bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Kemal ARATAN, (1965- )


9 Nisan 1965 tarihinde Kırklareli'nde doğan Kemal Aratan, ilkokul ikinci sınıfa dek burada, liseyi bitirene kadar da Balıkesir'de yaşamıştır. Masa tenisi dalında liseler arası, ulusal, ferdi ve takım şampiyonluklarına ve derecelere imza atan çizer, bu spor dalında milli takım kampına davet almıştır.

izgiromanAnsiklopedisi034.jpg

Kemal Aratan, bir yıl Eczacılık Fakültesi'nde okuduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü'nden mezun olmuştur. Çizdiği karikatürler henüz hiçbir dergide yayınlanmıyorken ortaokul ve lise eğitimi esnasında İstanbul, İzmir ve Balıkesir'de üç ayrı karikatür sergisi açmıştır. Aratan, çalışmalarının beğenilmesi üzerine hiçbir amatörlük aşamasından geçmeden 1984 yılından itibaren direkt olarak Gırgır'da çizmeye başlamıştır. Üstelik Mehmet Çağçağ'ın askere gittiği dönemde onun köşesinin eksikliğini kapatmak için burada Ucube Karikatürler başlıklı kendi köşesini hazırlamıştır. Mart 1986 tarihinde kuruluşundan itibaren Limon dergisi kadrosuna dahil olan Aratan, Hıbır'cıların ayrılmasıyla birlikte aynı anda Gırgır'a da işler yapmıştır. Sonradan benzer bir durum Avni ve Dıgıl için de geçerli olmuştur. Böylece 1989 yılında ilk sayısından itibaren Dıgıl çizgiroman dergisinde öyküler çizmiştir. 1993-1998 yıllan arasında Engin Ergönültaş yönetimindeki Pişmiş Kelle'de çalışan ressam; Hastir Ağa, İhtiyatsız Adam, Boyunsuz Canavar, Bir Gece Daha başlıklı pek çok çizgiroman ve çizgi karakter yaratmıştır. Limon dergisine çizdiği Milo Manara esinlenmesi olan Çıt adlı öyküde yarattığı yumuşak hatlı estetize çizgisiyle adından uzun yıllar söz ettirmiştir. Ancak asıl şöhretini Galip Tekin ile birlikte yarattıkları Vah Vahap Vah adlı başlıkta karizmatik hayatını, aşklarını ve magandalıklarını işledikleri Vahap tiplemesiyle yapmıştır. Vah Vahap Vah'ın uzun süre bu dergide yayınlanan macerasının bir kısmı 2001 yılında L-Manyak'da tekrar edilmiştir. Tekin'le beraber 1992 yılı başından itibaren En Alttakiler adlı bir başka seriyi de Leman dergisi için yaratmıştır. 1997 yılı başından itibaren Gazete Pazar'ın Fasulye adlı ekinde kısa öyküler halinde çizgiromanlar hazırlamaya devam etmiş, 2000 yılında Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü'nde Barış Pirhasan ile birlikte kurgu ve senaryo dallarında öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

1990 yılında İhtiyatsız Adam ve Diğer Öyküler Cumartesi Yayınları Tarafından ve Aralık 1992'de ise senaryosunu Metin Kaçan'ın yazdığı İstedikleri Yere Gidenler öyküsü ise Joker Yayınlarından albüm olarak çıkmıştır.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Haftalık "Nokta" dergisinin 27 Ocak 1991 tarihli sayısında "Kemal Aratan"la bir röportaj yapılmış. Aşağıda:


Kemal_Aratan_NOKTA_91_1_001.jpg

Kemal_Aratan_NOKTA_91_1_002.jpg

 
Son düzenleme:
Üst