Kaptan Venüs Koleksiyon Rehberi

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,619
İzmir


Kadın, erkek ile eşit olmasına karşılık tarih boyunca her zaman geri planda bırakılmıştır. Toplumdaki bu durum sanat dallarında da kendini belli eder. Edebiyatta, sinemada, tiyatro oyunlarında ve çizgi romanda kadınlar genellikle ikinci rollerdedir. Kadınlar çoğunlukla esas oğlanın sevgilisi olmaktan öteye geçemeyip başrolü alamamışlardır. 20. Yüz yılın ortalarından itibaren sinema ve edebiyat başta olmak üzere kadınlar yavaş yavaş ön plana çıkmaya başlamış olmasına karşılık eşitsizlik halen devam etmektedir.

Çizgi romanları şöyle bir gözden geçirip kadın karakterleri incelersek eşitsizliği hemen fark edebiliriz. En bilindik kadın karakterler başroldeki erkeğin sevgilisidir. Tommiks’in Suzi’si, Swing’in Betty’si, Conan’ın Belit’i, Superman’in Lois’i, Peter Parker’ın M.J.’si, Bay Fantastik’in Sue’su… diye liste uzayıp gider. Kendi serisi olan birçok kadın karakter ise önce bir erkek karakterin serisinde boy gösterip ünlü olduktan sonra tek başına yoluna devam edebilmiştir. Mesela, Red Sonja Conan’da, Legs Weaver Nathan Never’da, She-Hulk, Kaptan Marvel ve Black Widow… Avengers’da tanındıktan sonra kendi serilerine kavuşmuşlardır. Julia, Wonder Woman, Danger Girl gibi doğrudan kadın karakter üzerine yazılmış seri sayısı ise çok daha azdır. Başkarakteri kadın olan çizgi romanların sayısı günümüzde bile azken bundan yıllar önce çok daha nadirdir. İlk aklımıza gelenler Wonder Woman, Spider Woman, Barbarella, Wampirella, Druuna ve Axa’dır.

Ülkemizde ise, her ne kadar konu ve çizimleri başka çizgi romanlardan kopya olmuş olsa da - karikatür albümleri ve dergilerde doğan karakterleri hariç tutarsak - Kaptan Venüs bir kadının başrolde olduğu ilk ve tek çizgi romandır. Bu sebeple koleksiyon rehberi serisine Kaptan Venüs ile devam etmek istedim.

Bu kitapçıktaki bilgiler, yazılar ve resimler çeşitli internet sitelerinden alınarak derlenmiştir. Kaptan Venüs’den daha önce Valerian çizgi romanından alıntılar yapan Star Wars film serisi ile ilgili görseller ek olarak yazının sonuna ilave edilmiştir. Alıntı yapılan yazıların kaynakları dipnotlarda belirtilmiştir.




Bunlar da var:
Yüzbaşı Volkan Rehberi
Kara Murat Rehberi
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,183
8,060
Harikasınız...
Elleriniz dert görmesin.
Çalışmalarınızın ve başarılarınızın devamını diliyorum.
Çok güzel işler yapıyorsunuz çookkk...
Selam sevgi ve saygılarımla.
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,000
11,943
Çizgiroman dahil herhangi bir alanda yararlı faaliyet göstermenin, kanımca en anlamlı, hatta ülkemizde en "gerekli" yolu literatüre katkı sağlayacak çalışmalar yapmak. Bu açıdan çok kıymetli bu rehber.

Teşekkürler Darkness..
 
Üst