bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Oğuz ARAL, (1936-2004)


1936 yılında İstanbul'a bağlı Silivri ilçesinde doğan Oğuz Aral, resim sanatına olan merakından dolayı girdiği İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından basında bulduğu işler dolayısıyla ayrılarak eğitim hayatını noktalamıştır. İlk karikatürü Resimli Roman adlı bir çizgiroman dergisinde 1950 yılında yayınlanmış, yine aynı yıl Hafta dergisinde yayınlanan bir çalışması karşılığı aldığı beş lira ile profesyonel olmuştur. Sonrasında çeşitli gazete ve dergilere karikatür ve vinyetler çizmiş, ancak kendisini gösterme fırsatını kendisine devamlı yayın şansı veren Cemal Nadir Güler'in çıkardığı Amcabey mizah dergisinde yakalamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi033.jpg


Oğuz Aral.​

İlk çizgiromanı olan Hayk Mammer Gülhane'de 1956 yılında Dolmuş'ta yayınlanmıştır. Bu çizgi roman aynı yıl içinde Yeni Sabah Gazetesine transfer olmuş, ayrıca 1962'de verilmeye başlanan Akşam Gazetesinin hafta sonu ilavesinde yarattığı Köstebek Hüsnü adlı karakterini önce Pazar dergisi, sonraki yıllarda Gırgır sayfalarına da taşımıştır. Sanatçı, ayrıca Pazar dergisinde uzun süre vinyet ve resimler çizmiştir. 1970'lerde dönemin magazinel gazetelerinden Gün'de Gırgır başlıklı bir mizah ve karikatür sayfası hazırlamaya başlamıştır. Bu sayfanın yakaladığı popülarite sayesinde, 24 Ağustos 1971 tarihinden itibaren haftalık bir dergi olarak yayınlanmaya başlayan Gırgır'ın yayın yönetmenliği yapmaya başlamıştır. Kendi yaş grubundan karikatürist arkadaşlarının biraz ağdalı bulduğu Gırgır'a gelmek istememelerinden dolayı derginin sayfalarını yeni yetişen genç çizerlere açmıştır.

'Çiçeği Burnundalar' köşesinden yetişen onlarca karikatürist ve çizgiromancı ilerleyen zaman içinde Türk mizah dergiciliğine yön veren isimler olmuştur.

Aral'ın yönetimindeki Gırgır, başlangıçta mizahi yazı ağırlıklıdır. Ancak uzun yıllardır üstünlüğünün ve alternatifsizliğinin arkasında kalan Akbaba'nın sokaktaki okura artık ulaşamadığını gören Oğuz Aral, dergisini halkın anlayabileceği ve onun ilgi alanlarında dolanan konulara yönlendirmiştir. Ekol olmuş ciddi karikatür çizgisini de daha basitleştirmiş ve yanına aldığı genç çizerlere de bunu uygulattırmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi033fr.jpg


Bir hafta sonu ilavesindeki Köstebek Hüsnü bantı.​

Walt Disney'in geleneksel sadeliğindeki karikatürlerle sunulan Gırgır, beklenenden daha büyük bir tiraj başarısı yakalayınca Oğuz Aral'ın ne kadar öngörülü olduğu ispatlanmıştır. Dergi ayrıca Mart Walker'in Beetle Bailey adlı bantını Hasbi Tembel Er başlığıyla uzun yıllar yayınlamış ve tam onyedi yıl boyunca Gırgır'ın yöneticiliğini yapmış ve dergisini çıkarmıştır. Oğuz Aral'ın kreatörlüğünü yaptığı bu mizah dergisi, uzun yıllar boyunca birkaç yüzbinlik satış rakamları yakalamış ve bunu korumayı başarmıştır. O ise, hem çizmeye hem de yeni keşfettiği gençleri yönlendirmeye devam etmiştir. Bu arada Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Duvar Geçemeyen, Duvargeçen, Pinti Hamit, Avanak Avni gibi çizgiroman ve bant tipleri yaratmıştır. Ayrıca 1959'da çizmeye başladığı, hatta o yıllarda kendi bağımsız başlığına sahip haftalık bir mecmua olarak yayınlanan Utanmaz Adam'ı da yeniden ele almıştır.

Çok yönlülüğünü sık sık sergileyen Oğuz Aral; tiyatro, müzik, sinema ve çizgifilm konularında da aralıksız olarak çalışmalar yapmıştır. Hatta pandomim konusundaki yeteneklerini Anadolu'nun pek çok yerinde düzenlediği gösterilerde sunma fırsatı bile bulmuştur. Ancak yayın yöneticiliğini yaptığı Gırgır, 1989 yılında Ertuğrul Akbay'a satılınca Oğuz Aral için yeni bir dönem başlamıştır. Ekibini alarak 1990'da Avni adlı mizah dergisiyle ekolünü devam ettirmiştir. Ayrıca 1990'lı yıllar boyunca Hürriyet Gazetesinde 'Huysuz İhtiyar' başlığında hem en popüler kahramanı Avanak Avni'ye yer vermiş, hem de mizahi içerikli yazılar kaleme almıştır. 1959 yılında Oğuz Aral tarafından yaratılan Utanmaz Adam'dan seçilen maceralar Heybe Yayınlarınca iki baskısı yapılan bir albümle 1964 yılında, Avanak Avni'den yapılan seçmeler de 1982'de basılmış ancak satışa çıkarılmayarak özel olarak dağıtılarak büyük boy özel bir albüm halinde yayınlanmıştır. Aral, 26 Temmuz 2004 günü Bodrum'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etmiştir.
 
Üst