin, Elektro, Big Man, Enforcers, Mysterio, Kraven Hunter gibi düşmanlarla ve en ölümcül düşmanı Green Goblin(Yeşil Goblin) ile savaşır. Daredevil ile tanışır. Daha sonra Doktor Ahtapot liderliğinde ekip kuran kötü adamlar (Zalim Altılı), May halayı kaçırırlar. Zalim altılı ile savaşmadan önce Avengers ekibinin üyeleri ile karşılaşır. Ardından Örümcek Adam, kötü adamları yenip halasını kurtarır.


1965: Peter, Daily Bugle'dan Betty Brant ile çıkmaya başar, ancak Liz Allan ona aşık olur. Ayrıca Peter'in halası ve komşusu Anna Watson, Peter'in (Anna'nın yeğeni) Mary Jane ile çıkmasını ister. Avengers'in meşhur düşmanı Kang, Örümcek Adam'ın bir robot kopyasını Avengers'a tuzak kurmak için kullanır fakat gerçek Örümcek Adam gelip durumu düzeltir. Kaptan Amerika, Örümcek Adam'ı, sahtekar android'i durdurmadaki yardımından dolayı kendisine teşekkür etmek için takip eder ve Ağ Kafa'nın Sandman'ın bir banka soymasını önlemesine yardımcı olur. Örümcek Adam, (Fantastik Dörtlü'den) Bay Fantastik ve Görünmez Kız'ın düğününe katılır.


1966: Peter liseden mezun olur ve Empire State Üniversitesi'ne kaydolur. Peter ayrıca Harry Osborn,Gwen Stacy, Norman Osborn ve Mary Jane ile tanışır. Green Goblin ile savaşır. Avengers ekibi onu kendilerine katılması için davet eder fakat reddeder.

1967: X-Men ekibi onu kendilerine katılması için davet eder fakat reddeder. Peter, Örümcek Adam olmayı bırakır. Sonra tekrar olmaya karar verir.

1969: Wasp ve Yellowjacket'in Avengers binasındaki düğününe katılır.

1970-1971: Harry ile Peter çok iyi arkadaş olur. Onlara Flash da katılır. Peter, Mary Jane ve Gwen arasındaki aşk üçgeni arasında kalır. Peter, Gwen’in babası Yüzbaşı George Stacy tanışır. Yüzbaşı George Stacy, Örümcek Adam ile Ahtapot arasındaki savaşta ölür.

1971-1973: Gwen babasının ölümünün ardından İngiltere'ye gider.Green Goblin geri döner. Örümcek Adam ile Green Goblin arasındaki savaş Gwen'in ölümüne sebep olur. Bu savaşta Green Goblin de ölür.

1971-1974: Dr. Ahtapot, May hala ile (mirası) için evlenmeye karar verir. Gwen öldükten sonra Peter ve Mary Jane yakınlaşır.

1975: Harry bir sonraki Green Goblin olur ve Gwen Stacy klon olarak geri döner. Fakat bu klonu düşmanı Çakal göndermiştir. Ayrıca Örümcek Adam kendi klonu ile de savaşır.

1977: Örümcek Adam, Thing ile beraber Avengers, Captain Mar-vell ve Adam Warlock'un Thanos'a karşı savaşı sırasında kahramanlara yardım eder.

1978: Peter, üniversiteden mezun olur ve yüksek lisans yapar. Peter yeni aşklara yelken açar. Önce Deb Whitman ile sonra Kara Kedi ile bir ilişkisi olur. Peter amcasını öldüren hırsızla tekrar yüzleşir. Hırsız korkudan ölür.

1981: Örümcek Adam, Madam Web ile savaşır. Kara Kedi, Örümcek Adam'a aşkını itiraf eder.

1982: (İlk orjinal olan) Captain Mar-vell kanserden ölür. Örümcek Adam ve diğer kahramanlar onun cenazesine katılır.

1983: Hobgoblin adında yeni bir kötü ortaya çıkar. Avengers'in haftalık 1000 dolar kazandığını öğrenen Örümcek Adam, onlara katılmak için başvurur. Avengers kabul etse de , ABD hükümeti Spiderman'in Avengers'a katılmasını yasaklar.

1984: Beyonder adlı büyük güçteki varlık, Battleword adlı yeni bir dünya oluşturur. Hem süper kahramanları hem de süper kötüleri bu oluşturduğu dünyaya yerleştirerek aralarında savaşmalarını emreder. Örümcek Adam, Gizli Savaşlar sırasında simbiyot ile birleşip siyah bir kostüme sahip olur. Daha çok güçlenir. Kara Kedi gizlice Kingpin'den "kötü şans" güçleri alır. Mary Jane, New York'a geri gelir ve Peter'a Örümcek Adam olduğunu bildiğini söyler.

1985: Örümcek Adam'ın arkadaşı Jean DeWolff öldülülür. Daredevil, Örümcek Adam'ın kim olduğunu öğrenir. Ona bunu söyler. Ayrıca Daredevil kendi kimliğini de Örümcek Adam'a açıklar.


1985-86: Örümcek Adam, Beyonder ile karşılaşır. Süper kahramanlar Beyonder'a karşı savaşır.


1987: Hobgoblin'in kim olduğu, hakkında 3 şüpheli vardı.Flash Thompson, Roderick Kingsley ve Ned Leeds... Gerçek Hobgoblin'in Roderick Kingsley olduğu sonradan ortaya çıkar. Need Leeds de ölür. Peter ve Mary Jane evlenir. Balayından sonra Kraven, Örümcek Adam'ı mağlup edip diri diri toprağa gömer. Örümcek Adam kurtulur, Kraven intihar eder. Ardından Örümcek Adam, deliler hastanesinde uyuşturularak esir tutulur fakat sonra oradan kurtulmayı başarır.


1988: Venom(Eddie Brock), yaşadığı talihsizliklerden dolayı Örümcek Adam'ı sorumlu tutar ve onunla savaşır ancak yenilir.

1989: Mary Jane, ona saplantılı bir şekilde aşık olan biri tarafından kaçırılır. Örümcek Adam onu kurtarır. Peter ve MJ, May halanın yanına taşınmak zorunda kalırlar.


1990: Peter ve MJ yeni bir eve taşınırlar. Örümcek Adam kısa bir süreliğine kozmik güçler elde eder. Kısa bir süreliğine Avengers ekibine girer. Geri dönen Zalim Altılı ile tekrar savaşır.





1991: Harry Osborn, kötü Green Goblin olarak geri döner. Fakat Goblin formülünden zehirlenerek ölür. Ölmeden önce Spiderman'a yardım eder ve onun en iyi arkadaşı olduğunu söyler. Thanos evrendeki varlıkların %50'sini sonsuzluk taşlarının gücüyle yok eder. Avengers, Silver Surfer, Dr. Strange ve Örümcek Adam Thanos'a karşı savaşır. Thanos yenildikten sonra Carnage adlı yeni bir simbiyot ortaya çıkar ve Örümcek Adam ile savaşır. Peter'ın ailesi mezardan çıkar, bir çeşit savaş esiri oldukları ortaya çıkar.


1992: Zalim Altılı ile (üçüncü kez) savaşır.


1994: Peter'ın ailesi diye mezardan çıkanların aslında robot oldukları ortaya çıkar. May Hala komaya girer. Peter'in tekrar bir klonu(Ben Reilly) ortaya çıkar.


1995: Mary Jane hamile olduğunu söyler. May hala ölür, Çakal geri döner. Peter, Örümcek Adamlığı bırakır ve eşiyle Portland'a taşınır. Scarlet Spider(Ben Reilly) onun yerine şehirde yeni Örümcek Adam olur.

1996: Peter güçlerini tamamen kaybeder. Ardından New York'a geri döner. Güçlerini yeniden kazanır. Norman Osborn'ın aslında ölmediği ortaya çıkar. Peter'in klonu Ben Reilly, Green Goblin'e karşı savaşta cesurca ölür. Mary Jane'nin bebeği doğum sırasında ölür. (Bir süre sonra bebeğin aslında ölmediği, Norman Osborn tarafından çalındığı ortaya çıkar. (Mac Gargan'ın iddasına göre Norman Osborn bebeği daha sonra öldürmüştü)

1997: Orijinal Hobgoblin, Roderick Kingsley geri döner. Norman Osborn, Daily Bugle'yi satın alır Doctor Ahtapot ve diğer klasik kötüler geri döner.

1998: Robbie Robertson, Osborn’un yeni sahibi olduğu Bugle’dan ayrılır. May halanın aslında ölmediği ortaya çıkar. Örümcek Adam, Osborn ile savaşır ve onu yener. Ardından Örümcek Adam olmayı bırakır.

2000: Peter, tekrar Örümcek Adam olmaya karar verir. Mary Jane bir hayranı tarafından esir alınır.Peter, Mary Jane'i kurtarır.İlişkileri çıkmaza giden Peter ve Mary Jane ayrılırlar.


2001-2004: Mary Jane ve Peter barışır.Peter, Ezekiel Sims adlı garip bir adamla tanışır. Morlun ve Shathra ile savaşır.May Hala, Peter'in Örümcek Adam olduğunu öğrenir.



2005: Yenilmezler parçalanır. Ancak Kaptan Amerika yeni bir Yenilmezler ekibi kurar. Örümcek Adam, Yenilmezler'e katılır. Peter, Mary Jane ve May hala Stark kulesine taşınır. Peter, öleceğini hisseder. Aslında başkalaşım geçirmektedir. Görünüşte ölür ve sonra bileklerinden "iğneler" fırlatmak gibi yeni güçlerle ortaya çıkar. Tony Stark, Örümcek Adam için yeni ve geliştirilmiş bir kostüm geliştirir.


2007: Süper kahraman yasası ile kahramanların Devlete bağlanmaları gerektiği bildirilir. Bir kısım kahraman (İron Man) bu yasayı kabul eder, bir kısım kahraman (Kaptan Amerika) ise karşı çıkar. Bu nedenle iki taraf arasında bir iç savaş patlak verir. Yasayı destekleyen taraf olan Örümcek Adam, İron Man'in de direktifleriyle kimliğini basına açıklar, maskesini kameraların önünde çıkarır. Ardından düşmanları ailesinin peşine düşer ve May Hala vurulur. Peter, kimliğini açıklamasına pişman olur. Daha sonra yasayı reddeden(Kaptan Amerika) tarafına geçer. May'in keskin nişancı tarafından vurulması emrini veren Kinpin'i öldüresiye pataklar. Ardından Mephisto'ya gider ve insanların hafızasını silmesini ve May Halayı kurtarmasını ister. Mephisto bir şartla kabul eder. Peter ve Mary Jane, evli olduklarını hatırlamayacaklar ve yollarını ayıracaklar. Peter bu şartı kabul eder.


2009: Herkes'in hafızasından Peter'in Örümcek Adam olduğu silinir. Ayrıca Peter, artık bekardır. Harry Osborn geri döner. (Aslında ölmediği ortaya çıkar). Şehirdeki Menace isimli kötünün, Harry'nin kız arkadaşı olduğu ve hamile olduğu ortaya çıkar. Norman çocuğun kendi çocuğu olduğunu iddia etse de çocuğun babasının Harry olduğu ortaya çıkar. Doktor Ahtapot, New York'taki elektronik cihazların çoğunu ele geçirerek geri döner. Örümcek Adam onunla savaşır. Spider-Man, onu yenmek için Doc Ahtapot tarafından tasarlanan bir kask'ı başına takarak sistemi kapatır. Onu yener fakat kaskın kullanımı onda kalıcı sonuçlar doğurur.


2010: Peter, Horizon Labs'ta hayallerindeki işi bulur, adli tıp araştırmacısı Carlie Cooper ile bir ilişkisi olur. Ardından Peter, Fantastik Dörtlü ekibine katılır. Mary Jane New York'a döner. Yeniden dirilen Çakal, Manhattan adasındaki herkese Örümcek güçleri veren bir virüs yayar. Hem Mary Jane hem de Charlie, örümcek güçlerine sahip olurlar. Spider-Man, Örümcek Adası olaylarını sona erdirmek için Doc Ahtapot'un kaskını kullanır. Carlie iyileştiğinde Peter'dan ayrılır. Onun Örümcek Adam olduğunu öğrenir.



2012: Doktor Ahtapot, son birkaç aydır kask teknolojisini uzun süre kullanması nedeniyle Peter’ın zihnine erişebilir. Ardından Doktor Ahtapot, Peter ile zihnini yer değiştirir. Peter, Doktor Ahtapot'un bedeninde mahsur kalıp ölür. Fakat zihni hala ölmemiştir. Peter'in vücudunu ele geçiren, Dr. Ahtapot, gücünü iyilik için kullanmaya devam edeceğine yemin eder.



2014: Dr.Ahtapot, Peter'ın Osborn'u sonsuza dek yenmek ve Anna Maria'yı kurtarmak için bedenini geri almasına izin verir. Peter bedenine geri döndükten sonra Ahtapot'un yaptığı hataları düzeltmeye başlar. Ayrıca Ahtapot'un kurduğu Parker Industries şirketini de devralır ve şirketin CEO'su olur. Ayrıca Cindy Moon adında biri radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılıp örümcek güçlerine sahip olur. Örümcek Adam, Cindy Moon, Spider-Woman ve Spider-Gwen çoklu evrenlerdeki örümcek ordularıyla savaşır, ayrıca Dr.Ahtapot ile savaşıp onu yener.


2015: Dr. Doom kozmik güçlere sahip olur. Ana evren (616) ve paralel evrenler çarpışarak çökerler. Ana Marvel evreni olan Earth 616'da bu durum erkenden farkedilir. Demir adam, Dr. strange, Black Panther, Beast, Bruce banner, Reed richards gibi kahramanlar evrenlerin çakışmasından kurtulmak için hazırlıklara başlar. Tüm çabalara rağmen Ana evren (616) ve Ultimate Evreni(1610) birbirine çarparak yok olur. Bazı kahramanlar evrenler arası çarpışmadan bir tür boyut gemisiyle kurtulur ve Battleworld'e giderler. Dr. Doom bir şekilde mağlup edilir ve artık çoklu evren kavramı ortadan kalkar. Artık bütün kahramanlar tek bir evrende yaşamaya başlar. (İkisi de Örümcek Adam olan Peter Parker ve Miles Morales aynı evrende yaşamaya başlarlar)




2016: Örümcek Adam'ın şirketi giderek yükselip milyarder olur. Çakal, klonlar oluşturarak Carrion Virüsünün dünya çapında yayılmasına yol açar. Ancak planı engellenir ve klonların çoğu ölür.

2017: Peter, uzun zamandır kayıp olan kız kardeşi Teresa Durand (Peterin bundan haberi yok) onunla ekip olur. Hydra, Amerika Birleşik Devletlerini ele geçirir. Örümcek Adam, Amerika'yı Hydra'nın kontrolünden geri almak için birçok süper kahramanlarla beraber kötülere karşı savaşır. Peter, kötülerin Parker Endüstirileri adlı şirketteki ihtiyacı olan kaynaklarını çalmamaları için şirketindeki her şeyi yok eder.


2018: Peter, Teresa Durand'ın kız kardeşi olduğunu öğrenir. J.Jonah Jameson Jonah, Norman Osborn tarafından kaçırılır. Osborn güçlerini yeniden kazanır ve Carnage Simbiyotu ile bağ kurarak Red Goblin olur. Örümcek Adam, dostlarının yardımına rağmen Osborn'u yenemez. Ardından simbiyotu ondan çıkartmayı başararak onu yenmeyi başarır. Ama bu Flash'ın ölmesine neden olur. Yeni Belediye Başkanı Wilson Fisk olur.Peter Mary Jane ile yeniden romantik bir ilişki kurar. Peter Parker ve Spider-Man, bir bilim çalışmasında kaza ile iki ayrı varlığa ayrılır. Peter sonunda süreci tersine çevirmeyi başarır ve tekrar tek bedende yaşamaya devam eder. Morlun tekrar ortaya çıkar.Miles Morales gelip onu kurtarır.Peter, Miles'e Morlun'u tek başına yenebileceğini söyler ve onu yener. Peter,Spider-Gwen ve Örümcek Ordusu, Mirasçılar ile savaşır. Örümcek Ordusu, Mirasçıları yener. Peter daha sonra eve döner.


2019: Kraven'in ölmediği ortaya çıkar ve geri döner.Örümcek Adam, Savage Six tarafından saldırıya uğrar ve Kraven ile savaşır.Fakat mağlup olur ve esir alınır. Daha sonra Örümcek Adam serbest kalır.Kraven ona saldırır.Kertenkele Billy ve Kara Kedi'yi Kraven'in oğlundan kurtarır.Kraven daha sonra oğlunu kandırmak ve onu öldürmek için Örümcek Adam kılığına girer. Venom ve oğlu Dylan, Dark Carnage'ye karşı savaşlarında Peter'dan yardım ister. Dark Carnage, Ravencroft mahkumlarına ve Osborn'a simbiyotunu bulaştırır. Örümcek Adam, Carnage ordusuyla savaşır. Ayrıca simbiyot bulaşmış Norman'la savaşır. Kindred, Norman'ın Örümcek Adam'ı öldürmesini engeller. Ardından Örümcek Adam, Norman'ı yener.Eddie, Carnage'ı öldürmek ve ortak yaşamını emmek için yeni simbiyotu kullanır. Peter, Sonsuzluk Formülünü Foreigner'e satan Chameleon'u durdurmak için savaşır.


2020: Chameleon, Karkov ile çalışarak Doom'un New York'a saldırmasını kışkırtır. Teresa ve Örümcek Adam bunu öğrenir. Bukalemun'u bulup sorgulayarak, suçu Hitman'ın işlediğini öğrenirler.Peter tarafından ikna edilen Dr.Doom çatışmadan çekilir. Bu olayla, 2099'da gerçekleşecek Kıyamet önlenir.





-----------------------------------------------------------------------------------


Yıllara göre Örümcek Adam'ın yaşı:


1963-1964: 15-17 yaşları arasında
1965-1966: 18-19 yaşları arasında
1967: 18-19 yaşları arasında
1970-1971: 19 Yaşında
1971-1973: 19 Yaşında
1971-1974: 19-20 yaşları arasında
1975: 20 yaşında
1978: 21 yaşında
1981: 21 yaşında
1983: 22 yaşında
1984: 22 yaşında
1985: 22 yaşında
1987: 23 yaşında
1988: 23 yaşında
1991: 24 yaşında
1994: 25 yaşında
1995: 25 yaşında
1996: 25 yaşında
1997: 25 yaşında
1998: 26 yaşında
2000: 26 yaşında
2001-2004: 27 yaşında
2005: 27 yaşında
2007: 28 yaşında
2009: 28 yaşında
2010: 29 yaşında
2012: 29 yaşında
2020: (Muhtemelen) 30 veya 31 yaşında


Not: Marvel, Peter'i (ve diğer kahramanları) yaşlandırmamak için elinden geleni yapıyor.Serinin sürekli devam etmesi için karakterleri genç tutmaya çalışıyorlar.Mesela 4 sene boyunca Peter'in 25 yaşında kalması buna örnektir.


 
Son düzenleme:

obelisk7794

Yeni Üye
21 Mar 2016
73
260
Eline sağlık güzel bir paylaşım olmuş. Gerçekte geçen 57 yıl çizgi roman evreninde yaklaşık 17 yıla denk gelmiş. Gerçi çizgi romanlarda sürekli süpersonik olaylara şahit oluyoruz. En bariz örneklerinden biri ''Son Bir Gün'' macerasıyla yıllar süren Peter-Mary evliliklerinin iptal olması ki en uyuz olduğum gelişmelerden biriydi. Demek istediğim şu, baktılar bu karakterler yaşlanıyor, o zaman yine süpersonik bir şey yapıp 20 yıl gençleştirebilirler ya da zamanda geri atlama falan vs. şeyler olur. Olur mu olur. Defalarca öldürülüp diriltilen karakterler gençleştirilebilir de. Yaşlanıpta ölen bir karakter görmedim birkaç istisna dışında. Yaşlanmaya devam etseler bile gerçek hayatta en azından bir 50 yıl daha Örümcek Adam (veya diğer karakterleri) görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor. (Tabi bizim için 50 yılda kim öle kim kala orası ayrı bir konu :D)
 

Kaya Ö

Onursal Üye
20 Şub 2011
223
1,032
Elinize sağlık, anımsayarak üstünden geçmek hoş oldu. '90'lardan 2007'ye dek Türkiye'de yayınlanmış tüm serüvenlerini çok severek okudum, o hafıza silme saçmalığında bıraktım. O tarihten sonrakileri de kuşbaşı şimdi bu listede gözden geçirdiğimde gördüm ki iyi ki bırakmışım, ne o öyle Peter Parker milyoner oldu falan. Biz Peter Parker'ı bizim gibi biri diye sevmiştik.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Ellerinize sağlık Üstadım, fazla Örümcek Adam okumayan biri olarak sayenizde 57 yılın özetine sahip oldum. Bence güzel bir kültür hizmeti olmuş bu paylaşımınız..
 
Üst